icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

zalka
11. jan 2013

@lovewood
pozri holka, ak počúvneš tetu na SP, a prihlásiš sa v 5/2013 na DNP
A DNP ti skončilo zo starého poistenia v 1/2012 ...
a na MD nastúpiš 7/2013 tak bude SP skúmať či máš 9 mesiacov (270 dní ) v posledných dvoch rokoch.
Takže budú skúmať či od 7/2011 do 7/2013 máš splnenú podmienku 270 dní poistenia.
A rátaj sama ... 7/11,8/11,9/11,10/11,11/11,12/11,1/12, 5/13 .... a porátaj si mesiace ak mi neveríš ... výjde len 8 a tým pádom ti nárok na materskú nevznikne ak ma nepočúvneš.
Posledná možnosť prihlásiť sa na DNP u teba je najneskôr 30.4.13 aj to je len tak bajočko ... nechápem či ťa zabije 7dní si zaplatiť 4,2 eur za deň ... a potom deň pred MD si zaplatiť 4,20 eur... ked MD takto získaš o 255 eur vyššiu ...

Ale počúvaj pani zo SP ....

zalka
11. jan 2013

@lovewood pardon ešte sa opravím, nešla som vyššie čítať čo si napísala predtým .. naozaj potrebuješ mať viac dní poistenia, takže to poistenie musí byť najneskôr 30.4.2013 ideálne aj pár dní skôr a musí trvať do nástupu na MD:

rot
12. jan 2013

@zalka to som ti napísala iba preto, aby bol jasnejší kontext (že to bol TPP a predchádzajúci zamestnávateľ). DNP mi zaniklo k 1.2.2012, tak ako všetkým, keďže vtedy rušili ten starý systém, že sa dalo platiť dobrovoľne iba nemocenské a nie celý balík...

zalka
12. jan 2013

@rot
vieš k 31.1.2012 zanikalo DNP len ľudom, ktorých DNP trvalo viac ako 270 dní ... takže ak by si zakladala na jeseň 2011 DNP ako mi píšeš v pár príspevkoch tak TI zo zákona nemohlo zaniknúť 31.1.2012 lebo od jesene do toho dátumu neuplynulo 270 dní.... proste naozaj Ti neviem pomôcť ak píšeš že v roku 2011 si mala DNP ale zrušila si ho a založila si ho na jesen a skončilo ti vo februári 2012.

Lebo píšeš
"od 16.5.2011 do 30.5. som mala DNP z min. VZ, k 30.5. 2011 som sa odhlásila z DNP.
Potom niekedy na jeseň 2011 som si začala znova platiť DNP, ale neviem nájsť registračný formulár (následne mi vo februári 2012 prišlo zo SP oznámenie o zániku DNP). " ...

vidíš tú nelogiku, ty si zrejme sa neodhlásila k 30.5.2011 z DNP ... fakt spomen si .. lebo ak Ti skončilo DNP 31.1.2012 tak si ho mala minimálne od apríla či začiatku mája ... len tak Ti mohlo zaniknúť vtedy ...

rot
12. jan 2013

@zalka no, blbé je, že mám prihlasovací formulár k 16.5. 2011 a odhlasovací k 30.5.2011. Viem, že som tam nejaký čas dnp neplatila, ale keďže neviem, koľko to trvalo a neviem nájsť ten nový prihlasovací formulár, tak mi neostáva nič iné, ako zistiť to v SP.
Nevedela som, že ten zánik bol len u tých, ktorým trvalo viac ako 270 dní teraz to chápem. V každom prípade to skúsim zistiť, aby som vedela presne celý rok 2011.
Vďaka za snahu.

zalka
12. jan 2013

@rot no skús si to zistiť, ale zatial mi vychádza, že by si mala nárok na MD z oboch poistení , teda ak dohodu máš na pravidelný príjem, a bude trvať viac ako 90 dní bez PN .. no hovorím ale ťažko zatím niečo písať rozhodné ak nevieme dátumy DNP.

Ešte pozri na ten list zo SP kedy Ti zaniklo DNP v roku 2012, oni posielali listy mne prišlo že mi DNP zaniká v 10/2012 lebo som sa prepoistila v januári ...

rot
12. jan 2013

Mne ten list zo SP prišiel vo februári s dátumom zániku k 31.1.2012.

Škoda, že z tej dohody (áno, mám z nej pravidelný príjem, už od mája 2011) to začalo platiť až od teraz, pretože mi tá PN môže reálne hroziť 😒 . No uvidíme, nebudem predbiehať, ale zistím, kedy som to v tom roku 2011 zase obnovila.
A keď tam už pôjdem, môžem sa teda odhlásiť a znova prihlásiť, ako si mi radila, však?

zalka
12. jan 2013

@rot
Vieš ak máš dosť dní poistenia ... teda 2 krát 270 dní ( ak to nazbieraš do pôrodu ) tak MD dostaneš aj z DNP aj z tej dohody ... ak by aj dohoda trvala kratšie ako 90 dní tak by sa vypočítala z predpokladaného aj PN aj MD .. takže PN by si mohla mať cca 2x216 e ... a MD cca 2x 255 e ...
A na tvojom mieste pred PN by som sa nahlásila na DNP balík a zrušila ho až po skončení PN alebo po skončení MD ak by si rovno z PN šla na MD.

rot
12. jan 2013

@zalka veľmi ti ďakujem za rady aj trpezlivosť!
Ešte skúsim zistiť ten r. 2011 v SP a prípadne sa ozvem.

zalka
12. jan 2013

@rot no som zvedavá čo zistíš v SP, ale podla mna šanca na 2x MD je úplne reálna.

viliatko
12. jan 2013

Dievcata, viete mi povedat, ci budem mat narok na materske z DNP, ci ako si ho mozem poistit? Som zamestana, momentalne som na RD, termin porodu koncom marca, nastup na MD cca 13.2.. DNP som si platila este predtym, ako sa to rusilo, zaniklo mi zo zakona 26.10.2012 , cize som v ochrannej 8 mesacnej lehote. No kamoska je na tom rovnako, len rodi skor, a ked niesla ziadost o materske na soc. poistovnu, povedali jej nieco v zmysle, ze musi porodit najneskor v den terminu, ci presne v den terminu???. potom uz jej narok na materske z dNP zanikne. Je to tak? mate niekto skusenosti? Mozem si nejako pomoct, aby som o materske z DNP neprisla? Ved babetku neprikazem, kedy sa ma narodit. Rozmyslala som, ze poprosim Dr, aby mi posunul termin porodu na neskor, aby som minimalizovala sancu, ze porodim az po termine. Da sa urobit aj nieco ine? Dakujem velmi pekne

ivana149
12. jan 2013

@viliatko Ahoj nestraš ma! aj ja som si to platila do 25.10.2012, od 29.10.2012 som na PN, termin mam 11.3.22013, a keď som sa pýtala pani na socialke, tak mi povedala, že som v ochrannej dobe osem mesiacov a matersku riadne dostanem. tak asi tak 😉

zalka
12. jan 2013

@viliatko z akého VZ si si platila DNP, akú hrubú mzdu si mala v zamestnaní ?

zalka
12. jan 2013

@ivana149 ale nie si na RD či áno?
Je rozdiel v OL , mamičke kt. nie je na RD, a ktorá je na RD.
a @viliatko je na RD takže ona môže mať naozaj problém s MD z DNP z OL.

ivana149
12. jan 2013

tak to nie nie som na RD, potom ti nepomôžem 🙂

viliatko
12. jan 2013

@ivana149 Tak to je super🙂 a si zamestnana? lebo tam vraj moze nastat problem, dnom ked nastupujem na MD, tak ma zamestnavatel prihlasuje znovu na nemocenske a tym padom mi konci ochranna lehota. Tak nejako som to pochopila...

viliatko
12. jan 2013

@zalka no ja uz retazim tretiu matersku, cize moja hruba mzda by sa medzitym pomenila, ja som sa pytala sefky, kolko by mi napisala na to tlacivo ako predpokladanu hrubu mzdu a DNP som si doratala do maximalneho vymeriavacieho zakladu,a tak som si platila. no vies nieco o tom, ako sa zabezpecit, aby som tu matersku z dNP aj dostala? teraz akurat citam na stranke soc poist. , ze od zaciatku 6. tyzdna pred terminom mam narok na MD, tak som z toho jelen

fyzická osoba, ktorej zaniklo nemocenské poistenie v období tehotenstva, má nárok na materské od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo odo dňa pôrodu, ak porodila skôr, ak jej trvala ochranná lehota ku dňu začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom alebo skutočným dňom pôrodu

http://www.socpoist.sk/obdobie-poskytovania-dav... poskytovania dávky

viliatko
12. jan 2013

dievcata, dopatrala som sa , dakujem za ochotu, tuto je otazka s odpovedou mamicky na RD, ohladom naroku na MD z DNP v OL
http://www.socpoist.sk/546/1362s?prm2=52369&swo...

rozumiem tomu tak, ze v praxi, ked porodim pred terminom na tlacive dostanem materske aj zo zamestnania aj z DNP, ked po nom, tak len zo zamestania... cize skusim popytat dr, nech mi posunie ten termin.... hadam to tak stihneme do terminu...

fezan
12. jan 2013

Ahojte maminy. Táto téma ma riadne zaujíma ale nemám v tom jasno. Už som sa bola informovať aj na Sociálnej poisťovni, ale buď som natrafila na nepríjemnú pani, ktorá na mňa nemala čas ani chuť, alebo som nepochopila jej vysvetlenie. Preto prosím, poradte mi. Tu je moja situácia: Termín pôrodu mám 28.3.2013 a na MD nastupujem 14.2.
Od roku 2009 až kým ho nezrušili 31.1.2012 som si platila DNP z minimálneho VZ - veď som aj mala iba minimálnu mzdu☹ Celý ten čas som aj zamestnaná.. Je ešte nejaká šanca si zvýšiť materskú aj z DNP. Pani na sociálke mi povedala, že sa môžem opätovne prihlásiť hoci aj jeden deň pred nástupom na MD. Ale oplatí sa to vôbec? A ako sa to odrazí na výške materskej. Za pomoc vopred ďakujem.

gapa
13. jan 2013

@fezan
získaš nárok na materské zo zamestnania z vym.základu roku 2012 (ak máš ten istý pp aj teraz) ale nárok vznikne aj z dobrov.poistenia, ktoré bude rátané z minima, čo je tuším z vz 393eur (nie som si istá), ale zaplat v splatnosti poistné, uved správny variab. ale aj špecifický symbol.
pani mala pravdu.

gapa
13. jan 2013

@fezan
v čase ukončdnia dnp si tehotná nebola, tak sa ta tá odpoved zo sp netýka. A aj keby si bola tehotná, vzhladom na to, že si si platila len z minima, tak by som išla "na istotu" a sa na balík poistenia nanovo prihlásila a ten den zaplatila, no nezabudni sa potom odhlásiť napr. posledným dnom poberania materského, aby ti nevznikli velké dlhy.

fezan
13. jan 2013

@gapa ďakujem za info, zajtra sa chystám do do SP, tak pevne dúfam, že natrafím na trpezlivú pani úradníčku 🙂

cicuskam3
autor
13. jan 2013

Som pocas materskej oslobodena od platenia Dnp? Dakujem

mirka_aa
13. jan 2013

@cicuskam3 ano samozrejme 🙂

cicuskam3
autor
13. jan 2013

@mirka_aa dakujem 🙂

zuzulica
13. jan 2013

@fezan gapa má pravdu musíš sa znova prihlásiť.

fezan
13. jan 2013

Keď sa pôjdem opäť prihlásiť,to mi hneď vypočíta koľko mám zaplatiť a dokedy?
A teda automaticky keď nastúpim na MD - sociálka o tom bude samozrejme informovaná tak prestávam platiť DNP a tesne pred ukončením MD sa môžem odhlásiť, prípadne vyrovnať nejaký ten dlh. Chápem tomu správne?

zalka
13. jan 2013

@fezan ak sa prihlásiš zajtra tak utorok môžeš ísť na PN a a tvoja PN bude vyššia o 216 e mesačne, ak sa prihlásiš deň pred nástupom na MD .. tak tvoja MD bude vyššia o bajočko 255 eur . A v SP nesmieš mať dlžobu lebo ináč Ti PN, ani MD nevyplatia. Za deň poistenia DNP z minima 393 eur sa platí bajočko 4,50 eur. Ak budeš dva dni poistená musíš zaplatiť v termíne splatnosti ( POZOR!!!!!! nie neskôr ) 9 eur .

A po MD pred nástupom na RD toto DNP môžeš zrušiť. A detto MD alebo PN treba vypísať 2x , 1x zo zamestnania a 1x z DNP. Ak si nepožiadaš tak nárok nemáš.

lovewood
14. jan 2013

@zalka oki takze by mi stacilo prihlasit sa niekedy na konci aprila (urcite par dni v predstihu)...na MD nastupujem 21.5. - podla vsetkeho....ale pojdem si to este vsetko dokladne overit-....a dakujem velmi pekne za rady moooc pomoze🙂

fezan
14. jan 2013

ďakujem za radu.