icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

zalka
21. nov 2013

@stanka28 no napr. zamestnať sa na dohodu aj ked len za pár eur mesačne a nazbierať 270 dní poistenia. Po skončení dohody sa už potom DNP oplatí ... lebo sa dá z DNP ísť hned na PN .

stanka28
21. nov 2013

Keď tomu dobre rozumiem, tým si splním povinnosť mat dnp 270 dni, ak by som chcela mat najvyššiu materskú, tak koľko by som potom musela platiť to maximálne dnp?

stanka28
21. nov 2013

Myslela som obdobie

zalka
21. nov 2013

@stanka28 nie ale dni poistenia z dohody kedže bude ukončená sa pripočítajú k DNP ...
a DNP z maxima by stačilo potom zaplatiť pár dní ( tehu 6-8t tehu neskôr sa neoplatí lebo nevýjde max. MD ) a je možnosť ísť potom na PN z DNP .. tá by bola minimálna ale MD maximálne napr.
podmienka je 26t poistenia DNP aby bola PN alebo MD alebo OCR platená zo sumy z akej je človek prihlásený,
každá PN, MD , OCR čo začne skôr ako uplynie 26t od začiatku poistenie je platená z minima.

stanka28
21. nov 2013

Čiže , keď tomu dobre rozumiem musela by som platiť z maxima 26 týždňov? Aby som som dostala maximálnu materskú? Ak by som bola na pn počas tehotenstva, tak by sa to oplatilo , to poistné sa tuším vtedy neplatí?

zalka
21. nov 2013

@stanka28 presne tak

stanka28
21. nov 2013

Takze Zalka, ak by som sa prihlásila na dnp, tak , že by som splnila podmienku 270 dni pred nástupom na MD, najprv z minima, potom by som počas tehotenstva bola cely čas na pn, a tých 26 týždňov by som sa prihlásila z maxima, tak by som to poistné nemusela platiť? Dá sa dnp zvýšiť ak som aj na pn?

zalka
22. nov 2013

@stanka28 no to by zmysel nemalo , lebo aspon 1 den potrebuješ mať zaplatené z maxima aby bola max. MD ... takže dalo by sa z minima, po otehu, zrušiť DNP z minima počas PN a založiť z maxima a den pred nástupom na MD ukončiť PN .. zaplatiť 1 den a ísť na MD .. tak by sa dalo ale len v jednom roku ...

r1000
22. nov 2013

zalka ahoj a ja mam co robit,uz sme si pisali.som uz na pn aj tehu.270dni splnam.ale pn mam 216e.lebo nemam tych 26tyzd.porod jul a august.zaplatila som si dva dni s maxima.takze tych 26tyzd.budem splnat v maji.v juni dostanem pn s maxima.a potom ked pojdem na md v juli tak si tam mam zaplatit so dva dni s maxima.alebo mozem ist s pon hned na md.a budem mat s mxima.sice ma teraz napadlo ze som si platila s maxima tento rok.takze buduci rok si musim zaplatit tiez so dva dni aby som dostala s maxima matersku.tak potom po pn si zaplatim tam kym pojdem na md so dva dni.spravne to chapem ze konecne?lebo som ako blbec v tom.prepac ze sa stale pitam.
pita sa tu aj moja segra ktora je cez so mna prihlasena

zalka
22. nov 2013

@r1000 na MD sa ide 6t pre pôrodom, takže na max. PN už ťažko pôjdeš ..
a ak ostaneš do konca tehu na PN .. tak asi ako píšeš je lepšie ukončiť PN o den skôr ... 1 den si zase zaplatiť v roku 2014 z maxima ... a tak ísť na MD ... aby prípadná PN v roku 2015 bola rátaná z maxima ... ak by si šla rovno z PN na MD .. tak v roku 2014 by si nemala ani 1 zaplatený deň, a PN v roku 2015 by bola minimálna.

r1000
23. nov 2013

ahoj zalka,zaplatila som si teraz dva dni s maxima.tych 26tyzdnou mam v maji.na pn s chrbticou som teraz do marca.a potom ma ide gynekologicka vypisat na rizikove.takze april si zaplatim a ked ma da od maja na pn gynda a tam uz budem mat tych 26tyzd.tak potom budem dostavat maximalnu pn do porodu.buduci rok si zaplatim cely marec.oplati sa mi to aj ked zaplatim tych 390e.
a pred porodom si pn zrusim a zaplatim si este zo dva dni pred md.
dakujem ti pekne prajem ti krasny vykend zalka

zalka
23. nov 2013

@r1000 nie ... len ak PN začne po 26t od prihlásenia tak len vtedy je PN maximálna ... dovtedy nie ..
ak ti začne PN 25t +6 dní ... tak budeš mať minimálnu PN ...

r1000
23. nov 2013

takze to uz chapem musim si platit tych 26t s maxima to je po 390e mesacne.a ked sa dam potom na pn tak az potom sa mi bude ratat s maxima.a ked sa prihlasim s minima tych 5mesiacov a poslednych 6tyzd.si dam s maxima potom je aka pn a materska.a pocas pn si dam maxim.
porad mi co mam robit aby som mala maximalnu pn.ja si teraz pn zrusim a budem si platit musim len s toho maxima celych 26tyzd.
dakujem ti

zalka
23. nov 2013

@r1000 nemusíš platiť .. stačí byť poistená 26t ... stačí zaplatiť 1 deň a ostatnému nechápem čo chceš vedieť ...

r1000
23. nov 2013

tak co mam urobit uz mam s toho gulas.ja som prihlasena len chcem mat maximalnu pn kym pojdem na md.teraz som poistena na maximum a som na pn.a ked na pn nebudem tak co mam robit dalej.pises ze nemusim platit ?a s coho dostanem potom tu maximalnu pn a maxim.md?teraz si ma uplne doplietla.prepac mi to ze ako blbec.priznam si to.
ja uz mam zasplatene dva dni s maxima a co dalej aby som mala tych 26tyzd.pocas marodky sa to nerata aby som mala maximalnu marodku

r1000
23. nov 2013

dakujem ti zalka moc si to vazim ako mi pomahas

zalka
23. nov 2013

@r1000 od prihlásenia si napočítaj 182 dní ... na 183 den ked pôjdeš na novú PN tak bude maximálna ...
a samozrejme ked skončí PN .. a budeš DNP tak platiť musíš ... lebo ináč Ti nevyplatia MD ani PN ak im budeš dlhovať peniaze

r1000
24. nov 2013

ok tak to urobim,teraz som na pn do marca tam si este zaplatim april 2014 a budem mat spolu 182dni,tych 390e a pojdem na novu pn.len som nevedela ci pocas tejto pn sa mi to rata ako keby som platila.
mam tam vsetko vyrovnane teraz som platila dva dni a potom v roku 2014 zaplatim len marec. ten musim s maximalnej aby som mala maximalnu pn.

zalka
24. nov 2013

@r1000 áno ráta sa to ako keby si platila, ide o dni poistenia kedy trvá , nie kedy je platené.

r1000
24. nov 2013

a musi tam byt platene s maxima,ked nebudem na pn.aby som mala maximalnu pn potom?keby som platila s minima aj pn mam minimalnu aj md.dakujem zalka pekny vecer

zalka
24. nov 2013

@r1000 ty musíš platiť toľko z akého VZ si prihlásená ... nemôžeš ak si prihlásená na maximum platiť minimum, bola by si dlžná peniaze SP a nemala by si vôbec nárok na MD ani na PN .... SP nesmieš dlhovať viac ako 5e ...

r1000
24. nov 2013

dakujem zalka

r1000
27. nov 2013

zalka moja bola som dneska na socialke,zaniest si papier co som na pn.
a stretla som tam kamosku,bola nahnevana.ma takyto problem.ked si platila tych 182dni ,26tyzdnov s minima co je neviem presne 130e.a teraz ma ist na pn co uz ma 186dni je poistnena ze kolko bude dostavat pn,teraz poslednych 5dni je prihlasena s maxima aby mala maximalnu pn.
ja som jej hovorila ze jej vypocitaju s tej sumi co tam davala s minima,ze jej nestaci byt poistena 5dnis maxima.
a este ak prerusi teraz dnp a odznova sa poisti s maxima a potom pojde na pn.tak bude dostavat len tych 216e?nesmie prerusit dnp.
prosim ta odpises mi je u mna na kave.dakujeme pekny vecer
ona sa bola pitat ale pani tam bola neochotna ,zaucala sa a nevedela jej povedat.

zalka
27. nov 2013

@r1000 nepochopila som ... ale ak zrušila DNP z minima a prihlásila sa na DNP z maxima a šla na PN po 5 dnoch tak logické je že PN bude minimálna ... na max. PN bude mať nárok po dalších 26t od prihlásenia sa na maximum ...

r1000
28. nov 2013

dakujem zalka dobre som to pochopila.ona to zle chapala,ona si mislela ze bude mat maximalnu pn.som jej hovorila ze nebude lebo bola prihlasena s minima a tych 5dni jej nestaci.pekny den ti prajem

domique
28. nov 2013

prosim, aka je vyska minimalnej PN z DNP?

zalka
28. nov 2013

@domique o dva príspevky vyššie je to spomenuté cca 216e

r1000
29. nov 2013

ahoj zalka este jedna otazka ked maju baby porody az buduci rok a tento rok su poistene s maxima.buduci rok mozu byt prihlasene s minima len aby im islo pistenie.a budu im matersku pocitat s roku 2013 ,ci aj za rok 2014.za tento rok 2013 si platili s maxima. ci ako sa pocita materska?viem ze 65perc.ale za ktory rok.

e.l.i
29. nov 2013

@zalka ahoj chcela by som sa informovat. .. som zamestnana na TPP od r. 2009.. DNP som si platila z max. vym zakladu (teda mala som cca priemerny plat v cistom 500e tak vlastne z toho rozdielu co mi chybalo do max. vym. zakla) od 2/2012 az do splnenia 270 dni..neviem asi do oktobra... ci ako to vychadza.. ale splnenych som mala lebo mi potom automaticky zaniklo) v juni 2013 som zistila ze som teho...tak som sa 24 juna poistila... znama mi poradila ale len minima... nieco vravela ze z maxima sa nemozem... 😕 aj ked som chcela aspon ten rozdiel do maxima... a od 26.juna som nastupila na PN, na ktorej budem do MD....cize od poistenia do nastupu budem mat 194 dni... chcem sa spytat ako sa mi teraz bude pocitat materska.. z DNP zrejme len minimum.... uz to asi neviem ovplyvnit aby sa mi pocitala z maxima ...alebo je este nejaka moznost?.. a zo zamestnania sa mi bude pocitat za rok 2013...alebo ako.. priemerne som v tomto roku mala v hrubom 750e...nastup na MD mam 7.1.2014,...dakujem za akukolvek radu 🙂

zalka
29. nov 2013

@e.l.i hm.... no nie je možnosť aby sa ti MD rátala z maxima ... už to neovplyvníš ... môžeš ovplyvniť výšku MD z DNP o pár eur ...
Lebo min. VZ pre rok 2013 je 393 eur
a min. VZ pre rok 2014 bude 402,50 eur ... čiže ak ti zanikne to DNP čo máš od júna a v januári pred MD sa nanovo prihlásiš na DNP z tej novej vyššej čiastky tak o trošku sa dvihne MD . Ale zase si vezmi ak si mala hrubú mzdu 750 eur tak aj to minimum ti urobí nie úplne maximum ale temer maximálnu MD zo zamestnania a z DNP dokopy.