Matkám nepridajú ani cent
Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.
Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.
Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.
@marina1111 apropo tak to funguje na zapade ze o zenu kt je doma ci uz preto se sa jej nechce robit al nemize robit tak sa stara muz...a nie stat.....a soc .davky su len na prezitie....a nemaju ludi demotivovat od prace ale nutit ich k praci....
Kludne sme mohli byt suverenna samostatna krajina s vlastnym hospodarstvom nebyt nasej stupidity
@marina1111 predpokladam ze teda doma chovate a pestujete a nekupujete polske kurcata, lebo lahko sa vykrikuje co by mali robit ini ale vzdy treba zacat od seba a nevraviet preco by som mal ja ked nerobi druhy...
@sense malo by to byt tak aby muz zivol a zena starala o deti...no spoliehat na muzou... no z vlastnej skusenosti viem ze to nieje moc dobry napad. Ludia sa dost zmenili kazdy sam za seba spolocnost sa rozpada ako ulomky skla
@sense
Hovorim o predpokladoch fungovania statu nie kazdy sam na dvore nech chova kravu!
@marina1111 ale niekto s tym musi zacat nielen cakat kto co urobi....
@marina1111 keby...keby....tak to bolo v 89, vsetci mali velke oci, ako bude dobre..... a kukni, kde sme. A mozeme za to vsetci, lebo 99% z ludi, co sa dostanu k akej takej moci/pravomoci to zacne zneuzivat.
Ja som jedna z tych z vychodu, co "zutekala" ako pises na zapad....... pracujem ako statny zamestnanec a keby som mala klienta, ktoreho poznam osobne, tak ho musim "odovzdat" niekomu inemu. Aby sa predislo korupcii.
Treba robit osvetu, treba zmenit vela veci, ale ty tvojim stylom hrrr ludi skor popudis, ako namotivujes. Niekedy je lepsie zastavit sa, nadychnut sa a porozmyslat nad tym, co chcem povedat/napisat. Nech to ma hlavu aj patu. Lebo nie toho slova maju vahu, kto krici najhlasnejsie, ale toho, kto tymi slovami aj nieco vyjadri. 😉
@marina1111 nuz za to stat nemoze ale vychova z domu....a ked uz aj v manzelstve al partnerstve ide kazdy sam za seba tak je to smutne....
Takisto je tu takmer denne tema mam 19 a chcem dieta a argumenty najpr sa zamestnaj vlak ti neujde je na ho..o lebo my starsie zavidime a potom sa vyplakava hlavne ze ja chcem a hned a zaraz...a je jedno ze nema skoncenu skolu,nema kde byvat a co do hu.y s prepacenim
@sense to tazko niekto urobi..uz som zazila ochotu slovenskeho ludu... bod mrazu... trebalo by kompletne zmenit fungovanie a ekonomiku statu nie cakat na akoze zahranicnych investorov... a potom sa tesime ze nam tu postavia fabriky ako v cine znecistujeme si tu vzduch a vyvazame ich vyrobky nie nase... ... to je beh na dlhe trate a nezabudaj ze sme v Eu ktora nam diktuje!
@obsadenemeno nerobim osvetu... a uz vobec nie tu... ja len vysvetlujem to co si myslim nic ine
@marina1111 ale na to co pises nie su peniaze,aj Sk farmara musi podporovat stat,inak skrachuje,kde to bilo,ze na zaade pestovatelom mala len zdraziet voda,kt mali zadara a uz polovica z nich mala vydavky navyse ,pre kt by podnik neutiahla..a to co pises je ok,len aj ludia by mali podporovat potom sk ekonomiku a malych hospodarov,tk ze bud kupovat sk vyrobky,ale vatsina obyvatelov kupuje to najlacnejsie a v zlavach a to je vatsinou polske a pod.
@lucinka511 ja kupujem domace na trhoch. Aj dnes som bola
@marina1111 ze sem do toho skocim, prepáčte, ale to spoliehanie na mužov.... Rodinu si ľudia zakladajú spolu, kým žena odrodi, odchova, má na nich zarobiť muž. Štandardne. Má sa snažiť a postarať. Stretla som sa s názorom človeka zo severskej krajiny, kam vedie ich sociálny systém: už sa ľudia nezaoberajú rodinami, žena je sama, dostane dosť peňazí od štátu, robiť nepôjde, muža jej netreba, taký vzor vidí aj dieťa.... A takéto generácie budú voliť len tých čo im tieto dávky slubia. Robiť to nebude. Ale tie hodnoty musel niekto vyrobiť! A peniaze sa míňajú! Ľudia, ktorí tam tie hodnoty tvoria toho už majú plné zuby. Radšej sa sťahujú preč. Takže aj tak sa dá, v úžasnom sociálnom systéme. Keď niektorá žena pochybuje, že ju muž podrží kým ona bude v pôrodnici, alebo na materskej, nech si s ním nerobí dieťa. Nájde si ineho. Pomôcť treba ľuďom, ktorí trpia, majú ťažko choré dieťa, sami sú ťažko chorí, starým ľuďom, ktorých nemá kto opatrovat, lebo deti makaju... Ale zdravá žena, zdravý muž, zdravé dieťa, ti si poradia sami. Súhlasím, že viac štátnych škôlok treba, my sme platili súkromnú, aby som mohla ísť robiť. Ja som tri roky doma nebola. Bolo treba makať. Ale kým som dokázala zaplatiť súkromnú, tak to šlo. A o rodicak som neprišla, to bola obrovská pomoc. Takže tak.
@lucinka511 peniaze su a je ich dost..len su vo vreckach darmozracov... milion sem milion tam...ale to je komplikovane lebo koropracie uz maju vsetko pod palcom a z roka na rok je to horsie ...za chvilu ani semena rastlin nebudu..iba tie GMO ..to je na dlho v dokumente na jednotke to bolo... monsanto cca tak sa vola je to aj na youtube. Zamerne su plodiny znehodnocovane gmo aby odstrihli svet od potravinovej sebestacnosti.a kazdy rok musia kupovat semena od korporacie lebo su iba jednorazove... v indii na to skaredo doplatili pestovatelia bavlny slubili im vacsie urody a zruinovali ich. Ich bavlna z monsanta rodi menej a musia kupovat drahe chemikalie na postreky lebo maju pleseň. Toto je globalny problem ktory sa tyka aj nas... kto nebude potravinovo sebestacny ma smolu bude zavisli a vydierany... rusko gmo zakazalo a vedia preco... teraz maju tolko obilia ako nikdy predtym
@marina1111 ja nehovorim o africanoch...to je samostatná kapitola. Ale tieto veci sa uz deju niekolko stoviek km od našich hranic... ako skoda toto ozaj tu debatovat. My sme vyzili aj z tych 200e a.muzovej vyplaty...uplne bežnej podotykam a plus mojimi rukami a roznymi handmade aktivitami. Doma som bola s dvomi detmi po sebe 4r dokopy. Maly bol hned umiestneny do škôlky. Deti bolo vela, ale predstav si otvorilo mesto dve uplne nove triedy v detasovanom pracovisku jednej MS tym padom kazde dieta v tom roku narodene umiestnene bolo! Takze veci sa predsa len hybu. Tema bola zalozena uplne o inom...a ako som pisala uz ma skorsich stranach, prispevky musia byť prudko demotivujuce,niekto pochopili preco. Tiez som zacinala s 550e brutto kedysi...ale pocas md,rd som nesedela na riti,dokoncila som si výšku a nie jednoduchu a dnes som uplne inde. Ale tiez len preto ze som isla naspat robit ked mala dcera 19 mes. Mohla som dalsi rok a pol sediet doma a cakat co mi spadne
@mamutka ja si zapad a ich hodnoty nikdy brat ako vzor nebudem to si pis ja nemam zaujem tam ist ani nic oni mne nemaju co ponuknut...hold z muzov sa stavaju stacky...vdaka zapadnej kulture...testosteron mizne a s nim zodpovednost za rodinu... chyb je vela ci v ludoch ci v systeme... uvedomenie pride az vtedy ked padneme na same dno...aby sme sa snad odrazili
@marina1111 strasne blabolas... kotleba krizeny s kollarom☹ a stale nic konkretne , znalosti ekonomiky ako 10rocne dieta... bez urazky☹
Kazdych tu poucas ale sama nic nerobis...
Pozri- ja poznam kopu slovakov co robia ci robili v zahranici - nepoznam ziadneho opatrovatela, au pairky ci casnika - hold v akej spolocnosti sa pohybujes, takych ludi poznas☹ sama zijem na slovensku - obciansky aktivne! Napriek prekazkam co ty tu menujes... pisem clanky ( aj v odbornych casopisoch ) stretavam sa s ludmi co chcu zmenu, pripomienkujeme zakony v pracovnych skupinach ( tie funguju este predtym ako sa vobex nieco navrbne) , moj muz prednasa vo firmach o korupcii a ako proti nej bojovat etc. ... je milion aktivit ktore mozes robit...
Alebo este mozes na mk vsetkym nadavat aky su blby a ty super - aj to je moznost - ale o realnu enu ti potom neide☹ len o to urazit co najviac ludi a sebe zvysit sebavedomie☹
@dai hovorim svoj nazor nikoho som neurazala. Ty nepoznas ziadne opatrovatelky ... tym padom niesu ci ako?? A kde ste vzali ze ja sa pohybujem medzi takymi ludmi..clovek spomenie ze koli plnym vlakom tychto ludi nevie kupit miestenku a uz s nimi chodim grilovat? Moooc zvelicujete moje slova a vobec nelovite podstatu... ja len nechcem aby nasi odbornici nasi lekari a ano aj utieraci zadkov museli utekat odtialto prec lebo tu mizerne zarobia. Potom nam ty ostane co? Ja si vazim kazdu pracu aj smetiara kazdy je dolezity v sieti sluzieb. A cistic kanalov aj chirurg. Ale namiesto riesenia problemov sa tu vsetci ucia zapadne jazyky balia kufre a adios robte co chcete v tomto slovakistane. Toto ale nic neriesi to riesi len situaciu konkretneho jedinca nie spolocnosti. A so sebavedomim mam vsetko v poriadku a nemam zaujem nikomu predkladat ani navrhy ani poucky kazdy ma informacie a hlavu. Ako s tym nalozi to je jeho vec. Ale ocividne to akosi nefunguje. Ako hovorim prestante ukazovet prstom smerom od seba a navazat sa co robim ja...ja viem co robim ci nerobim.vas ma zaujimat vas prispevok do spolocnej buducnosti nie mna tu spovedat. Ja ani netvrdim ze iba moj nazor je spravny a nikoho viac...ale jedno viem iste zo skusenosti ludia len melu hubou a osobne nic nikde nepridu utobit. Ja som uz dost energie a casu venovala aktivitam. A ako hovorim z 1000 ludi prislo 30. Ked uz nic aspon ukazat ze nesuhlasime..nic kazdy mal ine na praci... tak ja nebudem chodit ako truba vsade za vas to urcite nie... ostalo len sklamanie. Zijem s tym tak isto ako vy. Nieco je dobre nieco zle. Mohlo to byt inak ale to by aj ludia museli byt iny...jednym slovom mame co sme si zasluzili a bodka. A o mojich vedomostiach si mozes mysliet co chces z tychto utrzkov co som napisala...nemam moc chut uz tukat fo telefonu.
@dai tvoj muz prednasa o korupcii,zaujimave povolanie,len skoda ze sa to nemoE aplikovat do praxe,,,a kauzy ako bastrnak verzus kalinak, nedavno lajcak stale su a nic sa s tym nerobi,teraz vysla kniha vlastnou hlavou na kt su neskutocne tesim....skoda ze ta korupcia na sk ostav alen pri prednaskach,,,resp chytia sa zlodejickovia na podvodoch z dani,za pae eur a tie skutocne kauzy kazdy prehliada...
@lucinka511 tu zavru dochodcu co ukradne maslo...milionovych podvodnikov voziacich sa na diplomatickych mercedesoch nie. Cely svet je postaveny na peniazoch moci a drancovani... az raz to skonci lebo vsetko ma svoj koniec... az skape posledna ryba a vypijeme poslednu kvapku cistej vody ... budeme zrat asi peniaze alebo.. ja neviem kam toto speje... skoda reci uz sme v bode kedy.uz asi niet cesty s5
@lucinka511 to nie je povolanie mojho muza🙂 ako som spominala zijeme aj obciansky...spominas kauzy ktore sa odhalili aj vdaka praci mojho muza... nie, nie je to len o prednaskach a teorii ale aj o tom ze clovek sa postavi zato co veri aj ked mu v tejto spolocnosti hrozi dostat po hube ak nie horsie... cize ja s tymto zijem denne a dost ma rozculuju tieto vyplakavacsle nazory na nete, ked vidim ze realne robi skupinka ludi... napriek tomu tu neidem vsetkych znevazovat - ja som rada ze zijem kde zijem a verim ze pracou nieco zmenim...
@marina1111 bez tych cudzich jazykov si ani netuknes... ak chces spravit zmenu musis komunikovat aj s mudrymi ludmi zo zahranicia, hladat riesenia kde co ako funguje a snazit sa to implementovat v nasej spolocnosti...
@dai to mi hovoris akoze novinku ze nemec ma po slovensky neporozumie a nedostanem tam pracu?... len som tukla do toho ze sme slovania a vieme iba anglosasske jazyky...tie ktore odjakziva kolonizuju... lebo vsetci tiahnu za zapad...uz nas tam bude tolko ze sa asi aj zem nakloni na tu stranu... ( zase ma neberte doslovne paneboze)
Mme zapadne implementacie netreba teda mne osobne... ich inteligentne postoje gender ideologie a gaypride pochody nech si nechaju... 🙂))
Radsej robme tak aby sa oni ucili slovensky aby mohli brat priklad z nas ok?? Preco my sme stale v pozicii sa prisposobovat?
@marina1111 boze moj, ty nemas cely den co robit? Len prskat na nete? 😀
@moni244 ja som toho medzitym stihla kopec... nic neboj :D a preco prskam ?? Ved iba normalne diskutujem len moj styl je vzdy inak chapany lebo nezapada do tych sabloniek na ktore ste zvyknuty..nuz kazdy sme nejaky
@marina1111 ved ty pises uz sama zo sebou
A pekný deň za nami
@marina1111 ako, verim ze tie posledne prispevky nemyslis vazne☹ cize podla teba prinutime miliardy cinanov hovorit po slovensky ( je nas 5 mil. - cize asi tolko ako predmestie Mexico City, ci blizsie Ateny) len preto ze budeme mat par expertov?
- mala som pocit ze sa tu bavime o korupcii, zdravotnictve a skolstve - ci podla teba je zapad len gaypride a gender ideologia? ( ktora realne oslovuje mizive percento ludi ale ano, v kotlebovskej spolocnosti sa to lahko pouziva ako dolezity bod - hlavne ze netreba o tych realne zlozitych veciach rozpravat , ze?🙂 )
- pozri, ja som z generacie ktora sa este ucila rustinu - okrem nej hovorim plynule po nemecky a anglicky, keby sa trochu otukam tak aj po grecky a latinsky... zacala som sa ucit francuzsky a rozmyslam nad cinstinou - zatial sa mi v urcitej etape mojho zivota kazdy z tychto jazykov zisiel ( rustina napr. pri studijnom pobyte v Grecku🙂 ) Pride mi totalne kratkozrake rozmyslat ako ty - ak si chcem vytvorit nazor tak sledujem rozne nazory - aj v uplne opacnom spektre - plus samozrejme sledujem kto je zdroj - ty uplne zosobnujes hrozbu tejto doby - nevzdelani ukricani ludia ktori si nazor vytvoria na zaklade neoverenych netovych sprav jedneho nazoroveho spekra☹ presne na toto sa snazim zamerat svoju vychovu - aby som taketo osoby nevychovala z mojich deti

Ludia tvoria stat... keby sme sa zobrali a robili to co vieme pestovali chovali tak ako to bolo nemusrli sme zrat polske kurata...a v krajoch by bolo prace dost... ale tu sa vsetko len preda a schatra... a to bolo cielom zadlzit nas hypotekami a potom je clovek otrok co vezme hoc aku pracu a je tad ze je rad lebo splacat musi... a vsetky nase podniky zhnili a makame pre sikmookych