icon

Materská je stereotyp

mishaella
16. dec 2015

Ahojte nepríde vám materská ako príšerný stereotyp? Dokola prebaľovanie, kŕmenie, spanie.. Na nejaké voľnočasové aktivity, už len taká kniha, nieje šanca mať čas, malé pohltí všetok čas. Niekedy stihnúť sa najesť je luxus.
Ako s tým nudným stereotypom fungujete vy?
Ja večer doslova prosím muža aby ma vzal hoc aj niekam so ahoppingu, ani nie tak kvôli nákupom ale zmene prostredia, že sú tam ľudia, počujem hlasy..
Na druhej strane bojujem s tým ísť keďže malý je ešte maličký ba také miesta no ako nesofer sa nemám ako tam dostať sama, večer už MHD jazdí mizerne a spojov z domu mam málo. Takže ma veze muž.

martina833
19. dec 2015

@mishaella neviem, ake velke mas babatko, ale po par mesiacoch mozes zacat chodit na plavanie, na aktivity do materskeho centra, baby salsu, je toho vela, mozes ist do prirody, na rozne vylety, stereotyp je praca, tento cas by si si mala vychutnat a zariadit tak, aby ste si ho obaja vychutnali a naplno vyuzili! 🙂

evittam
19. dec 2015

@martina833 Ale kdeže - ona nemôže už teraz - čo si?! Nemôže zniesť dieťa a nemá ju kto odviesť, takže môže - podľa nej - len doma sedieť, takže nejaké aktivity u nej nehrozia - teda podľa toho čo píše. 😉

mamjka
19. dec 2015

ja sa nudiť nestíham 🙂 odkedy som otehotnela začala som si robiť aj výšku extérne.... 🙂 po narodení syna som zoštátnicovala na Bc. a v júny ma čakajú Mgr. štátnice ...pred nimi ešte pôrod tretieho drobca 😉

ukulela
19. dec 2015

@mishaella inac, tak trocha mi vychadza, ze mas daku miernu poporodnu depku este - nie? babo je nova vec. ja som si k mojmu chvilu tiez musela hladat vztah a chvilu to trvalo, kym prisla ta bezhranicna laska. ja som dola po porode teda paradne dokatovana, dlho som krvacala, dotrhana a pozasivana, ked som daco tazsie zdvihla, tak som si skoro cvrkla, skratka - cele zle.
aj ty si vystavena, neoodychnuta a velmi cerstva mamicka. ked si s babom najdete spolocny rezim, tak to bude lepsie. zvladnes aj vychadzky a podobne.
jasom zacala s malym chodit plavat, paradna vec, nevymenim za nic.
a teda silne uvazuj nad tym soferovanim ... velmi ti to pomoze a oslobodi ta to.

spuntikmathiasko
19. dec 2015

@mishaella rob nieco preto, aby to stereotyp nebol. Zacni chodit napr. na babyplavanie, cvicenie s detmi. A ak nechces detske aktivity chod cvicit sama a maleho nechaj na 2 hodky manzelovi. Ja som momentalne 4 rok doma mam 2 deti a neviem co je to stereotyp. Popri tom robim doma uctovnictvo. A uprimne hrozim sa toho ked nastupim do roboty a budem musiet stihat to co teraz plus robotu.

mishaella
autor
19. dec 2015

@borkavan hej mam muža, ktorý príde až večer, ráno odchádza skoro.. A celé dni sme s malým sami. Už sa mi stalo ze plakal a nevládala som ho nijak utíšiť, zaspala som od únavy a on vrieskal ďalej, aspoň čo mi suseda vravela ze ho bolo počuť. Keď nespí, nestíham navariť = nejem celý deň = nervy v háji z toho aj z únavy. A zhoršuje sa to, frekvencie spánku stále kratšie, množstvo plaču stále väčšie. Keby vážim aspoň tých 50kg som happy, mám aký taký tuk, energiu.. Takto nič, váha ide dole. :( A nemám nikoho v okolí ani v rodine čo by mi vypomohol, hoci len doniesť sem tam jedlo.. Len fotil by každý malého, keď poviem ze tak prebalit treba, aspoň zatiaľ niečo narýchlo zjem tak už sa pracu preč. Niekedy mi to príde že malý je pre nich atrakcia a ja slúžka čo sa má len starať a držat hubu. Preto som znechutena a keby mam takú prácu čo za to stojí asap sa do nej vrátim. Ale behať s malým dieťaťom po pohovoroch si momentálne neviem predstaviť.

mishaella
autor
19. dec 2015

@evittam starajte sa láskavo o seba. Nepoznáte ani mňa ani moju situáciu tak si tu iróniu nechajte pre niekoho iného.

mishaella
autor
19. dec 2015

@ukulela ale keď nemám auto tak na čo mi bude šoférovať? Peniaze žiaľ ani na staršie nemám. Som rada ze prežijem z materskej. Na sebe šetrím, lebo za očkovania nás bude čakať aj pokút dosť a aj dieťa niečo stojí.

mishaella
autor
19. dec 2015

@evittam áno si predstav.

siska53
19. dec 2015

@mishaella bez ohladu na situaciu. Jest,pit,vykonat potrebu treba. Toho som sa vzdy drzala. Ked bolo dojcene dieta najedene,prebalene,sla som sa najest ja. Aj ked mala revala. Lebo by som bola nervozna. Potreby mala naplnene chvilu vydrzi. Casto som jedla tak,ze malu v nosici,jedla som.ja a do toho pomahala s krmenim malemu. Muz tiez chodil a chodi zvacsa neskoro. Ak pride o 17,som nola stastna. A aj potom edte robil,telefonoval,to aj cez vikendy,takze take daco,ze hura,si doma,tu mas dieta ja si idem po svojom hrozilo velmi vynimocne. Ked uz boli dvaja,tak ked uz,tak vzal starsieho. Oboch zobral len raz,ked som bola zdrava. Pocas mojich chorob sa odtatarili bud k jeho rodicom alebo k jeho sestre. Aj to az vtedy,ked uz mala bola na prikrmoch.

Inak.najradsej by som sla k tebe a maleho hoc aj von vzala,no to nepojde..

alby2014
19. dec 2015

@mishaella este raz mas extremne malicke babo, kojis? Ako ked si z toho vycerpana a nema kto pomoct daj nutrilon, deti po UM lepsie spia a vies, ze kolko vypilo ci nie je hlady ( nekamenovat)...ak take male babatko vrieska ma koliku, alebo je hladne...Manzel si nevzal dovolenku? Nebol s Vami prve tyzdne doma? Je nutne, aby bol v praci od vidim do nevidim?.Neda sa to zmenit aspon na cas. Musis zacat chodit na prechadzky, dieta spi a ty vyvetras hlavu, lebo byt doma s vrieskajucim uzlikom je na nervy. Je mozne, ze ti zacina poporodna depresie, pretoze si neviem predstavit zaspat, ked babo vrieska. Skus si kupit magnezium, ak mas problem sa najest..ja som varila, ked maly zaspal na noc, a tak aby mi ostalo aj na druhy den na obed, alebo nemate tam dakde obedne menu, donasku? Nerobim doma nic, upratujeme len v sobotu, maximalne cez tyzdne udrziavam....nerob si ziadne plany, co v ten den stihnes, nemusis stihnut nic, musis sa starat len o babo..ja viem, ze momentalne predstava toho, ze bude lepsie je ti nerealna, ale bude..plus ziadaj o pomoc, rodicov svojich, muzovich, nemenu ani vlastna mat nerozumie...a hlavne hladaj ako sa veci daju, nie ako sa nedaju. A snaz sa pomaly o prvky rezimu, kupat v rovnakom case, chodit na prechadzku v rovnakom case... babo rano prezlec z pyzama, nech registruje, taktiez v noci nezazinaj vela svetlo, nehovor na neho...nehc vie, ze je noc.... uz len dva tyzdne a skonci ti sestonedelie veci sa utrasu a tu ti prisaham bude lepsie...o rok si mozno precitas, co si tu pisala a aka si bola zufala a zasmejes sa, ze kde je to male babatko, lebo uz budes riesit, aby si nerozbil hlavu dakde...🙂

senka111
19. dec 2015

Som 10 r doma s mensou prestavkou a zijem .So synom 6 r mal zakazanu skolku kolektiv.Potom ak budes mat nieco take vsak sa zblaznis.Mat deti nie je sranda,maloktora tu spi.Syn mal 4 r ked prespal noc a dcera spi od 2r.Medzitym cela domacnost len na mne.Muz ma volno len v nedelu.Odide rano o 6 a pride o 19h unaveny ako pes.A ked je na sluzobke tak aj 4 dni neni.Vsetko sa da zvladnut len si to vediet zadelit treba.Tiez nemam opatrovatelku rodina daleko,von chodim s detmi na kavu s detmi a aj cvicit chodim s detmi😁.Ale zachvilu vyrastu a budem mat cas pre seba.Pri synovi som mala tiez pocity hrozne ale pri druhom som vedela co ma caka tak som sa psychycky pripravila.Drzim palce a hodne sil a hlavne jest.

siska53
19. dec 2015

@alby2014 okrem toho UM s tebou suhlasim.
Pod nami byval chlapcek na UM. Mama spomina ze prvy rok cely prereval. Cez den v noci,doma,vonku... Po roku akoby utalo.. Takze odstavenie nemusi pomoct. Moji dojceni sa nebudili (malo), nedojcene deti mojej kamosky sa budievali aj v noci castejsie. Dobonca do 2.roku.. Co my sme uz davno mali prespate noci. Maly po 3.m.sa budil vynimocne,kolikova mala bud prespala celu noc alebo sme boli vkuse hodinu az dve hore a neskor sa zvacsa zobudila raz. Aj to slo o par minut. Sla na prso a zaspali sme obe. Kamoska chuda musela ist zarabat mlieko.. Takze to by som jej neodporucala.. Skor ta poporodna depka na nu ide,lebo poriadne nespala...
Len stale nevieme ci spi s malym,ci ho nosi... Mozno by to pomohlo.. Ako ma to tazke,"svokrov" brat mal cely jeden rok prevrateny den s nocou a ich mama uz bol zufala. Tiez bola nevyspata. Vacsinou ten prvy rok,minimalne prve 2-3mesiace to byva tazke.. A ked chlap ani nikto iny nepomoze,mame tu zufale mamicky..

evittam
19. dec 2015

@mishaella Keď sa ti nepáčia názory iných tak nepíš otázky na verejné fórum a nediskutuj na verejnom fóre.....
A prebalovať dieťa každú hodinu?!

katarinamarkova
19. dec 2015

@mishaella ved prave preto, ze tak moc vyzdvihujes rodicovsku rovnopravnost sa velmi cudujem, ze partner ma problem ostat na chvilu sam s dietatom aby si maminka ako rovnopravny rodic tiez trosku oddychla od mamickovskeho stereotypu.
to znamena ze rovnopravni s rovnakymi povinnostami ste len v otazke - vozenie dietata k doktorovi?

katarinamarkova
19. dec 2015

@mishaella ano neviem dovody.....pravdupovediac okrem vaznych zdravotnych pricin si skutocne neviem predstavit iny dovod preco sediet doma zdrava so zdravym dietatom medzi 4mi stenami cely mesiac ( ano teda, okrem tych 2x ).
skus mi tie dovody vysvetlit, snazim sa to pochopit. dakujem.
....pises ze aj ked mas 44kg, zdravotne problemy nemas......
prosim nevyhovaraj sa na vahu 🙂 moja bezna vaha je tiez nieco tesne pod 50kg a fakt nie je problem ani par tyzdnov po porode, ci prirodzenom ci cisarskom vybehnut s dietatom par schodov hore dole. bezne sa mi stavalo ze prve mesiace som v jednej ruke niesla autosedacku s malym, cez plece mamickovsku tasku a v druhej mensi nakup.
ja tu fakt nevidim ine priciny toho ako pocitujes a prezivas matersku a to iba:
- mas vazne zdravotne problem - ries to!
- mas poporodne psychicke problemy - ries to!
- lenivost......aj ta sa da riesit s trochou sebazaprenia.

katarinamarkova
19. dec 2015

@mishaella sorry, ale preco cakas ze sa ti niekto bude starat o tvoje dieta? ty si matkou.....
vies v com moze byt zakladny problem preco stale place a nespi? - lebo je non-stop doma - vnutri, bez cerstveho vzduchu, podnetov.....sorry ale to aj ja by som revala byt 24/7 zavreta medzi styrmi stenami.
cely den nejes? vazne? tak sa necuduj ze ti vaha stale klesa.....ono fakt nie je problem ani s akokolvek uvrestanym dietatom mat dieta v jednej ruke a v druhej aspon ten rozok.....
to vazne cakas ze ti niekto bude nosit jedlo???

katrin21
19. dec 2015

@mishaella navarit na druhy den sa da aj vecer predtym,ked uz je muz doma, alebo maly spi..

usmiateslniecko
19. dec 2015

Inak malinky moze byt nepokojny, uplakany lebo ty sama si nervozna a podrazdena z toho ze si cely den zavreta v byte a hladna (nestihas sa najest). Take dietatko hoc aj mesacne vyciti ked je mamka nervozna. Hlavne si treba oddychnut ked maly spi co i len na pol hodinku a treba sa najest, pochybujem , ze za celych 24 hodin si nenajdes 10minut na jedlo. A hlavne treba chodit von, prospeje to malému ale aj tebe.

vejula
19. dec 2015

@mishaella skus tu šatku.... za pokus nič nedáš, možno bude menej plakať, ked bude na tebe a ty si stihneš aj uvariť aj sa najesť.

evickam1
19. dec 2015

@mishaella Moja mala prvych 6mesiacov malo spavala, den mala vymeneni s nocou, ani v noci moc nenaspala,spavala minimalne, nepotrebovala som chudnut a davat prebytocne kila dole, isli same dole s nedostatkom spanku, a jedavala som hned ako mala zaspala, aj ked len za behu, ale bola som najedena :D musis si najst nejaky system, a urobit si rezim s dietatom a dodrziavat ho :D po porode som sa musela naucit, ako na malu, prekuknut ju, aby bola spokojna aj ona a hlavne spala :D
ako mala rastla, tak som zacala mavat aj viac casu nielen pre seba , ale aj na hobby:D uvidis casom to bude lepsie, teraz ma mala 4,5r a uz sa nad tym zasmejem ako som nevladala a bola unavena na vsetko :D ale stalo to za to 😀
ver tomu, ze bude lepsie :D ked spoznas uplne potreby drobca :Dco potrebuje :D

katrin21
19. dec 2015

@mishaella myslim, ze aj ako nesofer sa pocas dna mozes dostat uuuuuplne kam len chces a aj dieta bude kludnejsie, ak bude pocas dna nieco zazivať a nebude zavrete len doma. Naozaj.
POtrebuje pohyb, nove podnety a ty tiez.... Po pobyte niekde vonku aj bude lepsie spat....
Musis si spravit rezim
Stanov si , ktorym autobusom pojdes niekam do mesta, alebo neviem kam sa vies dostat a kludne aj keby si sa mala len tak prechadzať, vzdy lepsie, ako sediet doma...
Su rozne aktivity pre mamicky s detmi.... na ihriskach si vies najst dalsie mamicky, ktore budu raadi, ze pokecaju a mozno aj deti sa skamaratia a ty ziskas kamosku na obcasne navstevy, kavicky a pod....
POdla mna sa da vymysliet, ked niekto chce a netreba na to ani nejake velke peniaze. Zmen proste pristup.... necitam celu diskusiu, ale nieco pises o plači maleho, tak asi dost place....
Skus viac aktivit, hier, preliezky, ak je vacsi, ak je mensi len v kociku, uz samotne vozenie a spanie hlavne v zime na cerstvom vzduchu robi zazraky, dcera mi tam vzdy spala dlhsie ako doma... takze som sa snazila ju uvoziť 😀
A neboj sa chodenia s kocikom aj bez auuta.... ja som tiez bola pred 15r na MD na dedine, kde ani len detske ihrisko nebolo, sadla som na bus a chodila aspon 1x do tyzdna do mesta, alebo aj 2x ked sa podarilo a popri tom v dedine prechadzky a pod.... POtrebujes ist medzi ludi...
Pokecaj v obchode, kdekolvek... robi to zazraky... Izolacia nem dobra, to sa potom tvoja nervozita a smutok prenasa aj na dieta.... to mi ver.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
annulikb
19. dec 2015

Nad takým stereotypom sa musím pousmiať. Som matka 4 detí, podnikám, pracujem ešte v manželovej firme a niekedy by som rada mala len taký obyčajný "stereotyp".

katrin21
19. dec 2015

@mishaella fuuha teraz citam, ze babo ma len mesiac....
no... co ty budes robit , ked budes doma dlhsie? ved toto je este relativne najlepsie obdobie....
dieta vacsinu casu spi a ak nespi, tak zisti preco.. bolest bruska? kojis? nenaduva ho z toho, co jes??? atd...
Dietatko si robi len rezim, musis zacať hned.. presny cas spania, kupania.. prechadzka...
Nehovor mi, ze mesacne babatko nezaspi na prechadzke v kociku .. ak si v cinzaku a mas balkon, das ho potom tam a pospinka si este.... je to len o zvyku....

fidka79
Odpoveď bola odstránená
katrin21
19. dec 2015

ak to nie je tajomstvo,. kolko mas rokov?

siska53
19. dec 2015

@fidka79 az na to,ze casto sa nie jz kam vratit. Az na to,ze ti dieta do skolky zvacsa nevezmu,az na to,ze z tych slovenskych zvacsa almuzien sukeolnu skolku neutiahnes a o dakych skratnrych uvazkoch mozes len snivat.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená