Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia
Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved
Ahojte baby.
Mam jednu otazku...🙂
Mala som zvysenu matersku....dcerka ma 2 roky...je tam neaka ochrana lehota...ak otehotniem do 3 rokou ze budem mat znova vysoku matersku ? neviem ci som to zrotumitelne napisala 🙂
@sanys Ak ti uz skoncil PP, tak narok ti na materske nevznikne. V tom pripade bude narok na RP z UP od narodenia dietata. Ak PP bude trvat do nastupu na 2. materske, vtedy narok na materske vznika. Narok by sa pocital z rovnakeho prijmu ako pri 1. materskej, len ak by sa mzdy upravovali a tykalo by sa to aj teba, tak by sa pocitalo z noveho prijmu.
@evittam cize mozem sa spytaat ? mam klasicke poistenie zo zamestnania ..a aj to sa rata? ci to musi byt 270 dni z DNP? cize ked mam klasicke NP a napr. by som zistila ze som tehu a sla by som na rizikove , ta mi staci sa vtedy prihlasit na DNP akoze tych 26 tyzdnov z maximalneho ale zaplatim par dni a idem na marodku a dostanem potom maximum?? a na marodke mozem byt az do porodu? som z toho jelen.. 😀
@petty12 uf este ze tak ..lebo tak sa to da zvladnut..keby ze si mam platit dnp tych 130 e tak to neviem ci by som zvladla..len dufam ze to zasa nezrusia ked dojdu na to ze to mamicky vyuzivaju ..lebo vsetko co sa mohlo dat porusili 😖
cize keby ze som tehu tak mi staci sa prihlasit na dnp z maxima , zaplatit cca tyzden, ist na PN a byt na PN az do porodu a dostanem maximum?

@petty12 nárok na MD máš, a ak si tehu, tak môžeš ukončiť DNP, vznikne ti nárok na PN aj na MD ... z ochrannej lehoty, na MD ale nastupuje sa z OL presne 6 tyždnov pred termínom pôrodu ...