icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

zalka
14. júl 2014

@szco no prvých 10 dní platí PN zamestnávateľ .. a pochybujem, že tak tesne pred nástupom na MD by prišla kontrola ale stať sa to môže ... tak by si dnom kontroly ukončila PN
@petrolejka82 nie lebo nestihne 90 dní poistenia ... po skončení PP .. ale minimálnu mzdu má 352 eur .. a ked sa po skončení PP prihlási na DNP z VZ 402,50e tak bude vyššia MD o trošku ..

szco
15. júl 2014

@zalka

zalka, keby teda ta kontrola nahodou prisla a nenasli ma, a napríklad by sa mi nepodarilo ukoncit PN dnom kontroly (z akychkolvek dovodov) aky by to malo vplyv na mna, môjho zamestnavatela, moje materske?

petrolejka82
15. júl 2014

@zalka takze potom radsej, kedze ma moznost, nech sa teraz od 1.7. zamestna so mzdou 1207€-352€, teda do rozdielu max. VZ a na MD ist az po uplynuti 90 dni. Ak by sla na MD po ukonceni HPP, je v ochrannej lehote a MD pojde aj tak z maxima, prosim Ta? Alebo je rozdiel, pokial by sla ma MD pred ukoncenim HPP?

r1000
17. júl 2014

ahoj zalka,prosim ta poradis kamoske,je teraz na md. dnp je stale prihlasena,platila si ho aj pred md.po md si ho bude tiez platit a vyuzije aj pn. potom chce babo druhe,len nevie ak by sla do prace ako to je s dnp. ak by sla na dohodu pocas rodicaku posledny rok a potom zrusi dohodu a prihlasi sa na dnp,dostane md pri druhom babetku. ci musi odznova nazbierat tych 270dni ak by bola na dohode. alebo radcej nech nejde na dohodu a ma dnp?toto som jej nevedela poradit. ak by mala platila dnp 2015,2016 a 2017 by sla na md. tak by splnala tych 270dni.ci mooze byt na tej dohode pocas rodicaku alebo nie?poradis nam.dakuejeme viem ze je to este daleko ale ako to je teraz po novom

agatulienka82
24. júl 2014

@zalka ahoj, chcem sa Ťa ešte spýtať, 24.8. mi končí RP a 25.8. by som mala nastúpiť do práce ale keďže to už budem v 19.týždni tehu tak pôjdem na PN, mám cca 16 dní dovolenky. Je lepšie ak si ju vyčerpám teraz? Po skončení RP? Pravdepodobne dám po MD výpoveď ja, potom by som o ňu asi prišla, čo?

mary159
24. júl 2014

@zalka aboj vidim ze kazdemu radis a vies co a ako. Preto by som sa ta chcela opytat a ja na moj pripad, lebo som uz z toho uplne zmatena. Momentalna som na rodicovskej dovolenke a som stale zamestnana. V maji som zistila ze som tehotna takze som sa pripoistila na dnp. Nastup na matersku mam 11.11.2014. Podmienku 270 dni splnam takze narok na materske z dnp mam. Ale citala som ze ked dam zamestnavatelovi ziadost o materske tym dnom mi vznika nemocenske poistenie a preto mi den predtym skonci dnp a tym padom aj ochranna lehota a preto nebudem mat narok na materske z dnp. Je to pravda. Alebo ja spadam pod prechodne obdobie a dnp mi nezrusia lebo 270 dni dosiahnem az niekedy v januari a tym padom budem mat narok na matersku aj z dnp aj zo zamestnania. Dakujem velmi pekne. 😄

lwh
28. júl 2014

Dobry den. Asi som z inej planety, ale az dnes som zistila novinky ohladom dnp. Teta na socialke na mna kukala, ze co chcem 🙂 takze k veci. Som szco, poctivo platim sice z minima...a tak sme sa rozhodli pre druhe dietatko a teraz rozmyslam ako si zvysit matersku. Tehotna zatial nie som. prosim o akukolvek radu.

havana_frost
29. júl 2014

@lwh vyššie odvody = vyššia materská

evittam
29. júl 2014

@lwh Ahojky, no jedine zvýšiť odvody najlepšie z maxima, nič iné sa robiť nedá.....Prípadne sa zamestnať a mať dobrú mzdu aspoň 1000,- Eur 😀

tinkahalas
4. aug 2014

mozem sa spytat od 3/2012 som na materskej a mala som ju aj zvysenu kedze som si pred tym platila DNP som opat tehotna takze by som mala porodit zhruba 3/2015 asi sa mi to nebude ratat z toho DNP z minula vsak ....?:?? dakujem za odpoved

sami51
4. aug 2014

@tinkahalas moze, ak sa tesne pred tym poistis....pozistuj si viac info 🙂

tinkahalas
4. aug 2014

tesne pred cim ...pred materskou alebo pred otehotnenim lebo tehotna uz som

zonjushe
4. aug 2014

@tinkahalas zalezi, kedy ti presne skoncilo dnp a ci mas aj zamestnanie, z ktoreho si bola na MD?

tinkahalas
4. aug 2014

som zamestnana a poistenie som prestala platit asi 8/2011 lebo som ostala tehotna a pltila som to zhruba 2 roky

tinkahalas
4. aug 2014

@tinkahalas a zvysenu md som dostavala do 11/2012

tinkahalas
4. aug 2014

@zonjushe som zamestnana a poistenie som prestala platit asi 8/2011 lebo som ostala tehotna a pltila som to zhruba 2 roky
a zvysenu md som dostavala do 11/2012

tinkahalas
4. aug 2014

@sami51 som zamestnana a poistenie som prestala platit asi 8/2011 lebo som ostala tehotna a pltila som to zhruba 2 roky
a zvysenu md som dostavala do 11/2012.....poistit pred cim???? porodom lebo tehotna uz som....

zonjushe
4. aug 2014

@tinkahalas z dnp uz nic, lebo si viac ako 15 mesiacov bez poistenia..a okrem toho, od 1.7.2014 sa zrusil subeh povinneho a dobrovolneho nem. poistenia..

tinkahalas
4. aug 2014

@zonjushe dakujem

mima66
4. aug 2014

@zonjushe Dobry vecer, rada by som poprosila o informaciu v ktorom zakone a ktorom paragrafe konkretne najdem ustanovenie o tom, ze v pripade prihlasenia sa na DNP do 15 mesiacov od zaniku povinneho poistenia zo zakona by som mala narok na nemocensku (hned od zaciatku PN)? Vopred velmi pekne dakujem za odpoved!

zonjushe
4. aug 2014

@mima66 na stranke socpoist.sk - nemocenske - podmienky naroku - dobrovolne nemocensky poistena osoba ..

mima66
4. aug 2014

@zonjushe Dakujem 🙂

sami51
5. aug 2014

@tinkahalas ja byt na tvojom mieste by som pre istotu napisala do poradne socialnej poistovne....

merilin
5. aug 2014

ahojte mamicky, je tu dlha diskusia, nedalo sa mi precitat vsetko, ale chcem sa opytat, tie, ktore sa rozumiete do poistenia....dcerka sa mi narodila v 8/2012 dostavala z dnp do 1/2013. Teraz som tehotna a cakama babatko 3/2015. Budem mat narok na tu istu matersku? Dakujem

zalka
5. aug 2014

@szco tak by ti 30 dní nezaplatili PN .. a mala by si častejšie kontroly

@petrolejka82 stále bude mať minimálnu MD, nakoľko aj z 2 zamestnania potrebuje 270 dní poistenia a to nezíska ak neskončí prvý PP .

@agatulienka82 ak máš nástup na MD v roku 2014 tak môžeš ísť na PN hned po skončení RD, ak máš nástup na MD v roku 2015 tak čerpaj 1-2 dni dovolenky a až tak chod na PN ... a dovolenka ti neprepadne, a za dalšiu MD získaš dalšie dni dovolenky

@mary159 no neviem ti odpovedať, podla mna spadáš do prechodného obdobia, DNP ti vzniklo skôr ako prijali zákon

hruveop
8. aug 2014

@zalka ahoj, chcela by som sa informovať: 28.7.14 som mala 270 dní čo si platím DNP. Od 3.8.14 som na MD. Poslednú platbu za DNP odošlem v auguste, alebo ešte musím uhradiť aj tie 2 dni v auguste (ako si vypočítam sumu, za tie 2 dni)? Stačí potom, keď si zruším trvalý príkaz?
Ďakujem 🙂

zalka
8. aug 2014

@hruveop áno musíš uhradiť aj dva dni v auguste , a ak si do dnes nezaplatila DNP tak MD nedostaneš lebo budeš dlžná...
a ako vyrátaš ... sumu čo platíš vydelíš 31 a vynásobíš 2 a dostaneš koľko máš zaplatiť za august

hruveop
8. aug 2014

@zalka nie, mám uhradené, platba odišla 1.8. 🙂 tak teraz si zadám že nech mi uhradí tie dva dni a potom už platiť nemusím nič. DNP si nechám plynúť ďalej, nech nabiehajú dni 🙂 Ako to je potom pri RD keď som SZČO?
ĎAKUJEM

katarinagr
8. aug 2014

Ahojte, chcela by som sa obrátiť s obrázkou na baby čo vedia chodiť v týchto sociálnych dávkach 🙂) som teraz tehotná, termín mám v marci, momentálne na rodičovskej až do júla 2015, tiež mi stále trvá pracovný pomer. To že sa mi bude materská rátať z predpokladaného príjmu viem, len sa chcem spýtať či sa to dá ešte nejak ovplyvniť. Napríklad zamestnám sa ešte počas tohto roku 2014 na 3 mesiace. Bude sa mi rátať potom materská len z tohto "nového zamestnania"? alebo aj aj ? Veľmi pekne ďakujem za každú radu 🙂)

katarinagr
8. aug 2014

@merilin z dobrovolneho už dostavať nebudeš, ja to mám skoro tak isto 🙂 na materskej som do 6/2012 a termin mam 3/2015 🙂