icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

dena1973
31. okt 2013

@raketka25 Áno od 3.11. už platiť netreba a poistenie trvá... 😉 .

raketka25
4. nov 2013

Dievcata, chcela by som vas este poprosit o radu - mam zaplatit dva dni DNPO (31.10. mi skoncila PN a od 3.11. mi zacala MD). Pytala som sa tety na SP, kolko to ma byt , kolko mam teda zaplatit a povedala mi, ze si to mam vyratat zo sumy, na ktoru som poistena - teda kedze som poistena z minima, t. j. 393 eur vydelit 30-timi dnami a vynasobit 2. A to sa mi nejako nezda... Nerata sa to nahodou nejakymi percentami alebo nejakym inym vzorcom? Lebo mi to pride nejako vela, ze by som mala zaplatit 26 eur za dva dni... 😒 Dakujem krasne

zalka
4. nov 2013

@raketka25 samozrejme tie % sú 33,15% resp. 35,15% a zaplať včas bo nedostaneš MD

raketka25
5. nov 2013

@zalka Ďakujem 🙂 aj som si myslela, ze je to tak. Zaplatím pre istotu ešte tento týždeň, aj keď mám tusim čas do 8.12., keďže mam platiť november.

bibca2
5. nov 2013

Ahojte, zaujali ma Vase príspevky o poberani maxim. materskej a tak Vas prosim o radu. Zamestnana som u dvoch zamestnavtelov - plny a ciastkovy TPP od roku 2009, prijem mam cca 900 €. Tento vikend mi vysiel pozitivny tehotensky test -maxim. prekvapko, mam doma dve baby ....a mna by zaujimalo ci mozem este realizovat to dobrovolne nemocenske prihlasenie, aby som mala max. matersku? Ak treba este nejake doplnujuce udaje napiste...mam znamu na SP a ona mi povedala, ze uz sa nemozem dopoistit, pretoze vraj nesplnam kriteria platenia poistneho 270 dni, kedze tomu nerozumiem poradte mi.

dena1973
5. nov 2013

@bibca2 Aby si mala nárok aj DNP musíš splňať podmienku 270 sní nemoc. poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom. Zo zamestnania splňaš, no aj by si chcela aj DNP, tak musíš do pôrodu nazbierať 270 dní poistenia.

bibca2
5. nov 2013

to viem, ale nerozumiem, ako si mam nazbierat 270 dní poistenia? ...co to znamena v praxi - nazbierat 270 dni? ako sa to da urobit, porad alternativy. DAKUJEM krasne za kazdu radu

dena1973
5. nov 2013

@bibca2 Ak by si sa teraz poistila a cca do pravdepobného pôrodu si spočítaš kalendárne dni, tak zistíš koľko by to spolu bolo dní. Ak by ti vyšlo 270 dní, tak potom je to O.K (za predpokladu, že neporodíš skôr ako je pravdepodný pôrod - čo sa ale nedá dopredu určiť, kedy presne pôrod nastane 😒 ). Ak to bude "natesno" 270 dní, tak je to riziko....

kristinkinazuzka
5. nov 2013

@bibca2 ak predpokladam,ze prijem 900€ je v hrubom,tak si myslim,ze aj keby stihas byt DNP 270dni,tak sa Ti to priplacat neoplati,pretoze by si do DNP dala nieco cez 1330€ za tych 270dni a dostala by si pri 36tyzdnovej materskej necelych 1300€ naviac

zitaje
5. nov 2013

Ahojte, asi trocha mimo temu, ale dokedy po porode sa (bolo) treba prihlasit v socpoist, aby za mna platili dochodkove poistenie? Uz som to prepasla? Maly bude mat vo stvrtok 6tt. Vdaka

zalka
5. nov 2013

@zitaje 45 dnová lehota je .. tuším si to ešte neprepásla ... máš to ale LTT

zitaje
5. nov 2013

@zalka to fakt? Vdaka ti.
A to mam ist na ktoru pobocku, k Justicaku alebo k Mileticke (obe adresy Zahradnicka...)?

zalka
5. nov 2013

@zitaje to ja netuším .... 🙂

zitaje
5. nov 2013

@zalka aha prepac, som si nesvimla, ze si z KE 😅 Tak vies, blavacka, myslim si, ze vsetci su z BA 😀 (ale inak som pristahovalec 😎 )

zalka
5. nov 2013

@zitaje šak sa nič nestalo ... a iste trafíš na správnu pobočku alebo ťa holky tu nasmerujú ... no zajtra by som utekala ..

raketka25
6. nov 2013

@zitaje myslim, ze k Justicaku. Bola som teraz v pondelok na tej pobocke pri Mileticke a tu mi teta povedala, ze ked odnesiem potom rodny list na vyber poistneho (co mi logicky prislo ze k Justicaku, lebo povedala "tam"), tak si tam mam vypytat aj registracny list a prihlasit sa na to dochodkove.
Nie velmi "fundovana" odpoved, ale tak snad som pomohla. Ja teda pojdem "tam" 😉

zitaje
6. nov 2013

@raketka25 vdaka, dnes som to vybavila 🙂 ano, pri justicaku 🙂

lesik
6. nov 2013

Baby,mozno otazka mimo.Da sa zalozit DNP aj v inom kraji?Idem na kontrolu do BA a blizko mam Socialnu poistovnu.Vdaka.

zalka
6. nov 2013

@lesik neviem o tom, že by sa to dalo ... len v SP kam patríš podla miesta trvalého pobytu

lesik
6. nov 2013

@zalka No aj som si myslela,ale chcela som si to overit.Vdaka ti.Zalka este jednu otazocku.Chcem sa DNP pripoistit z maximalnej sumy.Idem na zakrok IVF,tak budem PN a chcem si ju trosku zvysit...Staci aj tyzden-dva pred nastupom na PN?Nastup na PN okolo 1.decembra.

zalka
6. nov 2013

@lesik platila si niekedy DNP? alebo máš nejaké skončené poistenie v posledných 2 rokoch?

lesik
6. nov 2013

Anp platila som DNP asi tri roky vzdy z maxima.Naposledy skoncene v oktobri 2012.A pracujem dva roky.

lesik
6. nov 2013

@zalka Ano, platila som DNP asi tri roky vzdy z maxima.Naposledy skoncene v oktobri 2012.A pracujem dva roky.

zalka
6. nov 2013

@lesik no na DNP sa stačí prihlásiť aj den dva pred PN ... nemusíš týžden dva 🙂

lesik
6. nov 2013

@zalka Super.Este raz vdaka.

zalka
6. nov 2013

@lesik rado sa stalo

chryse
6. nov 2013

Ahote, vedel by mi niekto poradit.....Chystame sa mat druhe babatko, no chcela by som si prilepsit matersku. Nakolko by som ju nedostavala, kedze som nezamestnana. Do 09/2011 - materska z DNP, od 10/2011-02/2012 PN. Od 02/2012 bol DNP zrusene. Ak by som sa prihlasila do 7 t tehotenstva, asi by sa mi 270 dni z predchadzajuceho nezaratavalo. ci? Musim byt prihlasena 9 mesiacov pred nastupom na matersku? Ak by som chcela najvyssiu matersku je moznost, ze by som sa prihlasila a po par dnoch (mesiaci) by som sla na pn, tym padom by som platila len za tych par dni. a pocas trvania by som neplatila. Vypocitala by sa mi ta materska z najvyssieho VZ?
Alebo druha moznost. Ze by som sa prihlasila s najnizsim VN a par dni pred nastupom na materku by som sa zamestnala s najvyssim VZ. Z coho by sa mi potom vypocitala materska...
Dakujem za rady

zalka
6. nov 2013

@chryse ty potrebuješ 270 dní poistenia , čiže DNP platiť pred otehotnením ...
a ak pôjdeš na PN tak nič nedostaneš, a DNP platiť budeš musieť ...
takže nestačí sa prihlásiť do 7t tehu .. musíš mať skôr dosť dní poistenia
a čo sa týka druhej možnosti .. ak tých pár dní bude presne 90 dní a bez PN a OCR tak áno dostaneš MD vypočítanú z hrubej mzdy v tomto zamestnaní ... ak to bude menej dní tak MD bude z minima ...

chryse
6. nov 2013

@zalka dakujem za radu... uz som podobne prispevky co si radila nasla,, 🙂
takze ak som to spravne pochopila, tak mne by bolo najlepsie prihlasit sa uz teraz z najnizsim VZ a 30 dni pred nastupom na matersku sa zamestnam s najvyssim VZ (t.j tyz cca 1100 eur) a to DNP vtedy zrusim?

zalka
6. nov 2013

@chryse nie 30 dní ale 90 dní ... a áno ak sa zamestnáš tak DNP zruš .. lebo ináč sa nebude mať čo počítať k poisteniu zo zamestnania