Materská dovolenka a rodičovská - som prvýkrát tehotná

annab012
2. jan 2024

Dobrý deň,
Vie mi niekto vysvetliť ako to funguje a čo všetko treba spraviť. Kedže som prvý krát tehotná by som chcela vediet ako čo aj v robote ako papiere nejake atď. Vysvetliť myslím sedliacky nie odborne ako to je všade písané.
Ďakujem

lienka.7
2. jan 2024

@annab012 na matersku dovolenku nastupujes podľa dátumu uvedenom na žiadosti o materske. Žiadosť ti dá gynekolog, odovzdávas ju zamestnavatelovi. MD trva 34 týždňov, mesiac pred jej koncom si povinná písomne oznámiť zamestnavatelovi, či sa vrátiš do prace, alebo nastúpis na RD a koľko na nej cca.budes. štandardne sa uvádza, že budeš do 3 rokov dietata. Do prace sa môžeš vrátiť aj skôr samozrejme, opäť min.mesiac vopred zamestnávateľa informujes, ze k tomu a tomu dátumu ukoncujes RD a nastupujes do prace.
Keď ešte niečo, pýtaj sa.😊

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
annab012
autor
2. jan 2024

@lienka.7 a teraz keď som vlastne PN dokým nenastúpim na MD tak to nejako ovplivňuje? A žiadosť od gynekológa si musím potom sama pýtať alebo mi on sám dá?

zuzkaa1991
2. jan 2024

@annab012 ja som bola od 10tt na pn ja som zamestnávateľovi len oznamila tehu kedze som mala ba dobu urcitu bola na pn tak mi nepredlzili(nevadi bola to posta) tlacivo materske dava lekar cca mesiac pred pôrodom to sa odnesie na sociálku pn ukončí materská zacne ;) po materskej sa ide na urad ziadat rodičovský

lilinka88
2. jan 2024

@annab012 na materskú môžeš nastúpiť v rozmedzí 6-8 týždňov pred termínom (určuješ si sama i keď mnoho gyn presviedča,že oni určia kedy nastúpiš). Žiadosť pýtaj od gyn v období, kedy chceš nastúpiť, odovzdaj v zamestnaní a oni by už mali poslať do SP. Ak spĺňas podmienku 270 dní nemocenského poistenia v posledných 2 rokoch, máš nárok aj na tehotenské od 13tt. To si tiež pýtaj od gyn. Vypíšeš a to odosles priamo do SP, môžeš zaslať aj elektronicky cez stránku SP, cez zamestnávateľa to nejde.
Ak máš elektronickú PN, lekár ti ju ukončí deň pred nástupom na materskú. Ak máš ešte papierovú PN, nosis vždy na konci mesiaca lístok na peniaze do zamestnania.
Materská ti trvá 34 týždňov od nástupu, lehotnik nájdeš na stránke SP alebo keď zavoláš do SP povedia ti presný dátum. Mesiac pred koncom materskej oznamujes, ideálne písomne - doporučene, zamestnávateľovi či pokračuje a v rodičovskej dovoenke alebo mastupujes spať do práce

jenni_p
2. jan 2024

@annab012 v prvom rade v práci oznamujem, že si tehotná. Oznamujem to písomne plus priložíš lekárske potvrdenie. Ja som priložila kópiu prvej strany tehotenskej knižky, kde som zakrýva údaje o chorobopise v rodine, ktoré si poznačila lekárka (to nemusia vedieť ani vidieť)
Keď oznamis písomne si považovaná za tehotnu zamestnankyňu, mas nárok na neobmedzenú návštevu lekára v súvislosti s tehotenstvom a zamestnávateľ tá nemôže vyhodiť iba v určitých prípadoch.
Mesiac pred nástupom na materskú oznamujem zamestnávateľovi písomne, že nastupujes na MD a takisto každú zmenu oznamujem týmto spôsobom, písomne a minimálne mesiac vopred (nástup na rodičovskú dovolenku, ukončenie atd)
Nástup na MD mas spravidla 6 týždňov pred plánovaným termínom porodu, ktorý ti určil lekar a mas ho zapísaný v tehotenskej knižke. Tak ako píšu vyššie, môžeš si určiť sama medzi 6-8 týždňom pred plánovaným pôrodom, kedy nastúpiš. Ak chceš nastúpiť 6 týždňov, stačí počkať, kým ti lekar dá tlačivo, ktoré výpise zo svojej strany lekar, vypisuješ údaje ty. Dáš potvrdiť do prace a buď to oni doručia sociálnej poisťovni alebo si to odnesies sama, ja som to šla doručiť osobne sama.
Pokial by si bola pred nástupom na materskú na PN, neovplyvňuje ti to vyšku materského. Ak mad odrobene tak, ako popisujú vyššie. Ja som bola
Pn mesiac a ukončenie som mala deň pred nastúpom na materskú. Pn by už asi mali davat všetci elektronickú, čiže v takom prípade ak mad ePN tsk len oznamis zamestnsvstelovi, že si pn a kedy končíš pn, keď to budes vedieť, môžeš ju ukoncit, ísť pracovať a až potom ísť na MD.
Taktiez mas nárok na tehotenské, tlačivo ale lekar nedáva každý automaticky a musíš si ho pýtať. To odnesies na sociálnu poisťovňu, v prípade, že si ho budes pýtať neskor ako po 13 týždni, mali by ti tehotenské doplatiť aj spatne.
A tak ako píšu vyššie, materská trvá od nástupu 34 týždňov aj v prípade, ak by si porodila skôr ako mas lekárom určený termín porodu.
A nezabudni na všetko písomne oznamovanie, niektorí zamestnávatelia sú fajn, ini nie aby si na to nedoplatila, ak by náhodou.

jenni_p
2. jan 2024

Mne napriklad dala lekárka tlačivo na materskú pár dni pred nástupom, nakolko som mala nástup 11.12. a poradňu 6.12., informuj sa o všetkom u lekara.

Aj co sa tyka zamestnávateľa, môžeš sa informovať na postupy, ale fakt radšej všetko písomne. V prípade, ze pracuješ na nejakom úrade, oni majú väčšinou svoje postupy a tlačiva tak si to môžeš odkomunikovať so mzdarkou čo a ako oznamovať tj nástup na MD, RD atd.

Ja som v súkromnej firme, kde doposiaľ na našej prevádzke tehotnu nemali a vzdy mi to radi prízvukovali, pričom ja som si všetko dohliadala čo a kedy musim podľa zákona a oni sa vzdy len usmiali, že oni nevedia lebo ešte nemali tehotnu a čudovali sa, keď som im zakaždým vzdy všetko nosila a oznamovala písomne. Čiže niekde si to musíš takto ošéfovať sama žiaľ.

jenni_p
2. jan 2024

a ešte mi napadlo, po pôrode by sa mal vraj do prace zaniest rodný list dieťaťa, to si musím doštudovať ešte a treba si po pôrode doriešiť cez upsvar rodinne prídavky a ten kto pracuje z rodičov (otec dieťaťa) daňový bonus.