icon

Materská a PN

30. sep 2022

Ahojte, som na PN z dôvodu rizikového tehotenstva, dostávam tak PN aj tehotenské, na MD nastupujem v novembri, chcem sa opýtať, musím v ten deň keď nastúpim na materskú ukončiť PN a tak požiadať o MD alebo ako to je? Automatický sa ukončí PN?
Tehotenské budem poberať spolu s materskou až do pôrodu?
Stále som ako DNP, to ale po materskej zruším.

lilinka88
•
30. sep 2022

Gynekológ ukončí PN deň pred nástupom na MD. Tehotenské poberas do dňa pôrodu,aj súbežne s materskou

autor
•
30. sep 2022

@lilinka88 ďakujem

miska7754
•
30. sep 2022

Ak sa smiem spytat PN a tehotenske chodi v jednej sume ci na 2 krat?

autor
•
30. sep 2022

@miska7754 v jednej sume 🙂

miska7754
•
30. sep 2022

A ked som podavala ziadost elektronicky cez socialku 27.9 tak by uz nabuduvi mediac mala pist vsak aj PN aj tehotenska davka

lilinka88
•
30. sep 2022

@miska7754 na rozhodnutie o tehotenskom má SP 60 dní, takže môže to prísť aj neskôr

gabriela228
•
30. sep 2022

Dobrý deň, koľko mesiacov ste si museli platiť DNP aby Vám z toho mohli vypočítať PN? A počas PN si môžete stále platiť dobrovoľné DNP?

positano
•
30. sep 2022

@lilinka88 ano? tehotenske chodi aj subezne s materskou az do porodu? to som nevedela, dakujem za info, myslela som si, ze len do nastupu na MD to bude alikvotna ciastka za ten mesiac...

autor
•
30. sep 2022

@gabriela228 ja som si zaplatila 270 dní DNP a z toho mi bola vypočítaná PN aj tehotenské a aj materska, najskôr som si platila z minima a potom som to zmenila na maximálny vymeriavací základ aby som mala maximálnu PN, tehotenské a aj materskú. Počas PN mi DNP stále trvá ale počas PN ho neplatíš ak máš nárok na platenú PN. Po materskej DNP zruším.

autor
•
30. sep 2022

@positano tehotenské sa poberá do dňa kým neporodíš, čiže ak budeš na PN tak budeš poberať PN+tehotenské a potom materskú a tehotenské do dňa pôrodu, a chodí to spolu v jednej čiastke na účet ako nemocenská dávka

lilinka88
•
30. sep 2022

@gabriela228 aby bola dávku počítania z vymeriavacieho základu DNP, to musí byť aktívne min 26 týždňov, inak sa počíta z minimálneho vymeriavacieho základu.
Pokiaľ vznikne PN už počas aktívneho DNP, toto poistenie naďalej trvá, ale povinnosť platiť ho je vylúčená - čiže dní sa ti počítajú,ale si oslobodená od platenia odvodov

gabriela228
•
30. sep 2022

Takže, to DNP čo som si platila tak počas PN za mňa platí štát?