icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

dena1973
30. apr 2015

@liliana363 Narok ti vznikne iba zo zamestnania...

anickami
30. apr 2015

@liliana363 ja myslim ze PN nie, ale na materske asi ano, ved sa beru posledne 2 roky pred porodom, podla mna by ti to mohlo vyjst. Ja by som si ziadost podala, ved nestratis nic.

zalka
30. apr 2015

@liliana363 áno je to tak... je zakázaný súbeh DNP a zamestnania

chorucka
4. máj 2015

@zalka ahoj Prosím ťa mám všetko tak na tesno že neviem ako to riešiť Takže od 1.3.2015 som nezamestnaná ale od 12.1.2015 som pn a pn budem do vypísania materskej počítam tak že na materskú ma vypíše 3.8.2015 Na materskej by som chcela biť do 1.3.2016 potom by nastúpil na materskú manžel a ja by som si vyčerpala podporu v nezamestnanosti a Otázka znie či by som mohla po ukončení manželovej materskej nastúpiť na rodičovskú a on by sa vrátil do práce respektíve či by som mohla dobrať nevyčerpanú materskú a pokračovať rodičovskou Vieš chcem využiť každé € keďže do podpory by som sa ešte zmestila 2roky za posledné 3roky odpracované lebo potom po rodičovskej by som už nemala nárok na podporu. Prosím ťa o tvoj názor či som si to dobre naplánovala. Ďakujem 😉

zalka
4. máj 2015

@chorucka na MD budeš 34 týždnov ... minimálne 28t po pôrode ...
a na to aby si mala nárok na podporu treba mať splnenú opdmienku 730 dní odpracované za posledné 3 roky
čiže maximálne 364 dní môžeš byť bez poistenia ...

zle si to naplánovala ....
urob to ináč ... ukonč PN, prihlás sa na UP ... požiadaj o podporu , pár dní poberaj podporu ... potom chod zase na PN, potom na MD ... a ked ti skončí MD ... tak chod na UP a mng. nech požiada o MD
a po jeho MD môžeš prejsť na RD , a odhlásiť sa z UP

chorucka
5. máj 2015

@zalka Ako a z coho sa mi potom bude rátať podpora. lebo to už asi nestihnem mať za posledné 3roky 730dní a ako dlho by mi bola podpora vyplácaná?

zalka
5. máj 2015

@chorucka urob toto ako som ti napísala vyššie ...
urob to ináč ... ukonč PN, prihlás sa na UP ... požiadaj o podporu , pár dní poberaj podporu ... potom chod zase na PN, potom na MD ... a ked ti skončí MD ... tak chod na UP a mng. nech požiada o MD
a po jeho MD môžeš prejsť na RD , a odhlásiť sa z UP
podpora sa bude rátať z platov za posledné dva roky ...

stačí ti ukončiť PN na týžden dva, ísť na UP... a potom ísť na novú PN .... podporu ti vyrátajú... a máš dva roky času ju vyčerpať ... ale ak by si šla na podporu po MD, teda žiadala ju po MD .. tak ju už nedostaneš .... takže musíš teraz požiadať o podporu ...

chorucka
6. máj 2015

@zalka dalo by sa platiť dobrovolné poistenie v nezamestnanosti buď teraz počas pn alebo počas materskej ? a malo by to nejaký vplyv potom na vznik podopry?

chorucka
6. máj 2015

@zalka Lebo mne by sa asi ťažko ukončovala pn keď som na rizikovom neviem čo by na to povedala lekárka ☹

zalka
6. máj 2015

@chorucka no musela by si platiť s poistením v nezamestnanosti aj dôchodkové a to je dosť veľa % čo treba platiť ...

chorucka
7. máj 2015

@zalka a od kedy by som mala platiť to poistenie v nezamestnanosti a to dvochodkové A ešte nemohla by som teda tu PN ukončiť k 1.7.2015 ísť na UP a 1.8.2015 nastúpiť na materskú že by som už potom nenastupovala naspať na PN po UP ale rovno materská. Kde sa dá zistiť koľko % a z akej sumy sa to počíta.

zalka
7. máj 2015

@chorucka tak kašli na platenie ... urob to ináč
týžden pred nástupom na MD ukonč PN,
chod na UP sa zaevidovať
potom pôjdeš na MD
a po MD ... ty pôjdeš nazať na UP dočerpať podporu a tvoj partner si požiada o RP ..
po 6 mesiacoch sa odhlásiš z UP .. a prepíšete RP na teba a si doma na rodičovskej

chorucka
7. máj 2015

@zalka tak toto sa mi celkom páči 😎

r1000
26. máj 2015

@zalka ahoj zalka opet sa ti ozivam potrebujem poradit, opet sme potratili-(((. prosim ta stale vyuzivam dnp. platim si ho a teraz som na pn az do oktobra asi. prosim ta dnp chcem(dnp mam od oktobra 2013) vyuzit podporu zalozila som si to 1.2.2015 takze narok budem mat na podporu s dnp az po tych 730dni nikedy marec 2017. prosim ta to si mam uplne zrusit dnp a ist na urad prece sa normalne nahlasit a poziadat potom s dnp ak este bude, podporu? a po podpore ak by sme este otehotneli ak sa prihlasim na dnp, budem mat narok na matesku? stale plati tych dva roky dozadu musis mat 270dni. ja viem ze planujem dopredu, ale ked ten cas tak rychlo uteka. dakujem ti za radu pekny den

zalka
26. máj 2015

@r1000 áno stále to tak platí ...
na podporu 730 dní
na MD alebo PN 270 dní

r1000
23. jún 2015

@zalka ahoj zalka, prosim ta do kolkych dni ma socialka vyplacat ocr s dnp. vzdy mi vyplatili k 15 v mesiaci a tento mesiac mi mali vyplatit a zatial nic.mam tam ist osobne?alebo cakat do konca mesiaca? co mam robit poradis mi prosim

zalka
23. jún 2015

@r1000 skús im zavolať .. čo sa stalo a kde je problém ...

dena1973
23. jún 2015

@r1000 podla toho kedy je uzavierka. Kazdy mesiac to moze byt iny den....ale zavolaj a budes vediet na com si a kde je problem...

r1000
24. jún 2015

dakujem baby idem sa osobne opitat, pekny den

iizzaa123
24. jún 2015

@zalka
Dobry den,mozem aj ja poprosit o radu,info ohladom materskej..

Nástup na MD 9.8.2015, TP mám 20.9.2015. Do tohto termínu mám za posledné 2 roky splnenú podmienku poistenia 283dní, aj napriek tomu, že od 1.7.2014 som SZČO, dobrovoľne poistenie si neplatím,povinnost platit Dnp mi k 1.7.2015 nevznikne.Chcem sa preto informovať, či mám nárok na materskú, nakoľko som sa bola 2x pýtať na pobockach soc.poistovne a vzdy mi povedia nieco ine. Jedna ze narok mam,druha ze narok nemam,nakolko som nebola nemocensky poistena v case vzniku naroku na matersku.Neviete mi prosim poradit ci sa tym mysli konkretne mesiac otehotenia,alebo ked sa poistim napr.este na august bude sa mi to ratat ako ,,cas vzniku naroku na matersku"?dakujem

zalka
24. jún 2015

@iizzaa123 nerozumiem ... tie dátumy mi nedávajú zmysel ...
kedy ti končí PP či kedy ti skončil ? ... a ku dnu pôrodu budeš mať 270 dní poistenia?
ak ti PP skončil po otehotnení nárok na MD je lebo si v čase skončenia PP bola tehotná tak si v ochrannej lehote ... fakt nechápem čo chceš vedieť a ani tým dátumom ...

iizzaa123
24. jún 2015

@zalka TP mam 20.9, na zaklade toho mi na socialke vyratala spatne za dva roky ze som bola poistena 283 dni. Nebola som vsak poistena v case otehotnenia , nakolko PP mi skoncil 30.6.2015 a od 1.7 som SZCO a DNP si neplatim. Chcela som vediet, ci ked si napríklad doplatim DNP v auguste, pocita sa to ako poistenie v case naroku vzniku na matersku? Alebo sa ten cas vzniku naroku na matersku pocita iba mesiac otehotnenia?

zalka
24. jún 2015

@iizzaa123 halo kontroluj dátumy ... dnes je 24.6.15 ... ta kedy ti skončil PP ... lebo to čo píše nedáva zmysel

lillylilly
1. júl 2015

ahoj @zalka .... raz v minulosti si mi uz poradila, preto sa na teba obraciam opat.. z kazddej strany okolia mam u seba ine informacie, teda sa chcem poistit odbornikom..
chcela by som na bud. rok otehotniet, resp. otehotniet teraz, a bud. rok rodit.. preto si to chcem (pokial to vyjde) naplanovat dopredu, (vyssiu matersku), a teda som zacala okrem jednej roboty (TPP, s dobou urcitou, ta konci 31.12.2015), este robit aj v druhej (TPP, od 1.4.2015 zatial na rok, teda do 31.3.2016, ale tam je iste predlzenie na dobu neurcitu)..
teda od aprila mi zamestanavatelia odvadzaju 2x zdravotnu, soc. atd... (dufam ze to nie je problem)..

moja otazocka, ako dlho dozadu sa pri vypocte materskej berie na vypocet prijem spatne? resp. dokedy by bolo potrebne - dobre, mat takto 2 roboty (lebo tu prvu som chcela po lete (september) ukoncit, a mat len prijem z druhej), resp. ako najlepsie by to slo? (oplatilo sa mi to vobec teraz takto tahat?) tehotna zatial nie som, len uvazujeme nahlas.. ;) ako by to bolo prosim najlepsie riesit?

do buducnosti tiez uvazujeme mozno nad zmenou krajiny..

dakujeem..

zalka
1. júl 2015

@lillylilly to sa tak neberie ...
ak budeš tehotná v čase skončenia prvého PP ... tak sa ti MD vyráta z prvého PP z ochrannej lehoty
a z druhého PP z aktívneho poistenia ...

ak otehotnieš po skončení PP .. tak sa ti MD vyráta len z druhého PP
v žiadnom prípade sa odvody nezrátavajú ... posudzujú sa samostatne pre účely PN aj MD ...

lillylilly
1. júl 2015

@zalka teda ak tomu chapem spravne, tak by sa mi z pohladu vypoctu vysky materskej financne viacc oplatilo otehotniet teraz, ked mam oba prijmy aktivne, teda kym neskoncim s prijmom prvym, teda do konca leta, cca? ;) a nie je tam nejaky cas z ktoreho sa berie vypocet, kym skoncim druhy pomer, teda napr. tych 270dni.. alebo nieco? ;)

zalka
1. júl 2015

@lillylilly áno správne chápeš ... otehotnieť tak aby si mala aktívne oba príjmy ...
a nechápem čo ťa dalej zaujíma ... skús to preformulovať

r1000
6. júl 2015

zalka ahoj prosim ta kolko si mam zaplatit do socialky za 7dni ocr, VZ mam 1205e, neviem si to vypocitat.
prosim ta o pomoc.
za cely mesiac som platila cca 425e a to videlim poctom v mesiaci 30 a to krat tych 7dni. aby som neurobila chybu radcej sa pitam a dam si poradit. DAKUJEM

evittam
6. júl 2015

@r1000 Ahoj,viem,ze si neoslovila mna,ale pocas OCR sa odvody neplatia,SP by mala tych 7 dni zaplatit 55% z VZ. Ty vlastne zaplatis ten zvysok dni,t.j. ak si bola na OCR v juni 7dni tak zaplatis za 23dni odvody😉

petty12
6. júl 2015

Ahojte 🙂 vedel by mi niekto poradiť? Od 1.1.2014 som na UP. Od 15.1.2014 si platím DNP až doteraz Jún 2015. V decembri by som mala nastúpiť na materskú. Som v 4 mesiaci tehotenstva. Mám nárok na materskú?? A musím si platiť DNP naďalej po nástup na MD?? Alebo ju už môžem zrušiť?? Ďakujem za každú odpoveď 🙂