icon

Materská po 4 mesiacoch v práci

sapoha
19. aug 2023

Dobry den dievcata,
Chcela by som sa poradit resp. Uistit z coho sa bude ratat materska ked po rodicovskej dovolenke nastupim do povodnej prace na 4mesice?
- budu sa brat do uvahy len tieto 4 mesiace ?

Dalsia otazka je , ked som v druhej praci nemala splnenu podmienku 270dni , tak nebudem mat ani po 3 rokoch na MD+RD, vsak?
Dakujem velmi pekne

aliziana
Autor odpoveď zmazal
petamich
19. aug 2023

@aliziana zle to chapes a je x roznych praktickych situacii, kedy rozhodujuce obdobie nie je "minuly rok" 🙂 ak nastupi do prace, uz nie je dovod, aby zamestnavatel urcoval pravdepodobny vymeriavaci zaklad (kedze uz nejaky zaklad realny bude), ten pravdepodobny sa urcuje v pripade ak sa zena nevrati do prace a ma retazovu matersku resp. ak jej v rozhodujucom obdobi nevznikol iny zaklad

autorka: ak sa vratis do prace a na matersku nastupis este tento rok napr. tak sa ti materska bude pocitat z tych odpracovanych dni, ak nastupis az buduci rok, tak z dni odpracovanych v roku 2023 a co sa tyka naroku, tak ak pracovny pomer trval pocas materskej a rodicovskej, tak mas narok na tehotenske aj matersku, lebo dni nemocenskeho poistenia sa napocitavaju aj pocas obdobia na MD/RD

sapoha
autor
19. aug 2023

@petamich dakujem velmi pekne za odpoved

lilinka88
19. aug 2023

@petamich
@aliziana dievčatá,ani jedna nemáte úplne pravdu,čo sa výpočtu týka. Ak autorka nastúpi na materskú tento rok, za predpokladu,že PP je dlhodobý a trval aj celý minulý rok a tam bola RD, materské sa bude počítať z pravdepodobneho VZ. Ak tento rok niečo odpracuje a na materskú nastúpiť až budúci rok, materské sa bude počítať iba z toho odpracovaného z tohto roku.
Autorka - do 270 dní sa počíta aj obdobie MD a RD, pokiaľ pracovný pomer trvá

petamich
19. aug 2023

@lilinka88 😅 no tak tiez som to domotala, dakujem! zas som sa cosi naucila

lienka.7
19. aug 2023

@sapoha bude sa ti rátať z toho obdobia, co odrobis po MD, keďže budeš mat prijem. Ine obdobie sa ti vylúči. Tiez som to tak mala. A je jedno koľko odrobis, dní poistenia mas.

sapoha
autor
19. aug 2023

@lilinka88 dakujem velmi pekne za odpoved.
Ked sa mozem este opytat- tak ak som v druhej praci pred nastupom na 1.MD v roku 2020 nemala splnenu podmienku 270dni a pracovny pomer stale trva, teraz budem mat podmienku splnenu?
V prvom zamestnani pracovny pomer tiez stale trva.

Dakujem za vas cas

sapoha
autor
19. aug 2023

@lienka.7 super dakujem 🙂

lilinka88
19. aug 2023

@sapoha pokiaľ PP trva, do 270 dní sa počíta aj obdobie MD a RD