Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
ahoj zalka dnes som bola na socialke zaniest nejaky papier ohladom pn.prosim ta ta pani mi tam tvrdila ze po 26tyzd poistenia aj ked som na pn a som poistena s maxima sa mi nerata do poistenia a ze nedostanem po 26t maximalnu pn,nechcela som jej to hovorit ze sa v tom vyznam.ze po 183dni ked si tam zaplatim so dva dni a pojdem na pn tak budem mat maximalnu.
presviecala ma ze sa mi to nerata ked som na pn to poistenie s maxima.som jej hovorila ze rata ved poistenie mi stale ide a ze som prihlasena to je zaklad.
no taka som odtial odisla napalena robila so mna totalneho blbca.,juj nechcem nadavat....
niektore zeny tam nemaju co robit ta ich ochota nula bodov a este nas aj popletu a robia sa take dolezite.
ja viem zalka dakujem ti mas pravdu,nemalo to ziaden zmysel.este ze ta tu mame,vsak baby
VELKANSKA VDAKA ZA VSETKO
ahoj zalka je tam nejaky rozdiel ak sa prihlasi s maxima ako ja 1178e ak kamoska plati 2000e kolko bude dostvat matersku plati jej to partner ,je to otec babetka co pride na svet.ked chce nech plati ale bom jej hovorila ze staci ak bude platit 1178e .dakujem
platila ale to zaniklo, ak si dobre pamätam v 2012, niekedy september, oktober
@katja33 zisti presný dátum ... od zániku poistenia je 15 mesiacov kedy ked vznikne DNP poistenie nanovo tak je nárok na PN alebo MD z toho poistenia ... treba presný dátum .. aby si sa stihla prihlásiť, ak ti DNP zaniklo v oktobri tak ešte stíhaš uzavrieť DNP z minima 393 eur ak v septembri tak neviem či už nie je neskoro ...
@zalka Zdravim, mozem otazku? som tehu s druhym baby a pred prvym tehu som si platila dnp, aj matersku som mala zo zamestnania a dnp, dnp som si platila aj po porode az dovtedy kym bolo zlucene s ostatnymi dobrovolnymi poisteniami. Potom mi ho automaticky zrusili (februar 2012 myslim). Bude sa mi teraz materska vypocitavat opat aj z dnp okrem zo zamestnania?
@zalka a este jednu otazocku 🙂 teraz na vypocet druhej materskej je dolezita posledna hruba mzda pred nastupom na prvu matersku, teda ak som nastupila pri prvej materskej v decembri, tak je smerodajna hruba mzda v novembri?
a aky je vhodny datumu nastupu na matersku, ak dcerka dovrsi 3 roky 15.2.2014? Myslim konkretny den, kedze mi ten nastup akurat vychadza okolo tohto datumu, takze mi moze doktorka napisat datum aky jej poviem 🙂
@katja33 áno môžeš, ešte to stíhaš ale musíš sa poponáhlať. a aj počas PN môžeš uzavrieť DNP, akurát to DNP si musíš platiť .. VZ 393 eur je minimum .. a mesačne sa platí 130,27 eur ...
alebo ukonči PN ... prihlás sa na DNP a chod na novú PN kt. si dáš vypísať z oboch poistení ... ale nie hned na druhý den, skôr kus počkaj v práci čerpaj dovolenku teraz ako sú sviatky .. a prihlás sa včas na DNP.
@sartira no ked si mala minimálnu mzdu nemôže ti tam napísať maximálnu pre max. MD ... ale v rámci možností a toho čo obháji na SP ak by prišla kontrola môže napísať aj viac ako si mala predtým ...
@zalka dakujem, nemala som daleko od maxima, nasla som toto:
Pravdepodobný denný vymeriavací základ je vo výške jednej tridsatiny vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie náhrady príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti.
Denný vymeriavací základ nesmie byť vyšší ako denný vymeriavací základ určený z 1,5-násobku všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárnom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie náhrady príjmu, t. j. v roku 2014 nesmie byť vyšší ako 39,6986 eura (1,5 x 805 x 12 / 365).
@zalka
snazim sa to pochopit, cast mam zmaknutu, ale mam male nejasnosti, poradis?
Som klasicky priklad🙂 pracujem od skoncenia VS - cca 4-5rokov. Na PN som ani nebola🙂 rozmyslame nad babatkom. Huba mzda cca 600€. Ak spravne rozumiem a chcem max.matersku mam platit z rozdielu maxima 1179-600€ DNP(teda cca 200€). Hned ako zistim ze som tehotna, najneskor do 6tt. V idealnom pripade doplatim do porodu danu sumu DNP a dostanem max matersku. Kedy zrusit DNP? pri prechode z MD na RD?cize zaplatim ju cca 8 mesiacov tehotenstva, DNP poistena som aj pocas MT ale uz ju neplatim?
No a teraz, pripad ze by neslo vsetko idealne, uplne sa stracam v tych nastupoch na PN a hlavne dovodoch preco sa to robi. Chcem si vsetko dopredu zvazit a prepocitat, nech z toho dostanem maximum co mozem. Dakujem za pomoc

@zalka v podstate ano.. myslim ze uz to necham tak...som rada ze sa mi postastilo aspon takto si ju prilepsit,.. ak som spravne ratala... teraz mi PN pocitaju z 55 perc. z VZ 33,67... co mi vyslo 18 e na den... a materska by mala byt teda 65 perc tak cca nejakych 22e na den.- a to je uz celkom pekna materska cca 660e...tak som rada 😉