Matkám nepridajú ani cent
Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.
Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.
Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.
@alicka850 to si dufam myslela ako vtip.
@alicka850 no ono to ma dve strany mince...Preco by som si mala doplacat, ked mesacne platim zdravotne poistenie? A nemyslim si ze malo... druha vec je, sumar za CR co som absolvovala pred mesiacom je cca 2700e, tak nech mi niekto vysvetli co na tom tolko stalo? Tych 10 stichov a 5 dni stravy? Ine lieky som totiz nemala
@marina1111
@lucinka511 ale baby tu sme aj my niekolkokrat spominali, ze dochodcovia to maju tazke, ludia chori a invalidni, mamicky starajuce sa o chore deti...a x inych znevyhodnenych skupin -- to su skupiny co potrebuju pomoc statu a aj z tych odvodov ktore platia ludia s vyssimi prijmamy..tak funguje system solidarity..ja ale nevidim na mamicke, ktora chce 3 roky byt doma s dietatom alebo este nedajboze dlhsie ako nejako zdravotne/socialne, akokolvek znevyhodnenu.....dobrovolne sa rozhodla stat sa matkou a mat deti, tak je to na nej aby sa o nich vedela postarat...stat poskytuje materske uz teraz do vysky 75% platu ( coskoro) a keby to doslo na 100% tak je to super...ale potom by uz nemusel prispievat vobec nic...ale pritom dava dalsich 2.5r, cize cca. 6000 eur na jedno dieta len tak...a to je naozaj az az...cize nik tu nehovri o tom ako sa tu skvele zije a vsetko je uzasne, rezervy su vsade, vieme to dobre, skolstvo, zdravotnictvo, sport a zo socialnej oblasti urcite dochodky, normalne aj invalidne a prispevky na starostlivost a podobne...len slovac je taka sikovna, ze tu sa hned najdu sposoby ako kazdu davku zneuzit, ako prekalkukovat pocet deti, ako sa stat invalidom a pritom stavat dom, vid aj nase "znevyhodnene obyvatelstvo"..system plosnych davok nebude nikdy spravodlivy, lebo ti co si zasluzia maju malo a ti co im ani nepatri poberaju aj za nich podvodom...mate pravdu pri minimalnej mzde, pri zamestnavani matiek, pri skolkach....pri ciastocnych uvazkoch -- samozrejme..ale nikde som nepocula a nevidela, ze by niekto siel preto strajkovat -- ze dajte nam polovicne uvazky, zriadte nam skolky pre deti uz od 2 rokov nech nemame problem, znizte danove zatazenie pracujucich rodicov s detmi....tu sa len stale spomina, ze juuj aky maly rodicak, juuj ake male pridavky..ako mame z toho vyzit...a to su tie rozdiely...
@evittam presne tak, staci sa prejst po hocijakom centre a tam vidis udesnu chudobu a mna fascinuje ako ludom doslova sorry za vyraz - drbe pred vianocami, ide o max dva dni, ked je vsetko zavrete, jednu slavnostnu veceru a ludia nakupuuuju, ako o zivot, ja to neznasam a preto mam darceky uz zabalene, zvysok cez net a potraviny uplne normalne dokupim, nechapem, jedna ryba, u nas losos, zemiaky, rezniky, kapusta a udene a poooodme bojovat do obchoduuuu, a kupooovat vsetko, ved je to v akciiiiii a naj, je brat spotrebaky na to, aby bolo vsetko pod stromcekom, ja tuzim raz sa 15.12 vyparit na nejaku drevenicu a byt tam zatvoreny do nejakeho 15.1 a dufam, ze sa mi to raz podariiiii
@timea7 zijem v zahranici , nezarabam najhorsie ale tiez si nemozem dovolit pravidelne navstevovat restauracie, keby ale ti ludia namiesto skreckovania kupili ppar kvalitnejsich potravin vyslo by ich to na rovnako, tu nepoznam nikoho kto by v takom mnozstve nakupoval balene vody alebo desat kil cukru naraz, moja babka sa vzdy stazovala aky ma maly dochodok, ano ma nic valne to beriemm ale na kieho frasa jej bolo vzdy dvadsat kil cukru z akcie ked tristvrtinu ani nezuzitkovala a potom zalamovala rukami ze tam ma mole, alebo zvlhol alebo co ma s tolkym cukrom robit, detto balene vody a pritom maju dobru vodu vlastnu ...a podobne...takych prikladov by bolo neurekom...alebo nakupia milion lacnych sladkosti lebo tabulka kvalitnej cokolady je draha pritom v konecnom dosledku by cih to vyslo lacnejsie ako tieto lacne nahrady...ale dolezite je ze je toho vela...
@maciatkolulu suhlasim mna vytaca ke mam ist do obchodu teras pred sviatkama.Ludia kupuju ako keby celi rok nejedli ! potom su plne smetiaky potravyn povyhadzovane. Ties kupim len co potrebujem bezne a nic nebudem skreckovat zbytocne jeden den je zavrete a ludia robia ako keby bolo rok .😀
Ale dievcata no..... nikto nechodi po obchodoch kazdy si kupuje priebezne a obchody plne... 😀
@lucinka511 prepac, ale to preco som ja v zahranici sa teba netyka, a nie neprisla som si sem zarabat. A dalej toto nie je tema o tom co na Sk nefuguje, ano je toho vela, ale tema je o tom ze poniektore chcu roky sediet doma a poberat obrovske prispevky za to ze sa staraju o vlastne deti. Ale ze tie peniaze maju odkial spadnut?
Jednu vec vam poviem ja nemat pomoc a dobru pomoc od rodicov nerobim si na slovensku deti, na partnera nespolieham ten ma moze opustit alebo nemat prijem v dnesnej dobe ano suhlasim ze vianocny prispevok 100 € by potesil ale neriesi to zasadny problem ako nizke platy, drahe byty a pod...
Ja sa uz nebudem vyjadrovat miesate hrusky z jablkami a robite kompot z tejto temy. Vtlacate tu svoje mylne domnienky. Tento stat je v zufalim stave a vy ani netusite ako velmi! Ak sa vam zda riesenie odtialto utekat. Zapredat svoj rodny kraj nevh sa paci. Keby vsetci s vysdim iq ako 70 nezdrhli prec ale robili tu poriadky tak by to mozno bolo inak. Politici kradnu a budu lebo su beztrestny. My makame na ich zadky to vas netrapi ale matka s deckom ked na materskej nema na chleba tej ponadavate ze ved si si spravila tak sa staraj.medzitym mohol partner opustit a mnoho zivotnych tragedii ktore ju s tymi 200 eurami s dietatom dostanu pomaly na ulicu. Jaaaaa fakt nic viac nechcem len dostojny zivot pokrytie zaaaakladnych potrieb dietata a matky. Zabezpecene statne skolky a potom sa bavme o tom ktorej lenivej sa nechce do prace. A caka na prispevky... a cigani pracovat nemusia a maju vyssie pridavky len preto ze su smradi. Tak sa tu natahujte dalej a porovnavajte kde kto kolko ma alebo nema...toto je vysledok nasej mentality ja byt politik tak vam tiez zoberem dani kolko sa da lebo vam to i tak nevadi
@marina1111 ty si tak zatrpknuta, ze to az pravda nie je, na vsetkych a na vsetko kudat, len preto, ze sa ti dieta do skolky nedostalo, vies, ono treba aj nad tim rozmyslat, ked sa clovek niekam stahuje, ako to tam vyzera zo skolkami a nie potom plakat 😉
@moni244 je dobre sidit cloveka ktoreho nepoznas?...pozri prv do zrkadla
@marina1111 moje dieta nevychovava nikto cudzi . nadcasy robim v case, ked on este spi, ... ( mimochodom v praci travim 150-180 hodin ) mesacne, co si mylsim, ze je uplne normalny pracovny cas . ak sa niekomu nechce pracovat, nech nepracuje, ale nech nevyplakava ako je na tomto svete zle ..
ak niekto trpi nudzou o peniaze , nepracuje a stazuje sa, mam pochopenie len pre pripad, ak je dieta skutocne chore, stara sa o ineho tazko choreho clena rodiny, alebo on sam je chory tak, ze pracovat nemoze ..... bola som vychovavana v hesle " kto nepracuje, nech ani neje " mimochodom, manzel zarobi " nadstandardne " a nasa ziv. situacia ma nenuti pracovat .... mam 29. a bez prace som bola doposial cca 3 mes ( v tom case som si robila autoskolu, zariadovala byt, mala svadbu ... ) zial, niekto musi pracovat na ludi, ktorý beru davky
@marina1111 niekedy staci vidiet, co pise
@marina1111 kašli na ne, asi tu píšu samé zlatokopky, čo si narazili bohatých mužov..... 😀
Ja som v meste maleho prihlasila pomaly uz v 2 rokoch ale nie na ten rok ale nastupil tesne pred dovrsenim 5 rokoch sice som si myslela ze ho daju uz do predskolskej ale kvoli 5 dnom mi ho dali do normalnej.chodil tam pol roka potom sme sa prestahovali a ako prve som zapisala maleho a hned uz aj druhorodeneho do skolky sice ten sk.rok boli doma a do skolky bez problemov nastupili.naozaj tie skolky treba riesit skor a uz dat si ziadost ako prvy.
@marina1111 ale ved to by som chcela aj ja, aby kazda matka.. a vlastne clovek na svete mal dostojny zivot, nemusel premyslat, ci urobi na obed ryzu alebo zemiaky, a co je lacnejsie... ale zalezi vlemi z akeh uhla sa na to pozries a aky nastroj sa pouzije na to, aby sa casom dosiahlo to, co by sme chceli asi kazdy... nejde to z roka na rok... o politike mozme polemizovat dlho, na tu temu sa vyjadrovat vsak nebudem...
ked bol navrh na zvysenie rodicaku,tak som bola proti ( ak sa teda mozem vyjadrit ) primarne by som zabezpecila dostatocny pocet miest v skolkach , zakonom zvyhodnila pracovny cas pre pracujuce matky, pripadne otcov , zvysila danovy bonus ( ale ten sa odvija od ziv minima mylsim, takze by to bolo nma dlhsiu trat ) danovy bonus je vo vyske cez 23 € na dieta .. keby sa zvysi " len " na 40 €, uz to krasne vidiet na vyplate . najma ak mas viac deti .... ( co by ale socialny vyciciavaci nevyuzivali, kedze je to len pre pracujucich ) nezda sa ti toto logickejsie , ako pausalne kazdych par mesiacov pridavat par € , najslabsej skupine obycvatelstva ? ( a ako velmi pocitia tych 10- 15 € mesacne tie rodiny v rozpocte ?? )
mimochodom, ekonomiku statu drzi z velkej casti prave stredna vrstva obyvatelstva ( najma jej kupischopnost , pracovne zaradenie a pod. ) preco nepodporit prave tuto vrstvu, ktora pracuje ? ( jasne, mam bohateho muza, a som rockefelerova dcera, kazdy den si vo fabrike obstrihavam gumove tesnenia na dvere aut, len z nudy .. co na tom, ze moj muz zarobi nadstandardne... to mam ako sediet doma na riti ?
Jeden clovek potrebuje zjest, aby prezil a bol zdravy, presne tretinu z toho, co zjeme my, ludia v EU a vyspelych krajinach....je to presne zratane na pocet kalorii, ktore potrebuje ludsky organizmus...a tiez vedci zistili, ze keby ludia okrem zbytocnych kalorii, menej uzivali cigarety, alkohol a podobne pre organizmus nepotrebne latky, zili zdravo, s primeranym pohybom, neobklopeni tolkymi ikt vydobytkami a travilu voac casu vonku, kde je menej radiace a skodlivyn, dozivali by sa priemerne okolo 140 rokov....ale my sme zhyckani, cista voda, jednoducha strava nam nestaci, byvame v priestoroch, ktore nevieme plnohodnotne vyuzit, vyrabame kvanta odpadu a aj tak nemame dost, potlacame emocie a zazitky hladame v TV, internete....skoro vsetko mame na dlh...uskromnit sa nedokazeme, nevieme robit veci nezistne...nevieme sa tesit z mala, z beznych veci....maju nas tam, kde nas chceli mat....a aj ked vedieme taky prazdny zivot, najviac sa bojime smrti....cest vynimkam
@marina1111 slovenska mentalita bola praveze vacsinou taka akou sa prezentujes ty..konecne ale uz aj u nas zacinaju ludia vidiet, ze sa neda vyciciavat a cakat od statu pomoc, ale ze ked chceme zvysit vlastnu zivotnu uroven, musime sa obracat a starat sami..ved ono by to bolo krasne, keby sme mohli vsetci dostavat od statu, nic nerobit a uzivat si..ved aj ja by som chcela...naco chodit do roboty, ostat doma, mat 10 deti, od statu vsetko zdarma..taki tu uz boli co nieco podobne slubovali, ale vidim ze u niekoho to stale ostava...
Teraz ale sa predsa viac cestuje, viac vidime ako to funguje aj v lepsich ekonomikach a nie je to o davkach..staty, ktore prilis posilnili socialny system vyplatou plosnych davok na to zacinaju velmi doplacat, lebo automaticky je neskutocne mnozstvo ludi, ktore tiez chcu len dostavat a nema kto davat...to ale zjavne nie kazdy pochopi...
A inak velmi sa mylis ak si myslis, ze tu pisu zeny s bohatymi muzmi...samozrejme urcite sa najdu muzi co tiez dobre zarobia, ale nieco musia aj preto spravit, ale vyvediem ta z omylu- vacsinou ti tu pisu zeny, ktore sa radia do tej "nadstandardnej" kategorie, zeny samostatne a pracujuce na tom, aby zavisle od muzov praveze neboli a nemuseli sa spoliehat na stat...
@malabiba aspon ze mas v tom jasno.
@hors ja som cudna, ale neznasam plnu chladnicku:D nemam prehlad, na veci nevidim, potom to hnije, prejde trvanlivost a len sa vyhadzuje...radsej po ceste z roboty vzdy kupim do jednej tasky co treba aktualne a co sa zje...nesledujem akcie a nerobim si vojenske zasoby na 10 rokov 🙂
@m.i.r.i
@moni244 zase trepete o tom o com ja nie. Nemam chut to opakovat ako papagaj. Ak ja ako matka budem zabezpecena s dietatom byvanie strava oblecenie atd... kym som s nim doma ok! Ak bude statna skolka a ja mozem ist pracovat tak prosim...nic od statu nechcem... ale ak mne daju 23eur pridavky a dieta nemam kam dat tym padom pracovat nemozem tak co potom?? Z coho mam platit 350e skolky sukromne? Proste myslite si co chcete. Mna z toho vynechajte ja som vas tu neprisla poucat ani vysvetlovat. Videla a zazila som toho az az a ty ked mas nepoznas nenalepkuj co robim nerobim...urcite tu na konika nebudem pisat zoznam mojich aktivit a denny harmonogram aby som tu obhajovala..kazdy sam za seba stat je rozkradnuty ..kukni na vyplatnu pasku kolko euri mesacne odmakas politikom do vrecka a ticho plac. Ale nedaj boze by to bola socialna pomoc matkam lebo chuderi leniveee
Zi a nechaj zit ...ja si svoj zivot zariadim. Bohuzial cielom spolocenstva malo byt pomahat a chranit slabsich chorych atd... ciel sme ale minuli o 1000km vedla. Bohaty bohatnu choryy kapu ako muchy a deti ziju v biede.
Nas narod je vsetkym.na smiech a v ociach zapadu sme len utieracky zadkov a makaci vo fabrikach. Budte na seba hrdy
@marina1111 hrdi je s makkym i, lebo nas je viac, ktori mame byt na seba hrdi, ale ked iba otec je hrdy, tak je YYY, to je zakladna slovenska gramatika..... Rovnako ako bohati bohatnu a chori kapu. Ako nic v zlom😉
@maciatkolulu ano slovensku gramatiku este neviem.
@sandey 🙂 boze, tolko zatrpknutosti a zavisti ako v tebe a supermatke marine ( take krasne meno si uplne svojimi prispevkami zhovadila☹ ) to clovek musi hladat aby nasiel...
ano , mas pravdu - zeny co pise ze ma zena makat a nie otrcat ruky su prave tie slavne zlatokopky😀
@marina1111 utieracka zadkov si v ociach zahranicia mozno ty, ja som bola mnohokrat v zahranici pracovne a nikto sa tak ku mne nikdy nespraval - a to som tam mnohokrat v pozicii nadriadeneho domacim zapadniarom - problem s tym nemaju... cize trosku sebavedomia a hrdosti na seba a na narod by nezaskodilo ( takej normalnej, nie kotlebovsko hokejovkskej )

@timea7 možno chodím do divného obchodu, ale nevšímla som si, že by ľudia žili na múke a zemiakoch. Väčšina pokúpi aj čerta-ďábla a potom je na kontajneroch zavesené stvrdnuté pečivo a podobne. Akurát raz som stretla babičku, ktorá si to nezrátala a potrebovala doplatiť 1,5€, tie som jej ochotne dala. A zrovna som minulý týždeň platila v Lidli v SC... a za mnou mladý chalan nadával ako mukluje v automobilke, že jak taký... na páse ležala flaša alkoholu a v zápätí vytiahol z bundy relatívne nový iphon... položka za cca 600€... no asi až tak zle sa teda nemá. Ja- podľa tabuliek našeho štátu- nadštandardne zarábajúci človek, si taký mobil nekúpim.