icon

Materská pri druhom dieťati

mirooo7
16. feb 2026

Dobry den, viete poradit ako je to pri 2. dietati pokial 1. dieta este nedovrsi 3roky? Zaujima ma ake mame moznosti pripadne radu z praxe...

MAX.SPOLOCNEHO CASU A DAVOK 🙂
Manzelka poziada o tehotenske 27t pred porodom + nastupi na MD 6t pred porodom 2.dietata + 6t po porode (otec prejde na RD hned ako matka nastupi na MD pocas tychto 12t a posledne 2t z toho vyuzije otcovsku) a potom prejde otec na matersku na 28t a matka pokracuje v RD so starsim (1.dietatom) az kym dovrsi 3roky. Potom otec nastupi naspat do prace a matka pokracuje v RD s mladsim. Je toto spravne uvazovanie?

Cize otec moze byt "doma" 10+2t pred/po porode na RD/otcovskej a potom 28t na materskej = spolu 40t = ~10 mesiacov.

Dakujem za kazdu reakciu.

melanta
16. feb 2026

Nie je možné poberať v rodine materské aj rodičovské zároveň. Odporúčam v čase, keď bude manželka poberať materské na druhé dieťa, choď na materskú ty so starším. Súbeh dvoch materských je možný. Ak budeš chcieť ísť na materskú s druhý dieťaťom po skončení ženinej materskej, môžeš, ale ona za ten čas nebude poberať žiadny príspevok/dávku, keďže súbeh materského a rodičovského nie je možný.

mirooo7
autor
16. feb 2026
@melanta

Nie je možné poberať v rodine materské aj rodičovské zároveň. Odporúčam v čase, keď bude manželka poberať materské na druhé dieťa, choď na materskú ty so starším. Súbeh dvoch materských je možný. Ak budeš chcieť ísť na materskú s druhý dieťaťom po skončení ženinej materskej, môžeš, ale ona za ten čas nebude poberať žiadny príspevok/dávku, keďže súbeh materského a rodičovského nie je možný.

@melanta vdaka za vysvetlenie, trosku som sa v tom zamotal.. 🙂

anonym_d9eede
16. feb 2026
@mirooo7

@melanta vdaka za vysvetlenie, trosku som sa v tom zamotal.. 🙂

@mirooo7 a nechcete byt obaja na RD s detmi do 3 rokov? 🤷

simona92101
16. feb 2026

Maximum spolocne straveneho casu mat mozte ale maximum davok nie.bud mozte byt ka,dy na materskej s 1 dietatom,alebo jeden na materskej a druhy bez prijmu,s platenim odvodov.

lilinka88
16. feb 2026

No ja som sa úplne stratila v tom čo chcete urobiť... Prečo by žena mala byť na materskej 6 týždňov pred a 6 týždňov po pôrode? Že na ja materskej, ak má na ňu nárok, 34 týždňov. Ty keď si predstavuješ,že pôjdeš na RD a budete poberať súbežne materské aj rodičovský príspevok, to možné nie je. Ty s novonarodenym dieťaťom nemôžeš ísť na "materské" skôr ako manželka nevyčerpá 14 týždňov svojho nároku na materské. Ale ak by si chcel ísť ty, manželka by prišla o svoju materskú a rodičovsky príspevok na staršie dieťa by aj tak poberať nemohla. A tiež ak by si vyčerpáš otcovske, materské na to dieťa máš už len 26 týždňovm.
Manzelka môže nastúpiť na novú materskú a očakávaným bábätkom a buď ty môžeš ísť už vtedy na materské so starším a po ukončení toho hneď na materské na mladšie dieťa, ale manželka nebude poberať rodičovský príspevok počas jej a tvojej materskej. Alebo môže ona nastúpiť na materskú, ty po narodení vyčerpáš otcovské 2 týždne a potom materské na staršie dieťa. Súbežne dve materské môžete poberať