icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

3daniela3
25. máj 2014

Ahojte, my sme v 10 desiatom tyzdni. Ja by som sa chcela spytat, ze kedy je najlepsie odist na matersku, pripadne ist na rizikove? Pracujem dva roky v tej istej firme v potravinach ako predavacka a aj ked je to este len zaciatok a nie je to ani vidno pracu velkmi nezvladam, jednam som stale unavena, a zvraciam, jednak sa bojim aj preto, ze cez vikendy pracujem kazdy druhy vikend ( SO + NE) po 15 hodin, co je pre mna vela a ked robim poobede, tak pracujem do 22:00 vecer, co sa bojim chodit domov o takejto hodine. Plat mam DO 300 eur, cize ani minimalka. Podla toho co som si zistovala budem dostavat 60% z platu. Chcela by sm vediet ci sa este stale mozem pripoistit ( DNP), aby som nemusela prist o tolko penazi alebo je uz neskoro a aj ked to spravim, tak mi to bude k nicomu. A potom, s tatinkom nasej fazulky nie sme zobraty a do porodu to ani nespravime, mam narok na nejake ,,bonusy,, ako slobodna matka, resp. este na rizikovom, ci materskej?

zalka
26. máj 2014

@3daniela3 ak budeš na PN tak budeš dostávať normálnu marodku,
a na DNP je neskoro lebo nestihneš byť do pôrodu poistená 270 dní .. takže MD si vieš zvýšiť jedine výpovedou v starom zamestnaní, a nájsť si nové zamestnanie , v ktorom odpracuješ 90 dní ( kalendárnych ) a potom môžeš ísť na PN a MD .. a obe budú rátané z nového zamestnania
Ak by si odpracovala menej ako 90 dní v novom zamestnaní , tak MD aj PN sa budú rátať zo starého zamestnania, takže si nijak neprilepšíš.

A žiadne bonusy pre slobodnú matku nie sú, ani na PN ani na MD... ak žije s partnerom. Jediným bonusom je pre "osamelú" matku tj. ak žije úplne sama o 3 týždne dlhšia materská dovolenka. Čiže MD pre matky je 34t , a pre osamelé je 37t . To je asi tak všetko.

A na materskú sa nastupuje 6týždnov pred predpokladaným termínom pôrodu.

mravvcek
2. jún 2014

@zalka ahoj mozem sa opytat. Som na rodicovskej dovolenke. Maly bude mat dva roky. Planujeme druhe babo. Ak by som chcela dnp zalozit teraz kolko mesacne by som mala platit? Aka je maximalna suma a kolko by som dostavala matersku? Keby som otehotnela tento mesiac oplati sa mi to zalozit to dnp? Ako dlho to budem platit? Do 36tt? Dakujem za odpoved.

zalka
2. jún 2014

@mravvcek kedže idú zrušiť súbeh DNP a povinného poistenia
tak poistiť sa môžeš zrejme najneskôr 30.6.14 a platiť musíš 270 dní ... poistenie musí vzniknúť pred otehotnením ...

r1000
3. jún 2014

ahoj zalka,
som na ocr, volala som do prace kde som na dohodu a oni mi povedali ze s mojou ocr nemaju nic spolocne,preco?kvoli tomu ze som tam kratko alebo za mna neodvadzaju a povedali mi ze odvadzaju.ako to je vies mi v tomto poradit.dakujem ti velmi pekne

r1000
3. jún 2014

ahoj zalka teraz som si platila dnp za cely mesiac maj okolo 390e nieje tam nezamestanosti. mozem sa opitat mam si dat aj to v nezamestanosti ak by som bola bez prace mozem dnp vyuzit?
a nevies ci zrusia aj to ze ked som na pn alebo ocr nemusim platit dnp?
viem ze dam niekedy blbe otazky ale radcej sa opitat.dakujem ti pekny den

zalka
3. jún 2014

@r1000 má sa rušiť súbeh .. a áno poistenie v nezamestnanosti si môžeš doplniť ... ale ty máš nepretržité poistenie dlhšie ako 270 dní takže ti ho asi k 30.6. ukončia.. lebo máš aj pracovný pomer

r1000
3. jún 2014

ahoj zalka, takze sa zrusi len subeh dohoda a dnp.
ale to ze ked budem na pn tak nemusim platit dnp,nebudem mat s coho. a tu dohodu mi neodvadzali som dnes zislila ako keby som bola u nich na cierno. pekne.
budu sa menit aj tie dni tych 270dni ze musis ma splnenich. dakujem

bambi10
3. jún 2014

@zalka a nevies prosim ta, co bude s nami, ktore uz poberame po starom subezne dve PN/materske? Resp. ked som na rizikovom a poberam subezne dve PN, znamena to, ze mi ju teraz zrusia a potom uz nedostanem ani subezne materske z oboch poisteni?

zalka
3. jún 2014

@bambi10 nie to nie nezrušia a dobehne to si myslím lebo si v ochrannej lehote ...

bambi10
4. jún 2014

@zalka uf, som sa zlakla, lebo som citala, ze sa to ma dotknut aj ludi, ktori uz su v systeme.... dakujem! ;)

zalka
4. jún 2014

@bambi10 áno dotkne sa to tých ludí ... ale zákony platia nadalej .. a ked ti zrušia DNP ... k 30.6.14 tak máš 8m ochrannú lehotu lebo si tehotná, takže na MD môžeš nastúpiť presne 6t pred plánovaným pôrodom

r1000
4. jún 2014

zalka ahoj prosim ta vcera ma manzel prekvapil a chce este babetko, takze som bola dnes na socialke si vyplatit cely maj a teraz som na ocr. a pokusame sa odtehotniet. no neviem kedy sa zadari ale nechcem zrusit dnp lebo mam teraz pn s maxima.
a pises ze sa 30.6 menia zakony, to mi oni sami zrusia dnp. ak do vtedy neotehotniem.
ci mna sa to nedotkne ked si platim sama dnp?

r1000
4. jún 2014

ja som s toho antitalent zalka, tak budem mat pravo na matersku. mam zrusit dnp alebo si ho mam platit? co mam robit. ak chcem vyuzit este na matersku a pn lebo budem na rizikovom.dakujem ti za radu

zalka
4. jún 2014

@r1000 ja viac ako je v článku neviem ...
ty si písala že máš teraz zamestnanie ...
nebude môcť byť DNP ak má človek zamestnanie
ak je nezamestnaný tak DNP by malo byť dalej možné ...

r1000
4. jún 2014

zalka rata sa aj brigada, tak ju zrusim aby mi platilo dnp. aj ked som si platila podstivo dnp? zajtra zrusim brigadu.

r1000
4. jún 2014

zalka nerataju tam len normalnu pracu, pracu na trvaly pracovny pomer. ja ho zrusim tu brigadu dakujem ti za tvoju radu.lebo ja by som toto nevedela. kedy budu zmeny ,ked zrusim tu brigadu nepridem o dnp.
pekny vecer

bielapastelka
4. jún 2014

ahojte, naše dieťatko má rok, počula som, že keď sa ďalšie dieťa narodí do dvoch rokov predchádzajúceho dieťaťa tak žena dostáva materský prísveok v takej výške ako dostávala pri prvom dieťati, no keby sa bábatko narodilo a naša malá by mala už vyše dvoch rokov, tak by som dostávala nejakú nižšiu materskú? viete o tom niečo? ďakujem

zalka
4. jún 2014

@r1000 brigáda rušenie má čas ... do 30.6.
a z brigády sa tiež platia odvody ... takže je to povinné poistenie a povinne nebude môcť byť súbežne s dob rovolným

@bielapastelka si zamestnaná?

r1000
5. jún 2014

bielapastelka som zamestnana brigadne 3-4h dene.odhlasim sa a nebude to mat vpliv na dnp. ak to zrusim do toho 30.6 2014.dakujem ti velmi pekne
zalka a tebe velkaaaanskeeee dakujem za vsetko urcite ti este napisem ked to zrusim

mishurka
5. jún 2014

dobry den, chcem sa opytat, teraz som na materskej dovolenke s synom. chcela by som si platit DNP, lebo planujeme druhe. Aj pri prvom som ho mala, ale to bol system este po starom. ked som sa bola pytat na SP, tak pani mi povedala, ze to sa mi neoplati platit si balik, ze to by som vela zaplatila a malo dostala. a nasla som si tu vas, tak chcem vediet, ci len pani nebola ochotna, alebo je to tak. Ten prvy krat som si platila maximum co bolo 50 € mesačne. aj som to využila pri prvom synovi. tak sa chcem opytat kolko je maximum platby a kolko sa dostava potom pri cerpani DNP. alebo nejaky ten priemer ako mamicky platia.
dakujem za odpoved

zalka
5. jún 2014

@mishurka platí sa 33,15% z VZ ... ty si predtým platila 4,4% z VZ ...
takže tá platba sa pohybuje pri VZ 1207,50 e .. vo výške 400,28 eur ... a MD z toho je potom 780e

r1000
5. jún 2014

ahoj zalka potrebujem surne tvoju pomoc, co mam robit som na ocr a malou a veduca ma vola v sobotu do prace. pocas ocr sa nemoze ist do prace aj ked som s dnp. lebo veduca ma presvieca ze s dnp nema nic spolocne.
co mam robit nechcem prist o dnp, mam zrusit tu dohodu. dakujem ti

zalka
5. jún 2014

@r1000 ak ti prácu vykáže v iný den kedy si nebola na DNP a nepríde kontrola z IP .. tak sa to dá
ale je to podvod

r1000
5. jún 2014

boze zalka dakujem ze ta tu mame. vidis a mna by veduca presviecala ze mozem ist do prace,ved mi to bolo cudne ked som na ocr tak nemozem. a zrusim aj tu dohodu do konca mesiaca, ak vinde novy zakon od 1.7 tak mi to nebude sa ratat tychto par dni ze som robila na dohodu. bojim sa aby som neprisla o dnp.
dakujem ti zalka moja este raz mocisko

zalka
5. jún 2014

@r1000 no neviem čo bude jak bude potom treba študovať ...

r1000
5. jún 2014

zalka prosim ta a mam zrusit tu dohodu radcej?neviem co mam robit. dufam ze mi nezanikne

zalka
5. jún 2014

@r1000 neviem asi by bolo dobré zrušiť ... ale počkaj ešte .. po polke júna potom môžeš .. a bude aj viac info

r1000
5. jún 2014

a nenarusi mi to dnp,tak pockam do polky juna a potom ho radcej zrusim. a ak nahodou by si vedela viac noviniek tak mi prosim napis,ak by som nemusel zrusit dohodu. a uz je ten zakon na 100perc isty?ci sa moze stat ze by ho este neschvalili.pekny den