icon

Materská, ak som zamestnaná vo vlastnej sro

lencika1
7. jan 2021

Ahojte, prosím vas tie co ste išli na materskú ako zamestnanec vo vlastnej sro bol s tým nejaký problém ?
Dakujem

Strana
z2
draik
7. jan 2021

@lencika1
Nejde len o zamestnanie, ale aj o skokové nárasty vymeriavacieho základu pre platenie odvodov, a teda nárok na vyššie dávky. K tomu nová firma. Na základe poznatkov, ktoré mám, by som ja osobne, ak by som posudzoval Vašu žiadosť, vyvolal minimálne kontrolu - a najmä v prípade, že terajšia mzda je výrazne vyššia než VZ, z ktorého ste predtým platili odvody, by som nárok zamietol. Samozrejme, nie všetky prípady tak končia, ale Vaša kombinácia nie je najšťastnejšia. Už som zaznamenal dokonca prípady kontroly u zamestnávateľov, či išlo o reálnu pracovnú pozíciu, čo daný človek robil atď.
Ľudia si dávajú pozor, aby to nebolo len 90 či 100 dnî nového NP. Nikto nie je padnutý na hlavu, aby nevedel, o čo v celom systéme pri špekuláciách ide. Písal som to celé preto, aby ste teda neboli prekvapená, keď to nevyjde.

lencika1
autor
7. jan 2021

@draik padnutý napadnutý niekomu to proste vyjde a niekomu nie. Uvidime. Aj tak sú iné veci dôležitejšie. A môže mi to byt jedno lebo sú to náklady mojej firmy. Nie že dávam dakomu a potom to nevyjde..

martul
7. jan 2021

@lencika1 To, že si roky riadne platila a bola zamestnaná s tým nemá nič spoločné, podstatné je to, že si ostala tehotná a ,,náhodou" akurát vtedy sa ti zvýšil plat, vlastne sama sebe si ho zvýšila. A možno majú teraz na SP kopec inej roboty a nič sa neudeje.

martul
7. jan 2021

@lencika1 No je zase diskutabilné z pohľadu dane z príjmu, že si si zvýšila mzdu, tým pádom máš vyššie náklady, menší základ dane a tým pádom aj menšia zaplatená daň do štátu. Ale možno už moc špekulujem.

lencika1
autor
7. jan 2021

@martul veď ja viem, ale vravim urcite už mam na svoj vek a na to, že som dvojnásobná mama dosť vela odrobene aj odvedené štátu. Čiže nemam nejaké výčitky, že som nerobila a teraz nahodou by som dostala materskú no odpadnem z toho 🙈Nech potom nerobía take zákony, lebo akokoľvek sa nad tým zamýšľam nevychadza mi nic iné len možnosť zvýšiť si materskú. Väčšinou aj logicky ak niekto meni zamestnanie tak odhadujem, že skôr preto, lebo to bude platovo vyhodnejsie alebo aspoň rovnako. No vravim sú dôležitejšie veci vyjde to vyjde nie nie.

stela01
7. jan 2021

@lencika1 mna vymieňal manžel na MD a volala som na socialku nech mi pani presne povie kedy môže nastúpiť na MD preto že tiež má aj sro aj je tam zamestnaný a aj má roky zivnost a aby mal nárok z oboch . Musím povedať pani bola milá a presne nám vyrátala kedy mu ubehne lehota aby získal MD aj z sro .
Všetko je o ľuďoch tak ako vždy .

martul
7. jan 2021

@rikarika jasné že neporušili, aj to všetko uznala sociálka, ja len píšem skúsenosti ako sa to robí

lencika1
autor
7. jan 2021

@stela01 no manžel pôjde tiež budúci rok ..

Strana
z2