icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

fezan
1. feb 2013

Ahoj, dnes mi vystavil doktor žiadosť o materské 2x. v pondelok sa chystám znovu prihlásiť do SP keďže som bola DNP, tak aby som mala peniažky aj z DNP. Na MD nastupujem 14.2. a moja otázka: Nebudem mať problém na SP, keď na žiadosti je dátum vystavenia 1.2. a ja sa pôjdem prihlásiť do až v pondelok 4.2.? za info ďakujem

zalka
1. feb 2013

@fezan a to DNP si chceš platiť 2 týždne do nástupu na MD? A neviem či ti s dátumami SP nebude robiť problémy, by som sa asi prihlásila dnes . Alebo požiadala lekára aby prepísal dátum vypísania na MD na termín pred MD pár dní a nie temer dva týždne. Neriskovala by som.

fezan
1. feb 2013

@zalka no to ma nenapadlo že na jeden deň to vychádza cca 4 E, Ja som totiž chcela ísť ešte na PN, ale moja obvodná doktorka ma dovolenku a tá čo ju zastupuje ma veľmi nepozná, tak mi PN len tak nevypíše☹
Tak to radšej zájdem za sestričkou aby mi napísala žiadosť ešte raz s iným dátumom. Ďakujem za radu.

zalka
1. feb 2013

@fezan no ono to vychádza cca 4,50 na deň ...

zitaje
3. feb 2013

Dobry den,
mala by som otazku.
Dnp mi skoncilo v oktobri (platila som si z maxima, a celkovo som si dnp platila asi dva roky, cize zaplatenych dni mam za posl. dva roky dost), a isla by som tento rok na matersku, musim sa do 8tt.tehotenstva prihlasit znova, vsak? Mna ale este zaujima, ci mi budu matersku vyratavat z tohto noveho poistenia, alebo z vlanajsieho? Cize sa treba prihlasit z minima, alebo z maxima?
Dakujem pekne za odpoved.

zalka
3. feb 2013

@zitaje MD sa ráta z DNP vždy z aktuálneho poistenia takže ak sa prihlásiš z minima tak MD bude minimálna,
ak sa prihlásiš z maxima a stihneš byť poistená 26t pred nástupom na MD, tak MD bude maximálna.

zitaje
3. feb 2013

@zalka dakujem ti pekne.
A co ak nestihnem tych 26 tyzdnov? Dostanem matersku aspon z minima, ci v tom pripade matersku nedostanem vobec?

zalka
3. feb 2013

@zitaje hm... aby sa stihlo 26 týždňov tak najneskorší termín na prihlásenie sa je 8 týžden .. ale čím skôr tým lepšie ..
a ak by sa nestihlo 26t tak MD z DNP bude z minima.

zitaje
3. feb 2013

@zalka aha. Dakujem.
A este - kolko vychadza materska z minima, a kolko z maxima? 😀

zalka
3. feb 2013

@zitaje z minima 255 e , z maxima 750 e .. cca.

zitaje
3. feb 2013

@zalka Tak uz viem vsetko.
Este raz velmi pekne dakujem. 🙂

zalka
3. feb 2013

@zitaje nie je zač

erov
19. feb 2013

@gapa @zalka mám otázku. Som na RD a DNP som si platila ods r.092009 až po 122010 potom som bola na PN a následne na materskej kedy som bola od platenia oslobodená a po skončení materskej som si od 31.01.2012 zalozila ďalšie DNP-čo bola tá posledná možnosť platiť si po starom. platila som ho až do zániku 102012.v 092012 som opäť otehotnela pričom termín pôrodu mám určený na 22.6.2012. čo mám robiť aby som mala nárok na materskú z oboch poistení? budem musieť doložiť potvrdenie o tehotenstve v čase trvania DNP? Prosím o radu. budem vďačná za akýkoľvek rozumný názor. ďakujem; )

zalka
19. feb 2013

@erov chceš istotu? chod na PN .. vypýtaj si od lekára potvrdenie že si bola tehotná v čase skončenia DNP ... a to daj potom do SP spolu s PN ... a uvidíš či ti uznajú alebo nie ... a podľa toho sa zariadiš potom 🙂
Ono to fakt vyzerá tak na tesno tesno, že si otehotnela pred skončením DNP .

erov
20. feb 2013

@zalka oki no teda vyskusam.ak by mi to neuznali mala by som si zalozit DNP na pár dní aby mi to vyšlo? a tiež som tu čítala že by som mala porodiť pred termínom aby som vôbec mala narok na poistenie z DNP Lebo inak nastane prerušenie poistenia a tým pádom nevznikne nárok na výplatu dávky z Dnp iba zo zamestnania. zdá sa mi to trošku komplikované:((Ďakujem za radu. vyzerá to u mna dosť na tesno ale nie vždy sa všetko dá zariadiť tak aby to bolo ideálne

gapa
20. feb 2013

@erov
ak ti vzniklo dnp 31.1.2012, tak zaniklo zozákona 26.10.2012 a ak je termín 22.6.2013, tak to je 8mesiacov po. Podla mna by nemal mať lekár problém tinapísať potvrdenie, že si tehotná a aj si bola tehotná 26.10.2012, kedy ti dnp skončilo, už som čítala aj tesnejšie prípady. Ale problém bude ozaj s tým, ak chceš nárok v ochrannej lehote, tak na md nastúpiť z oboch nem.poistení 6týž. pred očak. termínom pôrodu (presne!) a porodiť pred termínom, teda nie v termíne a ani po termíne. Ak si myslíš, že je to riziko, tak sa pred nástupom na md prihlás na dnp nanovo a zaplat v splatnosti!!! ale nárok z dnp v tom prípade bude z terajšieho minima.

majula25
20. feb 2013

Ahojte mamičky, mam taku fajnú otazočku..bola som dnp do konca januára 2012 ale nepredlžila som si to nove bo som už bola tehotná a poberala som ich (peniaze) v auguste som porodila..a momentalne mi skončili pekne finančne časy mam po materskej.a dopočula som že ak porodím do 3rokov od prveho porodu tak mam narok na vymer ešte z dnp (z toho stareho)a aj na vymer od zamestnavatela (bo som zamestnaná)je to pravda, či????dakujem za odpovede 🙂))

zalka
20. feb 2013

@majula25 no bohužial ... ale tri roky je moc dlhá doba ... ešte ak ti vznikne nové poistenie do cca apríla 2013 tak ešte šanca na MD z DNP bude. Aj na PN z DNP.

majula25
21. feb 2013

@zalka takže to znamená že si mam založiť nove dnp?a opaltí sa to tak ako pri tom prvom dnp?cca kolko mesačne sa plati na max. a kolko cca dostanem??

zalka
21. feb 2013

@majula25 tak to by si sa mala posnažiť aj otehotnieť ... platí sa z maxima 1179 eur mesačne 4414,14 eur .. čo je dosť. Počas PN sa neplatí.

majula25
21. feb 2013

@zalka ako to čo su za čísla????mesačne mam platit 4414,14eur????ja som z toho .....predtym to bolo že som platila 4%z max. a dostala som max.matersku!!teraz je to tiež neake to percento z maxima?

zalka
21. feb 2013

@majula25 joj prepáč ušlo mi číslo .. z maxima sa platí mesačne 441,14 eur ... tj. 35,15% z VZ ... už sa vyše roka neplatí 4,4%.

majula25
21. feb 2013

@zalka tak to je dosť, nie?a suma počas materskej je potom je kolko?

zalka
21. feb 2013

@majula25 cca 750e, jasne že je to dosť ... preto Ti píšem že ak Ti vznikne poistenie do apríla 2013, a pôjdeš na PN tak nárok na MD mať budeš, lebo počas PN sa neplatia odvody .. a PN je platená ... ak sa poistíš v máji v júny tak treba potom to poistenie platiť. Lebo nebudeš mať už splnenú podmienku 270dní v posledných 2 rokoch na priznanie PN

majula25
21. feb 2013

no pekne...pekne nam skočili na nohy...pri 20eur som dostavala 750eur a teraz????ja som z toho na nervy, ved to je dost penazi...a počas rodičovskej nemožem byť PN, však?..asi sa budem spoliehat že zamestnavatel mi spravi normalny vymariavaci zaklad, a budem aspon niečo od neho, snad to bude viac ako rd..

majula25
21. feb 2013

@zalka no pekne...pekne nam skočili na nohy...pri 20eur som dostavala 750eur a teraz????ja som z toho na nervy, ved to je dost penazi...a počas rodičovskej nemožem byť PN, však?..asi sa budem spoliehat že zamestnavatel mi spravi normalny vymariavaci zaklad, a budem aspon niečo od neho, snad to bude viac ako rd..

zalka
21. feb 2013

@majula25 no bohužial ....nič nespravíme

majula25
21. feb 2013

@zalka tak vam dakujem velmi pekne za odpovede...pekny zvyšok dna 🙂

pflegerin
2. mar 2013

Ahoj,dievčence,prosím Vás poradte mi,,ak som živnostníčka a pracujem v AT ako opatrovateľka,mám nárok na matersku na SR?V Rakusku su len problemy,čo sa týka materskej,tak by som chcela poberať na SR.Musim si niečo dobrovolne platiť,aby mi vznikol nárok na matersku na SR?DAKUJEM PEKNE 😀

zalka
2. mar 2013

@pflegerin na SVK sa nemôžeš dobrovolne prihlásiť na poistenie, nakoľko pri prihláške podpisuješ aj čestné prehlásenie, že nepracuješ v zahraničí. A ty pracuješ.