icon

Materská je stereotyp

mishaella
16. dec 2015

Ahojte nepríde vám materská ako príšerný stereotyp? Dokola prebaľovanie, kŕmenie, spanie.. Na nejaké voľnočasové aktivity, už len taká kniha, nieje šanca mať čas, malé pohltí všetok čas. Niekedy stihnúť sa najesť je luxus.
Ako s tým nudným stereotypom fungujete vy?
Ja večer doslova prosím muža aby ma vzal hoc aj niekam so ahoppingu, ani nie tak kvôli nákupom ale zmene prostredia, že sú tam ľudia, počujem hlasy..
Na druhej strane bojujem s tým ísť keďže malý je ešte maličký ba také miesta no ako nesofer sa nemám ako tam dostať sama, večer už MHD jazdí mizerne a spojov z domu mam málo. Takže ma veze muž.

Strana
z7
evittam
20. dec 2015

@sorciera24 Ale veď ani my - teda aspoň ja netvrdím, že moje dieťa-deti sú "sedavé", len som chcela povedať, že nemusím mať dieťa na očiach stále - na čo?!!!!

sorciera24
20. dec 2015

@evittam ale ved ani ja!.....to, s tym zachodom...ono pride...ja ho tam nechcem! 😲 😅

alaguema
20. dec 2015

@meluela je to asi individuálne, mňa to zas toľko energie nestojí...ono je to asi najviac o tom, nakoľko si sama presvedčená o správnosti toho, čo robíš. Samozrejme, aj od povahy. Niekto je ovplyvniteľný viac, niekto menej, ale v podstate každý mi mal prísť časom na to, že skutočne dôležitých vecí, je len pár 🙂

lusinda3
Odpoveď bola odstránená
natalym
20. dec 2015

@katarinamarkova Našťastie už tento problém nemusím riešiť. Deti sú už veľké.

lucka1987
20. dec 2015

ja neviem, ale mne akosi slová " materska a stereotyp " k sebe nejdu 😅 asi som ina . stereotyp som mala, ked som chodila do prace.
rano odniest do skolky, byt v praci ( aj ked nebola stereotypna ) , potom zo skolky , navarit, ( zrazu hups, uz je vecer ) upratat, chvilku sa povenovat krpcovi, ulozit ho spat, nachystat sa na dalsi den... a dookola..
a ked som bola na materskej, to bolo zuzo-labuzo 😅 stretka s maminami , vychadzky kedy som chcela, zahradka ako relax, vencenie psa, behanie po meste ked som mala naladu, kozmeticka, fitko , vytvarala som si vlastny program, co chcem, a kedy chcem , a stale som brala ohlad v prvom rade na moje dieta .
a to ani nebyvam v meste ale 20 km od neho, a zas som sofer, take premiestnovala som sa sama bez pomoci manzela, a nejakeho otravovania inych

onedlho ma caka dalsia materska, a uz sa na nu uprimne tesim. aj ked clovek ma obavy co a ako, ked je to uz druhe dieta

bluka2
20. dec 2015

@lucka1987 To sa mi paci. Porad ako sa da ist do fitka s babom. Ja som zatial len na jogu chodila, kde sme si mohli doniest baby...

lucka1987
20. dec 2015

@bluka2 do fitka som chodila uz ked mal maly 2 roky, takze uz to nebolo to babo, a maleho som 3 krat v tyzdni vzdy na dve hodiny vecer, nechala muzovi ( alebo svokre, ak nebol muz doma, kedze jazdi na kamione ) . chodila som aj na zumbu, do takej telocvicne, ked mal maly mozno 4 mesiace, a v case ked bola zumba spinkal v kociku po beznej prechadzke, mala som ho pri sklenenych dverach v takej predchodbe a ja som zumbovala hned pri nom ( hudbu nebolo dozadu prilis pocut, takze to bolo fajn ) a ak mi nemal kto strazit maleho , a bolis me doma, tak som cvicila pekne doma kazdy dne, takze vynechane fitko mi nevadilo. u kozmeticky som ho mala tiez zo sebou. tu hodinku tam vydzal pekne spinkat..
vacisnou slo len o dobre vystihnutie casu a naplanovanie si veci, ale priznavam, mala som velmi kludne dieta.
chodili sme strasne vel apo vyletoch kazdy tyzden v podstate, behali po roznych akciach, a maly bol vzdy supe,r stale sa len usmieval , spinkal, najedol sa, prebalili sme a zas sa usmieval a spinkal 😅

sorciera24
20. dec 2015

@lucka1987 nie si ina...len si zazila kludne dieta ako sama pises, ekby ti dieta vrestalo vsade, kocik, nekocik...tak ho nevezmes ani na tu kozmetiku...ale ako pises, kedze sa len usmievalo a spinkalo....tak jasne, ze zuzo-labuzo....ja mam doma presny opak...skus si to predstavit...miesto usmevu palc, vzdy a vsade.....takze ja budem mat zuzo labuzo v praci 😉 ale aspon jedina vyhoda...nemusim platit za fitko a pod. ....nakolko kila pri takom dietati idu same dolu....az moc 😒

bluka2
20. dec 2015

@lucka1987 ...to je fantasticke!! V dobrom zavidim 🙂 Moja je tiez super a o stereotype nemoze byt ani rec, ale spat v kociku chcela, len ked sa s nim islo. Zastavis a za 5-10 s. je hore. Zmena teploty, ine zvuky? To sa jej nepacilo... 🤐 Teraz je to uz lepsie ako je starsia, v 2016 to mozno dotiahneme aj spolocne na kozmetiku ci zumbu

elizita
20. dec 2015

@margarita len tak zo zaujimavosti, preco nie materske centrum

lucka1987
20. dec 2015

@sorciera24 ved presne, vyuzila som ten dar, ze mi bolo dopriate kludne babatk, a vychutnala som si to naplno.. a pocitam, teda mam taky zvlastny tusak, ze teraz to bude pravy opak, + uz byvame na dome nie na byte ako predtym, takze sa budem mat co obracat 😀 ... ale som na to psychicky pripravena, lebo pri prvom som skutocne hladala moznosti, co ist, kde ist, a co robit, a cas na materskej som vyuzila efektivne na vybavenie stavebnych povoleni na nas doma a na stavbe som bola s krpcom takmer kazdy den, doslova v monterkach 😀 😉 tiez super fitko, ibaze mi nestacilo a vecer som si este zacvicila bud doma, alebo som sla do nasho obecneho ( kde vstupne je ze 1 e ) takze nic strasne

spuntikmathiasko
20. dec 2015

@mishaella a kde by si dala maleho keby sa vratis do prace? A nebehaj po pohovor, nieco z domu si najdi aby si mohla robit ak chces odreagovanie, alebo ako vravim ked nie praca tak aktivity pre deti. Detske centrum tam nemate, alebk nieco podobne. Mne prvorodeny prespal noc ked mal 3,5 roka cize to, ze ti dieta nespi a si unavena poznam dokonale. Ked mal 9M byval v noci hore kazdych 30 minut a do 4 mesiacov spaval len von v koci - to len tak par vychytavok. A predtahovala som sa za manzelom a tiez tu nikoho nemame. Musis si na celej situacii najst nieco pozitivne inak ti z toho hrabne a budes len nestastna.

ladywitch26
20. dec 2015

@mishaella no tak ti poviem... ked sa ti skonci materska, stereotyp to nebude? ty kazdy den v praci, potom pre maleho do skolky, rychlo domov navarit veceru, umyt, prezliect do pyzama a spat. ten isty stereotyp, len v ruzovom. 😉
ja zijem v krajine, kde je materska pol roka a potom sup do prace. stereotyp, akurat, ze s detmi nie som nonstop. najskor rano zaviezt ich do skoly, potom hned do prace, z prace po nich, domov rychlo navarit, urobit ulohy, obliect do pyzama a pekny den za nami.
ak niekomu nevyhovuje stereotyp, tak nech sa aktivne pricini o to, aby ho nemal. ale sedenim na nete to nepojde 😉

margarita
20. dec 2015

@elizita
ja nemam nic proti MC, len ja osobne som typ, co ich nepotreboval a nepotrebuje a teda nevyhladava...uz ked som mala iba prvu dcerku, byvala som castejsie s kamoskami, co tiez uz mali deti, a chodila som kocikovat s nimi, aj sa navstevovat spolu aj s detmi, takze sme boli v mensom kolektive, ktory som si sama vybrala 😉
pri dalsich detoch podobne, to sa uz starsi spolu hrali a ja som s kamoskou pri caji riesila mladsieho, bola to pre mna vacsia sloboda skratka. mam ale velke stastie, ze mam v okoli dost takych kamosiek, plus mam aj auto, cize ani okolie BA nie je pre mna problem.

chapem,z e ak sa niekto pristahuje do cuzdieho mesta, kde nikoho nepozna, rodina daleko, tak pre take je kontakt s MC urcite prinosom. ja som ale reagovala na vseobecny komentar typu, chod do materskeho centra, no ak si nedokaze niekto vytvorit kontakty a ist za ludmi aj sam od seba, pochybujem ze v MC najde len tak spriaznenu dusu.

a dalsia moja skusenost je, ze najviac ma deptali a poucovali mamicky, co mali dieta starsie od mojho asi o polroka, lebo sa citili na koni, ze oni uz riesia nieco o polroka dalej nez ja. viacdetne matky uz tuto potrebu poucovat bez opytania zvacsa fakt nemali, nepotrebovali si toto riesit.

danjelca
20. dec 2015

uzivaj si STEREOOTYP tohto typu.....lebo ked budes chodit do PRACE....budes tuzit sa do toho vratit

sissmiss
20. dec 2015

@mishaella lubis to male? Tulis ho k sebe a vyhladavas dotyk s nim, mojkas si ho, precitujes? Ak nie, nie je to odsudeniahodne, ale mala by si to riesit. Pripadas mi ako zena ktora si to cele predstavovala inak. Pripadas mi nespokojna, znechutena, unavena. Ako taka ktorej dieta ide trosku na nervy. Prvy mesiac je tazky, je to naozaj kolobeh, stereotyp, na toto som sa netesila po porode, noc den kazdu chvilu prebalovat, krmit, prezliekat, stsle dokola to iste. Ale bude lepsie, ver tomu. Intervaly medzi prebalovanim sa predlzia, aj krmenie uz nebude vacsinova napln dna. Zatial ti ale moze pomoct:
* psychologicka-pokecat, postazovat sa, poriesit, zverit sa s problemami
* satka alebo manduca, lahsie sa vsade dostanes
*predavzatie ktore dodrzis- kazdy den pojdes s malym von, v akomkolvek pocasi, aspon na pol hodinu. Ked si to das prikazom, a zacnes striktne dodrziavat, depka ti povoli, a lahsie budes zvladat veci. Je velka sanca ze dieta ti bude vonku v kociku alebo satke dobre spat a zvykne si na rezim.
* var vacsie mnozstvo a daj si vzdy par porcii do mrazaku, velmi ti to pomoze v horsie dni
* vyuzi moznost donasky potravin, lahsie sa ti navari ked budes mat nakupene doma

sissmiss
20. dec 2015

@mishaella 🙂 materinsky plural pouzivaju zeny lebo dietatko bolo 9mesiacov ich sucastou. A dietatko do cca troch rokov je prepojene s mamou a povazuje sa za jej sucast 🙂 Uvedomujes si ze tvoje dieta je teraz ako ty, je od teba uplne zavisle, co ty nespravis ono mat nebude? A ze po par mesiacoch ta zavne vnimat a bhde sa s tebou stotoznovat a bude s tebou prepojene? 🙂 Pripada mi ze to odmietas, ale toto je krasne, len sa treba vzdat svojho egocentrizmu, vzdat sa kusa samej seba

stella33
20. dec 2015

Urcite suhlasim s pravidelnymi prechadzkami. Neskor, ked babo trochu vyrastie, naplanuj si pravidelnu aktivitu (aspon 1-2x do tyzdna)- detske centrum, plavanie, cvicenie... Nakoniec budes rada, ze ste zase doma mozes si oddychnut 🙂 Ak to vsak citis ako zataz, obmedzenie a nevies sa toho pocitu zbavit, asi by si sa mala porozpravat s psychologom. Myslim, ze na stereotyp je este skoro. Pride mi to tak, akoby si nebola pripravena na to, ze dieta, je zavazok na cely zivot, ze sa ti zivot pretoci uplne naruby. Je to totiz uplne normalne, v poriadku a ver mi, ze vela zien by dalo zivot za taketo chvilky so svojim vytuzenym babatkom...

paris3
21. dec 2015

@mishaella podľa mňa tvoj hlavný probl nie je stereotyp, ale sociálna izolácia.... s tým by som v prvom rade niečo robila 😉 k tomu ked pridas zmenu soc.statusu, poriadnu dávku únavy, nedostatok spánku a rozhadzane hormóny, tak máš poporodnu depresiu ako vysitu... neber v zlom tie komentáre tu od niektorých... chcú ta len 'nakopnut' k činnosti. Inak to nevedia. Ja ti rozumiem, tiež som mala podobne pocity.... ked chceš, napis mi 🙂

stella33
21. dec 2015

@margarita K tomu MC, ty mozes byt komunikativna a neviem ako schopna nadvazovat kontakty, ale ked v okoli nemas ziadne mamicky (na malej dedine), alebo tam su, ale nestoja o kamaradickovanie, pripadne si jednoducho "nesadnete", MC je jedno z efektivnych rieseni. Tam mas predsa istotu, ze tam maminy su a ze tiez tuzia po socializacii. Ja osobne som tam tiez nebola, ale urcite to mam v zalohe, aj ked som dost komunikativna a spolocenska. Moje lepsie kamaratky su starsie, maju vsetky odrastene deti, takze take s detmi musim vylozene vyhladavat 🙂

babulka82
21. dec 2015

ja len tolko ano je to sterotyp ako každy iny stereotyp či už v praci alebo doma .Ja som vdačna za to že som mohla byt s oboma detmi doma a užila som si ich ,tie chvile a deti male už nikdy nebudu. Samozrejme tiež mi ide občas na nervy ale tak aj v praci by sa niečo našlo .Ja vravim vždy že do dochodku sa ešte dost narobim ale deti su male len raz 🙂 Nerozumiem prečo sa stale niekde ponahlame a nevidime čo nam život ponuka a stale napr. rychlo na MD potom rychlo do prace a stale sa človek len nahana,same stresy lebo nikdy sa pracujuca mamička nevenuje tak ako ta čo nepracuje,určite tolko nepostiha .

margarita
21. dec 2015

@stella33
ved ja vyssie pisem presne to, ze ak niekto sa pristahuje do cuzdieho mesta, kde nikoho nepozna, rodina daleko, tak pre take je kontakt s MC urcite prinosom...

ale pre mna osobne argument, ze aj ta druha je mamicka, a nech aj ma dieta v rovnakom veku, nestaci na to, aby sme si hned rozumeli a boli kamosky, len z toho titulu, ze AJ ona je mamicka., presne to pises Ty, ze pripadne si jednoducho "nesadnete" 😉
statisticky, kolko mas fakt ze dobrych kamosiek zo skoly, ked nas aj bolo v triede 36, z toho bab 22, sadla som si asi so 4, ze sa stretavame doteraz. a pritom sme boli v rovnakom veku, rovnakom mieste bydliska, a pol dna sme zili v rovnakom prostredi....

rainee
11. jan 2016

tiez si myslim ze vsetko je stereotyp. momentalne materska, pred/po praca. takze to treba brat sporotovo a urobit z toho to najlepsie co sa da 😉

alchemilkazltozelena
19. aug 2018

No baby ktore ste sledovali autorkine 2 diskusie ohladom UPT tak uz mame odpoved preco nan "musi ist"
...kvoli stereotypu...
Pisem to sem lebo som si vsimla ze zmazala diskusiu ohladom UPT

Strana
z7