Materská pri druhom dieťati
Dobry den, viete poradit ako je to pri 2. dietati pokial 1. dieta este nedovrsi 3roky? Zaujima ma ake mame moznosti pripadne radu z praxe...
MAX.SPOLOCNEHO CASU A DAVOK 🙂
Manzelka poziada o tehotenske 27t pred porodom + nastupi na MD 6t pred porodom 2.dietata + 6t po porode (otec prejde na RD hned ako matka nastupi na MD pocas tychto 12t a posledne 2t z toho vyuzije otcovsku) a potom prejde otec na matersku na 28t a matka pokracuje v RD so starsim (1.dietatom) az kym dovrsi 3roky. Potom otec nastupi naspat do prace a matka pokracuje v RD s mladsim. Je toto spravne uvazovanie?
Cize otec moze byt "doma" 10+2t pred/po porode na RD/otcovskej a potom 28t na materskej = spolu 40t = ~10 mesiacov.
Dakujem za kazdu reakciu.
Nie je možné poberať v rodine materské aj rodičovské zároveň. Odporúčam v čase, keď bude manželka poberať materské na druhé dieťa, choď na materskú ty so starším. Súbeh dvoch materských je možný. Ak budeš chcieť ísť na materskú s druhý dieťaťom po skončení ženinej materskej, môžeš, ale ona za ten čas nebude poberať žiadny príspevok/dávku, keďže súbeh materského a rodičovského nie je možný.
@melanta vdaka za vysvetlenie, trosku som sa v tom zamotal.. 🙂
Maximum spolocne straveneho casu mat mozte ale maximum davok nie.bud mozte byt ka,dy na materskej s 1 dietatom,alebo jeden na materskej a druhy bez prijmu,s platenim odvodov.
No ja som sa úplne stratila v tom čo chcete urobiť... Prečo by žena mala byť na materskej 6 týždňov pred a 6 týždňov po pôrode? Že na ja materskej, ak má na ňu nárok, 34 týždňov. Ty keď si predstavuješ,že pôjdeš na RD a budete poberať súbežne materské aj rodičovský príspevok, to možné nie je. Ty s novonarodenym dieťaťom nemôžeš ísť na "materské" skôr ako manželka nevyčerpá 14 týždňov svojho nároku na materské. Ale ak by si chcel ísť ty, manželka by prišla o svoju materskú a rodičovsky príspevok na staršie dieťa by aj tak poberať nemohla. A tiež ak by si vyčerpáš otcovske, materské na to dieťa máš už len 26 týždňovm.
Manzelka môže nastúpiť na novú materskú a očakávaným bábätkom a buď ty môžeš ísť už vtedy na materské so starším a po ukončení toho hneď na materské na mladšie dieťa, ale manželka nebude poberať rodičovský príspevok počas jej a tvojej materskej. Alebo môže ona nastúpiť na materskú, ty po narodení vyčerpáš otcovské 2 týždne a potom materské na staršie dieťa. Súbežne dve materské môžete poberať

Nie je možné poberať v rodine materské aj rodičovské zároveň. Odporúčam v čase, keď bude manželka poberať materské na druhé dieťa, choď na materskú ty so starším. Súbeh dvoch materských je možný. Ak budeš chcieť ísť na materskú s druhý dieťaťom po skončení ženinej materskej, môžeš, ale ona za ten čas nebude poberať žiadny príspevok/dávku, keďže súbeh materského a rodičovského nie je možný.