icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

dena1973
5. okt 2013

@viktoria18 V prípade, že sa poistíš ako DNP a aj zamestnáš, tak si finančne prilepšíš. No ak by si jedno z toho nechcela, alebo by sa to nedalo nejako zrealizovať, tak budeš poberať (v prípade poistenia na dnp) z DNP z minima. A ak sa zamestnáš, tak zo zamestnania.

zalka
5. okt 2013

@adra22 nie dohoda nevstúpi do toho výpočtu... akurát je hlúposť čo píšeš ... tebe stačí mať dohodu od 1.10.13 do 31.3.2014 tj. 6 mesiacov ... ak dalšie 3 mesiace 90 dní bude PP tak budeš mať splnenú podmienku 270 dní poistenia ... (6+3mes) a môžeš ísť na PN zo zamestnania vtedy sa bude rátať len zo zamestnania .. to sa neboj ak budeš zamestnaná dlhšie ako 90 dní

kalifa28
5. okt 2013

@zalka ahoj 🙂 mohla by si mi prosím ta poradit...
ja som momentálne suvisle na materskej dovolenke od novembra 2009, momentálne už z druhou dcerou... som tehotná, termín porodu mám 31.12. 2013
moj manžel je od začiatku roka v TPP s hrubým zárobkom 3000 eur, kvoli žiadosti o hypotekárny uver, ktorý nám schvalili tento týžden, preto sa pýtam:
-može ist manžel do mojho porodu na PN? nezanikne mu tým padom narok na matersku dovolenku?
-výška materskej sa bude rátat z priemeru za rok 2013?

zalka
5. okt 2013

@kalifa28 no a včul vysvetluj ... čo má manželova PN spoločné s tvojou materskou? To za prvé.
To za druhé , čo robil manžel v roku 2012? Mal zamestnanie iné, a aký príjem? .. Ty si zamestnaná?

adra22
5. okt 2013

@zalka Ďakujem ano som si to neuvedomila že dni sa mi budú vlastne spočitávať. Vdaka ešte raz.

zalka
5. okt 2013

@adra22 rado sa stalo 🙂

orieskova
5. okt 2013

@zalka chcem sa opytat ako je to teraz s tym DPN..ked som zamestnana a do buducna by som chcela co najvyssiu matersku musi sa platit tych 270 dni ta sialena suma,alebo sa to da obist nejakou vychytavkou🙂 vraj pri pn sa to da.poisti sa den pred nastupom a pobera vyssiu.

zalka
5. okt 2013

@orieskova no hej ale poistiť pred PN sa môže len ten kto tých 270 dní má .. ak nemáš tak ti to nepomôže ...
a obísť jasne :
1) nájsť si súbežne dohodu .. na dohode nazbierať 270 dní a potom sa prihlásiť na DNP a ísť na PN
2) ukončiť zamestnanie, a vznik nového zamestnania .. tak zo starého 270 dn í človek má čo môže využiť na pripočítanie k DNP
3) ísť na 11 dnovú OCR, alebo vziať pár dní neplatené voľno ...
ale toto všetko sa dá riešiť pred otehotnením ... 🙂

orieskova
5. okt 2013

@zalka tak teda to dobrovolne treba ako dlho platit a asi v akej sume..z tohto som vzdy mala a mam gulas.. Nechystam sa na pn a zatial ani tehu niesom..to len pre zaujimavost?inak veelka vdaka za rady.

zalka
5. okt 2013

@orieskova DNP .. VZ 393 eur minimálny .. a platí sa 130,27 eur mesačne .. a treba platiť 270 dní

kalifa28
6. okt 2013

@zalka len či mu nezanikne narok na matersku, ak sa da teraz na PN, ja som od roku 2009 na MD, predtým som bola SZCO, živnost som pred 1.porodom zrušila. od augusta 2012 ma manžel živnost, predtým bol zamestnany vo vlastnej s.r.o s minimálnou mzdou... živnost mu beží aj teraz subežne s TPP, lebo ten sme potrebovali len pro forma pre banku, tak sme obetovali 1500e mesačne pre soc. poistovnu (od začiatku roka až doteraz, kým sa nam nepodarilo vybavit uver) a teraz, kedže som tehu a tak nejako to vyšlo, chceme tie peniaze samozrejme naspät, takže mm pojde na matersku.

zalka
6. okt 2013

@kalifa28 aha .. a ty pôjdeš na UP? a samozrejme vplyv PN na MD nemá, môže ísť na PN kedykoľvek ... a nezabudni, že na MD mng. môže ísť až po 6 týždnoch od pôrodu, a ty musíš ísť na UP ...
a čo sa týka výšky MD, aj tak netuším či platil odvody min. rok alebo neplatil ale predpokladám, že ten PP mu vznikol v januári 2013 a prešlo viac ako 90 dní ... takže sa mu bude PN a MD počítať z príjmu z roku 2013

kalifa28
6. okt 2013

ja bud pojdem na UP, alebo budem DN... uvidím, aj ked hlasit sa tam ako sockár sa mi moc pri dvoch malých detoch zrejme nebude chciet... takže po uplynutí manželovej materskej možem plynule prejst na poberane RP opät ja?

zalka
6. okt 2013

@kalifa28 áno môžeš, ale ak nepôjdeš na UP tak budeš platiť odvody do ZP a to je 55e ... takže je to na tebe ako sa rozhodneš ... ja by som na UP šla .

kalifa28
6. okt 2013

bojim sa, že ma potom budu posielat kade tade... skor rozmýšlam, že sa na pol roka buchnem na PN, budem po tretej sekcii, snad by to u dr. prešlo.... čo povieš?

zalka
6. okt 2013

@kalifa28 a čo ti PN pomôže? ved nebudeš mať nárok na dávky ... tak budeš musieť aj tak platiť ZP...
zamestnaj sa kdesi na dohodu za pár eur mesačne ...

kalifa28
6. okt 2013

aebo u muža v robote, vidíš! 🙂 🙂 to by ma asi vyšlo menej ako 55 eur mesačne... či?

kalifa28
6. okt 2013

či on by za mna musel tak či tak platit odvody do zdr. poistovne?

zalka
6. okt 2013

@kalifa28 z dohody sa platia všetky odvody ... no asi lepšie by bol TPP na pár hodín mesačne za pár eur .. aby to na odvococh nebolo veľmi veľa ...

kalifa28
6. okt 2013

@zalka kolko konkretne je par eur, stačí cca 🙂

zalka
6. okt 2013

@kalifa28 no pri dodržaní minimálnej mzdy a počtu hodín ... ak 10 h do mesiaca tak mzda aspon 20e .. ak 20h do mesiaca tak mzda aspon 40e a tak dalej

r1000
8. okt 2013

ahoj uz sme spolu pisali,asi sme tehu,planovali sme to az na januar,co si mi pisala ze stiham aby som dostavala matersku.bola som poistena 28.2 2012 do 15.10 2012 mam tych 270dni.neviem ci budem mat narok na tu maximalnu matersku.bola som poistena s maxima .potom som bola este prihlasena 31.5 do 28.8 2013 tam som si aj doplatila lebo mi tam skoncila materska doplacala som okolo 100e.zrusila som to lebo mi materska skoncila aby som to neplatila.co mam teraz robit mam sa prihlasit ak sme tehu a dam sa na rizikove tam sa to neplati dam si s maxima zaplatim si len jeden dva dni.ako si mi radila.este som sa chcela opitat ci nema vplyv na dnp ked studujem externe studium.ci mi to nesposoby ze nedostanem s maxima matersku.
ako sa to rata splnam tych 270dni ked budem pn tak sa to rata ako keby som si normalne platila kazdy mesiac s maxima tych 413e ci kolko to je.
porad mi prosim ta ako mam pokracovat aby som neurobila chybu.
kedy by mi uz neratali matersku s maxima s dnp?keby som otehotnela co ja viem buduci rok vo februari?lebo kamoska mala presne ako ja zaplatene len babo chcu az buduci rok marec april len som jej hovorila ze uz sa jej to nebude ratat bude musiet odznova platit 270dni.mala poistenie januar 2013 do 102013.dakujem pekne za radu

zalka
8. okt 2013

@r1000 no do 6- 8tt ak sa prihlásiš na DNP z maxima, 1179e a zaplatíš pár dní ( 1-2) a pôjdeš na PN , tak PN dostaneš minimálnu, MD maximálnu pri splnení podmienky 26t nepretržitého poistenia ...
270 dní splňaš ešte v pohode , a dni na PN sa rátajú ako keby si platila ...

a čo sa týka kamarátky, tak máš pravdu od skončenia DNP má kamarátka 460 dní na to aby jej DNP vzniklo tj. 15 mesiacov .. ak jej do toho času nevznikne tak musí platiť 270 dní aby mala nárok ...

maraide
9. okt 2013

@zalka

A ako by to bolo, keď som študentka na VŠ, denné štúdium, 4. ročník a predlžujem štandardnú dĺžku štúdia, na štátnice idem teraz v januári (tzn., že nemám nárok na sociálne štipendium, keďže predlžujem). Od 1.7. som zamestnaná na dohodu o brigádnickej práci študenta na dobu neurčitú. Predtým som nepracovala a ani si neplatila DNP. S priateľom manželia ešte nie sme.
Je mi jasné, že keby som teraz otehotnela, nebudem mať nárok na materský príspevok.
Zmenilo by sa na tom niečo, keby som zmenila dohodu o brigádnickej práci a začala pracovať na skrátený úväzok alebo by mi to nepomohlo nič?

zalka
9. okt 2013

@maraide určite by pomohol skrátený úväzok, z neho by sa odvody na nemocenské platili.

maraide
9. okt 2013

@zalka
a čo by to v praxi pre mňa znamenalo, keby som mala skrátený úväzok 10 hodín týždenne, resp. koľko by asi vyšla potom materská? A stále to je tých 270 dní, že?
(som z tohto úplný truhlík :D)

zalka
9. okt 2013

@maraide no to by pre teba znamenalo toľko, že MD by bola 65% z toho platu ... alebo potom ukončiť ten úväzok a začať včas niečo nové s vyššou mzdou .. aby sa rátala materská z vyššej mzdy

maraide
9. okt 2013

@zalka
a čo keby som začala niečo nové s vyššou mzdou, ale nemala by som odpracovaných 270 dní, ale napríklad len nejakých 250 dní? Mala by som smolu, že?

zalka
9. okt 2013

@maraide no do dňa pôrodu treba mať 270 dní ... neskúma sa či si počas nich na PN , ale toľko ich treba mať .. ak niekto nemá 270 dní tak MD nedostane ...
ty si už tehotná?

maraide
9. okt 2013

@zalka
nemám to ešte potvrdené...🙂