Škôlka a materská, rodičovský príspevok a zamestnávateľ

5. sep 2022

Dobrý večer , manžel poberá materskú do 27.9., dcérku sme mali prihlásenú od októbra do škôlky , avšak musí nastúpiť už tento týždeň inak jej miesto dajú inemu dieťatku .
Nastup do škôlky je pre nás priorita.
Ma manžel nárok na materské aj keď bude dcérka v skolke ? Povodne som chcela aby sa odhlásil k termínu ako dcérka nastúpi do škôlky , a nahlásil na rodičovský príspevok , ale známa ma presviedča nech sa neodhlasi že minuly rok im tiež tak vyšlo a jej manžel poberal materské ešte 2 mesiace ako ich syn chodil do škôlky , potom ešte pól roka iba rodičovský a potom išiel až do prace , a že to nikto nekontroluje . To naozaj nikto nekontroluje , nemôže prísť za to pokuta , od sociálnej poisťovne , zamestnávateľa? je to normálne ?
Aké povinnosti nám v našej situaci vyplývajú co sa týka úradov a manželovo zamestnávateľa ?

lilinka88
5. sep 2022

Pokiaľ je na materskej, má starostlivosť o dieťa. Ak je dieťa v škôlke, logicky mu starostlivosť neposkytuje a teda mu materské nepatrí.

lienka.7
5. sep 2022

Rodicak v pohode. Ale materske podla mna nie, nestara sa predsa o dieta. Musi ju ukoncit k dátumu co nastupi do skolky.
Zamestnavatelovi treba oznámiť ak nenastúpi naspäť do prace, ze je teda na RD, kvoli sociálke.

veronikaszabova
5. sep 2022

Nie, nemoze poberat MP a dieta je v skolke.

mogaa
5. sep 2022

Nemá nárok na materskú ak dieťa chodí do škôlky....reálne to SP nemusí zistiť, ale otec nesmie nastúpiť do práce, ak by mal nejaký príjem SP mu materskú odníme....

kris_y
5. sep 2022

Na rozhodnutí o prijatí mate september, alebo október?

autor
5. sep 2022

@kris_y september, akurát sme boli dohodnutí že dajú nám nové rozhodnutie na október , ale k tomu už nedošlo keďže sa situácia zmenila

luliu
5. sep 2022

Nemôže ísť dieťa do škôlky, keď je muž na materskej a áno kontroluje sa to. Musíte k septembru, k dňu nastúpu do škôlky zrušiť MD. A to, že ti nejaká pani niečo povedala, aj ja ti môžem povedať že môžeš ísť 200 po dialnici. Na RD môže byť a dieťa v skolke

autor
5. sep 2022

@luliu tak som si aj myslela

loginexistuje
5. sep 2022

neda sa poberat materske v tejto situacii a pridu na to v socialnej poistovni (data sa zhravaju v poloe septembra) treba ukoncit poberanie materskeho a prejst na RP

loginexistuje
5. sep 2022

znamej to este mozu pekne spocitat aj spatne

autor
5. sep 2022

@loginexistuje len zo zaujímavosti , keby jej na to prišli , sú nejaké penalizácie ? My sa teda radšej zariadime ako sme plánovali , odhlásime materské a nahlasime rodičovský

loginexistuje
5. sep 2022

ano su aj penale

luliu
5. sep 2022

Tak vrátit materskú a 2 mesiace doma z akého dôvodu?, žiadne odvody, len tak, to sa tiež nedá, tým pádom absencia v práci ....😉

nataly_bencova
6. sep 2022

Ja mam oficko vyjadrenie ale len na rodicovsky, ktory zostava bez ohladu ci dietaje v ms abo nie, dokonca zostava mi i ked som zamestnana.

kris_y
6. sep 2022

@luliu môžem mať prosím ta aj ja otázku? Ja mam malého zahlaseneho do škôlky od 01.01.2023, len teda zatiaľ nie je na škôlku pripravený (nie je odplienkovany). Keď sa to do januára nezmení, čiže malý nebude môcť nastúpiť do škôlky, tiež sme rozmýšľali, že by išiel manžel na materskú. A moja otázka je - treba zrušiť škôlku už teraz v septembri, kým to do 15.09. nenahlasia na ministerstvo? Alebo to stačí zrušiť pred nástupom, čiže pred januárom? Nevieš mi prosím ta poradiť? Ďakujem.

luliu
6. sep 2022

@kris_y škôlky nahlasujú stavy mesačne, nie len v septembri, takže podľa mňa stačí v januári, ide o to, aby dieťa, s ktorým je rodic na materskej nebolo v skolke

kris_y
6. sep 2022

@luliu ďakujem veľmi pekne. Mne bolo povedané, že do 15.09. ho musia nahlásiť do systému, že od 01.01. bude žiakom škôlky. Preto som nevedela, ci by potom mohol ísť manžel na MD, keď už bude od septembra v systéme.

luliu
6. sep 2022

@kris_y veď píšeš, že je prijatý až od januara, tak nevidím dôvod, aby ho prihlasovali v septembri 😉

veronikaszabova
6. sep 2022

@luliu
@kris_y
U nas v skolke je to tiez tak - aj deti, co nastupuju az v januari, nahlasuju v septembri. Inak by na nich nedostali dotaciu od statu.

lienka.7
6. sep 2022

@kris_y pokial vies ze nenastúpi je fér to zrušiť uz teraz aby mohli vziat ine dieta. Inak tak zbytocne blokujes miesto niekomu, kto tu škôlku potrebuje uz teraz.

autor
6. sep 2022

Pokial poberá rodičovský príspevok a je na rodicovskej tak platí odvody stat, nie ?

kris_y
6. sep 2022

@veronikaszabova čiže v tom prípade, ak už bude od septembra nahlásený, tak už by nemohol ísť manžel na MD, však?

kris_y
6. sep 2022

@lienka.7 neblokujem miesto nikomu, všetky deti zobrali... drobec je najmladší. A neviem na 100 %, že nenastúpi... ak sa dovtedy odplienkuje, nastúpil by. Ta MD by bola len pre prípad, že by sa neodplienkoval, preto sa pýtam, ci by to bolo možné, ak ho 15.09.zadaju do systému...ale asi nie.

lienka.7
6. sep 2022

@kris_y miest je malo, vzdy je koho vziat. Odplienkovanie nie je zo dna na deň, pokial to chceš stihnúť, mala si začať teraz v lete kedy je na to ideálny čas.

lienka.7
6. sep 2022

@kris_y zisti si presne v škôlke, ako to je. Podla mna je nahlásenie do systému jedna vec, aj ked ho nahlasia teraz, reálne tam predsa nechodí. Cize manzel je v pohode na MD. Akonáhle by nastúpil k tomu 1.1.treba matersku ukoncit a ide na RP.

majka2018
30. jan 2024

Ako sa postupuje pri ukončení materskej koli prijatiu dietata do skolky a následne nahlásenie na rodicak? Je nejake extra tlačivo? Nám maleho zobrali od 19.2 do skolky takze manzel sa k 18.2 odhlasuje z materskej a od 19.2 nastupuje na rodicak do 3 rokov maleho.

luliu
30. jan 2024

@majka2018 pôjdete odhlásiť MD do SP a prihlásiť sa na UPSVAR kvôli poberaniu RP