Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
@jankarojko no jedne PN ... a áno je potrebné sa odhlásiť lebo zanikne ti nemocenské a poistenie v nezamestnanosti zo zákona,
dôchodkové nezanikne a ak sa neodhlásiš tak toto budeš musieť platiť
Ahoj zalka, chcela by som sa prosim ta poradit, 1.8.som nastupila n matersku a v rozhodnuti pisu, ze mi narok nan zanika uplynutim 34 tyzdna. Chcela som sa opytat, ci to vychadza na 27.3., alebo 3.4.? A v oboch pripadoch som to uz presvihla, bude mat moj zamestnavatel z toho nejaky pruser?
@szco Ak bol nástup na materské 1.8.2014, tak koniec materského je 26.3.2015. Zamestnávateľ musí doručiť na SP registračný list o prerušení nemocenského poistenia z dôvodu nástupu na rodičovský príspevok od 27.3.2015. To platí, ak po ukončení materského si budeš uplatňovať nárok na rodičovský príspevok.
Dakujem. Ano, chcem ist na rd. Teraz ma len trapi to, ze 26.3.uz bolo. A zsmestnavatel to nenahlasil, co teraz? Pojdem to v ut.vybavit. Ale budu pre zamestnavatela nejake sankcie? A co to znamena pre mna? Mam si to nemocenske doplatit? Lebo by som chcela cca do roka druhe dieta a aby da mi ti vypocitavalo z toho zakladu, co som mala...
@szco Nič sa nedeje...len nech to prerušenie poistenia urobí zamestnávateľ čím skôr...a ty si nemusíš nič doplácať...to nie je nutné....všetko bude O.K.
Ak si budeš uplatňovať nárok na rod. príspevok z ÚP, tak z SP si pýtaj potvrdenie o poberaní materského (dokedy si ho poberala) a odovzdaj to na ÚP.
Dakujem dena. Takze zajtra pojdem do sp, vypytam si potvrdenie o poberani materskeho, potom datum ukoncenia oznamim zamestnavatelovi ( bude to 26.3.) a ten zanesie do sp registracny list o preruseni nemocenskeho, najlepsie hned zajtra...potom pojdem na up s tym potvrdenim a kopiou rodneho listu...no a na zdravotnu? Bojim sa trosku o tie lehoty, lebo som niekde citala vcera v tej panike, ze zdravotnej do 15 dni a socialnej do 8 dni...ale ty vravis, ze sa nemam bat, preco?
@szco Čo sa týka SP, tak tam stačí dať prerušenie poistenia na registračnom liste a ty nemáš čo doplácať...čo sa týka ďalšej materskej, tak táto skutočnosť ti to v žiadnom prípade nebude ovplyvňovať....
ZP, tak zrejme aj tam to treba nahlásiť, ale k tomu sa neviem úplne presne vyjadriť...no myslím si, že ak sa to urobí čim skôr, tak to nebude problém...
Dobre, dakujem dena...len neviem, ako to mam tej mojej zamestnavatelke vysvetlit, ze preco vlastne to bude ok, ked sme to presvihli? Urcite bude kopec kriku:( je to tak Lebo ked som bola na md, tak mi nemoc.platila sp a to iba do 26.3.a dlhsie nie a teraz bude toto platenie prerusene od 27.3., aj ked to zamestnavatelka nahlasi az zajtra? Mam jej povedat, ze ona ma iba oznamovaciu povinnost aby sp vedela, ze pokracujem cerpanim rd a nie nastupom do prace? Alebo ako?
A tie usle dni dochodkoveho poistenia budu mat dopad "len" na na vypocet dochodku?
Dena, zalka,dakujem vam naozaj velmi. Bezala som aj do sp, kvoli dochodkovemu poisteniu a tam ma pani presviedcala, ze dochodkove poistenie mi trva...pomooooc, ako si to overim?
Existuje aj dnes ešte možnost využit nejako dobrovoľne nemocenske? Da sa platiti este?
@lenocka8888 samozrejme, dnp nebolo nikdy zrusene, preslo Len viackrat nejakymi zmenami. Naoosledy tym zze
Nie je mozny subeh dnp a povinneho nemocenskeho poistenia
Ahoj @dena1973 chcem sa ťa spýtať ak teda mi vieš trošku helfnúť :D ako to funguje s DZP, mám dve deťúrence a pri oboch som si platila, aj som mala lepšiu materskú najprv som doplácala 25eur, pri druhom 50eur teraz je ten balík a dopláca sa cez 100-ku nejak tak a koľko by mi vyšla materaká, som zamestnaná od decembra (ako nechystáme sa ešte teraz) len informatívne..v tom ak by som si platila celých 9 mesiacov, tak cca 🙂 aj to neviem či ti dobre píšem, či mi budeš vedieť pomôcť
@vladikmatka bola zmena zákona 1.7.14 od toho dátumu, je zakázaný súbeh zamestnania a DNP, szčo a DNP .. takže už si nezaplatíš nič aby si mala vyššiu PN alebo MD...
jedine další PP alebo dohoda
@vladikmatka Je to tak ako pise zalka. Ak si zamestnana, doplacat ako DNP sa uz neda....zvysit si mozes akurat dalsim zamestnanim alebo dohodou.
@zalka ahoj zalka idem ta opet otravovat. prosim ta svagrina planuje babo,nemala nikdy dnp. iba pracuje a pitala sa ma ako si moze prilepsit matersku, co nam poradis? ja bud nech jej prida na vyplatnej paske sefka, alebo moze si platit dnp, ale ked pracuje nemoze mat dnp? moze dnp vyuzit nejako dala mi otazku?
ja ze sa tam plati uz vela mesacne 420e ak chce mat matersku a ona ze chce matersku s roboty a nieco si este prilepsit tak mislela na dnp. dakujeme za radu.
@zalka ahoj zalka a este otazocku na mna a moju rodinku, ked maly bude mat vo februari 2016 3r a manzel chce ist od augusta na matersku? prosim ta kedy to ma zamestnavatelovi oznamit, a ako?boji sa ze dostane vypoved, ci to pochopia. ja som mu povedala ze na to pravo zo zakona ma a vyhodit ho nemozu, mozno potom ano ak by chceli.
prosim ta poradis nam ako ma poziadat zamestnavatela, ma nieco vyposovat ci ba ma ist do kancelarie za veducimi.
a mne skonci rodicak, prosim ta kde to mam hlasit, mozem si dat ze len starostlivost o dieta do 6r bez toho prispevku. alebo co si musim platit, budem na urade prace?dakujeme
@r1000 je zakázaný súbeh Zamestnanie a DNP .. takže DNP si nezriadi ... a MD si zlepší lepšou výplatou alebo aj druhým zamestnaním ak bude trvať 270 dní alebo brigádou ...
min. mesiac vopred musí mng. požiadať o dovolenie ísť na MD ak s tým zamestnávateľ nebude súhlasiť tak ho môžu prepustiť ... nie je to tak, že on si zmyslí, odnesie papier a má MD .. zamestnávateľ musí súhlasiť.
@zalka dakujem zalka za odpisanie, a prosim ta zatial sa nic nemeni a ani nevyslo nic nove v dnp? ci sa nieco nezmenilo ,nenastali nejake zmeny a tak.....pekny den alebo sa nechysta nieco noveho, citala som len ze rodicovske maju v plane zvysit s tych 203e , dat matkam viac ale ci to schvalia to je vo hviezdach. pekny den ti prajem
@zalka Ahoj Zalka.
Chcem ta poprosit o pomoc. Od minuleho tyzdna, tj. od 20.4.2015 som na PN, narok na PN aj matersku budem mat zo zamestnania (15.10.2013 do jula 2015). Chcem sa ale opytat, platila som si aj DNP od 29.7.2013 do 30.6.2014. Z tohto dobrovohneho poistenia nebudem mat asi narok na PN, ani na matersku, je to tak? Dakujem

@jankarojko asi sa len hodit na marodku nech sa ti aspon nieco vrati :(