icon

Materskú poberám v SR, rodiť budem v UK. Mám nárok na pôrodné?

cukrinka004
19. okt 2010

Chcem sa vás žienky opýtať ak mi viete poradiť či by som mala nárok na pôrodné a potom na materskú v UK ak by som tam rodila, mám tam totiž priateľa ktorý tam pracuje a aj ja aj on chceme aby bol pri pôrode ale problém je v tom že by mu nedali dlhšie voľno z práce a potom chcela by som aby sú malého aj on užil trošku a videl ako maličký rastie a užil si ho lebo sa na neho strašne teší a mne by to tiež dosť pomohlo hlavne psychicky.Ďakujem 🙂

evkacka
19. okt 2010

Ahoj, skus sa spytat mamičiek v tejto teme su hrozne zlate a ochotne a maju o tom prehlad 😀
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/socialny-system-v-uk-materska-a-pod-poradte/

ale myslím, že keby sa ti miminko narodi v UK poberala by si podporu len tam, pretože tu by si sa musela automaticky odhlasiť z poisťovne a byť poistena v zahraničí, a tym by ti zanikal narok na porodne na SR, ale ešte je tu možnosť, že by si do anglicka vycestovala ako turista, tu by si si len priplatila napr. v allianci extra turisticke urazove poistenie na niekolko dni a svojim sposobom by ti potom ten narok nemal prepadnut, pretože by si bola stale poistena aj v sr a len na navsteve v uk, kde by si nahodou porodila 🙂))

ale to je len moj odhad, ked som ja žila v uk, možno sa to odvtedy pomenilo, ale maminky v horeuvedenej teme ti určite povedia info z pravej ruky 🙂
prajem vela zdarvíčka, nech sa už narodi miminko kdekolvek, ahoj