Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
@zalka Ahoj, už som ti raz písala, či ešte mám možnosť využiť DNP pri druhej materskej a chcela by som ťa opäť poprosiť o radu. Moja situácia: Som zamestnaná na dobu neurčitú, momentálne na rodičovskej dovolenke. DNP som naposledy bola počas PN a následnej MD od 20.2.2014 do 16.11.2014 (doplatila som si 2 týždne, aby som mala presne 270 dní). MD som poberala zo zamestnania aj z DNP. Chcem sa opýtať, či keby som chcela ísť cca o rok aj niečo na materskú (tak, aby som spĺňala 270 dní v posledných 2 rokoch), tak či mi stačí sa zamestnať pred odchodom na MD na dohodu a či budem mať nárok na materskú aj z dohody a bude sa mi do toho započítavať aj doba DNP. Samozrejme vychádzam zo súčasného právneho stavu za predpokladu, že sa nič nezmení. Jedná sa mi o minimálnu MD z dohody. Pracovať môžem iba na dohodu a len pedagog., umeleckú, lektorskú činnosť a pod., nakoľko som zc v štátnej správe. Ďakujem veľmi pekne.
@barborka49 bez poistenia môžeš byť max. 15 mesiacov ... ak to stihneš dovtedy tak áno zamestnaním na dohodu s pravidelným príjmom budeš môcť využiť dni DNP na zvýšenie si MD zo zamestnania s pomocou dalšej dohody alebo zamestnania
@zalka Nerozumiem. Čiže musím uzavrieť 2 dohody? Nestačí 1 + dni DNP? Zamestnanec som stále. A počítali by sa mi do tých 270 dní aj dni, ak by som teraz počas toho roka bola z DNP na PN alebo OČR?
@barborka49 ved stačí jedna, ja som písala, že k tvojmu TPP si daním dohody zvýšiš materskú ... tj. požiadaš o MD z dvoch poistení.
@zalka Ďakujem.
@barborka49 rado sa stalo
@zalka ahoj zalka prosim ta uz som to pisala tu na roznych temach ale s tymto nam nevies pomoct. kamoske skoncila materska a druhy mesiac jej ide rodicak. no pitala sa ma ze mozu ist aj manzelia na matersku na 28tyzd. , je to pravda?ma trvaly pracovny pomer a pozastavenu zivnost .mozu to nejako vyuzit? a ona musi sa prihlasit na urad prace alebo nemusi a staci ze si bude tych 7m .platit zdravotku? a ona si plati aj dnp o to nepride a moze ho vyuzit pri druhej materskej? davam ti vela otazok ale som stastna ze ta tu mame
@r1000 počas MD nemá muž zdaniteľný príjem, lebo nepracuje tak nemôže mať bonus danový ...
no a čo sa týka zvyšku hej mng. môže ísť na MD, ona bud si bude platiť alebo pôjde na UP, alebo ak má zamestnanie tak sa vráti do zamestnania, a DNP počas RD platiť musí ... ostatnému som nepochopila čo vlastne chceš
@zalka prepac ze pisem ako jelen, pitala som sa ci si ona musi dovadzat aj do socialky ci len zdravotku ak by nesla na urad prace. lebo potom chce este poberat rodicak. a dnp jej neukoncia to by sa musela len zamestnat alebo vratit do prace,toto som bola zvedava .dakujem zalka.pekny den
Ahoj zalka🙂prosim Ta od NR 2015 sa nemeni nejaky zakon,co sa tyka dobrovolneho nemocenskeho pre buduce mamicky,ako si prilepsit?dakujem🙂
Nevies ci sa tam nieco nepomeni k lepsiemu?
Dakujem Ti za info a cas🙂kazdy mysli nato,ako si v dnesnej dobe prilepsit...este sa chcem opytat v marci mi konci RD a opatrujem este babku.Mozem popri opatrovatelskom pracovat aspon 4 hodky ci nie?

@zalka ahoj zalka ako to je s pani ktora pracuje ako opatrovatelka v rakusku, a moze dostavat ak si bude platit dnp, matersku aj s toho aj s rakuska? dala mi taku otazku jedna znama ale toto neviem vobec. a ze ci zivnostnicky mozu mat dnp aj na slovensku ak maju zivnost? ze si platia same dnp, ci to plati len pri zamestnanich.