icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

zalka
20. jan 2015

@r1000 hovorím spriemeruje sa to ... príklad ako sa to počíta som ti napísala vyššie .. neviem čo ešte ti mám napísať ...

r1000
20. jan 2015

@zalka iba ci bude mat pravo na marodku? ak bude stale prihlasena a je na materskej , medzi tym zaplati a este vyuzije ocr, a plus pn a este zaplati. do tych 730dni sa jej rataju len tie dni co zaplati aby nazbierala tych 730dni. toto nerozumieme. ci sa jej rata do poistenia vsetko len tie co zaplati jej spriemeruju do marodky, ak zaplati so sumi 1250 dajme tomu za posledne tri roky ,dva roky dokopy dajme tomu 6mesiacov. bude mat narok na marodku?dakujeme

zalka
20. jan 2015

@r1000 do 730 dní sa rátajú dni kedy je prihlásená na PvN ... teda aj dni na PN, MD, OCR len musí byť aj prihlásená na PvN

r1000
20. jan 2015

@zalka PvN je prihlasenie na nezamestnanost to je prihlasena

inffinity
23. jan 2015

@zalka ahoj prosim te, neni to 100% k teme ale snad mi poradis. Kdyz jsem na RD s dvojmesacnou dcerkou a starsia 5rocna je chora ma pritel narok na ocr na starsiu? V robote polovina rika ze si muze vzit a druha zas ze ne. Pry ze kdyz sem na rd mam se starat o deti, ale logicky mi to prijde jako nesmysl vsak se nemuzu rozdvojit..kdyz kojim a mala se dusi kaslem a zvraci co mam delat a jeste v jine mistnosti at se nenakazi aj mala ☹ chteli bysme ju aj izolovat k babke ze by tatino s nou byl tam ale teda ma narok na tu ocr? Dekuji snad mi budes vedet poradit.

zalka
23. jan 2015

@inffinity má nárok na OCR môj názor, dokonca mal nárok na ocr aj ked si bola v pôrodnici s druhým dieťaťom.

inffinity
23. jan 2015

@zalka no on ma narok na ocr na me, ale ma i na starsi dcerku kdyz ja sem doma s mladsi?

zalka
23. jan 2015

@inffinity môj názor hej má nárok

inffinity
23. jan 2015

@zalka dobre diky 🙂

r1000
23. jan 2015

@zalka ahoj zalka kamoska mi dala otazku ze kolko bude mat matersku ak si da sumu 1650 vz, ja ze materska je vzdy tych 800e a pn s toho bude mat kolko?toto som jej nevedela povedat a este som jej povedala ze bude mesacne platit 35perc s tej sumy. co si mi uz pisala. prosim ta zvysenie vz si moze len k 1.2 ked vychadza na nedelu. moze ist v pondelok dat zmenu alebo az zase v novom mesiace 1.3.dakujeme

obcansr
23. jan 2015

@zalka Ahoj chcela by som sa ta opýtat, dnp platím od roku 2012už aj z PvN, v roku 2014 som sa v januári zo starého Dnp odhlásial k 14.1. 2014 a následne prihlásila od 15.1 na nove Dnp z VZ 1150e. Zaplatila som 3 dni a išla na pn až do MD , 17.3 mi končí MD a chcela by som sa opýtat, kolko by som dostala podporu kebyže idem na 6mes na up a manžela by som prehlásila rodičák? Dalo by sa niečo ešte stým urobit žeby som dostala vyššiu podporu , žeby som nejaké dni zaplatila z toho vyššieho VZ alebo nie? Dakujem

zalka
23. jan 2015

@r1000 MD je z maximálnej sumy 1236e tento rok , PN detto. Takže viac určite mať nebude.

@obcansr No neviem kedy si koľko dní z akého VZ platila a či máš v posledných 3 rokoch 730 dní poistenia ... ak máš tak určite ti pomôže pár dni zaplatiť vyššiu sumu .. zvýši to podporu ...

chorucka
23. jan 2015

@zalka Ahoj prosím ta vedela by si mi poradiť 5.1 som dala výpoveď dohodou ku 28.2 pracovala som tam 8 rokov 11.1 som zistila že som tehotná teraz som sa dala na pn aspon do 28.2 lebo pracujem aj nočné a to mi nerobí dobre Takže keď 28.2 ukončím pracovní pomer a ukončím aj pn a evidujem sa na urade práce budem dostávať podporu 6 mesiacov to by som mala byť v 8mesiaci tehotenstva Otázka teda znie či nebudem mať problém vybaviť matersku a následne rodičovský a podla čoho sa mi to bude počítať kedže budem už evidovaná ako nezamestnaná Ďakujem 😀

r1000
23. jan 2015

@zalka dakujeme zalka a ako to s tou zmenou vz ked chce urobit, musi len k 1.2 len teraz to vychadza na nedelu. moze aj v pondelok urobit zmenu 2.2 . ci musi cakat do dalsieho mesiaca. dakujeme krasne

zalka
23. jan 2015

@r1000 len k 1.2. môže urobiť
môže aj dnes odniesť papier na SP zo zmenou k 1.2.

zalka
23. jan 2015

@chorucka bude sa ti to rátať zo zamestnania, lebo si v ochrannej lehote ...
na PN môžeš ísť aj po zaevidovaní sa na UP ...
ísť na UP, potom PN, potom MD, po MD napísať RP na mng. a ty na UP dobrať podporu.

chorucka
23. jan 2015

@zalka Ďakujem potešila si ma lebo dnes ma obvodná lekárka dosť zneistila.

zalka
23. jan 2015

@chorucka len daj pozor aby ti nevzniklo iné poistenie, ( dohoda, DNP ) počas evidencie na UP lebo si znížiš MD.

chorucka
23. jan 2015

@zalka Ďakujem no neviem či by ma ako tehotnú niekde zamestnali hoci aj len na dohodu. Si zlatá ešte raz ďakujem 😉

r1000
23. jan 2015

@zalka prosim ta zalka aky to je papier , kde si ho moze stiahnut a ako sa vola na tu zmenu vz s dnp.dakujeme takze si to zanesie v pondelok. a co sa tyka nahlasit na podporu, nieje prihlasena na to nezames. to musi tiez vypisovat nejaky papier ci to staci ked v pondelok nahlasi na socialke.? a tiez datum musi byt k 1.2 ,vsetky zmeni sa robia vzdy k prvemu v mesiaci?dakujem

zalka
25. jan 2015

@chorucka no tak sa snaž nikde nezamestnať ..

@r1000 je to stále RLFO .. len hore zaškrtne zmena ... nie prihláška , nie odhláška ale zaškrtne zmena

obcansr
26. jan 2015

@zalka no 730 dní mám len ja som platila z minima najviac, z maxima len 3 dni minulý rok zatial som na MD, a stále na dnp poistení 17.3 mi končí MD a som chcela ist na urad na 6 mes a potom zas na rodíčák dovtedy by manžo poberal, kolko by som musela platit abby sa mi trocha zdvihla suma? VZ mam teraz 1150e predtým to bol ten minimum tých 393 díky

zalka
26. jan 2015

@obcansr no porátaj dni kolko si z akej sumy platila ... ja ti takto nepoviem ...
možno ti bude stačiť 5 dní platiť z vyššej možno 50 dní ... ja neviem ak nenapíšeš
zo sumy 393 som platila 15 dní
zo sumy 1150 som platila 5 dní reálne ...

aliwia
29. jan 2015

chcela by som sa ťa opýtať, mám DNP od júna 2014, ale bez poistenia v nezamestnanosti, mohla by som sa teraz prihlasiť na to poistenie, zvyšilo by mi to podporu, ak by som ju chcela čerpať hneď po MD. Teraz som na RD s prvým dieťaťom a čerpám PN z DNP a 18. februára nastupujem na MD. TPP som mala od jula 2008 do 31.12.2014. Ďakujem za odpoveď

aliwia
29. jan 2015

@zalka zabudla som ťa označiť,chcela som sa teba spýtať

zalka
29. jan 2015

@aliwia no ak chceš podporu tak poistiť sa budeš musieť ... ak ti skončil PP 31.12.14 a nie skôr ...
do výšky ako máš dôchodkové a nemocenské do tej výšky sa môžeš dopoistiť na poistenie v nezamestnanosti

aliwia
29. jan 2015

@zalka mám sa poisitiť už teraz od prvého februára a platiť to budem až kým nepôjdem na podporu? ďakujem

zalka
29. jan 2015

@aliwia no počas PN, MD neplatíš ... a áno ... na podporu by ti bolo dobré ísť po MD .. a RP prepísať na mng.

aliwia
29. jan 2015

@zalka ešte raz ti ďakujem, tak to chcem urobiť

zalka
29. jan 2015

@aliwia rado sa stalo