Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
Ahoj zalka písala som Ti dávnejšie - Pracujem na stály Pracovný pomer 10 rokov s VZ 710 eur, teraz mám dohodu od 4.10.2014 s VZ 500 eur. Do 30.6.2014 som si platila DNP od 2012 s min. VZ. Od 1.11.2014 som ale PN - vypýtala som si 2 ks PN, nakoľko som tehotná a budem PN až do nástupu na materskú - fakt ťažké zdravotné problémy. Dohoda mi podľa papierov končí 31.12.2014. Ako to bude potom po 31.12.2014, keď mi skončí dohoda. Mám si stále pýtať u doktora 2 ks papierov na peniaze pre sociálku a ten jeden odovzdám ja priamo sociálke. A nevieš ešte jedno ma zaújma. V robote mi zostalo nevyčerpaná dovolenka 18 dní. Aký nárok budem mať v roku 2015 keď predpokladaný nástup na MD je v apríly 2015 a v januári dovŕšim 33 rokov. Díky moc
@zalka Ahoj, môžem ťa poprosiť o radu? Kamarátke trval pracovný pomer od 15.2.2011 do 7.11.2014 a momentálne je v 5tt. Ak by sa prihlásila od 10.11.2014 na dobrovolné nemocenské poistenie a následne išla napr.od 12.11.2014 na PN, bude mať nárok na MD z platu aj z DNP a môže niekedy prerušiť PN na pár dní a mať napr.PN najskôr od obvodnej a potom z gynekológie? A z akej sumy by si mala platiť DNP ak by chcela dosiahnuť max.výšku MD a jej HM činila cca 500,-Eur/mesiac?
Ahoj zalka ešte sa chcem spýtať dohoda mi skončí 31.12.2014 a v 04/2014 pôjdem na materskú, keď si budem pýtať 2ks žiadosti o materské - 1 pre zamesnávateľa TTP a druhé vystavia na tú firmu čo mi skončila dohoda k 31.12.2014, neviem...
@zalka ahoj zalka prosim ta da sa este vyuzit dobrovolne na matersku a tiez aj praca s dohody?ze by jej vyplacli s obydvoch? ci uz nie kamoska mi dala takuto otazku. nevedela som je odpovedat. platila si do 4mesiaca 2014 dnp, a od 6mesiaca je na dohodu, a teraz otehotneli je v druhom mesiaci . tak chcem potiahnut dohodu a potom tesne pred md, ju zrusi a prihlasi sa na dnp, aby mala s neho matersku a bude mat aj s dohody? ak je prcovny pomer tam uz nema pravo s dnp brat matersku.dakujem za radu
@zalka Prosim Ta, si tu najvacsi majster na teito veci: Teraz som druhykrat potratila, stale sa vsak chceme pokusat o babo. Posledne tri roky som sa vzdy snazila mat nastaveny DVZ tak, aby bola PN aj materska maximalna v pripade, ze sa mi podari otehotniet. Som v HPP vo vlastnej fiirme, momentalne len na skrateny uvazok na 100€ brutto. Mam prerusenu zivnost a moznost kedykolkvek si u niektoreho z klientov zalozit novy/dalsi HPP. Potrebujem radu, ako si mozem pripravit DVZ tak, aby nemocenske davky v 2015 boli maximalne. Planujem v pripade otehotnenia ist aj na PN a z nej na matersku, ak sa podari. Pravdepodobnost, ze otehotniem do konca roka je nizka. Rozmyslala som o vzniku HPP v 2015, ale ak nahodou otehotniem az napr. v 9/2015, na poistnom sa nedoplatim. Ak mas navod, budem moc vdacna 🙂
@petrolejka82 čo tak viac pracovných pomerov ? ... pár dohôd .. získaných 3x 270 dní ... a potom stačia pred PN 3x PP z min. VZ a máš max. PN a aj max. MD.
@zalka Ano, to je riesenie, ale ak PP vzniknu teraz a otehotniem o niekolko mesiacov, stale platim cely cas dohromady velke poistne. A prosim Ta, ako si myslela tych "ziskanych 3x 270 dni". Z kazdeho poistneho vztahu samostatne? Takze by museli vsetky PP aj dohody trvat min. 270 dni? Ale ked rozmyslam nad tym, co si napisala, ak tomu dobre rozumiem - stacili by mi 3 PP v momente, ked zistim, ze som tehotna, potom pri nastupe na PN nebude splnena podmienka 90 dni a vypocet bude 3x z minima. A materska tiez. Takto si to myslela? Dakujem.
@petrolejka82 2x dohoda s menšou mzdou, po splnení podmienky 270 dní poistenia z dohôd ukončiť dohody. A potom stačí pred MD si nájsť zamestnania a 3x z minima z 3 poistení MD dá dokopy maximálnu.
@zalka Prepac zalka, neviem, ci tomu celkom rozumiem, tak sa este raz opytam. PP na 100€ co mam necham bezat. Zalozim dalsie dve dohody na malu sumu. Po uplynuti 270 dni ich ukoncim. Tu sa zastavim, tomuto neorzumiem. Mam k dnesnemu dnu splnenu podmienku 270 nemocenskeho poistenia, preco tie dohody tiez musia trvat kazda dalsich 270 dni? Vdaka za trpezlivost 🙂
@zalka ahoj zalka stale plati ze ked je odhlaseny s dnp a moze ho spetne vyuzit, dva roky dozadu. kamoska ho mala v roku 2013 december, a planuju babo januar 2015 chce vyuzit dnp,lebo vyplatu ma malu a dnp mala s maxima?dakujem musi zrusit pracovny pomer este pred tym ako sa prihlasi na dnp. da sa to takto?dakujeme

@r1000 zmena sa dá robiť k prvému v mesiaci ... takže najskôr zmeniť k 1.12.