Materská a pracujúci rodičia
Zdravím viem, že sú tu ženy, ktoré ovládajú zákony a ich interpretáciu, preto prosím o radu. Otec dieťaťa chce nastúpiť na MD (poberať materské zo SP), popritom by však obaja rodičia pracovali a dieťa bolo v škôlke. Je to možné? Akým spôsobom môže otec pracovať popri poberani MD je mi jasné. Zaujíma ma tá škôlka. Či dieťa môže byť v škôlke. Prosím odpovede nie zo skúseností, alebo domnienky, ale tých, čo to skutočne vedia podľa zákona. Ďakujem veľmi pekne za čas a ochotu.
@evittam Takze v pripade ze chce pracovat dalej, je potrebna nova zmluva, ale ak zamestnavatel nie je ochotny, tak potom by musel otec realne ostat doma s prispevkom materskej a nepracoval by, a po materskej by opat nastupil do prace normalne na staru zmluvu.....to by musel byt asi velmi dobry zamestnavatel 🙂
Presne tak ako si napisala
@luliu vdaka, uz tomu celemu chapem 🙂
@katarinanad Presne tak. Preco veľmi dobrý? Staci aby bol chapavy. Pre neho sa nic nezmeni, len da novu zmluvu len na obdobie MD, dokonca bude mat mensie naklady,nakolko neplati za ten čas odvody za zamestnanca, len urazove a garancne poistenie.😉
@evittam No proste nie vsetci su ochotni.
@katarinanad Tak to áno. Ale treba mu to aj takto vysvetliť-s tými odvodmi a myslim,ze toho sa "chytí" kazdy ak by mal mensie naklady. Teda ak manžel nepracuje v nejakej veelkej firme.😉
@evittam ďakujem za komentár, no keby sa mi chcelo študovať zákon, nepíšem sem 🙂 ad1. A po druhé viem, že zákon treba vedieť aj správne pochopiť, pretože občas dochádza k vlastnej interpretácii a potom vznikajú dohady...
Vo všeobecnosti :
Jednoducho som len čakala, že sa ozve niekto kto VIE, ako to je a VIE to podľa zákona, nie že si niečo myslí a začne mi celý tento proces vysvetľovať, čo sa aj deje, napriek tomu, že som sa na to nepýtala. Z dvoch strán odpovedí, som nedostala žiadnu na položenú otázku. Takže stále neviem, či dieťa môže chodiť do škôlky počas poberania MD otcom. Ostatné okolnosti riešiť netreba. K téme SP a jej pracovníkov sa radšej vyjadrovať nebudem, číslo na nich mám. Takže prosím, ak to niekto VIE, nech povie 😉 Vďaka.
@majusqa77 teraz som si v tom humbuku, všimla jednoduchú odpoveď, JE TO MOŽNÉ, predpokladám, že patrila k téme a k položenej otázke. No radšej sa ešte raz opýtam 🙏 ďakujem.
@coccinellaseptapunktata Uz som aj ja mudrejsia.😉 Ano, je to mozne. A ostatne co som napisala plati tiez. Dufam,ze ti to nejak pomohlo.
@coccinellaseptapunktata jo 🙂)) ze mozu rodiciia pracovat, otec poberat materske a dieta bud ev skolke 🙂
U nas to zamestnavatel neurobil. Kolega ide na matersku,a ostava doma,obe deti chodia do skolky a jasiel. Zamestmavatel mu neumoznil pracovat ma druhu zmluvu.
@coccinellaseptapunktata a btw. je to mozne aj popri matkinej materskej 🙂
dobry den chcem ozivit tuto temu, konkretne ma tiez zaujima, ci MOZE DIETA CHODIT DO SKOLKY (ci na cely den alebo iba na 4h) ak obaja rodicia pracuju a otec nanho pobera matersku. dakujem vopred za konkretnu odpoved.
@kvojtanikova Ak pobera MD tak moze normalne na cely den.
@evittam takze naozaj nikto nebude skumat kde dieta je? My to totiz chceme takto riesit z dovodu ze ocakavame ze dieta moze byt po nastupe do MS chorlave, a manzel by bol doma, ak by dieta bolo fit, bude pracovat, ak nie, bude s nim kym nevyzdravie. Vsade kde sa na to pytam si myslia ze sa pytam na RD a tam viem ze nie je problem ale mna zaujimala MD. Niekde som sa totiz docitala ze moze ale iba na 4h denne a ak chce cely den tak treba doplatit si zdravotne poistenie (co by ani nebol problem, ale ak to tak je tak aby som to vedela a nebola potom prekvapena). Uz som prelustrovala vsetky stranky aj priamo na socialke som sa pytala ale nebolo mi to jasne. Dakujem.
@kvojtanikova ale s tym zp je to o neplatenej rd. Nie o dietati do 3 rokov
@majusqa77 tak to je super velmi sa tesim, ze to pojde, vsetko sme uz mali vybavene nastup 20.8. a teraz som ostala uplne v strese ze co ak nebude moct mala ist do skolky, lebo ona velmi chce ist tesi sa

@katarinanad ty nemáš nárok na materskú, tvoj manžel by mohol poprosiť zamestnávateľa aby mu dal novú zmluvu. Ak mu vyjde v ustrety, zo starej zmluvy bude čerpať materské a na novú bude pracovať. Ty budeš doma s malou. Po vyčerpaní materskej, ty nastupis na rd, budeš čerpať rp a manžel môže zrušiť tu novu zmluvu a pokračovať pracovať na staru