Matkám nepridajú ani cent
Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.
Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.
Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.
@dai nechce sa mi citat tvoje buldy nemam na to cas. Nabuduce to skrat. Kazdy ma svoj nazor a ma na nho pravo.. raz ked mam 3rocne dieta a stat mi ho neumiestni do skolky tym mi znemozni zamestnat sa ..ma predsa nemoze nechat hladovat.zabudli ste ze stat je tu pre nas my o nom rozhodujeme peniaze co politici utracaju su nase spolocne peniaze a koncia na ich sukromnych uctoch. A ja som len kvapka v mori ktora tcunami neurobi.a ano som v obcianskom zdruzeni ale ked vidi tu neochotu ludi nieco robit s tym tak mi je na grc.
@sunny8 nikde som nenapísala, že sa Tí ľudia majú lepšie.... ale nehodnoť to, čo nepoznáš... ja si ľudí za pásom vážim rovnako ľudí z kancelárie.. tak ako by to nešlo bez tých v kancli, tak by to nešlo bez tých za pásom. Vždy potrebuješ oboje... pre ľudí z výroby sme terčom.. pritom si dovolím tvrdiť, že viac ako polovica by po týždni utiekla. Tiež som v práci od tmy do tmy a žiaľ, na rozdiel od Teba tá práca chodí vo firemnom PC so mnou domov a niekedy sa jej musím venovať aj tam. A preto Ti opakujem... nehodnoť to čo si nerobila a nepoznáš.
Nemam ani cas ani energiu tu vyrot debaty svoje som povedala. Nieje hrdinstvo sa zodrat z koze aby slovek zarobil na chleba to je nutnost a smutna skutocnost.ked svoje deti vidis len 2 hodiny denne tak boh vie co z nich vyrastie v cudzich rukach a kolektivoch. Lebo my makaaame.
@marina1111
1, z teba co vyrastlo? Neviem, ale myslim, ze 90% z nas malo pracujuce matky za sociku, kde napriklad ta moja sla po 9m do prace ako vsetky naokolo, lebo tak dlho trvala materska pri prvom dietati...a predstav si, ze zo mna nevyrastol vyciciavac socalneho systemu a ani ziaden deviant, ani necitlivy clovek..predpokladam ze u vacsiny z nas to je rovnako
2. a cotak zdvihnut zadok a ist tam, kde mas pocit ze sa stat stara? Takych tu je momentalne dost, po celej Europe sa teraz roztahuju, bezia tam, kde sa stat stara.....ved je to povinnost celej Europy starat sa o zvysok sveta.....a u nas tiez..kym ako pise dai, nie si chora, invalidna, dochodkyna, nemas chore deti a ine zavazne dovody, nemas preco sediet doma a natrcat ruky...stat musi z niekde dostavat aby mohol davat..to, ze prerozdelovanie penazi v nasom state je zle je jasne...ale posledne co by mali piskat ohladom davok su mamicky s 3 rocnymi detmi doma a podobne...so zdravymi rukami a hlavou...idem tam, kde je to lepsie...a nie vyplakavam a nadavam na stat
@marina1111 ako pises, kazdy ma svoj nazor aj uroven komunikacie - ta tvoja je dost o nicom a o niecom svedci...
nie, stat nie je tvoj rodic a nema sa o teba starat - stat ma byt solidarny ked to clovek potrebuje - nato chcem ja aby boli pouzite moje odvody a dane, nie pre teba lebo sa ti nechce prevziat zodpovednost za tvoje rozhodnutie...
suhlasim ze stat ma vytvarat podmienky na umiestnenie vsetkych deti v 3och rokov a kludne by som to podnietila aj zakonom ako je to v nemecku - tam ked nie je miesto tak stat plati matkam - o to viac sa preto snazia vytvarat tieto miesta aby ich bolo dost... ale to hovori o jednom z najbohatsich statov na svete, SR je niekde inde... detto suhlasim s rozkradanim - to ale neospravedlnuje a nemoze byt zastupny dovod preto aby ti stat platil za tvoje rozhodnutie mat dieta...
cize nie, ty nemusis drat, kludne sed doma na zadku, ale neotrcaj ruku - stat nie je spolocnost co tvori, on len vybera od tych ako lucka - co pracuju...
cize by si sa jej za tieto tvoje prispevky mohla ospravedlnit ( neboj, realne to od takych ludi ako sa tu prezentujes ty necakam, chapem ze niecoho takeho ako zamysliet sa si moc schopna neni... )
@marina1111 stat nema povinnist ti dieta umiestnit do skolky , stat ti uz prispieval 3 roky...coby si robila keby mas matersku 3mes. A potom do prace alebo by ta vyhradne zivil muz?
@marina1111 Tak na Slovensku je to tak .tu je hrdinstvo za par susli sa zodrat z koze.ronit od nevidim do nevidim za minimalnu mzdu a este dakovat statu.ze nam tu pracu dal.Robit nancxasy bez preplatenia to je normalne.zamestnavatel velmi neochotne toleruje ocerky a pod.Mam pocit.ze v tejto diskusii je nasa bananiva reoublika opisovana ako idealny stat s najkepsou ekonomikou a sic zabezpecenim v Europe.A pri tom realita je horsia.Ja s tebou uplne.uplne suhlasim.
@lucinka511 nie nie je slivensko na tom najlepsie ale ani najhorsie, kazdy ma moznost volby ale ani za hranicami to nie je takeruzove ako si podaktori myslia...ze ta cakaju s otvorenou narucou a nemusis nic robit a vsetko dostanes
Paneboze zeny... helpp..nezvysujte mi tlak...
@sense ja nepisem ze v zahranici to je ruzove.pracovala som tam na pracovnu zmluvu 3r a urcite je to lepsie ako u nas.nie len platovo ale hl pracovnych podmienok..nadssy sa preplacaju.PN toleruju da sa prisposobit oracovna doba kvoli dietatiba podobne.paragraf na dieta ok.....okrem toho 13.14 plat.To nehovorim o plnej uhrade oracovnych pomocok. ci uz v kancli dosanes komplet cely prac stol od papiera po ceruzku a inde zasa pracovne oblecenie kt aj vyperu...
keď sa niekomu na Slovensku nepáči, prečo neodíde? nech ide do krajiny kde ho budú vítať s otvorenou náručou a nech tam robí, nech tam žije a hotovo. a nemusí žiť v banánovej republike...
vy si myslíte že v iných krajinách sa nežije na h...o? vy vidíte všetko čo ako tam funguje? nie, nikto to nevidí.
@lucinka511 robim v zahranici a ziadne nadcasy mi nikdy neboli preplatene 🙂 jedine ze ked niekto vola sick tak nemusi doniest papier od doktora, tusim az po 3 dnoch ked je doma treba potvrdenie.pracovne podmienky sa nam dost zmenili ako je v eu kriza.plus zalezi aku robotu robis,presne tak ako na slovensku.
@lalinko2010 veru mas pravdu, to si len naivny clovek moze mysliet ze niekde inde to funguje tak ze natrcim ruku a budem sa mat dobre.
Ja som v zahranici a mala by som narok na ovela vacsiu sumu keby som si vybrala po materskej rodicovsky, ale financne si to napriek tomu nemozem dovolit, lebo by sme sa museli velmi utiahnut, a to nechceme zit z ruky do huby, tak makam. Je to nase rozhodnutie, kto chce nech sedi doma a stahuje opasok a kto nie, nech ide makat a zarabat, ale netreba sa len dookola stazovat. Clovek by mal aj vediet ze to nie je o zlych politikoch, ze si natlacim do svojich vrecak a ludom nedam. Je tam nejaka suma schvalena na jednotlive vydaje, ktora sa musi rozpocitat a prerozdelit. Darmo niekto kto nema dost rozumu na to aby si to uvedomil bude kricat vsade a hlasno ze chce viac ked na to nie je budget. Peniaze statu su ako jedna obrovska rodinna penazenka, mozeme si dovolit tolko na kolko mame. Ale ved tak dobre sa krici ze mame zlych politikov, treba ich stat, alebo obesit. Politika nie je jednoducha. Ak to niekto vie lepsie, nech sa paci, moze sa angazovat. O tom nehovorim ze tu a tam sa vyskytnu aj ludia co nieco spreneveria, ale ako vidim aj im klepnu po prstoch. Bananova republika? Vytvorte lepsiu, treba pohnut rozumom a zadkom a nie omielat prazdne kecy
Tazko zmenit system padnuty na hlavu ked ma takychto obhajcov. V cine by celu nasu vladu popravili. Vy este nadavate tomu kto je bohuzial od statnej pomoci zavysli ze otrca ruku... povedzte to aj tym ubohym seniorom co vybudovali tento stat robili 40 rokov a teraz nemaju na chleba a umieraju v chatrajucich nemocniciach.okrem toho europska unia slubovala ze budeme zit ako nemci a namiesto toho sme im len odpad co im chodi zadky utierat. Povedzte to tym co su invalidi ako moj otec dostane 400eur a bodka lieky stoja vyse 100eur. A mozem dalej pokracovat. A nezabudnite popriat stastny novy rok nasej vlade ktory budu uzivat na Mal Divach. A 2.1.2017 sup o 5 rano vstavat a nastup do roboty za plat za ktory by nemec ani nevstal z postele
@henikav vytvorit lepsi.tak ked budu vsetci len drzat usta a pisat o tom ako nas nas system podporuje a ako nam nas stat vychadza v ustrdy.co vibec pravda nie je.tak sa nikdy nic nezmeni a ludia budu len nadalej odchadzat.ved keby nam tak dobre bolo.tolko slovakov neodchadza do zahranicia.co sa mimichodom zasa zvysili a ludia odchadzaju bo vetsej miere.okrem tobo Slovak je z Eu kdajin najviac zadlzeny.nase mzdy su v krajinachEU podpriemerne sme na konci.uroven skolstva?? tohorocny prepadak.a to suvisi vsetko s nasou politikoj.lebo radsej budeme driet s odretymi usami a chvalit sa ako nam je dobre ako nieco zmenit.ja som oracovala a teda este lracujem v zahranici ale ten rozdiel vidim.jasne netreba ocakavat.ze tam zarobime miliony.ale zibotna uroven je lepsia a z toho olatu neposravim hned dom.ale mozem si viacej dovokit a viacej idlozim.co ked som robila na Sk a to som mala lriemernu cistu mzdu okolo 800e som neusetrila ori vsetkych vydavkoch a drahite ani fuka.skor som este cerpala z prwdoslych zasob kt som mala zasa ken zo zahranicia..tak mi prosim Vas nehovirtr ze nas stat nieje bananova republika..preco potom tolko sllivakov je v zahafnici???napr vid ln
@henikav a vies co je hanba.ze ked ide chory clovek.kt cely zivot platil zdr poistivnu do nemicnice.musi si zo sebou zobrat pribor a toaletny papier.to je tiez nirmakne...Ale ved to je jormakne.ked taki ako vy budu len oisat.ze na sk sa zije uzasne.by ma zaujimalo.preco teda ty si v zahdanici...ked na sk sa tak dibre zije....A to ze stat hadze polena malym podnikatelom.ze je tu korupcia to tiuez nik nevidi...
@marina1111 Tak seniori tu nemali budovať štát 40 rokov a držať huby, ale poslať komunistov tam kam patria hneď na začiatku... A mali by sa teraz ako tí Nemci. Marazmus je najmä v postkomunistických krajinách, to ešte nikomu nedošlo, prečo sme stále pozadu? Západ nikdy nedobehneme, Západ nebude kvôli nám 40 rokov ekonomicky stáť na mieste.
@gennara zapad nedibehneme ani preto.lebi komunisti su stale vo vlade.a ludia toleruju koruociu kt je..ale my s tym neurobime nic.len mozme tak akurat oracovat a tvarit sa .ako nam je dobre.Ja sa nenstazujem.len to taak vnimam.ze zialbohu to u nas tstk funguje.ale to je v nas slovakochbtak zakotvene a kazdy kt by bol pri koryte si zobere.lebo sme tak dlhe generacie vycjovavani..snad nase deti budu mat na zivot a spravidlivost iny pohlad nasou vychovou.
@lucinka511 ale to co pises tiez nie je pravidlo, skusila som viacere krajiny a nie vzdy a vsade to tak je...
@lucinka511 pozri, aj v SR mas prace ktore popisujes ze su len v zahranici, a aj v zahranici mas prace ktore tu popisovala lucka ci stupa tlak supermatke...
nikto tu nepise ze na slovensku sa zije super, akurat ze stat nie je zodpovedny za tvoje stastie - zato si zodpovedna v prvom rade sama - su krajiny kde je stat silnejsi, inde slabsi - ja osobne napr. preferujem stat slabsi s mensimi pravomocami - nech mi berie co najmenej, postaram sa sama... na druhej strane su tu skupiny ktore potrebuju pomoc a tam ma stat nastupit a to co mi zobral prerozdelit - ako som pisala, urcite nie zdravym mladym ludom kydat, su omnoho nudznejsi...
hladat chybu v nasich rodicoch je trapne, tiez teraz je len minimum ludi ochotnych za prava nieco aj realne spravit, radsej vyplakavt na koni ci niekde inde na nete...
a pre teba lucka - dalsia generacia bude len taka aku si ju vychovame, nemaju sa z kade inde ucit - a to ako rozmysla vela sr zienok matiek o zakonoch a zneuzivani systemu uz v tejto teme spominane bolo - kde mozem zakon zneuzit zneuzijem, vybavovanie si vysokych materskych na hrane zakona, pomaly falsovanie diagnoz len aby stat platil co najldhsie... toto je prave to spravanie ktore sr ludia pokladaju za normalne... takyto clovek keby sa dostal ku korytu tak som na milion percent presvedcena ze by si prvy potiahol - len hold teraz nema prilezitost tak robi ofajce v malom...
@marina1111 nuz v takej cine by si mohla mat jedno dieta a dost, take thajsko ako aj vela inych krajin dochodok ani nema, o materskej a rodicaku mozes snivat....
A co nezbalis 5 svestiek a nejdes tam kde je tak dobre? Zijem v zahranici dlho a odkedy mam dieta ma napadlo vratit sa domov sediet doma tri roky dostat rodicak aj zdravotne poistenie zaplatene na celu rodinu .... Ale stacia mi na svk 2 tyzdne a staci mi ako sa iazdy druhy len stazuje,zavidi ale nerobi nic preto aby sa mal lepsie... Ale clovek ide do obchodu a ludia tlacia pkne vozijy akoby mala prist tretia svetova....
@lucinka511 ano to je hanba a tam by sa malo viac prispievat zdravotnictvo,skolstvo,chori atd ale nie zdravym ludom v produktivnom veku....vid prispievatelks a par podobnych
@sense prispievatelku som neriesila.tej som svoj nazor sprostredkovala.a okrem toho uz sa aj odmlcala.a tema sa uberala inym smerom.co som si vsimla. Urcitr to neschvalujem.lebo aj vdaka takym.ludom a poberatelom len soc davok.sme tam.kde sme..
@sunny8 prepáč ale toto je taká hlúposť, že musím zareagovať. To je také bagatelizovanie, že tí čo majú veľa sa im pridá... Vôbec to tak nie je, títo ľudia platia mnohonásobne vyššie odvody, to % odvodov je rovnaké, ale v prípade nemocenských tam bol strop a aj keď odvadzali viac, nevrátilo sa im toľko. A napríklad mňa sa to konkrétne týka tiež, ako píšu baby nižšie, to zamestnanie som si vydrela vlastnou snahou, na odvodoch som niekoľko rokov platila viac a teraz napríklad by sa ma mohlo to zvýšenie týkať, ale nebude, pretože materskú som začala poberať už tento rok a nebudú prepočítavať, takže sa môžme porozprávať o spravodlivosti sociálneho systému.... Presne ako píše
@jankalukasova len poopravím, tie odvody sme už vyššie platili.
@sense ja sa dotknem tych plnuch vozikov v obchodoch. Napadlo ta, ze je to aj preto, lebo na Slovensku si len minimum eodin moze dovolit obed ci veceru viac krat tyzdenne v restauracii? V zahranici uplne bezne. A vsimla si si aj obsah tyxh vozikov? Bohuzial sa to tam hemzi lacnejsimi potravinami, ktore zasytia. Sorry, mala som potrebu to napisat, aj ked je to mimo temu.
@timea7 Máš pravdu - len napríklad keď to vidím vždy pred nejakými sviatkami a hlavne pred Vianocami - ľudia sa sťažujú, že nemajú a nejeden tlačí pred sebou aj dva plné vozíky neskutočných kravín - a verím tomu, že polovicu z toho skončí v kontajneri lebo to nebude mať kto zjesť - ja neviem tiež mi to pripadá akoby išla 3.svetová - niektorí ľudia nie sú normálni, ale čo už....😉
@lucinka511 a co je na tom, ze si clovek berie do nemocnice toal.papier a pribor? Doma by si zadok neutieral a papier neminul? Ci by si posetril pribor a nejedol s nim? V nemocnici ma kazdy zdravotnu starostlivost zadarmo, ale nechapem preco by si nemohol zaplatit napriklad jedlo, hyg.potreby a energie. Ci doma neje, neumyva sa, nekuri? Mali sme take babky, co sa nechali hospitalizovat /vysadili lieky na tyzden aby sa zhorsil stav/ a potom si madlili ruky, ze usetria vnucikom za dva tyzdne hospitalizacie, vnuci prisli babku na konci skasirovat, aby sa nepovedalo, ze ani babku nedosli pozriet a bolo vymalovane. A hospitalizaciu za niekolko 100e sme zaplatili my vsetci. Potom sa cudujeme, ako to tu vyzera. A tetaz do mna aka som neempaticka 😉
Ja to vidim tak, ze matkam nepridaju, politika statu je taka, ze kazda je matkou dobrovolne, takze je jej podpora dostatocna... Ci naozaj, to je vedlajsie...ale mna by skor potesilo ani nie tak zvysenie prispevkov, ale podpora pri nastupe do zamestnania. Aby sa na mna nehladelo ako na "personu non grata" len preto, ze mam male deti, lebo vraj nemam uz pracovne navyky 😀D a ja sa doma nezastavim, hoci dovolenkujem 🙄

@sunny8 dovzdelavaj sa a zacni robit nieco ine... kto ti v tom brani ci hlavne branil v minulosti? kto ti stoji v ceste najst si lepsiu pracu? preco sa ako zamestnanci nespojite a nedate to do medii a pod.? preco nekonate? jemine, hadam necakas ze niekto bude za teba riesit tvoj zivot☹ ved si dospela, ci?