icon

Materská z dobrovoľného nemocenského poistenia

cicuskam3
4. nov 2012

Dobry vecer Od februara 2008 do 31.januara 2012 som pracovala.Potom som dala vypoved. Hned na druhy den som sa zaevidovala na urade prace. Od februara 2011 som si platila DNP ale kedze sa menil zakon automaticky mi k 1.februaru 2012 DNP zaniklo. Vo februari 2012 som zistila ze som tehotna tak som isla na socialne a 12.3 dala som si nove DNP z maxima zaplatila som si 7 dni a 19.3 som isla na ryzikove cize na PN viem ze narok na matersku z prace nemam kedze ked som otehotnela bola som nezamestnana len sa chcem opytat ci budem mat narok na matersku z DNP ked som si zaplatila 7 dní z maxima. teraz som v 25 tyzdni viem ze Vam to datumovo sediet nebude ale prve som potratila a som tehotna druhy krat a na PN som uplne od zaciatku. termin mam 10.2.2013 Dakujem za odpoved

zalka
6. júl 2015

@petty12 nárok na MD máš, a ak si tehu, tak môžeš ukončiť DNP, vznikne ti nárok na PN aj na MD ... z ochrannej lehoty, na MD ale nastupuje sa z OL presne 6 tyždnov pred termínom pôrodu ...

petty12
6. júl 2015

@zalka Ďakujem za odpoveď

r1000
6. júl 2015

@evittam dakujem ti za odpisanie zle som to napisala. neviem kolko mam zaplatit na socialke za tych 23dni kolko je to na den. aby som to zle a nedala malo a by mi hned zrusili dnp.dakujem

sanys
6. júl 2015

Ahojte baby.
Mam jednu otazku...🙂

Mala som zvysenu matersku....dcerka ma 2 roky...je tam neaka ochrana lehota...ak otehotniem do 3 rokou ze budem mat znova vysoku matersku ? neviem ci som to zrotumitelne napisala 🙂

dena1973
6. júl 2015

@sanys Ak ti trva PP a subezne si bola resp. budes dobr.nem.poistena, tak narok z DNP ti uz nevznikne. Subezne nemoc. poistenie (zamest. + DNP) je uz zrusene.

sanys
6. júl 2015

@dena1973 och ja som debil v tomto...lja som si neplatila nem.poistenie...ja som bola zamestnana .....bude sa to pocitat aj pri druhom.....ospravedlnujem sa ale nevim vobec v tomto chodit tak to neviem ani poriadne vysvetlit :-/

dena1973
6. júl 2015

@sanys Ak ti uz skoncil PP, tak narok ti na materske nevznikne. V tom pripade bude narok na RP z UP od narodenia dietata. Ak PP bude trvat do nastupu na 2. materske, vtedy narok na materske vznika. Narok by sa pocital z rovnakeho prijmu ako pri 1. materskej, len ak by sa mzdy upravovali a tykalo by sa to aj teba, tak by sa pocitalo z noveho prijmu.

sanys
6. júl 2015

@dena1973 Celkom nerozumiem.Ja som mala na dobu urcitu...skoncila mi doba urcita a hned som isla na marodku a potom na matersku. Takze v takomto pripade uz s tou druhou takou istou materskou nemozem pocitat?

evittam
6. júl 2015

@sanys Presne ako ti napisala Dena,pokial ti PP zanikol,nemas narok na MD, len na RD.

sanys
6. júl 2015

@evittam Dakujem za rady...a baby opati sa este platit si dobrovolne nemocenske? Alebo poradte nieco ...🙂

zibi
6. júl 2015

@petty12 a kolko sa teraz plati to DNP ?

evittam
6. júl 2015

@sanys No oplati sa ak vies,ze budes max.do roka tehotna,mesiac-dva si zaplatit z maximalneho VZ a potom PN az do nastupu na MD.

evittam
6. júl 2015

@zibi Minimalne cca 130Eur,max.cca 425Eur

sanys
6. júl 2015

@evittam
Dakujem za odpoved...
Mozes mi prosim ta este povedat kolko sa to asi plati...a kolko mesiacou musi byt zaplatene pred otehotnenim?

petty12
6. júl 2015

@zibi ja platím 150 eur a pokiaľ sa nemýlim musíš mať poistenie 270 dni pred MD alebo aj PN.

zibi
6. júl 2015

@petty12 uf tak to je dost .. 😝 skoda ze to tak zvysili

zibi
6. júl 2015

@evittam a cez pn sa teiz plati?

petty12
6. júl 2015

@zibi nie cez PN neplatíš nič

evittam
6. júl 2015

@sanys No musis mat za posledne 2 roky 270dni NP a potom ti staci mat DNP z max.VZ 26 tyzdnov pred nastupom na MD. A zaplatis napr.tyzden a das sa na PN-cez kt.neplatis a dostanes max.MD.

zibi
6. júl 2015

@evittam cize mozem sa spytaat ? mam klasicke poistenie zo zamestnania ..a aj to sa rata? ci to musi byt 270 dni z DNP? cize ked mam klasicke NP a napr. by som zistila ze som tehu a sla by som na rizikove , ta mi staci sa vtedy prihlasit na DNP akoze tych 26 tyzdnov z maximalneho ale zaplatim par dni a idem na marodku a dostanem potom maximum?? a na marodke mozem byt az do porodu? som z toho jelen.. 😀

petty12
6. júl 2015

@zibi áno rata sa aj zo zamestnania poistenie za posledne 2 roky musíš mať tých 270 dní. Môže to byť aj pol na pol aj zo zamestnania aj z DNP. 🙂

zibi
6. júl 2015

@petty12 uf este ze tak ..lebo tak sa to da zvladnut..keby ze si mam platit dnp tych 130 e tak to neviem ci by som zvladla..len dufam ze to zasa nezrusia ked dojdu na to ze to mamicky vyuzivaju ..lebo vsetko co sa mohlo dat porusili 😖
cize keby ze som tehu tak mi staci sa prihlasit na dnp z maxima , zaplatit cca tyzden, ist na PN a byt na PN az do porodu a dostanem maximum?

jajka68
6. júl 2015

@zibi ano, ale musis mat tych 270 dni za posledne 2 roky, ja som to teraz tiez riesila. bo nemam tych 270 dni a chceme druhe dieta

zibi
6. júl 2015

@jajka68 a si si doplacala DNP teraz?

jajka68
6. júl 2015

@zibi bola som sa prihlasit, ze budem platit minimalne, ale asi to nebudem platit a nejako to poriesim s tym, ze sa zamestnam s max. odvodmi a potom sa dam na PN

zibi
6. júl 2015

@jajka68 drzim palce nech to nejako vyjde ..a ked mas moznost sa niekde takto zamestnat tak to je potom super 😉

jajka68
6. júl 2015

@zibi hej mam, tak preto to asi tak vyriesim.

zibi
6. júl 2015

@jajka68 tak potom niet o com 🙂

evittam
6. júl 2015

@zibi Nie je mozny subeh zamestnanec a DNP od 1.7.2014

evittam
6. júl 2015

@jajka68 Ak by si platila min.odvody,tak dostanes aj min.MD