icon

Matkám nepridajú ani cent

lulu6697
6. dec 2016

Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.

Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.

Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.

katriona1
14. dec 2016

@jankalukasova mne zase @lucinka511 stále nevysvětlila proč se nedá pracovat v zahraničí když je rodina a proč má problém plánovat tam rodinu, myslela jsem, že je to tam pro rodiny ideální, však stále tu o tom některé píší jaké tam mají matky výhody, tak nechápu v čem je problém a opravdu mě to zajímá

jankalukasova
14. dec 2016

@katriona1 no ja som pochopila, ze oidla nej je jedine mozne riesenie, matka ... nie preto, ze podava vykon ale preto, ze je matka dostane od zamestnavatela 1000€ a bude jej sveta zit. Ak je matka upratovacka (inak tieto damy si velmi vazim.. inak by sme u nas vo firme asi zhnili) tak ma mat 1000€ LEBO JE MATKA. Co na tom, ze jej nadriadeny by mozno tolko sam nemal, ale on nie je matka, takze jemu to netreba... opat podla hesla "ja som matka!!! Kto je viac??"

ewisam
14. dec 2016

@m.i.r.i hej? Lebo ja mam dojem, ze sa bavime o tom, ze "matkam nepridaju ani cent" a nie ze len vyvolenym daju... a potom tu debatime o vselicom moznom... Od zdravotnictva po zamestnanost, od filozofickych uvah preco sa cinanci neucia po slovensky az po to, ako si to s detmi zariadit aby clovek mohol pracovat atd. Ale niektore prispevky su tu pre mna naozaj velmi inspirativne... Dakujem dievcata @jankalukasova @dai

lucinka511
14. dec 2016

@katriona1da sa ale nie kazdy chce.mne stacilo 3 roky ale vzhkadoom na to.ze som dost silne .rodinne zalozena.nemyslim len muz a ja ale .aj surodenci a lod.nechcem si zakladat zivot v zahranici.ono najjednoduchsie by bolo prestahovat celu.moju rodinu tam.len bohuzial sa to neda.takze moj dovod je ten ale ja si po smonceni materskej kazdopadne buddem hladat pracu v pohranici.radsej budem dochadzat do orace ako tu driet za 450e v cistom.

diablikovci
14. dec 2016

@lucinka511 ja by som tiež utekala preč keby manžel nemal takú prácu akú má.

katriona1
14. dec 2016

@lucinka511 no to já jsem taky silně rodinně založená a odešla jsem od rodiny 200km. daleko 🙂 na návštěvu jedu jednou za měsíc, díky tomu, že jsem ted na rodičovské tak můžu zůstat i dýl a já jsem třeba tu na SK docela spokojená 🙂

lucinka511
14. dec 2016

@jankalukasova co skm preto urobila ? dost.
a to myslim vazne.ze tam kde som sa dostala som pre tonurobila dost.len v mojom povolani nebudem mat cisty prijem na sk 1000e nikdy.jedine ze by som mala dve roboty.ale to odmietam..ja budem mat ale nastastie dobru matersku.a po materskej dobre pridavky a aj prispevok na dieta.a po smonceni materskej zasa sa budem snazit aby moj prijem bol viacejm ako 1000 e v cistom..a urcite som nidky necakala ze sa stat o mna a o moje dieta postara.resp nikdy som nemala ruzove okuliare ze nask je to jednoduche.pretk som sa zabezpevila sama.ALE nie kazdy mal to stastue co ja a o nich pisem...LEBO na zaciatku a to somsa od teba este nedozvedela odpoved. si odsudila zeny.mamicky kt stale marodia.ja som navrhla zvysit min mzdu ore vsetkych aby bolo si mozne odlozit na olatrovatelku alebo nech zaskkci sef.ked to ostatnym kolegynkam vadi..Co by si navrhla ty??? lebo potom zeny s detmi su minus ale aj tie .kt sa z takeho dovodu nevedia zamestnat...tak co navrhujes ty? ale k teme nie zase .ze ja som pre to urobila to a tomja som tak a tak sikivna.nech su aj ostatne.skus napisat co by si na ich miestach robila ty.

lucinka511
14. dec 2016

@katriona1 ale ja nie skm ty.okrem toho priatel tu ma mkc dobre zaplatenu pracu .cize kvoli mne .nepojde za ahranice.lebo by statil .ja sa prisposobim.ved pohanicie nemame az tak daleko☺a od rodicov som 300km

katriona1
14. dec 2016

@lucinka511 tak potom to je nejideálnější, bydlet na SK a mít kousek do AT a pracovat tam 🙂

diablikovci
14. dec 2016

@katriona1 to je super len nemôže všetci tam bývať 🙂 .

lucinka511
14. dec 2016

@katriona1 hej aj tak sa da.ved uvidim co bude za par rokov .☺

jankalukasova
14. dec 2016

@lucinka511 ja som to riešnie neodsúdila.. to riešenie je jednoducho nereálne, nemôžeš pridať mamičke, za to, že je mamička... okrem toho štát Ti dotuje škôlku.. a OČR.. samozrejme áno ale nie byť viac na OČR ako v práci. Potom je mamička skutočne odsúdená na to aby sa o ňu postaral manžel, priateľ alebo aby sa postrala sama ako vie... v tomto prípade sú podstatné finančné rezervy, z ktorých môžeš nejaký čas existovať v prípade, že nemôžeš pracovať.
Ty si to predstavuješ ako Hurvínek válku... najprv Ti má platiť zamestnávateľ.. Takže prídeš a povieš, viete moje dieťa je choré, treba nám 500€ mesačne na opatrovateľku a natrčíš ručičku? Čo on s tým má... a k tomu, že môže zaskočiť séf sa nevyjadrujem. To je typický pohľad čoveka, ktorý nemá predstavu čo práca vedúceho obnáša. Môj šéf je rád, že je rád a nie aby robil robotu ešte za niekoho iného.
Ok.. toto by asi nešlo, takže s tou natrčenou ričikou pôjdeš poprosiť štát.. hm... dobre.. Takže, dieťa je chorľavé.. viac ako 2/3 pracovného času tráviš na OČR.. si zamestnaná. Takže dáme Ti 500€ na opatrovateľku.
Potvrdení od lekára si každý zoženie toľko, že sa v nich na úrade utopia.. každá maminka zrazu bude mať chorľavé dieťa a bude pýtať 500€. Tých 500€ dá vo väčšine prípadov svojej mame, svokre, sestre alebo si nechá. Tie čo reálne budú platiť opatrovateľku za ňu zaplatia viac, lebo opatrovateľka nie je blbá a vie, že 500€ na ňu dostala mamička od štátu, takže si vypýta aspoň 700€... to má čisté prašule z ktorých neodvedie ani cent.. takže väčšina báb čo zarobí tých 700€ v hrubom dá výpoveď a pojde opatrovať tie detičky, lebo to bude pohodlnejšie a nemusia priznávať žiaden príjem, nič zdaňovať a podobne. Takže odvody za tie baby čo zarábali idú do hája.. a tých 500€ (alebo si urči inú sumu..) z čoho budeme platiť?

lucinka511
14. dec 2016

@jankalukasova nie ty si to zle pochopila.ja som nepisala aby sa lridalo len na zaklade toho ze niekto je matka.stacilo by kebyze sa zvysi minimalna mzda .kt je tak ci tak nizka.aby sa dalo zit aj na sk normalne a nelozerat na kazdu korunu...Ze prispeje zamestnavatel na skolmu moc nepooze.kedze chore deti do skoljy nepatria a zo skusenosti ak oride dieta so soplom do skoljy ich posielaju domov na preliecenie.

m.i.r.i
14. dec 2016

@lucinka511 ja tiez suhlasim s tym aby sa zvysila minimalna mzda...to by suhlasil kazdy, ved nasa zivotna uroven je na chvoste v krajinach EU ..ale...to tiez nie je take jednoduche a ani take cierno biele..u nas su jedny z najnizsich dochodkov, u nas su jedny z najnizsich min miezd, sme na chvoste vo vzdelanosti deti, v zdravotnictve ( nie su peniaze), nestihame stavat dialnice, mame nizke prispevky, pridavky..vysoke odvody a dane.. atd atd...ono vsetko so vsetkym prepojene..kazdy plosny prispevok naviac zvysuje sance na zneuzivanie...zvysenie miezd aby si ty platila opatrovatelku bude zvysovat aj naroky ludi, aj tych opatrovateliek, ktore budu chciet viac a vsade budu chciet za vsetko viac, ved ludia viac platia..ked by ti zvysili mzdu, zas budu plakat vsetci ze maju male rodicaky a male davky, ved zarabali tolko a tolko a teraz maju vyzit z 200 eur...OCRka je tiez inak dost velky benefit, mi ver..uz len to ze je umoznena....mas vacsinu krajin v zahranici, kde nic take ani neexistuje..par dni v roku vziat si na seba alebo dieta volno akoze pre zdravotne dovody, pripadne si beries len dovolenku ..marodky z detmi neexistuju...a ver mi, ze na opatrovatelky tiez nema hocikto..vseobecne viem, za nase dievcata chodia robit opatrovatelky do zahranicia k malym detom, s ktorymi su doma, alebo vacsie rozvazaju do skol a podobne, kym su rodicia v praci...nemyslim si, ze primarne si nejaka nemka napriklad zamestnava opatrovatelku k choremu dietatu...ak ano, tak vo velkej mensine..

henikav
14. dec 2016

@lucinka511 ak sa zvysi minimalna mzda, zvysi sa aj inflacia a tym padom stupnu ceny, nikto tym nic neziska, maximalne sa zahranicni investori stiahnu a prestahuju napriklad do rumunska, na sk bude menej prace a viac problemov

diablikovci
14. dec 2016

Ja by som brala veľa veľa viac pracovných príležitosti pre matky. Mne sa stalo x krát že mám dieťa tak ako keby som mala lepru :(. A otázka máte dieťa a ja že áno a ten nádych na pohovore no mám dosť 😤.

m.i.r.i
14. dec 2016

http://najmama.aktuality.sk/clanok/247018/mater...

No tak je to cierne na bielom..a ze matkam nepridaju ani cent 🙂 Zla tema 🙂 Uz aj tych 10 eur je hodne centov ...

lalinko2010
14. dec 2016

ja si myslím že aj tých 10eur je dačo, viem nie veľká položka ale aj to je niečo.

dai
14. dec 2016

@lucinka511 ahoj... znovu - tema minimalna mzda je velmi tazka a musi byt nadviazana na realny ekonomicky system statu... Musis si uvedomit ze od minimalnej mzdy zavisia rozne odvody a poplatky - napr. zivnostnik musi platit odvody aj ked ma 0zisk z minimalnej mzdy - vies kolko zivnostnikov tu mame? mnohi ziju z ruky do pusy - a ty by si im smahom ruky zvysila odvody len preto aby ludia dostali trosku viac...
to trosku viac by obycajne so sebou automaticky prinieslo prepustanie, kedze vela firm funguje na efektivite... cize to co robili 2ja by zrazu robil 1 s trosku vyssou mzdou... toto realne hrozi...
to co pise @jankalukasova - suhlasim zial s tym zneuzivanim ak by nejaky priplatok na starostlivost o dieta v pripade OCR bol - zial MK je krasna vzorka ako rozmyslaju mnohe zeny matky - a mnohe nie su daleko od tmavsich spoluobcanov na ktorych sa casto stazuju - obrat stat kde sa da, vyuzit kazdu skulinku v zakone - odporucam temy Ako mat co najvyssiu matersku, Ako zariadit predlzenu platenu matersku etc. ...tam su zeny este hrde nato ako sa im podarilo stat obtiahnut☹

dai
14. dec 2016

@diablikovci co su to pracovne prilezitosti pre matky? mne sa este nikdy nestalo ze by niekomu moje deti vadili - mam 2...

jankalukasova
14. dec 2016

@lucinka511 pozri, nejdem sa tu s Tebou dotahovat, ekonomika a jej zakony Ti evidentne nic nehovoria, nie som sama, kto sa Ti to tu snazil vysvetlit. Ty si myslis, ze ked vzrastie minimalna tak aby mohli vsetci "slusne zit" (inak to je co za pojem? Pre kazdeho je to nieco ine... ) tak to zostane bez vedlajsieho efektu, co je blbost... Sama si napisala, ze budes mat super matersku a vsetko.. pises aj, ze si urobila dost.. ale asi neurobila, ked stale nezarobis tych svojich vytuzenych 1000€. Obor si mohla pokojne zmenit... ak si myslis, ze v zahranici je ta minimalna mzda take terno, tak potom nechapem ako si tam pracovala, lebo z takej minimalnej vo Viedni mozes akurat tak umriet od hladu.. minimalna mzda Ta ma motivovat aby si sa zlepisila, vzdelala a zvysila svoju produktivitu. Nema Ta viest k pohodlnemu zivotu.

diablikovci
14. dec 2016

@dai tak aby som vedela dávať a vyberať dieťa zo škôlky a školy .

dai
14. dec 2016

@diablikovci treba si najst taku skolku☹ ja tiez nemam dieta v statnej z tohto dovodu ...

jankalukasova
14. dec 2016

@lucinka511 a ešte jedna vec.. ak si rodinne založená (čo je fajn.. ) a rodina má pre Teba väčšiu hodnotu, ako to z čoho budeš žiť, tak potom si z tým príjmom vlastne spokojná. Keby si nebola alebo by sa to nedalo, tak zbalíš veci a ideš. To je presne ako keď muž ženu tlčie, ale ona ho neopustí.. lebo.. to sa nedá, lebo ho miluje.. no tak potom tá bitka nie je taká tragická ak je ochotná pri ňom zotrvať... toto je to isté... si rodinne založená, je to Tvoja priorita, chceš byť pri rodine, takže oželieš lepší život v zahraničí (ktorý opisuješ) a za cenu nižšieho príjmu budeš pracovať vo svojom obore za 450€. Jednoduchá matematika. Je to úplne v poriadku, že to tak cítiš a chceš a hlavne je to Tvoja voľba... ale nemôžeš k tomu chcieť dotácie. Môžeš zmeniť obor, rekvalifikovať sa a zarábať viac.

diablikovci
14. dec 2016

@dai tak neviem ktorá škôlka robí aj nočné 🙂 alebo je do 21 🙂

sense
14. dec 2016

@diablikovci skolky mozno nie ale opatrovatelka ano...

siska53
14. dec 2016

@m.i.r.i V podstate mas pravdu,ale zas v zahranici taka bezna stresna vrstva si opatrovatelku zabezpecit vie. Len ja osobne mam pocit,ze tie deti su potom trochu z toho popletene,mna napr.moje "au-pairca" ma chcelo volat mama. A zas decka vedia,ze opatrovatelka nic nemoze voci nim,tak.mnohe baby to maju velmi v tych rodinach tazke..
A tu no neviem..vacsina z nas zaraba dost malo na to,aby ked im deti ochoreju,mohli platit opatrovatelku alebo nebodaj mat taku "au-pair" na cely den...
My zial,musime zneuzivat na to mojich rodicov,kedze deti su vo veku,kedy este casto chorlaveju..nemyslim.slaby sopel co slaby kasel.. A ano..bola som aj na ocr.. Vzdy len par dni.. Len raz som.bola vyse tyzdna,lebo mama,ktora mi chodila pomahat s detmi kvoli mojej dlhodobej Pn,uz nevladala a potrebovala oddych.. Aj teraz mi je s malym.. A teda..ja som.bola.v poslednom obdobi casto chora..ked sa dalo,ostala som pracovat,ale ked som.uz nevladala,sla som na pn..ja si nemozem.dovolit prechodit chorobu totiz.. Mam to zakazane,ale obcas to risknem.. Navyse nie kazda praca sa da robit cez homme office. Co uz.. Ale pred detmi som odrobila dost.. S nadcasmi aj dalsi rok navyse..
Ono je to tazke..lebo mame tu x dalsich ludi,asi vsetci vedia,ktorych ktori v zivote nepracovali a beru take davky,ze az..na to,ako ich ziskat,maju rozumu dost..

Tu by sa muselo vsetko zmenit..od hora az dole..no politika panske huncuctvo a kto sa raz hore dostane,vselico mu tam zachuti a zabudne/musi zabudnut na idealy aj ten,co tam s nimi povodne vstupoval..

siska53
14. dec 2016

@lulu6697 vzdy sa da,ked sa chce.. My sme napr.malu museli umiestni na 3m.v sukromnej skolke a chvilu sa uskromnit..co nam.z mojho platu ostalo,bolo cca vo vyske rodicaku,ktory som.predtym brala.

Co tak,ak si pracu najdes,mat poriesene opatrovanie za symbolicku sumu s milou pani na dochodku,ktora si trufa,ci s mamickou,ktora by si tak.privyrobila?

Alebo si zober do opatery dalsie dieta ty a hned mas nejake prilepsenie.. Tiez som toto zvazovala,lenze my sme.boli chorlavi,takze som.si netrufla..

Ak.mas.ale dieta casto chore,tak si zisti moznosti,ako mat predlzeny rodicak..kolegyna takto mala a popritom.chodila normalne do prace..a v pripade choroby sa o dieta postarala mama.. Kebyze aj ty ocrkujes,lebo dieta nema.byt s kym,tak aspon rodicak mas v plnej vyske,keby aj mzda tou ocr bola nizka..

Ak si v niecom zrucna..skusat predavat vyrobky..

Kto chce,cestu si najde..
Verim,ze ju najdes aj ty.

dai
14. dec 2016

@diablikovci najdi si potom inu pracu... osobne by som neisla do prace ktora konci o 21 hod... aj ked teda velakrat robim aj dlhsie... ale z domu potom ako mi deti zaspia... prace je dost na slovensku, len treba na nu kvalifikaciu☹
@siska53 aj u nas si stredna vrstva v eu meritku dokaze zabezpecit opatrovatelku ... inak ja som mala a moja dcera nikdy popletena nebola, detto jej nechybal respekt... nemala som samozrejme 18rocne nevzdelane dievcatko ale starsiu pani so skusenostami... to asi aj to dieta potom vyciti.
inak mne chodi s detmi pomahat starsia pani ktoru som spoznala ked sa mi deti narodili - nema vnucata a moje deti ma velmi rada - robi to velakrat zadarmo a rada - niekedy prijme peniaze ale malokedy... podla mna takychto starsich ludi je vsade vela, len to treba mat trosku otvorene aj srdce, nebyt presvedceny ze kazdy cudzi je zly a jediny schopny matka dietata...

siska53
14. dec 2016

@diablikovci to si mala nejaku blbu skusenost.. Ja som po rd resp.tesne pred jej skoncenim bola na 2pohovoroch,no dieta nebol nikde problem.. A vlastne ani nie je..z toho mnozstva chorob,co deti mali-pre istoti zvacsa na striedacku a nemyslim sopel,ale naozaj teploty,kasle,zapaly,som s nimi ja bola minimalne..len fakt ak nasi nemohli.... Horsie to bolo so mnou... :/