icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

zalka
12. jún 2014

@mojama ak nepracuješ tak DNP mať môžeš ... ak sa zamestnáš tak ti ho zr ušia ...

azenka
12. jún 2014

@dena1973 dakujem.

r1000
12. jún 2014

zalka naozaj ked zrusim tu dohodu do konca juna nepridem o dnp?bojim sa lebo kvoli materskej,ked uz chceme babo.

zalka
12. jún 2014

@r1000 ja to naozaj neviem ... ak nebudeš mať k 1.7. povinné poistenie tak podla mna ti nezrušia DNP ak dohodu budeš mať tak DNP ti zrušia ...

dena1973
12. jún 2014

@azenka 🙂 Nemáš začo...

r1000
12. jún 2014

dakujem zalka radcej tu dohodu zrusim ,nechcem o dnp prist.dakujem ti este raz.zakon bude platny od 1.7 ,nebude mat vpliv teraz moja dohoda .pekny vecer

r1000
12. jún 2014

zalka a este sa chcem opitat, prosim ta da sa to nejako ze chodit do prace a za mna neodvadzaju povinne?to je asi blbost ze.preto lebo veduca nema koho.pekny vecer

r1000
12. jún 2014

zalka to by som bola v zamestnani na cierno ze?to je somarina prepac ze sa ta to pitam.ja sa v tomto vobec nevyznam.pekny vecer

agatulienka82
12. jún 2014

prosím o radu, mam v hlave zmätok ☹ som zamestnaná od septembra 2001v jednom podniku, 5.januára 2011 som odišla na PN (rizikové tehotenstvo) a 24.augusta 2011 sa mi narodila dcéra, ktorá teraz v auguste bude mať 3 roky. Momentálne som stále na rodičovskom a som tehotná v 8 týždni 🙂 no 25. augusta by som mala správne nastúpiť do práce ale asi to nepôjde, keď už budem v 19. týždni tehotenstva a moja práca nezodpovedá aby som mohla robiť v takom štádiu tehotenstva a hlavne sama ešte neviem ako to bude, keďže prvé bolo rizikové... neviem budem môcť rovno nastúpiť po skončení rodičovského na PN alebo ako to je? budem musieť niečo odrobiť? hlavne budem ja mať vôbec nárok na druhú materskú??? ☹ prosím ak to niekto z vás vie, odpíšte mi, ďakujem...

jvlo
13. jún 2014

@agatulienka82 ahoj, presne toto teraz riesila kamaratka...takze, po RD (v den nastupu do zamestnania) pojdes na PN, ale nie pocas RD na to velky pozor!!!! No a po PN pojdes na MD, ktorej vyska bude pocitana z hodnoty predpokladaneho zarobku u zamestnavatela

zalka
13. jún 2014

@agatulienka82 kedy máš nástup na MD .. v roku 2014 či už v roku 2015?

agatulienka82
14. jún 2014

@zalka 27.1.2015 mám termín tak v roku 2014 vychádza ešte nástup na MD, vieš mi prosím poradiť, čo mám robiť? budem musieť nastúpiť do práce a hlavne dostanem vôbec materskú? Ďakujem vopred za odpoveď 😉

zalka
14. jún 2014

@agatulienka82 no tak treba zamestnávateľovi nahlásiť nastup do práce na toho 25.8. a zároven mu poslať potvrdenie o dalšom tehu a o predpokladanom nástupe na MD .. no a od 25.8. môžeš ísť na PN a potom na MD, nemusíš nič odrobiť .. PN i MD budeš mať rátanú z predpokladaného VZ ... nakoľko si v roku 2013 nemala príjem a bola si len na RD. Takže mzdárka ti potvrdí papiere pre SP na výpočet PN i MD.

agatulienka82
16. jún 2014

@zalka Ďakujem veľmi pekne za pomoc, radu 🙂

zalka
16. jún 2014

@agatulienka82 rado sa stalo

r1000
17. jún 2014

ahoj zalka kamoska sa ma pitala, ci plati ze buduci rok planuju babo,a s dnp bude mat tych 270dni dozadu dva roky,ci to plati a bude sa jej ratat materska? pracuje ale potom chce zrusit pracu a prihlasit sa na dpn.nevedela som jej povedat,iba som jej povedala ze sa zakony menia a od 1 uvidime.

jankarojko
17. jún 2014

@zalka
len pre istotu, mala otazocka ohladne zmeny v DNP. Som riadne zamestanana, DNP si platim od 2.5.2014 - z minima, nakolko som si chcela urobit poistku, ak by som necakane otehotnela, nech mam stihnem do naroku na matersku tych 270dni. Vzhladom na zmeny, ktore prichadzaju od 1.7. , pravdepodobne spadam do "vynimiek" ktore mozu zostat DNP poistene kym nedosiahnu tych 270 dni. Mozem to teda urobit takto, ist zrusit z minima, zalozit z ( 1207,5€ - hruba mzda ) nazbierat tych 270 dni, potom sa to vlastne automaticky zrusi a ak stihnem otetohniet do dvoch rokov, materska bude takmer maximalna? ako je to s tymi 26 tyzdnami, nevadi, ze tych 270 dni dosiahnem v januari 2015, a na matersku by som sla napr az v maji? je to v poriadku ze tam bude cas uz bez platenie DNP? oplati sa mi to platit. Mam v tom chaos:(

zalka
17. jún 2014

@jankarojko .....nazbierat tych 270 dni, potom sa to vlastne automaticky zrusi a ak stihnem otetohniet do dvoch rokov, materska bude takmer maximalna?.........
hlúposť ... otehotnieť by si musela teraz počas tých 270 dní .. a na MD by si šla z OL z DNP ...

ak nestihneš otehotnieť počas týchto 270 dnoch .. tak potom ti celé platenie výjde navnivoč.

jankarojko
17. jún 2014

@zalka
och, toho som sa bala:( co znamena z OL z DNP? ake mam teraz realne moznosti? cim skor otehotniet alebo len zrusit?

zalka
17. jún 2014

@jankarojko no čím skôr otehotnieť ak chceš mať MD z DNP ... a OL je ochranná lehota .. pre tehotné od skončenia poistenia je 8mesiacov

jankarojko
17. jún 2014

@zalka
dakujem velmi pekne za info! ide o to, aby som k datumu dosiahnutia tych 270 dni ( v mojom pripade 27.1.2015) uz bola tehotna, aby sa na mna stahovala ochranna lehota, ak tomu spravne rozumiem. V tom pripade budem poberat MD aj zo zamestannia aj z DNP.

zalka
17. jún 2014

@jankarojko správne si to pochopila

jankarojko
17. jún 2014

@zalka
uz len posledna otazka, bude teda cca maximalna ta davka? zo zamestnania + 270 dni (1207,5-hruba mzda)? ovplyvnuje potom nejako datum nastupu na MD - ci staci jednoducho 6 tyzdnov pred planovanym porodom? mata ma tam nejako tych 26 tyzdnov nepretrziteho platenia, aj ked netusim ako je to potom v tej ochranej lehote

zalka
17. jún 2014

@jankarojko dátum nástupu ovplyvnuje ... nastúpiť sa môže po splnení podmienky 26t poistenia nepretržitého a presne 6t pred pôrodom ...

jankarojko
17. jún 2014

@zalka
stracam sa v tom
27.1.2015 dosiahnem 270 dni DN poistenia. V tom case budem este len tehotna, predokladam ze DNP mi zanikne, lebo som aj zamestnana. Narok na matersku ziskam ( 6 tyzdnov pred porodom) - napr. v aprili. Splnim ja tu podmienku 26 tyzdnov nepretrziteho poistenia? budem mat max matersku? oplati sa mi to teda platit, ak babatko planujeme?

zalka
17. jún 2014

@jankarojko áno stihneš 26t .. lebo zrušiť a novo založiť DNP po 30.6.. nebudeš môcť.. a od 1.7. po 27.1.15 bude 26t

obcansr
17. jún 2014

zalka@chcem sa ta spýtat, skončila prac. pomer 30.11. 2013 a v oktorbri rodí od septembra nastupuje na MD a je teraz na up aj poberá dávku, ma nárok na MD? zo zamestnania či nie, ako je to stou ochranou lehotou, ked jej dali výpoved tak do 8 mes mohla otehu aby dostala md alebo musela byt už tehu ked ju prepúštali, dakujem

zalka
17. jún 2014

@obcansr nemá nárok na MD ... nebola tehotná pri skončení PP ... len na to sa vzťahuje OL pre tehotné ...
a ked niekto nie je tehotný pri skončení PP tak nemá OL pre tehotné logicky ...
ak chce MD musí sa zamestnať .. ak bude zamestnanie trvať menej ako 90 dní bez PN a OCR tak MD jej vyrátajú z platu z predošlého zamestnania.
Ak bude trvať zamestnanie viac ako 90 dní tak jej bude MD rátaná z nového zamestnania.

obcansr
17. jún 2014

@zalka aha , a ked predtým pracovala dlhšie a dali jej výpoved to teiž nič z toho nebude mat MD , musela by vbyt aspon tých 90 ndí teraz zamest aby jej vypočítali md z predchadzajúceho zaemst. dobre to chápem?

zalka
17. jún 2014

@obcansr stači jej aj týžden teraz v zamestnaní, a dostane MD podla platu z roku 2013
ak bude viac ako 90 dní dostane MD z platu roku 2014 opakujem sa ...