icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

zalka
15. aug 2013

@axa77 ale budeš mať nárok na PN z DNP .. lebo áno OL ti prihlásením sa na DNP 7.8. zanikla .. ale máš aktívne DNP tak PN dostaneš z aktívneho DNP ... nič neukončuj ... domotala ťa riadne ta ženská

axa77
15. aug 2013

@zalka Fúúúúúú taký kameň zo zrdca mi padol, ďakujem Ti veľmi pekne za odpoveď. Si strašne zlatá. 🙂

ewelinna
15. aug 2013

@zalka chcela by som ťa poprosiť o radu...pred skončením MD mám údajne mesiac vopred žiadať zamestnávateľa o poskytnutie RD...keďže mám ešte aktívne DNP a ak by sa mi v tom čase naskytla (počas rod. dovolenky PN-ka..).je možné maródovať a byť na rodičovskej?To, či môžem poberať rod. príspevok a PN mi je jasné...Pani na sociálnej poisťovni mi povedala, že nemôžem byť na rodičovskej aj byť PN..Je lepšie radšej požiadať v zamestnaní o čerpanie riadnej dovolenky a následne rod. dovolenky?neviem, či som formulovala otázku jasne...ďakujem krásne za pomoc

zalka
15. aug 2013

@ewelinna hm... môžeš byť na RD a byť na PN z DNP ... a v práci áno požiadaš o RD , ale na UP požiadaš o vyplácanie RP ... a môžeš byť aj na PN ...

ewelinna
16. aug 2013

Ďakujem, ešte, že ťa tu máme 🙂 , málo kto je ochotný poradiť, pomôcť- aj keď vie, nepovie...

tinka_14
17. aug 2013

Ahojte, je tu nejake mamina, kt. si platila DNP pred tehotesntvom a ukoncila matersku skorej, z dovodu navratu do prace??

dena1973
17. aug 2013

@tinka_14 Dobrovoľne nemoc. poistená osoba môže mať akýkoľvek príjem bez toho, aby tento mal vplyv na výplatu materského. Zamestnankyňa stráca nárok na výplatu materského v prípade, ak má príjem z toho istého prac. pomeru, z ktorého má nárok na materské. Ak sa zamestná na dohodu resp. uzatvorí počas poberania materského iný pracovný pomer na výplatu materského má nárok.

tinka_14
17. aug 2013

@dena1973 o to nejde... ja potrebujem vediet, ci dostanem este matersku z DNP ak som sa 1.7. vratila do prace a narok na matersku mi konci az teraz niekdy, tak ci mam dostat este nejake peniaze za ten 1,5 mesiac

gapa
17. aug 2013

@tinka_14
ved o tom dena píše. Nárok na materské z dnp nestrácaš a dostaneš ho nadalej (aj ked je lepšie napísať mala by si dostať, lebo pracovníčky soc.poistovne postupujú často inak, ako je zákon, mám s tým bohaté skúsenosti, kedy opravovali až následne, ked som sa ozvala). Len zo zamestnania už odo dna, kedy si nastúpila do práce nie, to si bud ty alebo neviem, či stačí len zamstnávatel, že oznámil na soc.poistovnu, že máš príjem z daného nem.poistenia, čo poberáš materské.

tinka_14
17. aug 2013

@gapa aha dakujem... lebo ziadne peniaze som nedostala a na SP tvrdia, ze nemam narok, ze mi materska uz skoncila a hotovo... tak neviem co mam robit :(

gapa
17. aug 2013

@tinka_14
napíš na poradnu soc.poistovne (na ich hlavnej stránke myslím niekde hore to bolo alebo cez poradnu, ak by si mala problém to nájsť napíš), cez ich stránku a uved presné údaje, zač. md, odkedy pracuješ, samozrejme že z dnp poberáš tiež. a ako to je. Potom by som veru bola zvedavá, čo ti odpíšu, ale nedaj sa, z každého nem.poistenia sa nárok posudzuje zvlášť, teda zvlášť dnp a zvlášť zamestnanie. A to by som ukázala priamo pani, čo ťa má na starosť, ak nepochodíš, tak vedúcej. Ak ani tá nedá, tak skús cez poradnu sa popýtať na postup, čo robiť. Ale podla mna treba rýchlo konať. Predpokladám žiadne rozhodnutie si nedostala, tam by asi bola lehota na odvolanie (aj ked oni to obvykle neposielajú doporučene, tj. ani nemajú doklad o prevzatí, no možno takéto rozhodnutia by mali byť doporučene o odnatí materského, no v tom neviem). Daj potom vedieť, ako to pokračuje, som zvedavá, lebo len treba mať trpezlivost s nimi, len kludne, no trvať si na svojom, to je moja rada.

limetka713
26. aug 2013

@zalka ahoj zalka, ja by som sa chcela opýtať jednu vec, asi tak pred cca 3-4 mesiacmi som sa ťa pýtala "hypotetické otázky " 🙂 a super a hlavne rýchlo si mi poradila ohľadne vypočítania materskej keby som sa od júla tohto roku zamestnala ( od 1.1.2013 evidovaná na UPSVar) možno si spomínaš....dohodnutá práca mi bohužiaľ padla a ja rátam aj s variantou, že sa mi nepodarí zamestnať sa do konca tohto roka, čo by som teda nerada ☹
a tak by ma zaujímalo, čo v takom prípade, keby som otehotnela a nastupila na materskú v priebehu bud. roka..dostávala by som vôbec niečo, keď by som bola prakticky celý rok 2013 nezamestnaná, a ak hej tak koľko..resp. môžem nejako opvlyvniť zvýšenie materskej ? keby som si našla nový job, asi by sa mi rátalo tých 90 dní odpracovaných pred TP, nie? ale čo keby som bola stále nezamestnaná? ďakujem veľmi pekne za odpoveď

zalka
26. aug 2013

@limetka713 no do 15 mesiacov od skončenia poistenia .. ( tebe skončilo 31.12.12) ti musí vzniknúť nové poistenie , kt. musí trvať do pôrodu .. len tak vieš splniť podmienku 270 dní poistenia v posledných 2 rokoch .. takže bajočko do nejakého 27.3.14 by malo vzniknúť u teba poistenie ...

limetka713
26. aug 2013

@zalka aha, ok, a tým poistením sa ráta aj DNP? že by som to vyriešila tak, že ak sa do konca roka nezamestnám tak od 1.1.2014 by som si ho začala platiť..
a teda keby som si našla robotu v priebehu bud. roka, platilo by to, že by sa mi rátala materská z toho? a keby som si našla tú robotu mám naďalej platiť DNP či sa mi to neoplatí? ďakujem

zalka
26. aug 2013

@limetka713 samozrejme, že sa ráta aj DNP ... a tá robota no ak by si ju našla do toho marca tak potom áno aj z roboty aj z DNP ak by si to DNP mala stále ...

limetka713
26. aug 2013

@zalka a jasné, ďakujem za odpovede..ešte posledná otázka, či som to dobre pochopila..písala si, že ak by som si našla robotu do toho marca, ale to iba v prípade, že by bol ten TP a nástup na materskú v tom istom roku, však? všetko to vlastne záleží na oficiálnom termíne nástupu na materskú? teda príklad: ak by som sa zamestnala až kdesi v máji 2014, napr. v júli otehotnela a TP by bol v apríli 2015, tak by sa mi materská rátala z VZ za rok 2014, to je z toho prac. pomeru od mája, však? iba či som to správne pochopila ako to funguje, lebo v tom mám bordel..

zalka
26. aug 2013

@limetka713 no dôležité je ak máš PP skôr ako tehotenstvo .. potom neskôr po 15 mesiacoch .. lebo teraz ak by si otehotnela ... a našla si robotu neskôr .. tak problém by to nebol MD by si dostala ..
potom po marci 2014 už by si musela byť skôr zamestnaná ako tehotná ...

limetka713
26. aug 2013

@zalka jasné, už chápem..dokonca aj ja 🙂 ďakujem a pekný deň prajem 😉

annanatalia
1. sep 2013

@zalka Ahoj mohla by som ta poprosit o radu? uz som tu raz pisala aj mi kocky poradili, ale uz si to nepametam, bolo to davnejsie. V januari 2012 som zrusila stare dnp, a na druhy den som sa prihlasila z noveho dnp a z maxima. V aprili som mesiac pnkovala , bola som po operacii. V juni som otehotnela a od konca augusta 2012 som pnkovala cele tehotenstvo az do nastupu na matersku t.j. januar 2013. Medzi tym mi skoncilo to dnp v oktobri 2012, presla som na cely balik z maxima. Ale som to neplatila lebo som stale marodovala a rovno z pn na matersku. Ta mi teraz v septembri konci, ja chcem dnp zrusit ,asi tak ako mi konci materska. POtrebujem vediet ci mozem este pnkovat ak nastupim na pn do 7 dni po ukonceni dnp?dakujem

dena1973
1. sep 2013

@annanatalia Ak si neplatila DNP z dôvodu, že si bola na PN a DNP ti naďalej trvalo (bolo aktívne - neukončené) a ukončíš ho až teraz, tak nárok na PN je ešte 7 dní po ukončení nemocenského poistenia.

milagrosss20
1. sep 2013

@zalka ahij..chcem sa opytat da sa navysit dnp ak poberam matersku a este mi dnp bezi pocas materskej?

kepassa
1. sep 2013

chcela by som sa opytat ako je to po nastupe z dnp - /dobrovolneho nemocenskeho poistenia/ na matersku dokedy po jej ukonceni a plynulom prejdeni na rodicovsku dovolenku musí zena opat otehotniet a porodit aby mala narok opat na matersku a aby jej nevznikol len narok na rodicovsky prispevok? jednoducho povedane do akej doby musi zena otehotniet a porodit aby mala opat narok aj na matersku? a je to vobec este mozne? vdaka

dena1973
1. sep 2013

@kepassa Napíš, prosím ako si mala to DNP - dátum od - do /resp. trvá/.

zalka
1. sep 2013

@annanatalia áno máš ochrannú lehotu 7 dní od skončenia DNP ... na možnú PN ... ak plánuješ PN tak prečo nejdeš na PN počas aktívneho DNP a neukončíš ho po PN.
@milagrosss20 samozrejme aj počas MD môžeš robiť zmeny ... ale musia byť v zmysle záíkona teda zmeny DNP po 26t od poslednej zmeny , a od prvého dna nasledujúceho mesiaca ...

milagrosss20
1. sep 2013

@zalka super dakujem pekne 🙂

zalka
1. sep 2013

@milagrosss20 rado sa stalo

annanatalia
1. sep 2013

@dena1973 dakujem 🙂

annanatalia
1. sep 2013

@zalka ja som myslele ze ked mi konci materska 19.sept. tak to dnp zrusim, aby som ho neplatila , mala som dnp z max. cca 400 eur.

zalka
1. sep 2013

@annanatalia hm... no za den treba platiť cca 14 eur ... ale ved ak pôjdeš na PN tak budeš mať poistenie dlhšie ... a čo ak nestihneš OL 7 dní ísť? Ako i to je riešenie a spôsob ...

dena1973
2. sep 2013

@annanatalia Nemáš začo... 🙂