Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
@zalka
aha, cize odporucas DNP zacat 2-3 mesiace skor ako otehotnenie? aby do porodu bolo tych 270 dni? alebo to uz musi byt tych 270 dni uz hned na zaciatku tehotenstva? alebo sa na isty cas DNP poistit, potom prerusit a potom to znovu zacat platit ked otehotniem?
Zacinam pocitat, ci sa mi to vobec oplati...
@jankarojko no ja by som sa na tvojom mieste poistila z minima ... a ked otehotnieš zrušíš DNP z minima a založíš také ako potrebuješ ... a také dva tri mesiace pred otehotnením neni na škodu mať zaplatené
super dakujem velmi pekne za tvoje rady. Len podotazka, zrusit a zalozit (ak menim sumu) mozem kedykolvek? Ak teda tomu spravne rozumiem, PN pocas tehotenstva sa DNP tykat nebude, len materska bude platena z max.VZ:
@jankarojko áno kedykoľvek ... A na PN budeš mať nárok až po splnení podmienky 270 dní poistenia ... ak potom by začala PN na 271 den poistenia tak nárok už máš na platenú PN a potom už neplatíš odvody. Dovtedy áno.
Super, dakujem, krasne zrozumitelne a po lopate vysvetlene. Dakujem.
Predsa len, este jedna otazka a dam uz pokoj🙂
Ak by som pocas tehot. nastupila na PN (samozrejme vyplacana len z prijmu) - ale DNP budem platit nadalej a tych 270 dni sa mi naratava? Len sa snazim vyhnut tomu, ze sa pripoistim a nakoniec si sahnem este na matersku ale opacnym smerom. Je to teda tak, ze matersku budem mat minimalnu (teda tych 65% z hrubeho prijmu) a nie mensiu?
@jankarojko PN materskú neovplyvní, ak by si nastúpila na PN ... tak zo zamestnania ju dostaneš a DNP musíš platiť stále ...
krasneho silvestra vsetkym, co mi poradili a prajem v novom roku hlavne veeela zdravia,stastia a lasky......pekny silvester
Myslim ci mi vynde tych 182 dni
@zalka
krasny novy rok;) mam otazocku - este doplnujucu - nebola som nikdy dnp a teraz sa chcem na mesiac dva ( kym otehotniem) dnp poistit z minima - v idealnom pripade otehotniem zrusim z minima a uzavriem z maxima, aby bolo dokopy 270 dni. avsak nebyva vsetko idealne - ak by som neotehotnela - viem to minimum zrusit a zacat platit z maxima napr za mesiav dva?? za ake obdobie sa rata tych 270 dni dnp?za posledne dva roky? a ktoru kombinaciu DNP si treba vybrat ? np+dp+poist v nezamestnanosti alebo staci ta verzia bez p v nezamestnanosti? dakujem velmi pekne
@jankarojko áno vieš kedykoľvek zrušiť DNP z minima, a vieš sa kedykoľvek prihlásiť na iné DNP napr. z maxima resp. rozdielu maxima pre MD 1207,50 a tvojej hrubej mzdy ...
no a kombinácie je to len na tebe , poistenie v nezamestnanosti je 2% takže to až tak nezaváži na tej celej sume ... si myslím ...
no za 2 roky treba mať 270 dní ..
príklad platíš teraz 1-3/2014 ... a prihlásiš sa opäť na DNP 1/2015 ... a na MD pôjdeš čo ja viem 7/2015 tak SP skúma či od 7/2013 do 7/2015 máš tých 270 dní poistenia ... čo v tomto príklade máš 1,2,3,/2014 a 1,2,3,4,5,6/2015
@zalka Ahoj prosim ťa chcem sa opýtať od 1.10.2013 mám dohodu o vykonaní práce do 31.3.2014. Od 1.4.2014 budem mať TPP u toho istého zamestnávateľa. Z toho sa bude platiť poistne 90 dní. Potom nastúpim na PN. Otázka znie ak nastúpim na MD v roku 2014 bude sa mi vyratúvať MD z toho TPP? Alebo z roku 2013 z tej dohody? Ďakujem veľmi pekne.
@zalka ahoj, urcite tu takych pripadov bolo uz neurekom, len sa chcem uistit ci tomu rozumiem a tak prosim o radu🙂 momentalne som na RD a zamestnana na neurcito od 1.9.2013 s hrubym prijmom 400. pomaly sa chceme zacat snazit o druhe babo, ale hodila by sa vyssia MD🙂 takze by som si uz hned teraz mala zacat platit DZP (doteraz som nemala) z minima a ked otehotniem zrusit a spravit nove z maxima (max minus hruby plat) a to potom platit az do MD (resp 26t nepretrzite a potom PN?)
tak nejak prosim?
@redlinka čo keby si si našla aj druhú prácu.. dohodu o pracovnej činnosti a radšej mala túto... za pár eur mesačne a zbierala dni poistenia... lebo z minim. VZ 402,50 eur sa mesačne platia odvody 133,43 eur čo je myslím si dosť radšej získaj dni poistenia lacnejšie.. ak by simala dohodu 270 dní .. a potom ju zrušíš a prihlásiš sa na DNP tak by si dostala PN z DNP ...
ahoj zalka kedysi sme spolu pisali, cakali sme babo ale prisli sme on. neviem co mam teraz robit zatial som na pn. dobrovolne som si platila 31.1 2012-10.2012 a potom 6,7,8 2013 a pn som 15.11 2013 doteraz. pn mi vyplacaju s minima s dnp. teraz musime pockat tento rok a budeme sa pokusat o babetko 2015.
co mam robit aby som neprisla o dnp? pn budem este februar, potom si cosi zaplatim mam dnp s maxima.
tiez rozmyslam ze si najdem zatial dohodu. a potom sa dam pn pred porodom. ako to mam urobit prosim ta poradis mi dakujem velmi pekne

@jankarojko Nie zle... ty si nemala ukončené poistenie, ani si neplatila DNP nespomínaš to. Ty potrebuješ si začať platiť DNP pred otehotnením... lebo z DNP potrebuješ 270 dní poistenia .. až tak je z toho nárok na platenú PN a MD ... čiže ak to urobíš v 8 týždni alebo 6t tehu tak to nestihneš získať toľko dní poistenia. Poistenie ti musí vzniknúť pred otehotnením ...