Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
a VZ je vyska zarobku ? z hrubeho sa to pocita ?
@anetkaadamko nie už sa nedá si veľmi dlho bez poistenia DNP ti zaniklo zo zákona 31.1.2012 keby si sa počas MD prihlásila na DNP tak by si si to posunula teraz už nič nespravíš ... si bez DNP už viac ako 15 mesiacov ... takže neni šanca aby si získala MD z DNP
@zalka aj tak vďaka........ale však matersku mať budem.......som stále zamestnaná....
@anetkaadamko áno zo zamestnania budeš mať MD, z DNP už nie.
@zalka
Ahoj Zalka! nevies mi prosim ta poradit, pravdepodobne som opat tehotna a moja situacia s poistenim v SP je takato. posledne DNP som si platila od oktobra 2011 a v maji 2012 som nastupovala na matersku a DNP mi automaticky zaniklo. nevies mi poradit, co spravit teraz, aby som ziskala nejake slusne materske??? ja som SZCO s prerusenou zivnostou. a DNP neplatim od toho maja 2012. da sa nieco v mojom pripade robit? nieco take co by sa oplatlo? ja teraz vobec nemam prehlad, ze ako to teraz funguje s DNP? a ozaj termin porodu vyzera na koniec jula 2014 - pravdepodobne 🙂
dakujem ti velmi pekne! 🙂
@vergulka no nárok na MD alebo PN z DNP už nemáš, potrebovala by si platiť 270 dní poistenie aby si mala nárok na MD ...
alebo je potom možnosť zamestnať sa a súbežne si platiť DNP chýbajúci čas alebo mať druhé zamestnanie ... ináč nezískaš 270 dní poistenia .. a treba riešiť rýchlo lebo dni utekajú ...
No a MD bude počítaná zo zamestnania ... teda z hrubej mzdy .. ak si dohodneš minimálnu bude minimálna, ak maximálnu tak bude maximálna. Ale u teba je potrebné získať aj tých 270 dní poistenia.
@zalka
no len zamestnat sa je pre mna momentalne nerealne, kedze mam doma dvoch malych drobcov (3roky a 1rok). cize s tym dobrovolnym sa uz asi nic neda, co?! ze by som sa rychlo prihlasila a splnila by som aspon tych 26 tyzdnov do nastupu naMD?! lebo pri synovi som to tak urobila. DNP som bola od oktobra 2009- do septembra 2010 to sa mi narodila dcerka a potom ked som zistila, ze som tehotna so synom, tak som sa rychlo prihlasila v tom oktobri 2011-maj2012, kedy poistenie zo zakona zaniklo (tam sa vtedy robili tie velke zmeny)! takto to uz asi nejde co? 😖
@vergulka od skončenia DNP 5/2012 už prešlo viac ako 15 mesiacov ... takže nie staré DNP nevieš využiť ,
dalo sa tak do augusta ale je už november takže už sa nedá ...
a píšem ešte raz, tebe nestačí 26t ... ty potrebuješ 270 dní poistenia čo už kedže si tehu nemáš ako získať ...
škoda že si sa počas poberania MD neprihlásila na DNP dni by ti plynuli a ty by si neplatila lebo si čerpala MD z DNP ... ale teraz už nič neurobíš nárok nemáš...
a ak nemáš možnosť sa súbežne zamestnať tak budeš dostávať len RP ...
@zalka
no to ma nenapadlo prihlasit sa na DNP, naokolko kd som nastupovala na MD, tak sa zrovna od toho aprila robili zmeny, ale to uz som bola v ochranej lehote, takze ma matersku som dostala, ale DNP mi automaticky zaniklo ako vsetkym ostatnym v tej dobe 🙂
no co uz! nic sa teda neda robit 😠 budeme to musiet nejako zvladnut 🙂
dakujem velmi pekne za rady 🙂
Ahojte, rozmýšľam o druhom dieťati, momentálne mi skončilo poberanie rod.prispevku a rozmýšľam či by som sa nemala prihlásiť na dobrovoľne DNP. Oplatí sa to ešte?
Ahoj , ak by som platila z minima, tak materská by vyšla tuším 195,- EUR, to by bolo ako rod. Príspevok, momentálne nie som zamestnaná a dnp mi skončilo niekedy v 04/2011
Koľko je teraz poberanie materskej 8 mesiacov?
Ďakujem Zalka, a vieš mi poradiť, kedy by sa to oplatilo finančne najviac?

mamky existuje este nieco take ako sa platilo dobrovolne pre zvysenie materskej ??