icon

Materská pre slobodné matky

pemo83
4. jan 2018

Ahojte, chcem sa spytat ci ste nieco poculi a materskej pre slobodnu matku.
Pocula som ze ma narok poberat matersku o 3 mesiace dlhsie, len neviem ci to este plati.
Dakujem

svetlana35
•
4. jan 2018

ano mala by byt dlhsia len neviem presne o kolko

katarinam89
•
4. jan 2018

Ano este to plati no nik na urade ti to nepovie,ja som bola slobodna matka a odbilu ma slovami,ze ci slobodna,ci vydata ziadne vyhody,takze ako ti bude koncit musis si zajst na urad a piziadat o nu ,ze chces si ju predlzit.

deti95060810
•
4. jan 2018

no viem že na úrade ti podpíšu papier že s partnerom nebývate spolu. t.j. on má inde trvalé bydlisko ako u teba...

alenah31
•
4. jan 2018

Nejde o slobodnu matku, ale osamelu. Znamena to, zi zijes sama v domacnosti bez otca dietata. A nie je to 3 mesiace dlhsie, ale 3 tyzdne. Vydata ci slobodna zijuca s otcom dietata pobera materske 34 tyzdnov, osamela 37 tyzdnov. Osamelost dokazujes bud umrtnym listom manzela, dokladlom o rozvode a nevydate cestnym prehlasenim, kde prehlasis, ze nezijes s otcom v jednej domacnosti. Trvaly pobyt je nepodstatny, podstatna je jedna domacnost nech je to kdekolvek.....v poslednej dobe to socialka dost kontroluje.

sendy1977
•
4. jan 2018

nie, už to neplatí, kedže veľa mamičiek je "slobodných" Teraz platí V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov.

Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov.
https://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rod...

sissy27
•
4. jan 2018

Nie je to o 3 mesiace ale o tri týždne (34 vs. 37 týždňov) a nie je to pre slobodné matky ale pre osamelých rodičov. Slobodná je každá, ktorá nie je vydatá, osamelý rodič znamená, že to môže byť aj muž a takýto rodič musí žiť s dieťaťom sám, nie s partnerom / partnerkou, u rodičov alebo niekde, kde sa delí o náklady s ďalšou osobou / osobami.

deti95060810
•
4. jan 2018

asi sa to dosť zneužívalo, keď to už začali kontrolovať.... 10 rokov dozadu sa to nekontrolovalo, na OU podpísala matrikárka papiere a bolo OK...

sissy27
•
4. jan 2018

@sendy1977 rovnako to bolo aj pred 14 rokmi a myslím, že ani teraz sa to extra nekontroluje, kým to niekto nebonzne... A teda čo viem, vždy to bolo takto, nikdy nie "3 mesiace extra pre slobodné matky"

alenah31
•
4. jan 2018

@deti95060810 kontrolovalo. Syn je rocnik 2000 a ex dostal predvolanie kde podpisom potvrdzoval, ze spolu nezijeme. Konkretne islo o pobocku v Dubnici n/V.

sendy1977
•
4. jan 2018

@sissy27 kamarátka bola "osamela" pred 19 a 17 rokmi a mala materskú 37 týždňov a vydaté mali 28 týždňov. Tak máš pravdu neboli to 3 mesiace.

sissy27
•
5. jan 2018

@sendy1977 máš pravdu, ten rozdiel bol väčší ako 3 týždne, čo mi inak nedáva veľmi zmysel, lebo to nie je ani jeden mesiac, takže finančne tam až tak významný rozdiel nebude.

evittam
•
5. jan 2018

@sissy27 Finančne nevidis velky rozdiel ? No podla mna ak ma zena napr.MD 1000Eur/30dni a dostane o 700Eur viac tak je to pekna suma. A myslim,ze kazda suma potesi.😉

sissy27
•
5. jan 2018

@evittam 3 týždne sú len 21 dní, nie 30 🙂 ale zas jeden mesiac má cca tých 21 prac. dní... a samozrejme, poteší každé 1€.

evittam
•
5. jan 2018

@sissy27 A kde konkretne pisem, že mesiac je 21dni?! Takze netusim o com "tocis". Si poriadne precitaj čo píšem.😉 A btw.vyska MD nemá nic spolocne s pracovnými dnami