icon

Materská v 2019

laura222
12. nov 2018

Ahojte uz som raz pisala co sa tejto tyka ale nastali nove skutocnosti. Termin porodu mam 17.aprila 2019. Zamestnana som bola v posudzovanom obdobi 2 rokov pred porodom nasledovne:
Do aprila 2018 v trvalom pracovnom pomere.
Maj - september som bola vedena na urade prace
Od oktobra pracujem v novej firme avsak na dobu urcitu a som v skusobnej dobe. Plat ktory zarabam je neporovnatelne nizsi ako v predchadzajucej praci. Preto uvazujem ktora verzia je vyhodnejsia co sa tyka materskej:
1. Ostat pracovat v tejto praci a cakat co mi vyjde aka materska /ratam mozno 800e/
2. Odist este v skusobnej dobe - tu vsak nastava otazka, budu mi matersku v pripade ze porodim v aprily 2019 pocitat z predosleho prijmu z roku 2017? Ked som tam robila az do aprila 2018

maj2019
3. jan 2019

Ahojte viete mi niekto poradit ohladne materskej?

julinka88
3. feb 2019

Baby prosim Vas ako to je ked som zamestnana od septembra len tak tak mi vide 270 dni do porodu aby som mala narok na matersku lebo som aj hned ostala tehu co ak porodim skôr tak mi ju neuznaju nebudem mat narok?

michael20
3. feb 2019

@julinka88 nezabudni ze materska sa nepocita do terminu porodu ale na MD sa nastupuje skorej 6-8 tyzdnov pred porodom a ak nesplnis podmienku 270 dni narok na MD nemas ... len rodicak

majusqa77
3. feb 2019

@michael20 ale 270dni je treba mat ku dnu porodu

majusqa77
3. feb 2019

@julinka88 ak mas kde, uzavri na nejaky mesiac dohodu, nech ti nabehnu dni

julinka88
3. feb 2019

@majusqa77 ja som stale zamestnana na tpp

julinka88
3. feb 2019

@majusqa77 este plus k ttp sa mam dat na dohodu niekde? Dobre som to pochopila?

evittam
3. feb 2019

@michael20 Preco podávas zavádzajúce informácie?! Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom a nie pred nástupom na MD. Ak zena pri nástupe na MD túto podmienku nesplna tak SP caka s rozhodnutim do dna pôrodu.
A súhlas s
@majusqa77

evittam
3. feb 2019

@julinka88 Ano presne tak ešte plus dohoda a dni sa spočítajú.😉

julinka88
3. feb 2019

@evittam tak to bude stacit aj dva tyzdne max mesiac mne chyba 1 deň
Tak musim nieco hľadať

majusqa77
3. feb 2019

@julinka88 ano, rata sa kazde ukoncene poistenie. Daj su radsej rezervu, ak by si porodila skor. Staci na hodinu denne a minimalnu mzdu. Nemas niekoho v rodine, alebo medzi kamaratmi, kto ma firmu?

julinka88
3. feb 2019

@majusqa77 žiaľ nemam ale nvm kto ma zamestna ked som v 6 mesiaci

julinka88
3. feb 2019

@majusqa77 prosim ťa a nevide mi to tak ze
So starsiou som bola zamestnana do roku 2017 21 januar je som porodila 24 januara bola som s nou riadne na materskej lebo som mala odpracovane dosť tak ze by mi z toho ten januar zaratali k tomuto? Ved v priebehu dvoch rokiv som tam vlastne skoro cely ten januar bola od zamestnavate odvedena ci to takto nie?

majusqa77
3. feb 2019

@julinka88 treba mat 270dni za posledne 2 roky ku dnu porodu. Ak ti pp skoncil v 1/2017 tak sa to uz nerata

julinka88
3. feb 2019

@majusqa77 škoda ďakujem velmi pekne
Tak uz musim hľadať tu pracu na dohodu
A to moze byt aj iba praca na jeden mesiac?

majusqa77
3. feb 2019

@julinka88 moze. Ale musi to byt definovane ako dohoda s pravidelnym prijmom a zaplatene z tohi odvody na nemocenske

julinka88
3. feb 2019

@majusqa77 ach to je ake komplikovane
To sa asi budem musiet ozaj modlit a y som neporodila skôr 🙄
Ešte raz ďakujem

julinka88
4. feb 2019

@majusqa77 ahij tak na sicialke mi povedala panucka ze mozem mat aj 10 zamestnani ze dni sa mi neznasobia tak uz nvm

julinka88
4. feb 2019

@majusqa77 a nepimihli by mi este dobri olne nemicenske si platit? Ci?

julinka88
9. feb 2019

Baby ak si da manzel ziadost o matersku aby mu ju vyratali lebo inak mu to niesu ochotny vyratat tak ked mu pride vyrozumenie moze ju odmietnut a na matersku nenastúpit?

milagros
9. feb 2019

@julinka88 ked si raz o materske poziada a schvalia tak neverim ze sa da "nenastupit"ebo vlastne schvalenim akokeby nastupil moze prerusit ale to obdobie sa mu rata ze na materskej je ale bez toho aby mu vyplacali ...skus kalkulacku materskej vygooglit popripade to zas nieje take tazke cca vyratat kolko by mohol doatat...bud je to za predosly rok co mal VZ alebo ked ma noveho zamestnavatela aspon 90 dni ...zjednodusene to vychadza cca tolko co maval minuly rok vyplatu

julinka88
9. feb 2019

@milagros no ono ja by som mu to aj vyratala ale chybaju mu pasky zapatrosil a boji sa aby nedostaval menej ako vyplatu lebo to by bolo zle takze sa nvm dostat po jeho hrubu mzdu a teda mu to vypriemerovat a vyratat🙄

julinka88
9. feb 2019

A este jedna otazka ak pojde muz na matersku s nasou 2 ročnou dcerou a ja nastupim na matersku s babom ak on odide po materskej do prace bude distavat na malu potom aj ridicak a ja na maleho rodicak
Chceme nastupit na matersku súbežne

evittam
9. feb 2019

@julinka88 Nie žiadny RP pokial budes ty alebo otec dieťaťa/deti na MD. Co este by si chcela?! Ty MD, otec MD, na starsie RP, otec v inej práci kde neplatí odvody a este?!😁😉
RP az po MD oboch a len na jedno dieta.

milagros
9. feb 2019

@julinka88 😂😂😂😂 mas jednoznacne zmysel pre humor ...novy zakon je len o subeznych matersky este subezny rodicak neuzakonili 😉

evittam
9. feb 2019

@milagros A ťažko uzakonia. Je to socialna davka. Nie davka z NP.😉 Btw.davam tomu cas max.do volieb a koniec , nakolko uz teraz robí SP problémy s MD otcov a protizakonne. Proste nie su na to peniaze. Dopadne to ako aj s DNP pred par rokmi vdaka p.Mihalovi.😉

julinka88
9. feb 2019

@evittam si ma asi nepochopila ked nam skončia materskr obom tak mas pozom narok na rodicovsky ja som sa pytala ci on bude mat roficak na dceru a ja na syna

julinka88
9. feb 2019

Tak potom ja zostanem na rodicaku iba s mladsim dieťaťom ano? Ked teda akoze neuzakonili

evittam
9. feb 2019

@julinka88 Ty si zle čítala co pisem.NIE! Dostanete jeden RP bud ty alebo otec deti. A 2x rodinne prídavky.

evittam
9. feb 2019

@julinka88 Na RP mas narok do 3rokov veku dietata mozes byt najskôr aj na starsie a potom mladsie ale zbytočne chodiť po vybavovačkach 2x, cize ano po MD oboch ty budes na RD poberať RP na mladsie.