icon

Matkám nepridajú ani cent

lulu6697
6. dec 2016

Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.

Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.

Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.

lucinka511
13. dec 2016

@jankalukasova no ononjentobo kolektive.ja som pracovala v kolektive.ze nas bolo vela cezpolnych ale sme sa vedeli dohodnut.teda rok co rok sa to menilo.na kazdeho vyslo volno s vianocami...Tak potom zamestnavatel.ked nechce prihodit.nech rata s tym ze ocerky budu.nie kazda zena ma doma babku. a zasa z platu 400eur si ziadna nedovoki dat 300eur mesacne za opatrovatelku..raz za cas ok na par dni.ake ak tie deti maju oslabenu imunitu a su stale chore.tak potom si ziadna nemoze dovokit opatrovayelku kazdt mesiac.jedine ak by mali plat okolk 1000eur v cistom.ze da zarobit aj opatrovatelka a zena z toho vyzije...mMoja sestra ma tiez 3deti.materska jej skoncila v novembri.nezamestnala sa.lebo deti uz boli minimalne 6x chore.dnes zasa jej dcera donieslazo skolky teplotu..to by jej ziadny zamestnavatel netokeroval.babku na strazenie nema a z platu 450v cistom by si ani nedovolila opatrovatelku.takze je doma na urade prace ale nestazuje sa.lebo vie.ze v nasej republike to ani inak nejde.kebyze je slusna minimalna mzda na urovni statov EU.tak zaplati opatrovatelku a chodi do prace.takto len chodi vypomahat manzelovi do prace.ked deti nie suchore.ale ma toho plne zuby.tiez by chcela robotu...a takto to funguje vo vela domacnostiach.kde su male deti....

katriona1
13. dec 2016

@lucinka511 jenomže kdyby u nás byla minimální mzda 700€ tak ani ta opatrovatelka nebude pracovat za 300€ za měsíc, ale bude chtít dvojnásobek, takže zase bude tam kde byla 🙂

lucinka511
13. dec 2016

@katriona1 dochodkyne tolko nestoja.

katriona1
13. dec 2016

@lucinka511 ano důchodkyně v naší zemi s naší minimální mzdou a naším mizerným důchodem tolik nestojí to je pravda, ale když už bys tu chtěla mít minimální mzdu jako na západě tak potom by se od ní odvíjelo i všechno ostatní a za 300€ by ti potom nikdo z postele nevstal

jankalukasova
13. dec 2016

@katriona1 to je jedna vec... že ak by rástla minimálna mzda, tak porastú aj tie ceny... zároveň z rastom minimálnej mzdy ubúdajú pracovné miesta, pretože sa zemstnávateľom zvyšujú náklady..ale to už sa pohybujeme v ekonomických zákonoch, ktoré si málokto vôbec uvedomuje a nie, že im ešte rozumie.
@lucinka511 a skúšala si sa niekedy pozerať aké sú náklady na život v zahraničí? Choď do Mníchova.. tam Ti dajú plat 4000€ pokojne aj 5000€.. a vieš aké životné náklady tam sú?? Ledva z toho vyžiješ. Rozprávaš tu o 1000€ v čistom ako o nejakej strašnej méte... Väčšina ľudí čo toľko zarobí, už nemôže prísť do práce len tak v riflách a tričku ... musia trošku investovať do zovňajšku, väčšinou je ten plat daňou za takmer neobmedzenú flexibilitu a bez auta môžeš ísť do čerta, že ten super firemný telefón, neprestáva zvoniť a zaspávaš s firemným notebookom na kolenách... a, tie lodičky, čo Ti každý deň likvidujú nohy sú zas tak zničené, že Ti treba druhé. Vyšší príjem... vyššie náklady... a čas?? veľmi úzkoprofilový tovar... a opäť sme pri tom, že plat je za prácu... nie zato, že si matka...

jankalukasova
13. dec 2016

@lucinka511 ak máš dôchodkyňu, ktorá sa za 300€ regulérne postará o deti, tak si prosím kontakt. Veľmi rada ju zamestnám.

lucinka511
13. dec 2016

@jankalukasova 3 roky som zila vo Viedni zivotna uroven aj s vyssimi nakladmi na zitie je tam lelsia.to sa neda porovnavabt vobec.okrem toho zamestnavatel je ustretovejsia ako matka si mozes zvolit orac dobu.ci uz 20.25.30.38.40 h tyzdenne.moje kolegyne prisli do orace po 2r.na prac uvazok 20h tyzdenne a ked dieta ochorelo mali opatrovatelku kt si z tohi platu mohli dovolit.je to aj tak vo Svajci kamaratka.rozvedena tam robi.a zvkadne to aj s 2detmi a zije si normalne.nezivori.co ked bola takto na sk 2 detmi sa nedalo povedat.na sk nevyzila..A ano ma aj zvysene naklady ale este stale sa jej to lepsie oplati ako na sk a to si dovolila zaplatit aj opatovatelku.

jankalukasova
13. dec 2016

@lucinka511 tak choď do Viedne.. lahká pomoc...
a nehnevaj sa a neber to ako útok,.. ale čítať po Tebe je ako za trest.

lucinka511
13. dec 2016

@jankalukasova btw ty si nepocbopila.co som ti na zaciatku pisala.na marho toho co si povedala o matkach.kt stale su na ocerke pri malych detoch...nebabili sme sa o ziv urovni .resp o tomnkto kolko vela robi a co v oraci znasa za 1000 e v cistom.ja som podotkla na to.kebyze zamestnavatel im pridal na plate.tak tolko nevymeskavaju v robote.lebo si dovolia zaplatit opatrovatelku na dobu ked su deti chore...ale ked zamestnavatel toto nedokaze pochopiy.tak nech sa necuduje ked matka si nedovoli z toho platu co jej zamestnavatel pinuka zaplatit aj opatrovatelku.musi potom ratat ze bude castojrat oraceneschopna kvoli detom.co je normalne.hadam tti deti nenecha doma same napospas....a vy bezdetne kolegyne samkzrejme budete na to doplacat..lebo zamestnavatel tiez tu kolegynu .kt je casto .kvoli detom chora nezastupi osobne.jedine zeby bol chaakter....ale stk hadam Vam tiue nadcasy aj adekvatne preplatil..sorry za orekleoy.pisem zo samsungu.

katriona1
13. dec 2016

@lucinka511 ale tohle se nedá paušalizovat, at už u nás nebo na západě jsou lidi co vydělávají více a ti co vydělávají méně, takže i u nás se dá vyžít z výplaty a zaplatit opatrovatelka, stejně tak jako na západě ten kdo pracuje za tu minimální mzdu vyžije těžko a na opatrovatelku taky mít nebude, né každý tam vydělává tisíce, vše to závisí od vzdělání, schopností a pracovní pozice 🙂

jankalukasova
13. dec 2016

@lucinka511 a skrátené úväzky by samozrejme čiatočne situáciu riešili.. to je pravda... miesto jedného plného, dáš dve čiatočné a ideš.. ale aj tie dva sa Ti pobijú, že majú deti a žiadna poobede robiť nebude. A si tam kde si bola.

lucinka511
13. dec 2016

@jankalukasova ale ja chcem mat uz konecne aj na Sk normalnu robotu.a netulat sa stale pre lepsiu ziv uroven po svete..len na sk je to velmibtazko a ani sa necudujem.ked takto vela ludi zmysla...a uz ked jhe rodina neda sa pravovat v zahranici ak tu mam priatela a planujem s nim rodinu...Chod do Viedne.kolko slovakov by sa chcelo vratit na sk a zit tu normalne nie zivorit.ale to je este asi len iluzia....

katriona1
13. dec 2016

@lucinka511 a ještě jedna věc, jak má zaměstnavetel vědět co je to adekvátní plat z kterého si bude moci zaměstnankyně zaplatit opatrovatelku a nechodit na očr? on nepozná její náklady na život, jestli je sama, má partnera, má hypo nebo vlastní bydlení, popřípadě bydlí s rodiči, pro jednu matku, bude dostatečný plat i 600€ a druhá z toho nevyžije, protože třeba je sama a jenom podnájem jí stojí 400€, tak co potom? bude se plat dávat podle životních nákladů a nároků?
a ještě proč se nedá v zahraničí plánovat rodina a mít tam děti, když je tam taková super vysoká úroven?

jankalukasova
13. dec 2016

@lucinka511
A ako k takému "pridaniu" (aby bolo na opatrovateľku) príde človek, ktorý deti nemá? že teda žena s deťmi bude zarábať toľko aby bolo aj na opatrovateľku a iná žena/muž budú teda robiť za normálnu mzdu? Aha... no super... alebo to zvýšenie platov prebehne celoplošne? Hmm.. a vieš čo sa Ti potom stane s cenami? Porastú rovnako a možno viac ako tie platy...

lucinka511
13. dec 2016

@katriona1 jj ale nie kazdy ma na tu lepsiu pracovnu poziciu.nie kazdy ma na dobru VS .je tobtak bohuzial.ide lenno to ze.ked si podpriemerny tak sa musis uspokojit s tou min mzdou z kt sa neda moc vysoko vyskakovat.A o to jento tazsie sa zamestnat s 3 detmi nalr .kt su castokrat chore a zamestnavatelia na sk moc ustretovi nie su.o tom to je a na to som reagovala.Cize ja tie matky kt v takej situacii su.uplne chapem.Teraz nepisem ale o tych.kt cakaju ze im da daco stat zadarmo,to nie .len by mohol byt ustretovejsi.aby sa aj taka zena mohla lahsie zamestnat a v lripade.ze ma chore deti sa zariadit.aby do tej prace sla .Toto nie je na sk vobec vyriesene.

jankalukasova
13. dec 2016

@lucinka511 tak bojuj s veternými mlynmi... keď chceš byť na Slovensku. Ja som chcela byť na Slovensku a urobila som všetko preto aby som mohla... a podarilo sa mi to. Žijem na Slovenksu, jasné... chcela by som zarábať viac.. aby som si mohla kúpiť nové auto, aby som mohla mať väčší dom... aaa... hodinky s vodotryskom. Stálo ma dosť veľa námahy a práce, či už na škole a v práci popri škole... alebo keď som začala pracovať. Keď som do práce prichádzala o 6:00 a odchádzala aj pred polnocou, lebo.. bola robota a bolo ju treba urobiť. a ráno zas... a dokola. Čo je to normálna práca? Vždy je niečo za niečo... ale ja sa nesťažujem. Držím hubu a krok.. keď sa mi nepáči môžem ísť.. na moje miesto čaká x iných.

lucinka511
13. dec 2016

@jankalukasova amo.mala by sa zvysit min mzda. ci porastu ceny?tie su uz aj tak vysoke.v porovnani s At rovnake akurat.ze rakusania maju min mzdu 2alebo 3 nasobne vyssiu'.Mozno by porastli skor sluzby ako ceny.A btw dokonca tankovat v At je lacnejsie.

jankalukasova
13. dec 2016

@lucinka511 čo myslíš tým, že by rástli služby?? že porastú v kvetináči?? alebo že by rástli ich ceny?? a to nie sú ceny? to je jedno, ktoré ceny rastú... keď rastie minimálna mzda, rastú všetky ceny. To je čo za argument, že už sú aj tak vysoké.. no tak budú ešte vyššie, ekonimika nepustí.

lucinka511
13. dec 2016

@jankalukasova..len ty si odpisala tu kolegynu kt casto marodi.lebo ma 3deti.ci kolko..na to som reagovala.ze bohuzial je to tak.za to ona ani nemoze. lebo potom sa tu pise o mamickach kt sa z tohi dovodu nemozu zamestnat a na druhej strane take mamicky vadia zamestnavatelom..ja si myslim.ze sancubaj takym treba dat.tie deti vyrastu a nebudu az tak casto chore.netreba ich hned odpisat a sancu im dat..lebo to sa moze stat aj tebe.vidim.ze cakas male .ze budes musiet byt doma pri dietati a ist na ocer...uvidis ake to bude potom.

m.i.r.i
13. dec 2016

@lucinka511 v tej Viedni maju opatrovatelky z vychodneho bloku, ktore budu robit za menej..aj u nas keby boli take super mzdy a mali by sme au pairky a nanny tak asi z Ukrajiny alebo odkial..lebo na SK by si kazda pytala automaticky viac, lebo robit opatrovatelku sa tiez musi oplatit...
Tiez mam pocit, ze niektori si to predstavuju velmi jednoducho -- ze zamestnavatel ma pochopit, ze ma matke pridat na plate -- zamestnavatel po prve chape co je trhovy mechanizmus a da taky plat za aky mu ludia budu robit..ak by nemal zaujemcov, tak ten plat moze zvysit, ale ak sa o tvoj flek bude bit 100 dalsich, tak bol by hlupy ak by tebe pridaval, lebo ty si matka..a chces si platit opatrovatelku
po druhe, ved ked by mal pridat matke, tak aj ostatnym, hadam neprida len mamickam aby mali na opatrovatelky...niektori zamestnavatelia to riesia tym lepsich sposobom a to formou benefitov -- zaplatena polovica za sukromnu skolku, alebo skolka pri firme, alebo preplatene OCR a podobne..ten co deti nema ten benefit nevyuzije, kto ma, ma moznost..a su to aj nemale peniaze ( napriklad ista firma preplaca 200eur mesacne za sukromnu skolku..to je 2400 eur rocne, co nemas len tak, ten co deti nema, nedostane predsa 2400 eur na ucet)...takouto formou to ide...a tak by to malo byt..len to je u nas v plienkach a skor u velkych nadnarodnych firiem..
Mamicky si ale musia tiez uvedomit, ze ked chcu v dnesnej dobe konkurencne uspiet, tak treba na sebe pracovat a nie 3 a viac rokov iba tukat na MK a kvakat na ihrisku ale riesit od zaciatku co budem robit aby mi nezmakol mozog a nevidela som len plienky a vsetko co vidim na PC a v telke je Fiha, Jaros a Spievankovo...ten cas s detmi je uzasny a krasny, je to super byt s nimi doma, ale ak sa chce mamicka vratit do prace, musi ratat s tym, ze potom nebude schopna zapadnut a nik na nu necaka s otvorenou narucou
Nic to ale stale nemeni na fakte, ze u nas by bolo vela toho co menit a ako by sa rodicom a rodinam mohlo pomoct

lucinka511
13. dec 2016

@jankalukasova mie vzdy musi ist lriamou umerou.Sluzby ako ked sa pojdes najest.alebo zaplatis opravu auta.alebo si objedmas zahradnika.ceny hned nemusia porast a pri nasich min mzdach su potom toe ceny neumerne vysoke...

lucinka511
13. dec 2016

@m.i.r.i
@m.i.r.i no nastastie su vo Viedni slivenske opatrovatelky.lebo keby tam nerobili o kolko by sa zasa zvysila nezamestnanost na Sk

jankalukasova
13. dec 2016

@lucinka511 možno to tie ceny dobehnú s mierným oneskorením... ale dobehnú... ale ak žiješ v predstave, že nie, tak chápem, že nedokážeš nájsť tú "normálnu prácu". Ja viem čo sú služby ale bavíme zase len a len o ich cenách. A služba je napríklad aj doprava.. takže za tú do práce, by si zase len zaplatila viac.

ewisam
13. dec 2016

@jankalukasova no u mna je to "vrazedna zhoda nahod" 😀 bez praxe, s handicapom a troma malymi detmi som doslova postrach pre zamestnavatelov, preto sa mi nedari mozem mat certifikatov plny sufel..☹

dai
13. dec 2016

@lucinka511 ahoj lucka... mam pocit ze tu na mk od urcitej skupiny mamin stale citam tie iste argumenty☹ nema kazdy na lepsiu pracu, nemoze byt kazdy vzdelany, nemoze sa kazdy stahovat etc. ... proste stale nieco☹ lenze ono to tak nie je... kazdy moze - jasne ze niekoho to stoji omnoho viac usilia ako inych - vidim to okolo seba aj na sebe - ja napr. milujem matiku, logicke ulohy - proste ukaz mi nieco zlozite matematicky a mne sa v hlave v momente rozsvieti - jasne ze som vzdy mala 1 z matiky, bez stipky usilia - ano, dostala som to ako darcek od narodenia, na druhej strane taku istu 1 mal moj brat - bez stipky logickeho myslenia, ratanie pre neho spanielska dedina - ja som na hodine pocuvala a nepotrebovala uz ani tuk, s nim kazdy den mama drela 2-3 hodiny aby tu 1 mal - je to spravodlive? no... niekde nam boh nadelil ine danosti, vysledok ale bol rovnaky - a on sa dokonca velmi uspesne profesionalne venuje problematike kde matiku potrebuje, ja len nahodne okolo nej prechadzam...
a tak je to aj v zivote - ako hovoril edison - vela veci je 99% praca a 1% talent... a zial ja to vidim aj okolo seba - kto machroval v 19 kolko ma prachov a on nie je debil aby isiel studovat - viac takych spoluziakov som mala... jasne ze teraz zarabame diametralne odlisne, ale ja predsa nemozem prevziat zodpovednost za jeho rozhodnutia☹

mam 2 deti, minuly tyzden bola chora moja dcera, nemala som pri nej opatrovatelku, ked su moje deti chore pracujem z domu - moj zamestnavatel od mna OCR videl 1x ked som bola v nemocnici so synom kvoli operacii - moje deti su samozrejme normalne chore ako vsetky ostatne... OCR si neberiem☹ pri pohovore som moje deti spomenula len ja - nikto sa ma na ne nepytal - spomenula som ich lebo som chcela specialne podmienky - aby som stihla deti vyzdvihovat a venovat sa im - ziadnemu z mojich zamestnavatelov to nerobilo problem ... Jasne ze musim byt flexibilna a podat pozadovany vykon - to je vlastne jedine co mojho zamestnavatela zaujima, diskriminovana ako matka som sa nikdy necitila...

m.i.r.i
13. dec 2016

@dai detto...ja stále neviem ani ako sa OCR alebo PN vybavuje. Syn bol v škôlke prvé roky večne chorý a prežili sme to doma. Môj otec prišiel zvyčajne 2x týždenne na 2 hodiny skôr aby synovi spestril čas.. home office, končím skôr aby som mohla vyzdvihnúť, teraz už zo školy, bezime na kryzky a večer ak je treba dorobim...Ale samozrejme keď sú problemy tak sa maká, keď je nutné cestovať tak sa musí...Ale je to výnimočné a viacmenej u nás v práci takto ficime uz skoro všetci... či mužovi ženy,každý behá za deťmi v inom čase a robí z domu , ale ficime naplno a šéf to vie...Ide o výsledky...A je jedno či mamička či slobodná...

obsadenemeno
13. dec 2016

@dai niekedy ked som na SK a vidim tie deti zababusene az po oci a vonku 16 stupnov a viac....potom sa necudujme, ze sa na nich nalepi kazdy bacil a kazdy sopel. A slovenske zvyklosti - antibiotika na kazde nachladnutie..... a potom sa cudujeme, ze tie deti nemaju vybudovanu ziadnu imunitu. Tu decka v chladnom pocasi bez ciapok, babatka s bosymi nohami.....a na nachladnutie aspirin a bodka.
A potom su s nimi mamicky nonstop na OCR a jasne ze sa to zamestnavatelovi ani kolegom nepozdava.

ewisam
14. dec 2016

Hehe a nakoniec matkam pridaju 😀 aspon tak som to zachytila vcera v telerane od maja 2017 sa mame na co tesiit 🙂

m.i.r.i
14. dec 2016

@ewisam to co pridaju to je to o com sa tu cely cas bavime....ze najviac to pocitia mamicky s vyssimi prijmamy, co tu nazyvaju "nadstandardnymi"...platne od maja...zvysuje sa strop a zvysuje sa vyska materskeho zo 70 na 75% prijmu z HZ, co sa priblizuje uz 100% cisteho v niektorych pripadoch.....o tom toci cela tato diskusia

jankalukasova
14. dec 2016

@dai ano... presne ako pises... vacsina ludi povie, ze to sa neda... lebo toto a lebo ono.. a samozrejme druha vec je najaka danost. A je uplne jedno z akych podmienok, myslim socialnych clovek vychadza. Ale @lucinka511 napisala (mozno to tak nemyslela... a ja toto nemyslin ako utok.. v ziadnom pripade), "ale ja uz chcem aj na SK nejaku normalnu pracu." a ja bez nejakej ironie, uplne vazne pytam, co preto urobila... lebo chciet je troska malo... a co je to normalna praca?