Matkám nepridajú ani cent
Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.
Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.
Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.
@marina1111 Ty nevieš o mne absolútne nič - takže ani nevieš čo všetko som ja už videla a čoho som bola účasťou. Nie si jediná na tomto svete, ktorá to zažila a dokonca videla to čo ty - asi neuveríš. Ale nevadí.....Je to úplne jedno - tvoje radikálne názory sú katastrofálne-teda ich prezentácia a to už nielen v tejto téme. 😉
A ja si nikam žiadnu medajlu vešať našťastie nemusím a ani to nepotrebujem.
@evittam nikomu svoj nazor nevnucujem maj sa
@marina1111nie, názor nevnucuješ - len všetci okrem teba sme "vytierači zadkov" a "makači vo fabrikách" a ty si tá úžasná a úspešná a najlepšia. 😀
Aj ty sa maj - ako chceš.
@katriona1 no pokial ja viem kazdy jeden ukon zdravotnicky je preplacany a ak je teda pacient dlhodobo v nemocnici, urcite tam nieje zadarmo, navyse ak uz poistovna nepreplaca, tak sa pyta od pacienta, ci uz plienky, doplatky za material a podobne, takze urcite tam zadarmo ten pacient nie je
@alicka850 Stale zastavam nazor, ze keby peniazky zazracne nemizli, tak by to vyzeralo inak... Ak je clovek hospitalizovany a nieco poistovna nepreplaca, pyta sa od pacienta... doplatky za lieky, plienky, zdravotnicky material, alebo sa mylim? Takze celkom zadarmo tam nieje...
Praxovala som aj na oddeleni dlhodobo chorych, nieje to lahka praca a tym sestram vobec nezavidim, svoje peniaze si zasluzia, ale ked sa bavime o tej gynde, ano narobia sa ked sa staraju o pacienta po operacii, ale inak maju veget, chystaju lieky meraju tlak, rozdavaju jedlo takze podla mojho skromneho nazoru by mala byt aj hodnotena narocnost prace pri plate sestry, navyse vacsinou tam boli praktikantky co tieto aktivity vykonavali" bez naroku na honorar" 😀 ale to uz je mimo temu
@lucinka511 preboha a to si kde lezala, na ukrajine, pretoze toto co tu popisujes, su klamstva, ked som lezala v ruzinove, postele sa po prepusteny pacienta brali do suterenu na dezinfekciu a hore sa brali zabalene v igelite!!!!!! A postelna biezilen sa po porode menila KAZDY den!!!!! Dezinfikovalo sa to, na takychto ludi fakt len tu ukrajinu, nech si skusia co je to des.... A ked sa nepaci, tak fakt si priplat a sup do AT Dviha sa mi tlak pri takychto prispevkoh
@maciatkolulu no nie vsade je to tak, ze sa bielizen meni kazdy den ale to uz su naozaj len natahovacky, myslim ze tu ide o nieco ine
@ewisam pisala som po porode, ale neverim tomu, ze dva tyzdne niekde nevymenia....
Faktom je ze nas zapad ma za lacnu pracovnu silu a myslia si to o nas. Nie ja som teba evita nazvala utierackou. Ale faktom je ze tam od nas nechodia jadrovy fyzici
@marina1111 vies o tom, ze na zapade pracuju napriklad nasi lekari? A ini vysoko vzdelani ludia? A ze su vazeni? Asi si sa v takych kruhoch nehybala, asi si bola v kruhoch vytieracov zadkov a tak, lebo nepopieratelne, ze nasi ludia, robia aj take prace na zapade, ale nie, iba take.....
@alicka850 tak budes potom asi pani doktorka,ked tak sa vyznas v tom ako ludia zneuzivaju nase zdravotnictvo a robia si z neho hotel...
@maciatkolulu
@maciatkolulu ta ja som v Ruzinove lezala v auguste,nebudem pisat na akom odeleni,Toaletny papier sme si kupovali vseti pacienti a ako som pisala tak sa nedenzifikovalo,Odisla paceintka ,zobliekla sa postel a hend sa dali nove obleicky,bez dezifenkcie a za pol hodky tam uz lezala nova pacientka,,ja si nevymyslam,teiz somm si pomyslela svoje o hygiene,,to nehovorim o sprcahch, a ko uratovali urpatovacky,ze stredom presli, 2tyzdne so tam lezala a vôbec sa mi nevymenila plachta kt bola spinava od krvia tak,som si z domu nechala doneist svoju,, a ani by nevymenili,nakolko ta nemocnica dlzi pracovnam za pratie..To nie su vymysli,to je to co som si tam vsimla.
@maciatkokolu,tlak sa ti fakt nemusi zdvihat z môjho prispevku, ale skor z toho ako to v nektorych nemocniciach na SK funguje,kvoli rozkradaniu,.Pretoze ja si tu nevymyslam,ale pisem to o som zazila..a nebudem si nic priplacat ja nie som pipka aby som to nevydrzala,len si vsimam ako to funguje a enmalo by tak fungovat,a ked sa na to nebude poukazovat,tak sa s tym nic na SK nebude robit,,Co sa tyka profesionality lekarov a doktorov ,upna spokojnost,len jednoducho niektore veci si nechame pacita drzime huby, a to by nemalo byt,,ale ja s aa ni encudujem ked je tolko kauz v zdravotnictve,predrazene pristorje a tak potom ie peniaze na taketo NORMANE veci ako hygiena aTOALETAk , nieje ked sa kradne.
Ja som raz kukala dokument boli to zachranari co pomahali pri dvojickach vela ludi z ochorelo prestali pracovat tym padom nemali narok ani len na zakladnu starostlivost.babicku v koseli dezorientovanu vyhodili zo sanitky clovek pred nemocnicu umieral ale nikoho to nezaujimalo lebo nemal poistenie.a takto to tam funguje.budme radi aj za to ze to tu mame tak ako to mame.moj svagor dlh na zdravotnom za 5 minut 12 ho surodenci doviedli na pohotovost este 2 dni a bol by sa utopil.takze ho vlastne zachranili a je uz zdravy ale keby zil tam tak by ho nikdo nezobral vykaslali by sa nanho.takze naozaj budme radi ze to tu tak funguje a ludi zachranuju aj ked su bez prace.
@ewisam nie, to čo poisťovňa neprepláca počas hospitalizácie (v štátnej nemocnici), sa nepýta od pacienta. Ide to do dlhu nemocnice, to máš zároveň odpoveď na otázku, prečo zložití, drahí a často bohužiaľ neperspektívni pacienti sú odsúvaní do štátnych koncových = najviac zadĺžených nemocníc. Tá musí poskytnúť zdravotnú starostlivosť, ktorú ale poisťovňa nemusí v plnej výške uhradiť. Je to omnoho zložitejšie, čo sa prepláca a čo nie, ako áno a ako nie, ale princíp je tento. Keby ziskové oddelenia ako sú labáky, dialýza, onkologické alebo kardiologické ústavy štátne nemocnice nepustili, nebolo by to určite také zlé. Ale to je na úplne inú diskusiu.
@marina1111 faktom je len to ze na zapade robia podradne prace len ludia ktori vacsinou nemaju ziadnu odbornost a nevedia jazyk, lenze oni by ani na Slovensku nerobili chirurga alebo riaditela banky. Mimochodom tie "utieracky zadkov" su velmi dolezite, uvidis ked ty sama budes lezat s posratym zadkom a niekto ta pride prebalit. Budes nanho pozerat ako na anjela. Poznam stovku slovakov v zahranici a ti co maju co ponuknut urcite nerobia podradne prace, hoci keby k tomu prislo, urcite by ani to neodmietli kym sa nieco lepsie zase naskytne. Na zapade tom super zapade urcite nestaci len ruku natiahnut a mat sa fajn.
Ano v zdravotnictve je rozdiel v tom ze si sama vyberies aku kategoriu starostlivosti chces, vacsinou v tej zakladnej mas podobnu starostlivost ako na sk. Potom mozes mat aj vlastny apartman a slavicie jazycky na ranajky ak na to mas. ( v par tisic eurach )
@maciatkolulu a preco su tam a nie tu???? Preco im musia platit v zahranici a my sa topime v dlhoch a moj muz tu skoro umrel na slepe crevo ma 20cm sram vyzera akoby ho pytvali... kde su ti odbobrnici?? No v prdeli lebo my tu zijeme tak ako zijeme a nikto nic nerobi
@ewisam je to presne tak jako pise @alicka850 a @denduska, pojistovna neplati za vykon, ale pausal na pacienta a asi bys byla velmi prekvapena kdybys dostala proplatit ten nedoplatek 🙂
a i ja byla po cisari a teda ty sestry na pooperacni JIS se nezastavi, za ten den tam bylo tolik pacientu po oporeci , ze si ani nesedly, maji muj obdiv a nesrovnavej praci sester na ODCH s odbornou praci na JIS nebo porodnici, tyto sestry na tu praci musi mit vyssi vzdelani a specializace, ale prace u starych lidi je hlavne o osetrovatelske peci ne odborne a to muze delat i osetrovatelka, pracovala jsem u v domove, na ODCH i v nemocni, v CR, SR i UK a jeden z rozdilu je ze na zapade ma sestra aspon 2x vetsi plat nez osetrovatelka a teda nebude zamestnavatel platit sestru za praci, kterou muze delat osetrovatelka, takze je treba v domove na smena jenom jedna sestra ktwra udela odbornou praci a potom kopec osetrovatelek, ktere se postaraji o peci, ale u nas to tak nefunguje, tady je sestra hojka pro vsechno
@marina1111 ako? Pytvali, ci pitvali?😉 AAAAle dobre, odbornici su aj tu a su aj v zahranici, na stazach, na skoleniach, na praxach atd, do riti, ked sa ti nepaci, tak tahajte ta het a hotovo, ved si tvrdila, ze my sme v ociach zapadu len utieraci, tak uznaj, ze teda nie🙂 Mam 40 a nestretla som sa este s pristupom az tak katastrofickkym v nemocniciach, ale kebyze nie som spokojna, tak hladam a riesim, ale nevyskucavam na forach, nikto sa ti ano v zahranici napostrara o to, aby si mohla sediet na riti doma s dietatom do troch rokov a potom ti skolku daju, samozrejme zadara a tebe super pracu s moznostou OCR, najlepsie na 4h.😅 sniiivaj dalej, ale ako som tu uz velakrat napisala, pokial sa ti nepaci, hranice su otvorene, mozes ist, ak sa ti ani to nepaci, tak si najdi prachateho muza a snaz sa, aby co to porepisal na teba a ked sa ti ani to nepodari, tak smola, stat tvoria aj obyvćajni ludia a v tomto nasom su tu ajma ruku otrcaci a odrbavaci a snazilci co najviac vyzmychat a naozaj neostava na tych najslabsich a najzranitelnejsich a ver tomu, ze do tejto skupiny celkom nepatria zdrave matky so zdravymi trojrocnymi detmi, tie maju svet otvoreny a mozu trochu zabojovat, sama viem, ze je to obcas tazke, ale nema to tazsie ta zena s chorym dietato, co musi ostat doma? Ako zena, co ma zdrave trojrocne dietat a knuci, ze jej ho nezobrali do skolky a ona nemoze pracovat a nech mi daju a daju daju, fuj. Prepac, mna by mohlo nastvat, ze ja ako rodeny bratislavcan nedostane svoje dieta do skolky, lebo poberu deti od pristahovalcov z horneho - dolneho napriklad a? Nepojdem revat fo kuta a nadavat na stat, ze zobrali Kunikundu Rohlikovu, co sa sem pristahpvali ledva pred dvoma rokmi do skolky, ale tatik zasponzoroval a bolo, nuz nic sa neda robit, ale hladat cesty a nie natrcat paprcu
@emilia25 ten dokument som videla a sli na kubu tam ich liecili zadarmo !!...hlavne sa vsade rozprava aky su zaostali a maju sa zle americania maju embargo tam chodit tak ich prepasoali na lodi..to by sa amici divili keby tam boli
@maciatkolulu teraz mi povec kto bude riesit nase problemi ak si setci zbalime kufre?
@marina1111 a preco by sme si mali vsetci balit kufre? Nerozumiem, ja si ich balit nechcem...
Vsetci ideme utekat?? Nema zmysel sa bavit o tom tu. Chodte nadavat do parlamentu nie mne... vdaka... ja necakam uz nic nie od vas nie od statu... zvykli ste si sklopit usi zmierit sa s tym ako to je ci odist do zahranicia nic ine... tak to robte dalej...a slovensko za chvilu existovat nebude.... a dobre tak... kto nebojuje si nezasluzi... a bodka
@maciatkolulu tak mne nehovorte ze mam ist prec laskavo!! Ked sa mi nepaci s snazim sa to riesit to je pre vas asi novy pojem co??... ale ked sa uz nieco riesi tak pride 30 ludi..a ostatni som nemohol prist lebo babka prisla na navstevu a podobnych vyhovoriek som pocula mraky.... a z 1000 ludi je razom 30 a politici sa na tom ujebavaju pri pohare drahej wisky... v chorvacku sa ludia zobrali a razom robili parlament nepotrebovali kolkovanu ziadost na to...
Paneboze zeny natahujete sa tu za malichernosti. Ja som stastna kde žijem. Ze žijem v krajine kde sa nebojim o holy zivot len co vyjdem von, kde nevládne vojna, terorizmus a nepokoje. Kde mame tie nemocnice bez hajzlakovych papierov ! Lebo mozeme byt radi, ze ich vobec mame, lebo inde to nie je samozrejmosťou. Ze mame čistú vodu a dostatok potravin, liekov. Slobodu prejavu a dostupnosti informacii, kde nie je izolovanost od okolitého sveta, kde mozeme slobodne cestovat. Mozno sa teraz niektore obujete, ze to nema kazdy...nema....a podla vasho meritka som aj ka clovek s nadpriemernym prijmom, hoci sa tak vobec necitim, ale ani nepotrebujem vytrcat z davu nikdy
*rozbili
@marina1111 no a to je presne ten des, ze su tu aj takyto ludia.... prepac, ale je to tak, ja ziadne usi nesklapavam, ale normalne zijem a spokojne a to co sa mi nepaci riesim v ramci moznosti, ja prave naopak nepotrebujem nadavt nikomu a ani natrcat ruky, ani nikam odchadzat.... Tu sa riesilo, ze zdrava zena, nevie ist do prace, lebo jej nevezmu patrocne do skolky a chce sa len tak "valat"doma a natrcat, to je smutne, lebo to je mentalita, ktora nici stat, presne toto a takato mentalita, ked nabehne na zapad, tak s par fackami odtial aj odide a potom je uz dobre aj doma, to je ta realita
@mija22 samozrejme mas pravdu ale musime sa vsetci s azit ist dopredu a veci zlepsovat a nie stagnovat a obzerat sa cez plece ze sak my sa mame lepsie ako v afrike a spol. Tym padom sa vyvoj zastavi kde je. Cele je to zlozita obsirna debata... taky kocovny kmen na sibiri so sobmi je zdravsi a stastnejsi ako my hoc ziju uprostred nicoho. Vsetko je vec pohladu. Len dovolit to co sa tu deje je samovrazda lebo vsetko sa otaca proti nam a sloboda ako ju dnes ty vidis je iluzia a bude to horsie slobodny budu uz len ludia mimo civilizaciu.
Ako to urobit aby socialne davky boli v poriadku nik ich nezneuzival a nik nehladoval je uloha socialneho rezortu nie moja. Ja len za seba poviem ak by som nemala muza co zarobi tak ja z tych davok nevyzijem ani co by bolo a ked je statna skolka plna tak co? A nikoho to nezaujima... eurofondy sup do vrecka a ludia robte co chcete hlavne plate dane.

Vychodniari tiez nic nerobia len migruju... ja som tam neostala z mojich osobnych dvovodov nie utekat za pracou...ja mam pracu ktora nepozaduje byt niekde konkretne.mozem ju robit hoc kde.