icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

zitaje
16. sep 2013

@zalka a ak otehotniem pocas poberania materskej z dnp, potom prejdem na rd, a mozem ist zase na matersku v ochrannej lehote z povodneho dnp? Nie ze by som take daco planovala, len ma to zaujima. 😅

zalka
16. sep 2013

@zitaje áno môžeš ... ak DNP zrušíš po skončení MD pred nástupom na RD tak môžeš ak budeš vtedy tehu ...

annanatalia
17. sep 2013

@zalka dakujem 🙂

karla74
22. sep 2013

ahojte baby, chcem sa poradiť, som PN - rizikové tehu. Som živnostník, som poistená od 2006, DNP mám od 07/2011 z maxima, až po 10/2012, potom som si dala z minima a keď som zistila že som tehotná, dala som si z maxima- čiže od 07/2013. Teraz som na PN, lekárka ma nechce ešte vypísať, povedala že najskôr až v druhej polke novembra, lebo teraz som bola 2x v nemocnici zasa vyše mesiaca hospitalizovaná. Bojím sa, aby som nemala z minima materskú, keď zaplatím t.r. len napr. za 10-15 dní v novembri...neviete mi poradiť čo spraviť alebo ako to vyjde? Nástup na MD by mal byť 24.01.13? Srdečná vďaka

zalka
22. sep 2013

@karla74 zrušila si DNP z minima a založila nové DNP z maxima ? v 7/2013? A od kedy si na PN ? Platila si už odvody z maxima? Ak hej tak v pohode ostaň na PN .. nič sa nedeje ... MD bude v takom prípade po splnení podmienky 26t z maxima.

karla74
22. sep 2013

@zalka áno, zrušila som z minima a založila z maxima. PN som od 01/13, zatiaľ som vôbec neplatila z maxima...práve preto sa bojím...tých 26t by som mala zaplatiť? to potom vôbec nestíham...☹ čo teraz spraviť?

zalka
22. sep 2013

@karla74 26t od založenia DNP z maxima po nástup na MD by si mala mať ... a čo sa týka platenia stačí 1 deň ale musí to byť tento rok ... čiže tlačiť na lekárov aby aspon na 1-2 dni ukončili PN aj keby si hned potom šla na dalšiu PN ... ale hovorím musí to byť toho roku .

karla74
22. sep 2013

@zalka čiže stačí, ak by som zaplatila len za tých 10-14 dní v novembri a už mám potom nárok, to nie je tak, že 26t treba z maxima aj platiť (stačí mať len positenie z maxima?)? tak to je super...ukľudnila si ma....Ďakujem ti za radu🙂

zalka
22. sep 2013

@karla74 stačí aj menej dní zaplatiť ... poistenie musí trvať 26t... rado sa stalo

karla74
22. sep 2013

@zalka ok, ďakujem za radu🙂

adra22
22. sep 2013

@zalka Poprosila by som poradiť. 11.12. mi končí RD firma je v konkurze čiže dostanem výpoveď. V roku 2014 by som chcela otehotnieť aj porodiť. Ako DNP dosiahnúť čo najvyššiu materskú? Ďakujem velmi pekne.

zalka
22. sep 2013

@adra22 fúha a kedy ti končilo fDNP? ... je šanca že odpracuješ aspon 1 den po RD?

adra22
22. sep 2013

No DNP mi končilo v roku 2011 v januári. No po RD neodpracujem ani deň. Preto som chcela si založiť DNP ale asi sa mi to neoplatí ako tak kukám do zákona že?Resp. budem musieť veľa zaplatiť na odvodoch.

zalka
22. sep 2013

@adra22 no hej musíš zaplatiť 270 dní .. aby si mala nárok na platenú PN alebo MD .. a platí sa veľa .. lepšie je si nájsť zamestnanie ...

adra22
22. sep 2013

@zalka ano to ja viem lenže budem doma na predlženej RD kvôli zdravotnému stavu nemám to ešte schválené ale na 99% nám to schvália čiže nájsť si robotu bude asi nereálne kedže sme v kuse chorý. A firma je v konkurze čiže zákaz výpovede vtedy neplatí čiže čakám na výpoveď. Preto som uvažovala na DNP.

zalka
22. sep 2013

@adra22 hm.. aspon dohodu ... aby si mala dni poistenia ...

adra22
22. sep 2013

@zalka a tam potom stačí mať na dohode 270 dní aj ked s minimálnym príjmom? A ako potom dosiahnem max. MD? Treba sa aj pripoistiť DNP a s akým VZ?

zalka
22. sep 2013

@adra22 no ak by si mala dohodu 270 dní a potom ju zrušíš ... a pripoistíš sa na maximum z DNP a pôjdeš na PN a stihneš 26t byť poistená tak by bola z maxima ale rodiť by si mohla v roku 2015 až ... nie 2014

adra22
22. sep 2013

@zalka oki dakujem

adra22
23. sep 2013

@zalka Oki takže keby som teraz uzavrela dohodu od oktobra do júna 2014 tam budem mať 270 dní poistenia. 30.6. dohodu ukončím 1.7. sa poistím DNP z maxima do konca roku splním 26týždňov. Nástu na MD budem mať v roku 2015. Otázka je kolko dní musím zaplatiť poistne z maxima? Resp po koľkých dnoch od uzavretia DNP môžem ísť na PN? Aby som mala max. materskú? Ak som správne pochopila stačí mi zaplatiť jeden mesiac a potom ísť na PN?

raketka25
23. sep 2013

Ahojte baby, chcela by som sa poradit resp. utvrdit si informacie - od 01/2012 do 10/2012 som bola dobrovolne pripoistena, poistenie mi potom automaticky zaniklo v oktobri 2012 (ten stary model). Viac som sa nepoistovala. Som zamestnana, takze poistena som. Od novembra 2013 by som mala nastupit na MD a chcela by som sa spytat, ci sa da nejako vyuzit to moje DPN z predchadzajuceho roku. (mam info, ze ak sa pripoistim dobrovolne den pred nastupom na MD z minima, nebudem musiet nic platit a budem potom dostavat MD zo zamestnania a aj z DNP z toho minima? Alebo z rozdielu mojho VZ a max. VZ?) Alebo ako to vlastne je? Dakujem krasne za rady

dena1973
23. sep 2013

@raketka25 Áno DNP môžeš využiť aj teraz od 11/2003 keď nastúpiš na materské. To info, čo máš je správne - deň pred nástupom na materské sa poistiť (za ten deň zaplatiť v správny čas - stanovený zákonom) z minima a budeš poberať aj zo zamestania aj z DNP (ale len v prípade, že nemáš zo zamestnania max. vymeriavací základ - v takomto prípade sa DNP neoplatí)....

adra22
24. sep 2013

@zalka A prosím ťa keď dohodu budem mať ukončenú a pojdem na PN kto vlastne bude zamestnávateľ? Myslím kolonka na vypísanie na PNKE?

dena1973
24. sep 2013

@adra22 Ak pôjdeš na PN z dobrovoľného nemocenského poistenia, tak do kolónky zamestnávateľ ti lekár napíše DNPO.

adra22
24. sep 2013

@dena1973 ďakujem

dena1973
24. sep 2013

@adra22 nie je zač... 😉

raketka25
24. sep 2013

@zalka @dena1973 dakujem velmi pekne 🙂 Este by som sa chcela spytat - dnes ma neplanovane vypisal lekar na PN (od zajtra). Tak som sa bola v SP nahlasit na DNP z minima. Za dnesny den mam teda zaplatit pomernu cast za jeden den a od zajtra, ked uz budem na PN, platit nemusim, je tak?
Uvazujem vsak nad tym, ci som sa nemala poistit nie na min. VZ ale na rozdiel medzi max. VZ a mojim priemernym VZ zo zamestnania? Nebude to mat potom nejaky vplyv na vyplacanie MD, ak sucet mojho priemerneho VZ zo zamestnania a min. z DNP presiahne zakonom stanoveny maximalny VZ? Bojim sa totiz toho, aby som nejakym nedopatrenim a nedomyslenim tohto celeho neprisla o MD napr. zo zamestnania a bola mi vyplacana len MD z DNP...
A este jedna otazka - ovplyvni mi nejako DNP aj vysku davky z PN? Ci to s tym vobec nesuvisi?

gapa
24. sep 2013

@raketka25
na prihláške na dobrov.poistenie nemôžeš mať napísaný nižší vym.základ ako je aktuálne minimum, tj. pravila si správne. to už sa potom myslím rieši len platením nižšíeho poisteného, najlepšie snád po dohovore s pracovníčkou soc.poistovne (len nájst tú kompetentnú 🙂 ), aspon takto to riešila kedysi kolegyna, ale mala súbeh iných poistení.
Ty teraz pracuješ (nie si na rd?), tj. aj ked v súčte budeš mať zaplatené viac, bude to iba preplatok, mierny za ten 1den, samozreje od nového roku akoby si bola automaticky prihlásená z nového, aktuálneho minima, to asi vieš. Sa čudujem, že ti lekár napísal pn od dalšieho dna, som to tuším ani nepočula (aj ked som sa ani nepýtala). Ak splnaš 270dní z dnp (čo splnaš, ak ti skončilo dnp v okt.2012) a zaplatíš v splatnosti so spránym variabilným a špecifickým symbolom, tak nárok by mal vzniknúť na nemocnské aj z dnp a v takom prípade nemusíš platiť poistné počas poberania nemocnského z dnp (samotná pn nestačí, treba poberať z tohto nem. poistenia nemocenské). tj. musíš mať 2x doklad o pn od lekára, jedenkrát pre zamestnávatela a jedenkrát pre dobr.poistenie. Na oba zaškrtni, že si uplatnuješ nárok aj z iného nem.poistenia.

raketka25
24. sep 2013

@gapa jej, si zlata, dakujem velmi pekne. Normalne mi odlahlo, lebo uz som sa v tom zacala stracat a mysliet si, ci som tym nieco "nepoorala". Takze teraz by som mala mat narok na davku v MD v podstate z maxima vsak? Ak mam VZ cca 920 eur plus to minimum z DNP (aj ked to presiahne max. VZ, viac ako mozne maximum MD zo zakona aj tak nedostanem)...
Zaplatim za ten jeden dnesny den, to uz je jedno a aj tak to vyzera tak, ze budem uz do nastupu na matersku na PN a teda platit DNP nemusim-nastup na MD mam niekedy zaciatkom novembra, presny datum zatial neviem. A ano, som zamestnana, nie som na rd. Na ten nastup na PN sa ma lekar pytal, ci od dnes alebo od zajtra. Bola som tam totiz okolo obeda a myslel si, ze som uz bola v robote, tak asi preto nevypisoval automaticky PN s dnesnym datumom.
Splatnost DNP je tusim do 8. dna nasledujuceho mesiaca? Aspon take info mam. To zaplatim este dnes, nech mam s tym pokoj.
A dvakrat doklad o PN mam, na to som sa pytala na SP a tam mi povedali, ze musim mat jeden pre zamestnavatela a jeden pre nich, teda akoze za seba.
Este raz velmi pekne dakujem 🙂

zalka
25. sep 2013

@adra22 stačí aj 1 deň mať DNP z maxima ak nepomenia zákony , a ty zvyšok budeš na PN .