icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

merry1001
3. sep 2013

@zalka Mohla by som poprosit o radu? Vidim, ze tu vsetkých zachranujes informáciami. . . 🙂

zalka
3. sep 2013

@merry1001 samozrejme napíš čo ťa trápi ak budem vedieť rada pomôžem poradím ...

merry1001
3. sep 2013

@zalka Tiez je to ohladom DNP. . .Som zamestnana od roku 2009 - minimálna mzda, DNP som si platila od 29.7.2011 do 23.4.2012 do maxima /cca 35 € mesacne/, od vtedy neplatim DNP. . .v oktobri sa chystam na umele oplodnenie- pocas ktoreho by som bola PN, nasledne hadam materska, je este nejaka moznost vyuzit predchadzajuce DNP, alebo len moznost uzatvorit si nove a platit 9 mesiacov 130 €? Vopred Ti dakujem.

zalka
3. sep 2013

@merry1001 je neskoro ... ešte do cca 15.7. keby ti bolo vzniklo DNP tak by si to predošlé mohla využiť .. teraz len platiť 270 dní poistenie a až potom bude nárok na prípadnú PN ... škoda ...

merry1001
3. sep 2013

@zalka hmm. . . no ja blbec. . . myslela som si. . .aj tak Ti dakujem velmii pekne. . .

zalka
3. sep 2013

@merry1001 no naozaj škoda ... :( trebalo sa skôr zaujímať o to ... :(

annanatalia
5. sep 2013

@zalka prosim ta dnes som sa informovala ze materska mi konci 19.sept., tak na tu pn sa mam dat vypisat od 20sept. aby som nic neplatila ?a dnp zrusit po pnke ? 🙂 som s toho jelen

zalka
5. sep 2013

@annanatalia áno presne tak ako píšeš ... 20.9. začiatok PN a na konci v posledný den PN zrušiť DNP ...

annanatalia
6. sep 2013

@zalka este raz dakujem 🙂

janfo
6. sep 2013

Ahojte - prosím o radu. Som zamestnaná a platím si aj DNP z min. vym základu - 339 € - cca 138 eur/mesačne./DNP od roku 1.1.2011/ V prípade, ak by som bola teraz tehotná určite by som išla na PN, nakoľko by som musela byť sledovaná ako aj pri prvom tehotenstve. Prosím potvrďte mi moju teóriu. Ak by som išla napr. na PN od 16.9.2013, stačí mi 10.9.2013 si zmeniť VZ na maximum a koľko zaplatím. Počas PN sa neplatí ani počas MD? Vyplácala by sa mi tá istá dávka aj počas PN - aj počas MD? Môj príjem v práci v hrubom 650 eur. Ďakujem

zalka
6. sep 2013

@janfo ak chceš ísť na PN a si v 6-8t tehu .. tak zmena VZ nepomôže k vyššej MD. Musela by si to DNP z minima zrušiť. Na další den založiť nové z maxima ... 1179 eur resp. max. mínus hrubá mzda ... a tak môžeš ísť na PN .. PN bude z DNP 216e .. ale MD potom bude maximálna.

blackcat8885
13. sep 2013

Baby neviem ako to teraz je,ak si budem platiť DNP tak sa mi to oplatí ak chcem materskú?Teraz mám rodičák ale chceme bud.rok pracovať na druhom babatku tak či si to platiť alebo radšej si tie peniaze šetriť,čo sa mi oplatí viac?

zalka
13. sep 2013

@blackcat8885 hm.. na max. MD by si musela platiť 270 dní ... a sumu 414,41 eur ... aby bola MD 760 eur ..
pri platení 130,27 eur by bola MD 255 eur ...
a teraz trošku počtov ... 130,27x9mes = 1172,43 eur zaplatíš SP .. a späť dostaneš MD 7,5x255 = 1912,50 eur ...
ak si nič platiť nebudeš dostaneš RP 199,6 čo je len trošku nižšie od minimálnej MD ... a to dostaneš zadarmo .. takže ja by som si asi tých 130,27 eur mesačne odkladala boli by to efektívnejšie uložené peniaze

zitaje
13. sep 2013

@zalka ahoj,
chcela by som sa opytat, ako to je s vyplacanim materskej.
Na md som od 18.8., za august mi teraz nabehla materska, za tie cca. dva tyzdne. Termin porodu mam koncom septembra. Viem, ze po porode mam povinnost oznamit socpoist, ze som porodila, a poslat im rodny list. Zaujima ma, ci mi za september este vyplatia matersku, ak by som rodila neskor a rodny list poslala neskor, t.j. ci mozem pocitat s materskou v polovici oktobra, alebo vyplatenie materskej v oktobri uz bude zavisiet od toho, ci im poslem rodny list, alebo nie.
Dakujem 🙂

zalka
13. sep 2013

@zitaje no veru kamarátka toto riešila cca min. mesiac ... neskoro zaslala podla nich RL dieťaťa .. tak jej nevyplatili MD ... a čakali .. a potom ešte jej povedali, že mala poslať začiatkom mesiaca ... no dieťa sa jej narodilo v polovičke ... no komplikácie ale teraz už dostáva v pohode prachy ..

zitaje
13. sep 2013

@zalka hm, do kelu, takze je mozne, ze s tym budem mat problem aj ja, vsak? Dokedy to treba poslat? Co ak do nejakeho 3-ho ani nebudem mat RL???

zalka
13. sep 2013

@zitaje nepanikar ... radšej nemiň všetky peniaze ... ale zase kamoška ked volala .. tak jej prachy poslali kolo 25teho v mesiaci či 28meho ... už si fakt nepamätám ... ( tuším im tam nadávala, že z čoho má žiť ... )

zitaje
13. sep 2013

@zalka a keby sa stalo, ze neporodim do konca mesiaca a zavolam im, ze RL poslem az neskor?
I ked teda ja by som nerada prenasala, ale jeden nikdy nevie...
Nakoniec mozno porodim do tyzdna a bude po probleme 😀

zalka
13. sep 2013

@zitaje no to je pravda ... netráp sa ako má byť tak bude a iste to stihneš ... 🙂

dena1973
14. sep 2013

@zitaje Materské za prvé tri mesiace (augusta,september, október) určite dostaneš, ale potom nezabudni poslať rodný list, lebo materské budeš mať pozastavené, no nestratiš tie pozastavené mesiace, ale budú ti zaslané až po dorušení RL dieťaťa. To znamená, že doručiť RL by si mala v priebehu októbra (resp. do konca 10/2013) ...

zitaje
14. sep 2013

@dena1973 ano? Tak to uz znie lepsie, lebo ved termin porodu neovplyvnim. Dakujem, dufam ze to tak bude 🙂

dena1973
14. sep 2013

@zitaje Určite to tak bude.... 😉

r1000
15. sep 2013

ahoj uz sme spolu pisali davnejsie,co planujeme aj tretie babo,zatial sa nedari.bola som poistena 31.1 2012 do 19.10 2012.matersku som dostala male sa nam narodilo 4.2 co sme boli uz v 8mes.lehote.potom som sa poistila 31.5 do teraz 28.8 2013,mateska mi uz padla tak som si doplatila asi 5dni a zrusila som to.ako mam dalej pokracovat,risuje sa mi praca a ak by bolo babo co mam robit?ak by som pracovala a chcem vyuzit aj dnp.poradis mi prosim ta.
vtedy kym som nemala robotu som chcela vyuzit pn aby som neplatila max.dnp.a teraz ked chcem tiez s maxim.do kedy musim otehotniet ak by som zacala robit.dik pekny den

zalka
15. sep 2013

@r1000 no samozrejme môžeš využiť DNP aj keby si pracovala, ak začneš robiť .. tak môžeš otehu kedykoľvek ak nedostaneš skúšobnú lehotu. Lebo tá je 3m a keby si otehu tak ťa môžu prepustiť ... ale nakombinovať sa to dá. No a neviem ako by si to zvládla i DNP .. už by si nepotrebovala platiť z maxima len z rozdielu m axima a hrubej mzdy v zamestnaní .. čiže bolo by to trošku menej. Neviem čo by sa k tomu ešte dalo napísať.

r1000
15. sep 2013

tak ak som to pochopila,davaju ma na dobu urcitu a plat 400e v cistom.tak ak som to pochopila to sa odpocita s tych 1170e presne neviem .to potom ako vychadza doplacat mesacne nebolo by to tych 413e?ja som v tomto antitalent.preto sa radcej opitam.poradis mi este v tomto ako nahle ma zamestnaju tak mam ist do socialky sa prihlasit a potom doniest aj zmluvu o zamestnani.a tam mi to vypocitaju.a potom budem dostavat matersku s maxima a plus od zamestnavatela ci ako to je len s dnp.fakt som s tohto antitalent,prepac mi ak sa pitam nejako hlupo ale radcej sa opitat ako urobit chybu.dakujem ti velmi pekne

olivia31
15. sep 2013

@zalka Ahoj chcem sa opýtať som pn pred pn som sa prihlásila na DNP lebo som splnila podmienku 270 dní za posledné dva roky teraz som v 26 tt a ako to je keď pôjdem na MD mám ostať stále pri poistená aby som mala vyššiu MD tak ako mám aj pn ? A počas MD sa tak isto DNP neplatí?

zalka
15. sep 2013

r1000 no plat sa berie v hrubom ... na max MD .. max. VZ 1179 mínus hrubá mzda ( pr. 500e ) ... = VZ na DNP je 679 eur ... a z toho sa bude mesačne platiť 33,15% ( 35,15%) tj. 225 eur (238,66 eur) .
No a v prvom rade ak sa zamestnáš tak až potom by bolo vhodné otehotnieť, a až ked budeš tehotná 6-8 týžden treba ísť odniesť prihlášku na DNP ... ( v prípade, že si si niekedy DNP platila, alebo máš ukončené poistenie -zamestnanie nejaké v posledných 2 rokoch nepamätám si všetky prípady všetkých báb ) ...

@olivia31 áno počas MD sa tiež DNP neplatí, takže kludne môžeš ostať prihlásená a toto DNP zrušiť až skončením MD pred začiatkom RD ...

olivia31
16. sep 2013

@zalka Ďakujem pekne si strašne zlatá som si aj myslela , že to takto je ďakujem ešte raz . 🙂 Si poklad.

annanatalia
16. sep 2013

@zalka prosim ta nevies mi povedat aka je ochranna lehota po skonceni DNP?Dakujem

zalka
16. sep 2013

@olivia31 rado sa stalo ...
@annanatalia klasika 7 dní ak DNP trvalo viac ako 7 dní , ak trvalo DNP napr. 1 den tak OL je 1 deň ..