icon

Materská v prípade úmrtia dieťaťa

18. jan 2023

Dobrý deň, chcem sa opýtať či nemá niekto skúsenosť s čerpaním materskej pokiaľ sa dieťa narodilo mŕtve alebo žilo krátko. Podľa zákona by som mala mať v takomto prípade na materskú nárok 14 týždňov. Keď som sa o tom informovala v soc. Poistovni tak mi pani tvrdila, že nárok nemám, tak som to neriešila . Teraz mi to ,ale nedá pokoja. Keďže som zistila, že je nárok aj v takomto prípade, môžem si o materské požiadať spätne? Od synovej smrti ubehol rok.

Strana
z2
anna2110
18. jan 2023

@sponka93 mám písomné vyjadrenie zo sociálnej poisťovne s uvedením 14 týždňovej materskej dovolenky, kde mi pani uviedla aj dátum, do ktorého bude MD + riešil to aj zamestnávateĺ so sociálnou poisťovňou + bola som minulý týždeň na soc. poisťovni kvôli potvrdeniu o ukončení MD, kde mi dali písomné potvrdenie o ukončení k 30.1
2023.

kikulienkadd
18. jan 2023

@anna2110 dobrý deň, áno,je to takto, pani sponka93 sa mýli. Prijmite moju úprimnú sústrasť 🥀

anna2110
18. jan 2023

@kikulienkadd ďakujem veľmi pekne. Ako mi povedali na sociálnej poisťovni, tak sme sa zariadili a ich rozhodnutie nemam preco spochybnovat, kedze sa to riesilo z viacerych stran.

punkreas534
18. jan 2023

Mne zomrelo dieťatko dávno ale vtedy platilo ze materskú dostanem len do dňa kedy dieťa žilo až by som ju poberala dlhšie musela by som ten rozdiel vrátiť.

anettt183
18. jan 2023

Zo stránky sociálnej poistovne:
Narok na materské vzniká 6 týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu alebo dňom pôrodu ak vznikol skor
Narok na Materské zanika:
uplynutím 14. týždňa od vzniku nároku na materské, ak sa dieťa narodilo mŕtve
uplynutím druhého týždňa odo dňa úmrtia dieťaťa, ak dieťa zomrelo v období trvania nároku na materské, nie dlhšie ako do konca 34., príp. 37./43. týždňa, od vzniku nároku na materské (avšak nie kratšie ako 14 týždňov)
Obdobie nároku na materské poistenky, ktorá dieťa porodila, nesmie byť kratšie ako 14 týždňov od vzniku nároku na materské a nesmie zaniknúť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu.

anettt183
18. jan 2023

Opäť zo stránky soc.poistovne :
Nárok na výplatu dávky alebo jej časti sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa, za ktorý dávka alebo jej časť patrili. Premlčacia lehota neplynie počas obdobia konania o dávke a v období, v ktorom účastníkovi konania, ktorý musí mať opatrovníka, nebol opatrovník ustanovený.

dadulkaf
18. jan 2023

Odporúčam kontaktovať pani právničku na FB , ktorá sa venuje témam sociálneho zabezpečenia. Volá sa Mária Dvončová - stránka "Právne pre rodiča". Alebo napíš jej na jej internetovú stránku:
https://www.pravneprerodica.sk/category/blog/

juliet86
18. jan 2023

ja len ze urpimnu sustrast vsetkym maickam ktore si tymto presli. je to nocna mora..

sponka93
18. jan 2023

@kikulienkadd dakujem za vysvetlenie, vsade je to napisane inac a velmi zmetocne, ako vacsina veci z uradu. Tak potom tie dva tyzdne znamenaju, ze ak dietatko umrie neskor ako po 14tich tyzdnoch? Cize nedajboze umrie dietatko ked bude mat napr. 5m tak este dva tyzdne moze zena zostat na materskej?

Ano smaozrejme je to smutne a velmi ma mrzi ze si tym niekto musi prejst. Uprimnu sustrast.

oskvarka
18. jan 2023

Jednoznačne máš na tých 14 tyzdnou narok... Na takéto veci býva lehota dva roky...a môžeš to riešiť už teraz počas tejto materskej...veď to je dávka to nieje doba..nejdeš čerpať dovolenku len si požiadať o nevyplatenu dávku..

oskvarka
18. jan 2023

@sponka93 hlavne treba je lepšie prečítať si zákon ako sa spoliehať na blogy články a dokonca aj zamestnancov sociálnej poisťovne a úradu práce ...žiaľ ..mám 4 deti a 4 krát som vybavovala len materskú pre otca... A jeden krát nástup na materskú neskorej ako 6 tyzdnou pred pôrodom na vlastnú žiadosť... Horšiu hru na birokraciu som nezažila..🤦‍♀️..toľko krát som počula vetu že sa niečo nedá alebo že na to nemám nárok...zákon hovorí jasne 14 tyzdnou ...držím palce a želám veľa trpezlivosti ..a prajem dodatočné úprimnú sústrasť. ...

jumperly1
26. dec 2023

@any_soj prispevok pri narodeni dietata je normalny ako v inych pripadoch, nie nizsi. Mna o tom sice presviedcalo vela ludi na poistovni aj v nemocnici, ale
prisiel okolo 860 eur.

any_soj
26. dec 2023

@jumperly1 menilo sa to nedávno za Matoviča, pred ním bola podmienka dožiť 28 dní. Očividne teda ani na úradoch sa s tým riadne ešte neoboznamili. Úprimnú sústrasť ❤️

jumperly1
27. dec 2023

@any_soj Dakujem. Duhove babetko pride v 2024, tak snad dalsie vianoce budu uz krajsie.
Ja som to zas az tak neriesila, nemali sme na to absolutne energiu, su to len peniaze… ale spatne ma prekvapilo ked som si prehrala co sa udialo - pani zo socialnej podpory zamestnana v nemocnici nam opakovane hovorila, ze prispevok pride nizsi, a ze ona nevie presne kolko… (syncek nam zomrel ako tyzdnove babetko v juli 2023). Rovnako mi do telefonu panie na socialnej poistovni nevedeli povedat ako je to s MD, ci mam cerpat dovolenku alebo PN… nejak sme to vtedy vyriesili, ale je smutne ze rodicia po umrti babetka musia celit este takymto dezinformaciam od absolutne nekompetentnych ludi…

kikulienkadd
27. dec 2023

@jumperly1 ahoj,úprimnú sústrasť! Presne s tebou súhlasím, že som z pôrodnice odchádzala s prázdnou náručou a bez informácií, čo ďalej,ako vybaviť papiere. Išli sme s mužom štýlom pokus -omyl. Bolo to v roku 2014,žiaľ vidím,že sa v tomto smere nič nezmenilo...

any_soj
27. dec 2023

@jumperly1 Júl 2023 to bolo čerstvo zmenené, preto nikto asi riadne nevedel...
@kikulienkadd ale predsalen sa pomenili veci, aj keď nie vždy to tak vyjde (závisí aj od ľudí). My napríklad sme mali šťastie na skvelých. D éra zomrela nečakane v 38.tt, na druhý deň vyvolali pôrod. Sami sa má hneď pýtali, či chceme pochovať, či chceme, aby nám ju priniesli, či chceme fotku,... A v pohrebnej službe len vzali kópiu občianskeho a následne nám dali všetky doklady, všetko vybavili oni - úmrtný list, a boli tam aj papiere, že to máme len podpísať a dať na úrad pre príspevok, už aj vyplnené. Veľmi nám pomohlo nemusíte riešiť, rozmýšľať .. Tiež sme to potom zaniesli až po x mesiacoch, prišlo mi to také blbé na nej zarábať... Potom mi došlo, že to je blbosť, že práveže je dobré prijať čo štát ponúka, že vďaka tomu môže byť manžel trochu menej v práci a my viac spolu, a tak... 🙂

jumperly1
28. dec 2023

@any_soj fakf? myslela som ze sa to menilo skor v roku 2023… totiz pri komplikovanom tehotenstve som to zacala riesit uz v aprili tohto roku (zial) a aby to este v juli nevedela pracovnicka, ktora toho zas az tolko nema na starosti je naozaj na uvahu o zmene prace. Toto su zakladne informacie, ktore musia vediet a ked uz nevedia tak aspon nezavadzat ludi. Moja znama takto cerpala PN a dovolenku este 4 tyzdne po cisarskom reze, kedy mala narok na matersku dovolenku, len preto ze socialna pracovnicka jej povedala zly udaj.
Mimochodom tato socialna pracovnicka v nemocnici mi nevedela povedat ani “stary” udaj ze kolko dostaneme prispevok pri narodeni dietata a ci vobec… ked som jej povedala, ze pravdepodobne je to uz zmenene tak sa ohanala tym, ze urcite to tak nie je. Nemocnica Antolska. Taki ludia by mali ist predavat do obchodu, ale ani tam by som im neverila ze to budu robit dobre.

any_soj
28. dec 2023

@jumperly1 och ty kokso.... Áno jednoznačne to už mala vedieť, alebo aspoň povedať, že nevie... Zo skúsenosti z inej oblasti na upsvar (keď riešime pestúnsku starostlivosť) žiaľ viem, že za "čerstvú" treba považovať aj niekoľkomesačnú zmenu. Kamoška napríklad bola žiadať niekoľkokrát o opakovaný príspevok dieťaťu na úhradu zvýšených výdavkov. To sa žiada vždy nanovo, keď má nový blocek. 3 alebo 4 x jej to v mieste bydliska zamietli, lebo že to isto tak nie je a nemá nárok, zakaždým písala odvolanie a zakaždým jej to z centrály schválilo, že jasné. Ale proste na tom jej úrade trvalo rok, kým im to došlo. Človek by čakal, že maximálne raz to zamietnu, a keď to na odvolaní schvália, tak už nabudúce budú vedieť (žiadala vždy o to isté, len na nový bloček). Ale nie :D stále o tom istom, že také neexistuje a podobne

anna2110
29. dec 2023

@jumperly1 Ahojte, my sme o babätko prišli v 11/2022 po týždni od narodenia. Príspevok pri narodení som dostala v plnej výške a 3 mesiace som bola na skrátenej materskej dovolenke. Ale tiež sme si museli všetko obehať a každý nám povedal niečo iné. Nakoniec sme počkali na písomné vyjadrenie a to sme brali ako záväzné.

jumperly1
4. jan 2024

@anna2110 hrozne mi je to luto :( rovnako nam automaticky dosiel prispevok pri narodeni a aj materska chodila tych 14 tyzdnov… nemuseli sme to obehat, moja gynekologicka mi nastastie povedala aktualne informacie. Mna len mrzela ta socialna pracovnicka na Antolskej… dost ze rodicia riesia najhorsie obdobie v ich zivote a este sa s nou handrkovat ze zrejme nam hovori nespravne veci… A aj to ze je na druhom poschodi bez vytahu a ja ako mamicka tyzden po sekcii som musela za nou vyjst po schodoch lebo inak sa nedalo. Sama som lekar ale hanbim sa za toto zdravotnictvo.
mozem sa opytat - skusali ste po tej udalosti dalsie tehotenstvo?
my by sme mali mat zelenu skusit IVF o mesiac a pol… a vydesena som k smrti ze sa to zopakuje.

anna2110
4. jan 2024

@jumperly1 Presne aj u nás, tiež som bola po sekcii, čiže fyzicky aj psychicky nie veľmi dobre a namiesto toho, aby som sa zotavovala, sme behali po úradoch a lekároch, ale keď človek nemá na výber, zvládne asi všetko. V októbri 2022 sme prišli o Emku a v júni 2023 na preventívnej prehliadke mi pán doktor povedal, že vnútorná jazva je zahojená tak na polovicu, ale keď otehotniem, nič zlé mi nepovie. Ale zatiaľ som nebola pripravená skúšať opäť otehotnieť. Až teraz sme si povedali, že je už asi čas. Ja mám extrémny strach, ale musím to nejako prekonať, lebo hlava je v tomto asi dosť podstatná. A tiež ak by sa nám podarilo, nechcem, aby som mojim stresom nejako ublížila bábätku....

jumperly1
5. jan 2024

@anna2110 ja si myslim ze ten strach tam bude teraz alebo o 5 rokov rovnaky. V akom tyzdni ste mali sekciu?
Moja jazva vraj vyzera ok… mala som aj hysteroskopiu aj MRI (pre ine veci). Tak ze ked to bude cim blizsie k 18 mesiacom medzi sekciami/porodom mohlo by to byt ok. Ale na 100% sa to povedat neda.

kikulienkadd
5. jan 2024

Všetky, ktoré čakáte na svoje ďalšie bábätko po rozlúčke z predchádzajúcim dieťatkom: dievčatá, držím vám palce a zo srdca Vám to prajem ❤️ Mne trvalo 3 roky po Adamkovi (rodila som sekciou),kým som znova otehotnela. Narodil sa nám ďalší syn- Ondrejko. Samozrejme, že som sa aj bála, ale nie veľmi. V tehotenstve som bola vždy nejaká viac vyrovnaná a odvážna. To prajem aj vám, nech sa všetko vydarí a môžete si v náručí postískať svoje vytúžené deti🍀

anna2110
5. jan 2024

@jumperly1 sekciu som mala v 32 tt a 3 dni.

jumperly1
6. jan 2024

@kikulienkadd gratulujem! 3 roky ste cakali kvoli vacsej emocionalnej pripravenosti? Alebo ste zacali skusat uz skor?
pre mna je to cakanie nekonecne… ale chcela, velmi by som chcela zazit normalne tehotenstvo. Bez strachu asi nebude, ale budem sa snazit si ho “uzit”.

kikulienkadd
6. jan 2024

@jumperly1 lekár povedal,po sekcii čakať cca 6 mesiacov,potom sa môžeme pokúšať o tehotenstvo. Nechali sme tomu voľný priebeh a trvalo to 3 roky. Myslím,že všetko je tak ako má byť, potrebovala som čas... Keď mi lekár povedal,že čakám zase chlapca,musela som mu hneď vymyslieť meno,lebo prvé, čo mi napadlo bolo Adamko. Moja mama bola presvedčená,že to bude dievča,ale nám dievčatá nejako "nejdú"🤭 Som za tých 2 mojich chlapcov veľmi vďačná. Aj za manžela,ktorý mal pre mňa v každej situácii toľko pochopenia, koľko som potrebovala.

Strana
z2