Materská po dávkach v nezamestnanosti
Ahojte. Chcem sa spýtať bola som 9 rokov zamestnaná, znižovali stavy a dostala som výpoveď k 31.8.2022.
2.9. sa idem evidovať na úrad práce a požiadam o dávky v nezamestnanosti. Čo ak otehotniem počas doby poberania dávky? Mám vlastne nárok na materskú a ak áno z čoho sa bude materská počítať?
@zuzana2442 tehotenské má rovnaké podmienky ako materská - 270 dní nemocenskeho poistenia v posledných dvoch rokoch a aktívne NP, resp ochrannú lehotu v čase nároku na dávku
Boli ste to niekto vybaviť v tej ochrannej lehote ? Lebo mne na sociálnej poisťovni nevedela povedať či to tak reálne je
@deniskanajkrajsia ahoj.. Jedna znama bola, vsetko jej preslo. Berie tehotenské a bude aj materská. Ja idem buduci tyzden vybavovat.
@zuzana2442 ja som včera podala žiadosť už len čakať na rozhodnutie
@deniskanajkrajsia ktory si tyzden tehu? Ja budem 13 buduci tyzden.. Snad to vyjde
@zuzana2442 no ja som už 24tyzden a 13tyzden mi vychádza na august len moja sestrička mi to vtedy nevystavila a ja som o tom ani nevedela

@smochi prepáč som si myslela že si po rodicaku
Z DNP ak by si chcela MD viac ako z minima tak tam treba byť prihlásena viac ako 182 dní pred nástupom na MD tj poistenie musí vzniknúť v 6-8 t trhu aby si mohla mať vyššiu MD ak vznikne neskôr MD bude z minima
A zamestnanie tam treba viac ako 90 dní aby bola md rátana z nového zamestnania
Ale podmienka 270 dní za dva roky platí pre všetko.
Najdlhšie bez poistenia môžeš byť cca 15 mesiacov