icon

Materská na muža

lusinka4
24. okt 2022

Ahojte.
Je tu prosím niekto, kto pracuje v Sociálnej poisťovni? Alebo niekto, kto to naozaj riešil a má reálnu skúsenosť?
Ide o to, že máme staršieho syna, skoro rok a pol ročnú dcérku a v decembri čakáme ďalšie bábätko. Vzhľadom na to, že mám ťažšie tehotenstvo a s dvomi deťmi je to už trochu zaberák, manžel by chcel ísť na materskú, ale keďže na bábätko muž môže až po 6t po narodení, musí ísť na dcérku. Avšak lepšie by bolo ísť na bábätko, nakoľko by po tej materskej mohol poberať vyšší rodičovský (ja naň právo pri drobcovi nebudem mať). Otázka teda znie, či sa to dá urobiť tak, že by teraz išiel na materskú s mladšou dcérou, po cca dvoch mesiacoch by ju ukončil a nastúpil na materskú s bábätkom? Ak áno, dá sa to normálne hneď alebo je potrebný nejaký čas, kedy môže nastúpiť na materskú s tým druhým?
Ďakujem pekne za každú radu, pomoc.

dieťaťom?
Ďakujem pekne za každú radu, pomoc

basska_b
24. okt 2022

Neporadim, lebo nemam osobnu skusenost, len jedna vec mi udrela do oci: s babatkom moze ist muz na matersku az po 6 tyzdnoch jeho veku. To je ale detail, v tom pripade by menil matersku z jedneho dietata na druhe az po skonceni 6nedelia

lusinka4
autor
24. okt 2022

@basska_b áno, viem, veď som písala že až potom, po cca dvoch mesiacoch materskej s dcérou..

maciatkolulu
24. okt 2022

Ja sa pýtam, nič zlé, len ma fakt zaujíma, že to 5clenna rodina vyžijete z materskej a neskôr rodicaku?

laurar1
24. okt 2022

Moze ist na matersku s dcerou a potom to prehodit. Ale vyhodnejsie by bolo, keby dobral celu matersku na dceru, myslim ze 29 tyzdnov a potom presoel na matersku s najmladsim dietatom. Ty zatial mozes poberat rodicovsky na dieta. Takto nepride o zvysne peniaze z materskej pre dceru.

lusinka4
autor
24. okt 2022

@maciatkolulu samozrejme, že je to len dočasné, materskú nemusí dobrať celú a keď nastúpi späť do práce, tak budeme dostávať aj plat aj rodičovský ako aj teraz..

lusinka4
autor
24. okt 2022

@laurar1 no, lenže materská a rodičovský sa nemôžu poberať vzájomne, buď alebo..

laurar1
24. okt 2022

@lusinka4 Vlastne ano, to mas pravdu. Ale aj tak sa oplati dobrat jednu a az potom prejst na druhu, vycerpat 2x29 tyzdnov.

lusinka4
autor
24. okt 2022

@laurar1 áno, ale to by sme už boli dlho o jednej dávke..

mogaa
24. okt 2022

@lusinka4 omyl, nemôže poberať materskú a rodičák, len 2 materské...takže je jedno s ktorým dieťaťom pôjde ma materskú, lebo do troch rokov môže ísť s tým najmladším.....

lusinka4
autor
24. okt 2022

@mogaa Áno, veď ja viem, ale nie je to v tejto situácii úplne jedno, nakoľko by som potrebovala, keby bol na materskej už pred pôrodom, ale na bábätko môže až po 6 týždňoch po narodení..

basska_b
24. okt 2022

@lusinka4 Jaaj, jasne, uz ti len kusok zostava do porodu, tak to by pomohlo, keby bol doma

mogaa
24. okt 2022

@lusinka4 no materskú by mal nahlásiť zamestnávateľovi mesiac vopred

mogaa
24. okt 2022

@lusinka4 inak už je schválená aj otcovská, čiže vie si zobrať 2týždne otcovskej po narodení dieťatka a ten zbytok čerpať po 6 týždňoch....

lilinka88
24. okt 2022

Nechápem prečo chce meniť materskú. Veď nech si vyberie na dcéru celý nárok a rodicak si potom požiada na dcéru, do 3 rokov bude poberať na ňu. A dovtedy si môže vyčerpať ďalšie materské na najmenšie bábo

maciatkolulu
24. okt 2022

Ja keď toto čítam, tak neverím.... Nepoznám krajinu, kde by to takto elegantné fungovalo. Ja chápem, že je ťažké byť s deťmi, ale teda.... Nuž a chápem aj zamestnávateľov, nie ze ženské im odchádzajú na XY rokov a reťazovky a predĺžené rodicaky a neviem co, už aj chlapi. Ja sa nečudujem, že si vyberajú zemestnancov. Ženské im po 9 rokoch zahlásila, že nenastúpia a radšej sa drbnu na úrad práce a potom bum.... Decká odrastene dávky nie sú. Niet z čoho ZRPS platiť, práca žiadna, pracovné návyky nikde. V iných krajinách sa rodia deti, ženské to dávajú, nevyrastaju tam sociopati aj keď nie sú s mapu do puberty doma... Klobúk dole.

lusinka4
autor
24. okt 2022

@lilinka88 pretože si zas nemôžeme dovoliť aby bol rok doma predsa 🙂 a materskú preto lepšie na bábätko, lebo po jej vyčerpaní by do jeho troch rokov mal vyšší rodičovský, kdežto na dcérku o polovicu menej, keďže bude mať len rok a pol.

lusinka4
autor
24. okt 2022

@maciatkolulu prepáčte, ale osočujte niekoho, kto si to zaslúži..su prípady, kedy poberá materské na jedno dieťa matka, s druhým otec a ešte chodí otec aj normálne do práce.. plus po skončení materskej sa šupnú na PN a fungujú ďalej.. nemyslím si, že ja osobne chcem tak veľa, aby bol muž doma 3-4 mesiace, aby mi pomohol a zvyšok, teda rodičovský dostával už ptm on, keďže ja na ten vyšší nárok ako aj pri prvom dieťati nemám.
Fakt je smutné, že si tu človek príde po radu a niekto tu začne útočiť, ako strašne okráda štát...

lilinka88
24. okt 2022

@lusinka4 no otec pokiaľ poberá materské,nemôže popri im zachce tak normálne pracovať.
Ja som nepovedala,že má byť rok doma na materskej. Veď vyberie si nárok na dcéru a požiada o rodičovský príspevok na dcéru, čiže bude mať ten vyšší 380€. A kým ona dovŕši 3 roky, čiže ešte bude mať rok na vyčerpanie, pôjde na materské aj s mladším dieťaťom a teda by potom mal zase nárok na vyšší RP.
Pokiaľ začne čerpať materské na dcéru, po pár týždňoch zruší a požiada na ďalšie dieťa, môže to byť vyhodnotené ako špekulatívne. Ale najlepšie je kontaktovať priamo ústredie SP cez kontaktný formulár na stránke a uvidíte odpoveď