icon

Materská a iné po narodení dieťatka

nastus
28. dec 2015

Ahojte baby :D Mám dilemu ako čítam tak čítam ale stále tomu neviem prísť na koreň. 😠 Každý vraví tak a onak.. Som študentkou externého štúdia v roku 2017 ak pán Boh dá skončím Mgr. Po škole by sme chceli s priateľom bábo. Lenže ja sa obávam, že nebudem mať nárok nanič. Pretože som externistka, nie som zamestnaná zatiaľ behám len po brigádach, a nie som ani na UP. Neviem čo by bolo vhodné spraviť. Jediné čo ma napadá je si začať platiť nemocenské poistenie :D Ak je tu niekto kto má s týmto skúsenosť bola by som rada :D

evittam
28. dec 2015

@nastus No, tak máš dve možnosti - buď si začať platiť DNP alebo sa zamestnať. A aby si mala nárok na MD tak budeš musieť mať platené nemocenské poistenie minimálne 270 dní za posledné dva roky pred pôrodom. 😉

gapa
28. dec 2015

@nastus ale predpokladám, ak máš dlhodobejšie dohody, tak máš aj nem.poistenie. Ale treba potom nejaké nem.poistenie z vyššími odvodmi, bud dohodu, či prac.pomer aspon 90dnový s platením odvodov pred nástupom na md (aby sa to rátalo z tohoto nem.poistenia) alebo mať viac dohôd súbežne (no treba na každú dohodu aspon 270dní nem.poistenia v obd. 2roky pred pôrodom) alebo ak nebudeš mať dohody, tak DNP, no to sa oplatí, ak trvá aspon 6mesiacov pred nástupom na md (to znamená do 8tt prihlásiť sa a je to dosť platiť!!!). Ak ti stačí z minima, tak to nie je problém, ak máš tie dohody.
Samozrejme ale záleží na úplne konkrétnych údajoch a aký bude účinný zákon v den nástupu na MD (obvykle 6týž. pred termínom, no najskôr 8týž. pred, ak trvá nem.oistenie)