Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
@zalka uz v tom mam jasnejsie 🙂 ale este jedna otazocka do istoty, cize bude mi stacit ak sa potom po tych 270 dnoch prihlasim co i len na mesiac al. menej na DNP a podla toho mi budu vyratavat pripadnu PN a dalej matersku? pytam sa preto, pretoze som si tu citala aj ine prispevky a tam sa pise , ze rozhodujucim obdobim na vypocet je cely rok. Teda som si myslela, ci nebudu brat to priemeru aj tu pripadnu dohodu napr. zo sumy tych 20 eur, co by teda bolo dost nizke.Alebo teda ako pisete vyssie, ak by som nastupila na dohodu a nestihla byt poistena tych 270 dni a ista na pn napr. do 26 tyzdna by mi pn ratali z minima, je to tak aj ked by som napr. mala vyssi VMZ. Mozno uz miesam hrusky z jablkami 😀 Dufam, ze ste ma aspon trocha pochopili. Ste velmi zlata, ze nam tu tak virtualne pomahate a zato Vam patri jedno obrovske Dakujem. 🙂 🙂
@zalka aha cize zhrniem, ked zarobim na dohodu viac ako je minimum (je to jedno aky pocet dni odrobim na dohodu)vyrataju mi PN z tej vysky aku zarobim , ale ak zarobim menej ako je minimum, tak mi PN vyrataju z minima a tiez je to jedno ako dlho odrobim.Ale kedze sa mi jedna o vyssiu matersku, bude lepsie ak si tych 270 dni odpracujem na dohodu aj za minimum a potom si priplatim DNP z maxima, aby mi vysla vyssia materska al. PN, podla toho kedy otehotniem. Proste pri dohode nieje urcene kolko hodin musim odrobit, aby som si mohla cerpat PN co i len z minima. 🙂 Ide len o to zaplatene poistne , co moze byt aj z tych 20 eur napr.
@zalka este sa ta chcem spytat tiez ohladne tej dohody. 270dni poistenia nestihne do nastupu na MD, cize od juna si budem uz platit aj DNP, vychadza mi to, ze ho budem platit 3 a pol mesiaca a chcem sa spytat, ze ked prve dva mesiace zaplatim z minima a potom ten posledny z vyssej sumy, ci to bude mat nejaky vplyv na vysku materskej z DNP alebo nie? Dakujem ti.
@sunshine85 nie nebude to mať žiaden vplyv na výšku MD ... ak zaplatíš vyššiu sumu ... v takom prípade sú to vyhodené peniaze .. a pozor dohoda musí skončiť pred nástupom na MD.
@zalka takze sa to bude ratat z toho minima, kt. aj zaplatim? myslim materska z DNP?
@sunshine85 áno
@zalka dakujem 😉
@zalka obraciam sa na teba opäť so žiadosťou o radu, pls ako to je ?dnesšným dňóm som na PN-ke, lekarka mi vypisala, ale len jednu pre zamestnávateľa, s tým, že na DNP,kt. si platím, si ju mám ofotiť a poslať na socialku, že dve PN-ky sa nevypisujú.......je to tak? Trošku som zmetená,myslela som, že dve poistenia, dve Pn-ky..............
@katja33 je to hlúposť, lebo na PN pre zamestnávateľa je napísaný zamestnávateľ, a PN z DNP musí byť zaškrtnuté poličko v PN ... DPO ... takže šupom za lekárkou aby vypísala ešte jednu PN .. a zaškrtla tam poličko DPO
Lebo ak si pozrieš PN ... tak je to tam podelené
zamestnávateľ
SZCO
DPO
A každá PN má svoje osobité číslo, nedá sa prefotiť a dať 2x ... a keby lekárka strečkovala, tak sa jej opýtaj, že keby máš 2 zamestnania ... 1 vo firme XYZ , a druhé vo firme ABC ... a dá ti PN len pre zamestnávateľa ABC, s tým, že si to máš ofotiť a dať zamestnávateľovi XYZ tak zamestnávateľ XYZ by ti evidoval absencie, pretože pre neho to nie je žiaden doklad, kedže tam nie je napísaný .
ahoj zalka, pred casom sme riesili, ze ako szco mam prerusit alebo zrusit zivnost a zamestnat sa min na 90 dni. termin mam 12 septembra, takze som to vypocitala, ze najskôr mozem ist na matersku 18. 7. ( spravne pocitam?) a preto chcem dnes zrusit/prerusit a zajtra nastupit do zamestnania ( vychadza mi to 101 dni ?) mala som to takto vypocitat? to je moja prva otazka
druha je, ze ci ked dnes zrusim/prerusim, ci musim nieco vyplnovat sociálnej a ako sa mam zariadit s platenim sociálnej, dnes som odviedla svojich 133,42 a mam zrusit trvaly prikaz?
no a tretia je, ze ci pocas obdobia, ked budem dostavat materske, budem moct obnovit/znovuzalozit zivnost, alebo az v dobe, ked budem dostavat rodicovske
@szco nemusíš dnes rušiť prerušovať živnosť ... stačí sa ti zamestnať ... a platiť odvody zo živnosti môžeš tiež .. aj ked je to drahé ... ale živnosť môžeš zrušiť aj koncom mesiaca kludne ...
no a čo sa týka SP, po ukončení živnosti, dáš odhlášku z povinného poistenia zo živnosti v SP, vrátiš na DU DIČ kartičku ...
po obnovení ti to vrátia ...
@zalka zalka, dnes som sa pytala na socialke, ci si mozem pocas cerpania materského znovu otvorit zivnost a pani mi povedala, ze to nieeee, lebo materska je nieco ako pn ka..ze az pocas RD a vtedy budem musiet platit odvody... ale neviem ako by som to este mohla zistit, na nasej pobocke totiz pre zivnostnikov pracuje len tato jedna pani 🙂 mas s tym naoyaj take skusenosti, ze otvorim a pridem nahlasit?
ozaj a do tych 90 dni zamestnania sa rataju aj statne sviatky a vikendy?
dakujem

a na dohodu by som musela kolko zarobit, aby som dostavala minimum v pripade pn, resp. ako dlho musim byt zamestnana na dohodu. dakujem Vam za Vas cas, trosku v tom mam chaos 🙂