icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

evittam
18. nov 2014

@zalka Ahoj,este by som ta chcela poprosit o radu v pripafr tej mojej znamej-ak je od toho 7.11.vedena ako nezamestnana a pravdepodobne dostane aj podporu,ovplyvni nieco ak sa dnes prihlasi na DNP?

evittam
18. nov 2014

@zalka A ešte má aj dohodu o pracovnej činnosti - tú musí predpokladám zrušiť? ďakujem krásne 🙂

zalka
18. nov 2014

@evittam ked má dohodu tak nemôže sa prihlásiť na DNP takže správne musí ju zrušiť ak sa chce prihlásiť na DNP.

evittam
19. nov 2014

@zalka Díky moc.

zalka
20. nov 2014

@evittam rado sa stalo

r1000
21. nov 2014

@zalka zalka ahoj mam k tebe prosbu mam ocr na dieta a doktorka mi napisala 11dni ocr, mam to ist orpavit lebo viem ze ocr je len 10dni. alebo nemusim a preplatia mi len 10dni s dnp?prosim o radu aby som neprisla o ocr.dakujem ti krasne

zalka
21. nov 2014

@r1000 preplatia len 10 dní ... na 11 dôjde k prerušeniu poistenia a už nebude nepretržitié a budeš mať potom minimálne z DNP .. takže chod za dr. aby opravila .

r1000
21. nov 2014

dakujem zalka uz som bola u doktorky opravila mi to , dakujem ti za radu mohla som prist o dobre dnp.dakujem mocisko-))))

zalka
21. nov 2014

@r1000 rado sa stalo

r1000
24. nov 2014

@zalka zalka ahoj prosim ta mam k tebe este jednu prosbu, v piatok som bola s malou u doktorky, dostala horucky, len som nestihla socialku. ocr mi vypisala v piatok, no dnes nemozem ist na socialku horuckujeme a robime obklady, do kedy musim doniest ocr do socialky, zaciatok a koniec ocr?maju na to stanoveny termin,ci nie.dakujem ti

zalka
24. nov 2014

@r1000 no čím skôr treba šak pošli mng. na sociálku

babatko77
24. nov 2014

ahojte dnes som volala do socialky mam splnenych 379 dni DNP poslednych 14 dni nemam zaplatene este lebo som nevedela ze aj pocas PN to musim platit a dnes mi zahlasili ze nemam narok na matersku ani ked zaplatim tych 100 eur nedoplatok. Akoze sila nie? ze kvoli tomu ze som nezaplatila na cas sa mi rusi cele DNP a nedostanem vyplatenu matersku.
a pritom pred dvoma rokmi ked som mala nedoplatok (a ten bol vyse 2000eur) a zaplatila som do nastupu na MD nebol problem viete mi poradit co mam robit?

r1000
2. dec 2014

@babatko77 pocas pn sa dnp neplati .neviem co ti to povedali. ja som bola na pn s dnp a neplatila som iba dni ked som nebola na pn, a ked som bola na ocr s detmi tiez som neplatila. pekny den

r1000
2. dec 2014

@zalka ahoj zalka vies nam poradit, kamaratka je na materskje a matersku ma s platu s roboty, a chcu aj druhe babo,nechce ist do prace. len nevie kedy ma nastupit na tu druhu matersku aby o nu neprisla. vies nam v tomto poradit?ci musi mat odpracovane aj po prvom babetku? ona nechce ist do prace. ked bude na rodicovskom do troch rokov a do vtedy otehotnie a porodi druhe babo,bude mat narok na matersku ako pri prvom?dakujeme za radu.slubila som jej ze sa ta to opitam.pekny den zalka

r1000
2. dec 2014

@babatko77 ahoj teraz sa uz neda doplatit .uz to zrusili

babatko77
2. dec 2014

No ono skor je problem ze dnp pocas pn zateba platia iba rok a ja som bola rok a 2 tyzdne ale nevedela som o tom tak mi vznikol nedoplatok za 2tyzdne tym padom nemam narok na matersku lebo platby neboli vcas. Takze parada stale to menia aby to im vyhovovalo a aby sme my mamicky nemali na nic narok a zili z 200 eur no sna zaplakanie

zalka
2. dec 2014

@r1000 áno bude, ak je stále zamestnancom ... robiť nemusí ak jej v ten istý rok skončí RD a začne aj MD ..
pr. RD skončí 6/2015 a MD začne 8/2015 tak môže kludne nerobiť po RD ísť na PN a potom na MD.

r1000
2. dec 2014

@zalka a ked bude mat rodicak este,moze ist na pn s prace a potom na matersku.dakujeme

r1000
2. dec 2014

@babatko77 ty si bola v kuse rok na pn a dva tyzdne s dnp?ci si si aj medzi tym platila sama dnp?

babatko77
2. dec 2014

vkuse rok a dva tyzdne pred tym som si sama platila aj povinne aj DNP

r1000
2. dec 2014

@zalka ahoj zlaka prosim ta este dnp, ked pn napriklad od februara do maja 2014 potom si zaplatim dva mesiace a ak idem pn napriklad az v august 2015 tak potom sa rata rok dozadu kolko som marodila ,nie tie mesiace pred augustom 2014?

zalka
3. dec 2014

@r1000 presne tak ...

r1000
3. dec 2014

@zalka dakujem zalka , mislis ze stat niekedy zrusi cele dnp? to mi dala teraz kamoska otazku,lebo si chce zacat platit a boji sa ze co ked ho zrusia a prepadnu jej peniaze nieje to malo. nevedela som co jej mam odpovedat. jedine ze to je risk a bud ide do toho alebo nie. pekny dne zalka

zalka
3. dec 2014

@r1000 na toto vedia odpoved len politici nie my plebs.

janfo
8. dec 2014

Ahoj zalka - prosím o radu .... od 7.10.2014 som na dohodu s vymeriavacím základom 500 eur. Od 1.11.2014 som na PN - aký má dať zamestnávateľ priemerný vymer. základ pre prvých 10 dní pri DNP. Ďakujem

amstelko
8. dec 2014

Prve 10dni PN plati zamestnavatel,ak zacnem PN 15.12. BUDEM OK

dena1973
8. dec 2014

@janfo Ak si nemocensky poistená v SP (je to dohoda s pravidelným príjmom), tak nárok na nemocenské máš. Prvých 10 dní PN platí zamestnávateľ ako náhradu mzdy. Podľa zákona prvé tri dni je to 25% z denného vymer. základu zamestnanca a od 4. dňa do 10. dňa 55% z denného vym. základu zamestnanca. Od 11. dňa - do ukončenia PN už platí sociálna poisťovňa a to 55% z DVZ.
Čo myslíš tým aký má dať zamestnávateľ vymer. základ pri DNP???? Ak si dobrovoľne nemocensky poistená, tak s tým zamestnávateľ nemá nič spoločné!!! VZ si si určila sama a z toho sa platí aj DNP. No od 1.7.2014 už súbežné nemocenské poistenia (zamestnanec + DNP) zanikli. No možno tebe ešte trvá....k tomu sa neviem vyjadriť, lebo neviem, či so vôbec DNP a ak áno od kedy si poistená???

dena1973
8. dec 2014

@amstelko Ako to myslíš, či budeš O.K.? Ak si zamestnaná, tak nárok na nemocenské ti vznikne od 11. dňa PN (platí SP). Prvých 10 dní PN platí zamestnávateľ ako náhradu príjmu. Ak PN začne 15.12., tak od 15.12. do 24.12. platí zamestnávateľ a od 25.12. platí SP.

janfo
8. dec 2014

Nie chcem vedieť koľko mi vyjde a ako sa to bude počítať 10 dní ktoré mi zaplatia PN z dohody? Ako sa to počíta.

janfo
8. dec 2014

Proste chcem vedieť postup výpočtu denného vymeriavacieho základu... ďakujem všetkým