Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
@zalka Takže asi najlepšie pre mňa by bolo ísť na materskú do 30.12.2013, vtedy by som ešte mala splnenú podmienku platenia 270 dní.
Alebo teraz si ešte založiť nové poistenie, ktoré budem platiť cca 10 dní (radšej viac). Po 10 dňoch zruším a budem môcť ísť na materskú do 9.1.2014, aby som mala stále zachovaných tých 270 dní.?
Pokiaľ nebude treba nechcem ísť na PN-aby som nemal nižší VZ zo zamestnania,lebo ak by som išla na PN teraz v r.2013 a na materskú v januári 2014, tak VZ by bol z roku 2013.
Tak sa asi prikloním k tej druhej možnosti založím si nové DNP zaplatím cca 10 dní a potom ho zruším a pôjdem na materskú do 9.1.2014.
Si zlatá osôbka, že takto radíš kočkám 🙂 lebo som v tom mala riadny chaos tak dík za objasnenie.
@axa77 PN je vylučiteľná doba, takže ak by si šla na PN tak Ti to nijako neovplyvní výšku tvojej materskej v roku 2014 . takže sa nahlás na DNP na 7 dní ... potom zruš .. a ak by si mala zdrav. problémy a pôjdeš na PN tak sa prihlás počas PN na DNP ... po skončení PN DNP zruš .. a v novom roku si založ nové DNP z minima bude o trošku vyššia MD ...
@zalka A ešte jedna otázočka, zaplatím si teraz tých 7 dní DNP a išla by som na PN na 2 týždne, PN by sa skončila, mala by som nárok z DNP z minima. Potom ak by mi bolo zle zasa by som išla na 2 týždne na PN zasa by som mala nárok na minimum z DNP?. Alebo musí byť potom PN vkuse do nástupu na materskú aby bol nárok na minimum z DNP?
ahoj zalka,uz sme si spolu pisali ohladim mojho babetka a dnp.aby som dostavala tu najvyssiu matesku.bola som poistena od 31.1 2012do 19.10 2012 co som splnila tych 270dni,dietatko som porodila 4.2 2013 co som splnila a dostavam tu najvysiu matersku.teraz som sa opet prihlasila ako si mi kazala od 31.5 2013 az do konca augusta som na materskej.planovali sme tento rok babo ,ale manzel chce az buduci rok.prosim ta co mam robit.budem mat narok aj na buduci rok 2014.pisala si mi ze do konca roka mam cas v pohode otehotniet.ak nepojdem na pn mam dnp zrusit aby som ho nemusela platit.alebo si ho mam platit aby som dostala matersku tu najvysiu.
co mam robit ak by sme otehotneli az buduci rok niekedy v lete 2014.uz mi to padne a budem si musiet zalozit nove a 270dni opet platit.dakujem za radu.pekny den
@r1000 no treba popočítať DNP ... ak by si chcela otehu v 8/2014 tak treba skúmať či od 8/2012 máš 270 dní poistenia .. čiže mala by si 8,9,10/2012 dalej 6,7,8 /2013 ... vidíš v auguste bude neskoro založiť DNP lebo potom bude do augusta len 180 dní poistenia ... ešte tak v apríli v máji 2014 ... ked vznikne DNP tak je hned nárok na PN ...
tak co mam robit teraz to zrusit a potom sa prihlasim buduci rok kedy ak by som chcela babo niekedy v marci 2014.prihlasim sa hned ako budem tehotna a zaplatim cosi a dam sa na pn,mala by som narok,ak som si platila od 31.1 2012-19.10 2012 a teraz od 31.5 2013 do 31.8 2013 som na materskej,
mam sa dat teraz na pn az kym neotehotniem,budem mat narok na matersku lebo pocas pn sa neplati ale rata sa to ako keby som platila,
alebo ho zrusim a prihlasim sa niekedy vo februari 2014 a koncom sa dam na pn. vypocita sa to s februar 2012,3,4,5,6.,7,8,9,10,2012+6,7,8 2013 tak budem mat narok na pn ak by ma vypisala gynda,dakujem
super takze do konca marca je to v pohode a stiham to.a co mam robit mam teraz zrusit a kedy sa mam prihlasit toho februara 2014,aby som dostavala tu matersku a neprisla onu,
budem mat pravo na matersku aj ked budem pn a pojdem hned na matersku,ak otehotniem v marci tak porod bude december 2014,ako to budu ratat,ak by som bola od toho februara pn az do materskej,budem prihlasena na dnp len pocas pn sa neplati,ako to vypocitaju,dik
hned nezrusim zaplatim si zo 10dni 140e,
a prihlasim sa uz vo februari 2014 a planujeme ten marec babo tak si tam zaplati s maxima aby som mala plnu matersku a potom sa dam na pn a rataju do dnp aj pn,dni.za ake mesiace mi budu ratat dnp.ked porodim v decembri ako som uz pisala tak na matersku by ma mala dat niekedy koniec oktobra alebo v novembri.co mi budu ratat vijde mi tam plna materska,ak by som od marca bola pn do materskej,ci si mam pred materskou nieco zassplatit zo 5dni nebude to lepsie.diky
ano mam na tych 1179e ci kolko to je presne a mala by som tu matersku 750e.ty a ak otehotnieme tento rok a nieco zmenia v novom roku nas sa to nebude tykat.
ja som s toho uz dopletena tak ktore mesiace mi budu ratat ked pojdem na pn vo februari a v januari by som si nieco zaplatila 2014.bola by som pn do materskej do toho oktobra 2014.vyjde mi materska ako mi to budu ratat od ktoreho mesiaca,dik
pozeram hore tak ked sa dam na pn vo februari budu mi ju pocitat februar 1013,februar 2014.co mi vinde lebo februar az do oktobra 1012 som platila a teraz jun.jul,august 2013.a ked budem pn tak to mi vijde aj materska ak nic nezmenia s oktober 2013.oktober 2012 budu ratat.pekny den
a na ktorej stranke si to mozem pozriet,zmeny v dnp.dik poradis mi prosim
ok ved ja to budem tu stale sledovat,a ak budem mat nieco noveho tak ti napisem o radu.dakujem pekny vecer
Ahoj Zalka,prosim mohla by si poradit aj mne ohladom naroku na matersku? Momentalne som na predlzenej,neplatenej materskej s dcerkou .DNP som bola od 14.09.2011,platila som si ho z max VZ a skoncilo mi 9.6.2012.Teraz som tehotna a nastup na MD mam od 4.8.2013, je pravdepodobne ,ze mi vznikne este narok na MD? A neviem ci to ovplyvnuje nejak situaciu ale po skonceni DNP som 10.6.2012 nastupila na PN,kt. trvala do 20.8.2012!?
A kedze nastup na MD mam 4.8.2013(tj.v nedelu) staci ak sa prihlasim na DNP uz zo zajtrajsim datumom? A aku dlhu dobu si mam platit to DNP? A ziadost o materske som dnes dostala od lekarky uz vypisanu a zaniesla som ju na SP,meni sa tym nieco? Mam si pytat od lekarky novu ziadost o materske?
Nie zo zamestnania,nie som zamestnana ....myslela som to tlacivo"ziadost o materske" ktore mi dnes vystavila lekarka na poradni ohladom nastupu na MD!
@axa77 Ahoj Zalka ešte by som Ťa chcela poprosiť o pomoc. Spravila som ako si mi radila zhruba pred týždňom. Prihlásila som sa na DNP z minima 26.7.2013 a odhlásila sa ku dnešnému dňu 2.8.2013. Mám teda 7 dní, aby som mala nárok v prípade PN na DNP z minima. Lekárka ma chce vypísať na PN. Chcem sa opýtať ak by som si teraz pred tou PN uzavrela DNP z maxima (resp. rozdiel maximum-hrubá mzda), musím to platiť nepretržite 26 týždňov do nástupu na materskú, alebo 26 týždňov do dátumu pôrodu, aby som mala materskú z maxima? Obávam sa, že to už asi nestihnem 😢 , lebo mi termín vychádza na 17.2.2014. Ďakujem za odpoveď.
@zalka Ahoj Zalka ešte by som Ťa chcela poprosiť o pomoc. Spravila som ako si mi radila zhruba pred týždňom. Prihlásila som sa na DNP z minima 26.7.2013 a odhlásila sa ku dnešnému dňu 2.8.2013. Mám teda 7 dní, aby som mala nárok v prípade PN na DNP z minima. Lekárka ma chce vypísať na PN. Chcem sa opýtať ak by som si teraz pred tou PN uzavrela DNP z maxima (resp. rozdiel maximum-hrubá mzda), musím to platiť nepretržite 26 týždňov do nástupu na materskú, alebo 26 týždňov do dátumu pôrodu, aby som mala materskú z maxima? Obávam sa, že to už asi nestihnem emoticon , lebo mi termín vychádza na 17.2.2014. Ďakujem za odpoveď.
@zalka Ahoj Zalka chcela by som Ťa veľmi pekne poprosiť o odpoveď, lebo neviem čo mám robiť. Ako som Ti už písala mala som DNP od 1.1.2012 - 30. 9. 2012. Som momentálne tehotná. Od 26.7.2013 do 5.8 som sa prihlásila na DNP z minima aby mi vznikla ochranná lehota v prípade PN-ky počas tehotenstva. Ale teraz som sa 7.8.2013, prihlásila na nové DNP a 9.8.2013 som išla ma vypísali na PN-ku. Pani na sociálke mi povedla, že nebudem mať teda nárok na DNP z minima, keďže som sa znova prihlásila teraz 7.8.2013 /chcela som si nazbierať tie dni ako si mi spomínala kôli materskej z minima/, že mi ochranná lehota zaniká. Tak teraz neviem čo by bolo najlepšie. Asi mi to vyzerá na dlhodobú PN-ku. Či sa mám hneď odhlásiť z toho novo uzatvoreného DNP 7.8.2013 a skončiť PN-ku napr. k 28.8.2013 a potom ísť na novú napr. 5.9.2013 a už neuzatvárať nové DNP? Ďakujem.

@axa77 rado sa stalo ... ale daj pozor na dátumy ... lebo to tak natesno ti výjde nárok ... 🙂 radšej kus viac prípadne zaplatiť ako pre 1 chýbajúci den si nadávať ... lebo od skončenia poistenia ešte 15 mesiacov si v limite kedy sa splní podmienka 270 dní poistenia v posledných dvoch rokoch ... a tebe poistenie skončilo 30.9.2012 takže sama vidíš že to ozaj bude natesno ak by si nešla do konca roka na PN ...