Matkám nepridajú ani cent
Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.
Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.
Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.
@juraj3333 teraz naozaj nechapem, obe deti sa vam narodili v UK a nevedia riadne po anglicky, to je snad sranda, byvali ste tam minimalne 6.rokov a tvoja zena sa nenaucila riadne po anglicky? To je sila, ale benefity ste si vedeli vybavit.... brrr
@maciatkolulu presne toto napadlo aj mna, deti ta, narodene a v skolke problemy s recou
co chces deti mali 3 roky ked zacali chodit do skolky, ja som pracoval normalne jak treba ja som moc benefitov nebral, ako pracujuci ludia tam moc benefitov nemaju , ludia bez prace a hlavne pary s detmi ktory nikde nepracuju tam poberaju velke mnozstva benefitov
mala ked nastupila do skolky zacala rozpravat a opakovat slova ale potom z nicoho nic prestala rozpravat a asi skoro rok mala utlm v reci ale to bolo asi sposobene ockovanim alebo neviem cim, cil uz pekne rozprava chvalabohu
@maciatkolulu
@sense to je isty okruh jednoduchsich dedinskych ludi, co sa odpelhaju do cudziny, zdrzuju sa medzi svojimi, nic sa nenaucia, mukluju za drobne v zavodoch a doma sa hraju na nieco viac
@sense asi tqk, ja ani v cudzine nerobim, ale uz sa na mna nalepili nemecke slovicka a to som sa nemcinu urcila na zakladke jeden rocnik a kedze sa dennodenne stretavam s roznymi cudzincami, tak sa aj ta anglictina zlepsuje, cize ak niekto robi napr.v anglicku a nenauci sa po anglicky, tak to svedci o mnohom
@juraj3333 ked niekto zije v cudzej krajine, vie, ze sa tam ide stahovat, ze chce uzivat benefity danej krajiny, tak sa podla mna najprv nauci rec, ked to nejde, tak sa uci tam, nie je celkom normalne podla mna, ze deti, ktore tam vyrastali a chodili do skolky, nevedia jazyk krajiny, kde zili jedno 5 a druhe3 roky, moj syn je bilingvalny ma tri a hovori plynule materinskym jazykom, rozumie druhym jazykom a s otcom uz zacina komunikovat druhym, samozrejeme to miesa, ale teda, kebyze zijeme inde, tak sa stretavame so susiedmi, matkami na ihrisku, som v obchode, v materskych centrach, ja neviem kde, tak ci chcem, ci nechcem, tak melem uz tou anglictinou a deti by som do toho tlacila a tlacila, to je vasa blbost, ze deti nekomunikuju... A ja byt anglicanom, tak som vazne nasrata, ze z mojich odvodov, ktore su nemale, mam zivit darmozracov z inych krajin, tym nemyslim priamo vas,😉 ktori pridu a vyuzivaju benefity nezamestnych a inych vyzirok
@maciatkolulu veru aj nasa je bilingvalna a to doma vypravame obaja po slovensky, ma 3,5 a sprechuje rovnako dobre ako slovensky dokonca aj lepsie lebo slovenska gramatika jej nejde moc, kedze pouziva stavbu vety ako nemci...
si vezmi napr romovia ktory tam prisli zneuzivat system im platili ubytovanie, plyn, elektrinu, a este dostavali okolo 400 gbp tyzdenne aby mali z coho zit a len doma alebo pri automatoch vysedavali, ja som tam drel v praci a bol som rad ked som mal tyzdenne okolo 200 libier vyplatu, nie kazde dieta ti zacne rozpravat hned niektore ti zacnu rozpravat az od 5 rokoch kazde dieta je individualne, a do skolky chodili len pol roka bo potom sme sa vratili na slovensko , ale uz nechcem riesit anglicko, co bolo bolo a u nejak bude
@juraj3333 zacinam pochybovat, ci vies vobec co pises.... ved si napisal, ze v anglicku chodili do skolky od troch rokov, to u fakt nevies??? Predtym si pisal, ze zena je doma s malymi detmi a nepracuje, vzapati pracovala a deti boli v skolke do 12.00 Predtym si pisal, ze vam nema kto pomoct, zrazu svokra na obzore... nuz celkom vtipne, a sedis na tom konovi a sedis, ja teda neviem, ne kebyze sedi muz na konovi a vypisuje koniny, tak mam nanho svoj nazor😅
@maciatkolulu ved je to jasny troll 😉 novy nick a taketo veci sem pise? Sa cudujem, ze sa este ziadna nechytila toho ockovania, co spomenul
uz to nebudem riestit v uk sme boli pred dvoma rokmi
@juraj3333 hahahahaha, v uk ste boli pred dvomi rokmi, ale teraz vidim, ze si riadnu pucu robis, len tak dalej, ja sa normalne zabavam uz😅
@maciatkolulu no mne je divné už to, že sa nejaký muž motá na ženskom fóre, pre môjho partnera je to nepochopiteľné. Ešte keby sem šlahol tému - čo by potešilo manželku na Vianoce, aký darček by baby poradili, to by som chápala. Ale bedákať tu hodiny, aké je to finančne zložité s dvomi malými deťmi...Čo takto zdvihnúť riť a miesto bedákania na fóre mať nejakú brigádu? Keď má jeho žena čas sedieť na Pokeci, môže po práci chodiť upratovať, môže piecť, muž môže strážiť deti, či? Bol v zahraničí a žijú z ruky do huby, nenaučili sa reč, deti sa nenaučili reč, tak na čo tam do čerta boli? Ak tam amli taký prístup k životu, ako tu, tak sa nedivím, ani tu ani vonku pečené holuby nepadajú do huby. Mám rodinu v zahraničí, deti plynule rozprávajú tromi jazykmi. A tie kedy o hyperaktivite....sa v jeho príspevkoch nejako začínam strácať.
@timea7 lebo klame ako najaty, alebo najata a sam/a sa straca vo svojich prispevkoch.... nejaky cvok, alebo niekto velmi unudeny...
damy... tiez trosku slusnosti... ved on pise normalne aj ked divno... tak aspon jeho uroven drzat😉
@juraj3333 musis pochopit ze je to velmi divne ze tvoje deti po anglicky nevedeli a tvoja zena tiez... ako ja som bola 6 mesiacov v grecku na vymennom pobyte zo skoly - nevedela som ani maekke f po grecky, som si myslela ze s anglictinou a nemcinou si vystacim... ale kdeze🙂 v mestecku kde som byvala vedela po nemecky len pani s ktoru som spolupracovala , ostatni len grecky - do 3och mesiacov som rozumela viac menej vsetko, ked som odchadzala tak som sa v pohode dohovorila - ved tvoja zena chodila predsa na nakup, musela s detmi tiez niekam chodit... to s nikym nekomunikovala, nikde nechodila, nakupy si robil len ty? a deti sa nehrali s inymi detmi? ako ja pisem ze moj syn nie je ziaden lumen co sa reci tyka, jeho naj kamos je ale nemec - komunikovali spolu predtym ako sa obaja naucili rozpravat ( do skolky nastupoval ako 2 rocne nerozpravajuce dieta ) a potom to islo - kazdy svojou recou ale obaja sa naucili rozumiet tu opacnu... a teraz uz viac menej plynule aj tou druhou... nielen pasivne... a to mu stacil 1 kamos a par hodin v skolke... inak je to cisto slovenske dieta... takze ten tvoj pribeh fakt znie velmi nedoveryhodne☹
@juraj3333 takže dávky boli 400/tyzdenne? A ty si radšej robil za 200/tyzdenne?
Ty si fakt vymlety
@lucka1987 tak kamarade ty daaavas... vobec nechapes ani pointu toho o com tu atorka pise. Robis otroka decko vychovava niekto iny lebo ty z financnych dvovodov makas a este to obhajujes. Ze ved som si to vydrela!! Nedaj boze by vam nieco zvysili by sa vam nechcelo otrocit ...brrr. sa zamysli. Tebe sa paci zit takto? Asi nie... komu platime teda nase dane? Ano tym platis svojim makanim co tuneluju a valaju sa na kanarskych ostrovoch. Takze pretoc to v tej hlavicke a pochop ze socialny system by mal podporovat hlavne matky s detmi lebo to su zeny ktore ked im nevezmu do skolky dieta v 3r. Nemaju sancu vyzit. A 220eur v porovnani s vydavkami je smiesne vreckove. Len prenajom bytu v petrzalke je 400e...a kde su este ostatne veci?? Ze by sa im robit nechcelo by museli dostavat aspo 850e!
Je to smutne ale taky je zivot na slovensku my s tym nenarobime nic ... Logika slovenskeho naroda ti co maju vela tym pridat a ti co nemaju nic nech sa staraju... Smutne nie kazda ma moznost mat nadpriemerny prijem ... Nie pre kazdu je volna taka pozicia nemame mozno skolu mozno z financnych dovodov mozno nemame na to nadelene bunky vela z nas robi vo vyrobe ale sme v hmotnej nudzi ale to nikoho nezaujima a ti v pohodlnom kancelarskom zivote este aj budu mat pridane...
@sunny8 v pohodlnom kancelárskom živote? želala by som Ti niekdy zažiť pohodlný kancelársky život... niekdy by som si 100x radšej odkrútila 8čku niekde za pásom a šla domov ako od 6:30 v kancli, aby som v klude prečítala aspoň mailovú komunikáciu.. koniec po 17:00 a to Ti ešte volajú, že toto a toto... za celý deň som rada, keď sa utrhnem na záchod a obed... Keď je zle a treba niečo riešiť, sedí sa tu aj do večera. Domov prídeš pred polonocou a ráno zas... od znova, nehovoriac o zodpovednosti... každá práca má svoje úskalia... veľmi odbivujem a viac menej ľutujem ľudí ako sú robotníci.. v daždi, v zime.. stále vonku.. blate, špine.. na stavbách, v prachu... ale nehodnoť kancelársku prácu, keď o nej nič nevieš. A áno... ľuďom, ktorí zarábajú viac bolo pridané na dávkach... ale to, že sa im zvýšil aj strop odvodov, ktoré platia a, z ktorých sa platí aj to životné minimum... to Ťa asi nenapadlo?
@jankalukasova Pekne si to napísala - aj za mňa. Veľa ľudí si myslí aké je to super sedieť "len v kancli"......😉
@evittam
@jankalukasova ono samozrejme, ze vzdy je asi lepsie sediet v tom "kancli" ako makat ako ste spominali niekde vonku na stavbach, za kazdeho pocasia..ja lutujem aj nasu postarku ked vidim ako sa vlecie po dedine hore dole kopcami s plnou taskou, v dazdi, snehu, ked idem autom tak ju aj zveziem, lebo si predstavim, ze aka som ja rada, ze si sedim v teple doma ci v tom kancli...ale veru aj ta praca v kancli ma svoje nevyhody, oci slzia, chrbtica odcadza, niekedy nie je cas ani na obed, sluchatka na usiach pol dna, rozmyslat, prezentacie riesit, deadliny..nehovoriac ked mas pod sebou ludi a vecne riesit zamomysie vojny, problemy aj pracovne aj osobne a natahovat sa...psychicky vycerpavajuce..kazda robota ma to svoje, ale kazdopadne, kazdy mal moznost robit tu pracu v "kancli". Stacilo zacat uz v skole a pokracovat nariklad tym, ze zdvihnem zadok, idem do zahranicia, naucim sa jazyky, pracu s PC, budem hoc upratovat alebo umyvat riady, ale zacnem si vsimat a neuspokojim sa s hocicim...a nenatahujem ruky za davkami...ale makam na sebe..a vzdy sa ta praca v "kancli" a aj nadstandartny prijem potom pritrafi..samozrejme, v tom kancli nemozeme robit vsetci, kazdy si zasluzi dostojne zit,aj ti robotnici co majaku v dazdi, aj pani postarka..to len na margo tych, ktori tak utocia na "pracu v kancli"
@jankalukasova úplný suhlas. Kto tym nežije, nevie ake to je, len predstavy ma krásne...
@jankalukasova ja robim za pasom dvanastky za 400 eur mesacne svoju rodinu sotva vidim robim od tmy do tmy tak asi to nemam moc lepsie nie ?
@marina1111 ako davas ty... lucia to napisala super! ale to niekto s takym pristupom k zivotu ako prezentujes ty asi nikdy nepochopi... To o com ona pisala nie je ako jej je super zit, ale ako sa vie so zivotom popasovat... Prave ludia ako ti su ti co natrcaju stale ruku a maju milion svojich dovodov nato aby ini na nich pracovali...
hej, tuneluje sa - co robis proti tomu? si aktivna v nejakom obcianskom zdruzeni ci robis lokalnu politiku? pripadne aspon zdvihnes zadok a ides demonstrovat? alebo aspon volis ludi ktorym ide o nieco viac ako o tzv. ich istoty??? predpokladam ze len vyplakavas na mk...
a o tom socialnom systeme - vies vobec co to je a ako to funguje? chapes ze tvoje sedenie na zadku platia pracujuci ludia? napr. Lucka? ze bez takych ako je ona by si ani na tom mk nevyplakavala lebo by si nemala na net? matky s detmi maju milion moznosti ako riesit deti ked ich nevezmu do skolky ale to by museli tie moznosti hladat a nie sa za deti skryvat - ved doma je tam dobre, ze? 🙂 a este sa da aj tvarit ako supermatka pritom a kydat na mamy co pracuju ze su krkavcie - hlavne nech mi platia moje sedenie na zadku a hranie sa s detmi🙂 Socialny solidarny system ma byt pre tych co si nevedia pomoct sami - mamy s chorymi detmi, chorych ludi a dochodcov... nie zdrave zenske v najlepsom veku!
ako ty tu popisujes tvoje osobne zelanie mat deti a rozhodnutie zalozit si rodinu ako zodpovednost statu a pracu pre stat:-/ cele zle☹
@sunny8 okrem postihnutych ma kazdy sancu robit co chce - niekto musi preto len robit viac ako ini, to ale neznamena ze nemoze... a ver mi ze vela ludi prave robiacich rukami ma ten nadstandartny prijem - poznam vela sikovnych remeselnikov - nepojdem sice s nimi filozofovat a riesit vazne temy - naozaj mnohokrat nato nedostali bunky alebo ich to nezaujima, ale prijem maju taky ze tiez budu musiet platit nadstandartne odvody -a sorry ale ked platim statu viac ako niekto iny zarobi preco by som mala dostavat rovnaku sumu spaet ako on ked mi ma stat nieco vratit? Kancelarsku pracu si chod vyskusat - potom hodnot... a miesta nie su volne pre nikoho ( okrem protekcnych... ) - vaecsina ludi si ich musi vybojovat...

@lulu6697 pozri.. som matka 5 rocneho , nastastie pomerne zdraveho dietata ( az na alergie, astmu, a bezne detske choroby ) . par mesiacov dozadu som porodila . na 11 den po porode ( rodila som v 39 tt mrtvu dcerku ) som nastupila na nove pracovne miesto ( manualna praca pre automobilku ) . denne chodim do prace autom ( ine spojenie neprichadza do uvahy ) tam a spat 50 km. skolku mam mimo bydliska a mimo miesta prace , ale mam to po ceste . manzel je neustale mimo sk .... pracovna doba na jednu smenu a na 7-15 tu sa hlada tazsie, ale da sa najst, da sa dohodnut, vybavit vynimka a pod .
kto chce hlada sposob, kto nechce hlada vyhovorku ... momentalne je len 8 dec a ja som uz bola so synom 3 krat u lekara ( lekari vsetko cca 80 km od bydliska ) , a buduci tyzden idem opat.. v praci si to nadhanam nadcasmi .
preco by som mala mat rovnako vysoku matersku alebo mala by som rovnako zarobit ako ta zena, ktora je v pohodli a teple domova a stara sa o deti, ci dieta.....
mne moj maly neskutocne chyba. ked ho clovek vidi dve hodiny denne, cely tyzden, nie je to nic moc. teraz uz spi, ja rano vstavam o pol 3, aby som stihla na 4 do prace . drobca mi pride postrazit svagor ... ty si mylsis, ze by som radsej nebola pri malom, nepospala si apson do osmej, sla s nim von, nakupit, spolu by sme navarili, zahrali sa ?
aka by bola motivacia pre pracujuce matky, ak by nepracujuce, ktore by boli roky na rodicaku, mali viac ?