Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
nevadi ,dakujem ti aj tak za vsetko
ahoj zalka viem ze som ta doplietla. ale neviem kde to uz hladat, studujem kolko mozem marodit. ak tento rok budem marodit do februara a marec a potom ten jun a jul. a ze kolko mozem marodit v roku 2015 ak by som sla na marodku niekedy marec,april.dakujem prosim ta este o tuto informaciu
@r1000 pozri ... ak v roku 2015 začneš PN napr. v 2/2015 tak SP bude skúmať obdobie od 2/2014 do 2/2015 koľko dní PN si vyčerpala ... a o toľko dní menej môžeš marodovať
maroduješ 1.1.14 - 31.3. 14 tj. 90 dní
a 5.6.14 - 5.8.14 tj. 62 dní ..
na PN pôjdeš 15.2.2015 tak Sp bude skúmať koľko dní PN si mala od 16.2.14 - 15.2.15 tj. mala si tam 33+90 tj. 123 dní marodky ... takže nebudeš môcť marodovať 52týždnov .. tj. 364 dní ale len 364-123 = 241 dní budeš môcť marodovať ...
dakujem zalka
@zalka , tych 270 dni poistenia sa rata do terminu nastupu na matersku, alebo do terminu porodu? prepac ze otravujem takymi otazkami, ale snazim sa to nejako sama vypocitat a stracam sa;( pocitam spravne? planujeme baby - poistim sa DNP z minima - minimalne 3 mesiace ( mam cca 90 dni poistenia ) zistim ze som tehotna - zrusim z minima a otvorim v ten isty den z rozdielu maxima a hrub.prijmu a to platim do dna naroku na matersku cca 28 tyzdnov ( ked to tak na hrubo pocitam ze 6 tyzdnov pred je nastup na matersku a cca v 5-6 tyzdni zisti zena ze je tehotna to je 189 dni). teda podmienka 270 dni by bola splnena aj 26 tyzdnov bez prerusenia. budem mat teda narok na max matersku?
ak by som pocas tehu sla na pn ( zo zamestnania) DNP si mozem platit nadalej aby som tu matersku teda mala taku? chcem sa len vyhnut tomu ze budem platit a nakoniec
budem mat min matersku. dakujem
@jankarojko 270 dní sa skúma na 2 krát, prvý krát ku dnu nástupu na MD ( tam je potrebné mať splnenú aj podmienku 26t poistenia aby bol nárok na max. MD ) .. ak máš k tomu dnu 270 dní poistenia tak MD ti začnu vyplácať hned.
Ak nemáš k dnu nástupu na MD splnenú podmienku 270 dní poistenia, tak SP skúma, či túto podmienku splníš k dátumu pôrodu, a MD ti vyplatí až spätne ... samozrejme v tomto prípade, aj po nástupe na MD musíš platiť odvody ( do toho 270 dna )
super dakujem, to som ani netusila! bala som sa aby mi to neuslo o par dni, esteraz vdaka.
@jankarojko hm.. ak začneš platiť skôr pred otehotnením tak problém nebude.
@zalka
ano ano to mi je jasne, este ohladom tej pn pocas tehotenstva. je mi jasne ze bude len zo zamestnania ale dnp mozem platit nadalej a dni poistenia sa pekne rataju?
@jankarojko no nielen môžeš, ale musíš platiť DNP až kým nenazbieraš 270 d ní poistenia. To že si na PN na to vplyv nemá, lebo PN z toho poistenia nedostaneš, tým pádom treba platiť.
@zalka
@zalka
Ahoj zalka, vidim, ze v tejto teme si naozaj doma a pomohla si tu už veľa dievčatám, tak som sa rozhodla obratiť sa na teba s prosbou o radu aj ja. Prečítala som si tu už asi všetky príspevky k tejto téme a dozvedela som sa toho dosť veľa ale predsalen, každy prípad je individuálny a povedala som si, ze za opytanie nič nedám 🙂 Tak teda: zaujimam sa rovnako ako väcsina buducich mamiciek o moznost zvysit si matersku. Som zamestnana na TPP od 11/2011 az do teraz okrem jedneho mesiaca nepretržite.Teda 270 dni nemocenskeho poistenia mam určite splnenych. Hrubu mzdu mam cca 700 €. Planujem otehotniet, ak všetko dobre pôjde tento rok v letnych mesiacoch ( 6-8/2014).
DNP som si však nikdy neplatila a aj sa cudujem, ako je mozne ze mi to nikto neporadil :( Kazdopadne, moja otazka znie: Čo by som mala spraviť, aby som si zaplatila do DNP čím najmenej a dostala na MD čo najviac? Samozrejme, ze by som si platila aj z max VZ, ale ako by bolo možné platit to čo najkratšie? Čítala som tu o možnosti zamestnať sa popri TPP aj na dohodu, aby vznikli nejake dni poistenia k DNP. Bola by som ti veľmi vďačná, ak by si mi odpovedala, aké sú moje možnosti. Vopred Ti veľmi pekne ďakujem 🙂
@matkama no dobre si čítala .. zamestnaj sa niekde na dohodu o pracovnej činnosti s pravidelným príjmom, za pár eur a ked nazbieraš 270 dní poistenia dohodu ukonč .. a potom ked otehotnieš tak sa vieš prihlásiť na DNP z VZ 402,50 minimum ... a MD si takto zvýšiš o 260e
Kedže na max. MD treba VZ 1207,50 - tvoja hrubá mzda 700 e = 507,50 eur ... na túto sumu by si musela byť poistená pri splnení podmienky 270 dní .. 26t až potom by si mala nárok na max. MD ...
@zalka takze rozumiem tomu správne, že ak by som chcela dostavať tú maximalnu, tak by som si musela odvadzat poistne 35,15% z tych 507,50€ počas celych tych 270 dní ? A až tych 26 tyzdnov potom by som mala narok na max. MD, ano?
Moja dalšia Otazočka je: ako je to s PN v pripade, ze by som vyuzila tú prvu možnost, teda dohodu a potom DNP z min VZ? Mozem ist na PN a pokracovat v plateni poistneho az do porodu? totiz mam pracu 12hod. na nohach, kde si myslim ze dlhsie ako do 20tt nevydrzim...
@matkama no dobre si pochopila
a čo sa týka PN .. kým nemáš splnenú podmienku 270 dní poistenia tak PN z DNP nedostaneš.
Čiže ak by si šla na PN a mala by si zamestnanie a dohodu ... tak by si dostala PN z oboch týchto poistení.
Potom treba dohodu skončiť po 270 dnoch a den pred MD sa nahlásiť na DNP z VZ 402,50 eur .. a MD by takto bola zo zamestnania a z DNP .. temer maximálna bez dákych 60 eur
@matkama na tých 507,50 eur by si musela byť poistená 26t ... a si sa pýtala na najlacnejšie riešenie ..
takže najlacnejšie by bolo dohoda 270 dní ... na konci dohody tehotenstvo, 6-8t poistiť sa na tých 507,50 eur a zaplatiť den a ísť na PN ... ak by bolo skoršie tehu tak to tak lacno nevýjde...vtedy je ideálna možnosť s DNP z minima.
@zalka ahoj zalka, vidím že si odborníčka a človek so srdcom na správnom mieste, ked dokážeš tak vytrvalo a trpezlivo všetko vysvetliť aj nám laikom.....môžem si dovoliť ťa požiadať o priateľstvo a v budúcnosti využiť tvoje služby? 🙂 myslím, že to budem potrebovať..... dopredu dakujem...
@zalka fuuuha, nejako som sa uz v tom zamotala... co by bolo najlacnejsie uz viem ale zaujala ma momentalne viac ta druha moznost 🙂 takze, mozem sa teda po ukonceni tych 270 dni dohody hned prihlasit na DNP s max. VZ, teda v mojom pripade z 507,50€ a bude mi stacit platit tych 6-8 tyzdnov aby som maximalnu MD? a kedy teda mozem ist na tu PN? nechapala som preco ti vsetky baby pisali tolko sprav, uz ale rozumiem, je to fakt komplikovane:(
@zalka Ahoj čítam samé chvály o tebe za vysvetlujúce informácie chcem sa opýtat na MD, moj syn sa narodil 04.04.2012 a pred porodom som si platila dobrovolne nemocenské poistenia a nerobila som ešte v živote na svk len v zahraničí na čierno a chcela by som otehotniet tento alebo na dalsi rok tak by som mala dáky nárok na MD ak áno a kolko eur by to bolo som sa dočítala že min.300 eur? alebo by som si musela z RP tých 200 eur platit min 400e na maximum MD? a v Hmotnej núdzi má kedy mamička nárok keď dieta dovrši 3 roky a som bez práce alebo ak máme príjem minimálny 500 eur? ako to je vlastne? dakujem este raz za odpovede.
@livia341 no tuším is to tak chaoticky napísala, že ani srnka netuší čo vlastne sceš vedieť ...
zhrniem ... na MD potrebuješ 270 dní poistenia ... VZ si zvolíš minimum 402,50 eur až maximum pre PN 1207,50 eur
mesačne sa platí 33,15% ( dvojbalík) resp. 35,15% (trojbalík) z VZ ..
a pri 500 eurovom príjme dávka v hmotnej núdzi nevýjde
@zalka
zalka ak mas na mna este trosku trpezlivosti, napadla mi este jedna vec - 15. 3. 2013 som ukoncila PP u jedneho zamestnavatela pocas toho, ako som bola PN (ukoncenych viac ako 270 dni poistenia).
8.4.2013 som PN ukoncila a od 9.4.2013 som zamestnana doteraz.
Znamenalo by to aj v tomto pripade, ze 270 dni poistenia pokial bolo ukoncenych, tak staci sa v 6t tehu prihlasit na DZP a poistit sa z max VZ na 26 tyzdnov pre max MD?
A este otazocka okrajova - nemoc poistenie konci v tomto pripade ukoncenim PP alebo ukoncenim PN?
Ahoj Zalka, velmi sa mi pacia tvoje rady dievcatam, myslim, ze si mnohym velmi pomohla a to ma povzbudilo, aby som ta poprosila o radu, hoci do for nikdy nepisem. Som szco a platim si minimalne odvody do ZP a SP. Som v 10 t.t. Materska mi vraj bude vychadzat na 210 eur . Dalo by sa este nieco urobit , aby som si ju zvysila? Mam moznost sa aj zamestnat na pp pred nastupom na matersku . Dakujem za radu.

ok tak si mozem nechat minimu. a ked pojdem buduci rok toho marca 2015 na pn, budem dostavat s minima tych 26tyz. a potom s maxima. preto som teraz pocas pn chcela s maxima aby som potom dostavala maximalnu pn po tych 26tyz. ale ak hovoris ze to na to nebude vplyvat tak necham z minima. a kolko teda mozem marodovat v roku 2015,napises mi?
tam si zaplatim uz s maxima ako som uz pisala 2-3dni a pojdem na pn az do materskej.
len neviem kolko tam mozem marodit?dakujem