icon

Matkám nepridajú ani cent

lulu6697
6. dec 2016

Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.

Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.

Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.

1siluro
29. dec 2016

@bale1rinka bohuzial je to tak. V tomto regione je velka nezamestnanost. Mohol by som v dedine robit traktoristu na druzstve, ale napr pocas zatvy by som musel makat od rana do rana, a nemam nikoho kto by siel po maleho do skolky..

1siluro
29. dec 2016

@malabiba Opatrovatelka stoji tiez peniaze. Mesacne platim 50 euro za plyn, 25 za elektriku. Strava cca 200. Uspory sa minaju a pomaly uz predavam vsetko co sa da..

1siluro
29. dec 2016

@sandey Obec Selice, okres Sala. Mozes si zistit..

dai
29. dec 2016

@1siluro prepac ale 10 km bez zapch je 10 minut? to ako sa ti zda daleko na vozenie? a si pri Sali? ved to je kusok do ba... to kludne tu si mozes pracu najst a malinkeho vozit do skolky - vies , tu v ba ludia vozia deti aj hodinu do skolky, rano , vecer... polovicka deti v triede mojho syna aj dcery je z dedin vzdialenych 20-30 km a to rodicia kazde rano riesia zapchy ( naj kamoska mojej dcery odchadza z domu o 6:30 aby boli na 8mu v skole ) :-/

1siluro
29. dec 2016

@tutu_1 Mama ma 73 a otec 79. Obaja su sami na tom velmi zle, tiez potrebuju pomoc. Obcas cestujeme za nimi ked treba.. Otec ma vyvod. Po rakovine mu vyoperovali cast hrubeho creva a konecnik. Mama je po operacii srdca, klbu a chrbtice, chodi o barlach.. Byvaju v malom 2izbovom byte. Byvat s nimi nepripada do uvahy. Musel by som si tam nieco prenajat ked tak, ale na to prachy nemam. musim zivit dom kde byvam. Prestahoval som sa sem koli praci vo Viedni, nakolko som to mal z Banskej Stiavnice do Viedni 2x dalej ako odtialto..

1siluro
29. dec 2016

@dai No vozit ho do Sale to by slo, ale najprv by som tam musel najst pracu. Doteraz som nemal stastie. Na UPSVAR v Sali vsetko ponuky len v zahranici.. A do BA si netrufam lebo mam 30rocne auto ktore neni spolahlive, stale sa nieco kazi. Nerad by som ostal niekde na pol ceste s malym visiet a v zime..

1siluro
29. dec 2016

@sandey V Seliciach je bohuzial len do 12:30. Mozes si to zistit..

1siluro
29. dec 2016

@anatalia77 Do 1. februara som kazdy tyzden dochadzal za pracou do Viedni, kde som pracoval ako taxikar. Za auto som musel platit sefovi tyzdenne 450 euro, aj naftu. Ale robil som len 4dni a to cez vikend. Odchadzal som vo stvrtok vecer, pred nocnou a cestou do nej som sa musel vyspat aby som to v noci zvladol. Cez den som spaval v aute, nakolko najlacnejsie ubytovanie by ma vyslo cca 600 euro so vsetkym. Takze za 4 dni som musel zarobit tych 450 euro pre sefa, na naftu, a nieco pre seba, z coho som musel platit vsetky vydavky na dom a aj opatrovatelke 300 euro.. Od 1. januara sa v Rakusku zmenila legislativa ohladom taxi. Dali nam do aut nove taxametre, tlaciaren a registracnu kasu, co uplne znemoznilo si privyrobit nieco naviac. Bol som donuteny tahat 16ky,plne stresu. Niekolkokrat ma napadli imigranti, 2x s nozom, raz so sprejom a raz rameno zozadu pod krk.. Spavanie v aute, stresy, unava, vsetko malo nasledky. Skoncil som so 40 horuckou v nemocnici, 2x som tam odpadol. Uz to nemalo vyznam, tak som to tam zabalil. Aj tak vsetko co som zarobil daval som na vydavky. Ved aj to pendlovanie ma stalo 200 euro mesacne.. A uz nie som najmladsi, mam 52..

1siluro
29. dec 2016

@mircalla Za net platim 10 euro. susedovi ktory ma wifi..

obsadenemeno
29. dec 2016

@1siluro no ako pises, ked sa neda, tak sa dat nebude.
Ale neverim, ze by sa napr v celej dedine nenasla jedna mamicka na materskej, ktora by ti v lete, ked by si mal job ako ten traktorista nepostrazila maleho pocas zatvy za maly obnos. Ono to ide ruka v ruke s tym, ako vychadzas s ludmi. Pomozes raz ty im, pomozu oni tebe naspat.

No ale ked sa neda, tak sa neda. Kto chce, hlada sposoby a kto nie, hlada vyhovorky.

1siluro
29. dec 2016

@katarinamarkova Moja mila. Napisal som sem preto, lebo som si myslel ze mi niekto pomoze, a nie preto aby ma tu niekto buzeroval. Vobec nepoznas moju situaciu. Ak si taka frajerka a neveris, tak ma prid navstivis, sama sa presvedcis. Maly nebol so mnou v Rakusku. Dochadzal som za pracou len na vikendy. Mal som opatrovatelku ktorej som musel platit 300 euro mesacne, na 16 dni v tyzdni. Dochadzal som kazdy stvrtok do Viedni,kde som v noci taxikarcil. Vracal som sa v pondelok rano tak rozbity ze som cely den prespal a maly po mne lozil, som sa nevedel ani pohnut.. Vo Viedni som po nocnych prespaval vzdy v aute, nakolko byvanie som si nemohol dovolit. Ked som bol este sam tak som platil za posratu garzonku vseho vsudy 650 euro. Taxikarov je stale viac a viac a menej roboty. Niektore slabe vikendy som robil len pre sefa, pre mna neostalo nic. Jemu som musel kazdy tyzden dat 450 euro. Medzitym sa este aj legislativa zmenila, dali nam do aut tlaciaren, registracnu kasu a nove scal taxametre, takze privyrobit si nieco navyse skoncilo.. Prespavanie v tej zime v aute, stresy,utoky imigrantov a tahanie 16h ma tak znicilo ze som skoncil na pohotovosti so 40st horuckou na infuziach.. Ako si predstavujes variantu ze by som tam vzal maleho sebou? Kto by bol s nim v noci ked som robil? A kto by bol s nim cez den ked som musel spat zasa ja? Alebo mal by som si najat opatrovatelku za 500 a viac euro? A odkial by som ich mal vziat? Kde zijes? Kolko si myslis ze zarobis v Rakusku? Pracu nad 900 euro nenajdes. Ak neveris, tak pocitajme spolu. Kebyze robim kazdy den, resp noc mal by som cca 1200-1300 mesacne, skolka 180, opatrovatelka 500, byt +elektrika+plyn+kominari+ konces.poplatky+poistka za byt cca 650,to uz je vyse 1200. Predpoklanany prispevok na dieta cca 300 euro, ktore by stala zhruba strava. Takze vysledok nula. A za aku cenu? 24 h by som svoje dieta nevidel. Dakujem za radu ty mudra..

1siluro
29. dec 2016

@obsadenemeno Tak ponuky by boli, lae to vsetko ciganky, ktore by mi najradsej vybielili dom. Dadina ma 3 tis obyvatelov a z toho 2 tretiny cigani. Susedia su normalni, ale za opateru by chceli 300-400 euro. Ako napr traktorista by som mal nastup 700 euro. Myslis ze by to stalo za to? Uz som si zistoval ako tu v druzstve pracuju. Ked je zatva tak tahaju aj 24ky. Tolko by maly nemohol ostat u susedov. Nikohio ineho tu v dedine nepoznam, byvame tu len 2 a pol roka..

1siluro
29. dec 2016

@anatalia77 Jeho matka prestala platit uz pred rokom. sud jej urcil 27 euro mesacne. Podal som navrh na nahradne vyzivne,kde bola podmienka podat navrh exekutorovi a policii co som aj urobil. Medzitym mi poslal exekutor 15 euro, a na zaklade toho mi UPSVAR v NZ ziadost zamietol.. To bolo pred 3 mesiacmi, odvtedy nic.. Takze mi nic ine neostava, len cakat na dalsich 15 euro..Znie to vsetko neuveritelne ale bohuzial je to tak. Financie sa minuli, uz som nuteny rozpredavat rozne veci. Mam starsie auto ktore nema hodnotu ani 800 euro. Keby som nebol v nudzi tak by som sem asi nepisal. Ale vidim ze to nema vyznam. Misto pomoci tu citam len same buzeracie. dakujem..

1siluro
29. dec 2016

@tutu_1 Rodicia byvaju V banskej Stiavnici v malom 2 izbovom byte. je to od nas cca 140km. Obcas cestujeme za nimi ked treba..

1siluro
29. dec 2016

Moji znami mi poradili ze mam skusit sem napisat do modreho konika, ale ako vidim ze to vobec nebol dobry napad. Tieto pokrytecke komenty mi vobec nepomohli. Takze sa majte pekne a prijemnu zabavu..

ukulela
29. dec 2016

@1siluro nehnevaj sa, lutujes sa, ano - nemas to lahke - ale to nema kazda druha rozvedena zena - a zvladat to musia.
skolka - ako vo vedlajsich dedinach? zistoval si? inac v dedine mate dve ZSky, ako je mozne, ze skolku len do 12ttej? to je daka kravina ...
opatrovanie - daka studentka, 14-15 rocna, by si mozno rada privirobila a nebolo by to 400 €.
byvas ako - vo vlastnom, v orenajatom, preco tam? jednoducho ked sa tam nevies zamestnat a maleho nemas ako dat do skolky, tak sa budes musiet prestahovat. predat byt/dom a ist trebars aj blizsie k rodicom. nemusi to byt rovno stiavnica, moze byt nejakadedina pri Zvolene/ziari nad hronom. tam su aj fabriky, zavody, viac prace a ked budu rodicia blizsie, postrazia ti maleho.
... alebo ked teda JRD a zatva - ved to je sezonna praca. talk sa dohodnes s rodicmi, ze na zatvu vezmu maleho k sebe.
aku robotu okrem taxikara a traktorisku hladas? musis to skratka robit ako zey s detmi, hladat robotu, co im umozni starat sa aj o deti.
ale teda podla mna tvojim jedinym vychodiskom je prestat sa lutovat a odstrahovat.

moni244
30. dec 2016

@1siluro ty si taky vymysleny, ze uz to viac nejde, vsetko si dal do toho, co sa ma vo vymyslenom profile, klobuk dole, sa vobec cudujem zenam, ze ti radia

tutu_1
30. dec 2016

Tak tak stat sa nepostará, štátu je to suma fuk. Z ktorej si dediny ak sa smiem spýtať ?
BS je hladova dolina a spoje z nej do ZV a Žiaru su katastrofálne. Tam bez funkčného auta najmä v zime je to o hubu. S prácou neviem ako to tam je. Ak su rodičia takto chorí asi taký maly spuntik bude nad ich sily. Škôlka nebýva do dvanástej aj ta naša v tak malej dedine je do 16:00 a to nemáme ani ZŠ v dedine. Pripadne sa spýtaj vo vedľajšej môžu byt dlhšie. Traktorista v sezóne to máš prácu od rana dokedy je svetlo. Niekoľko týždňov no v zime je zas pokoj max odhŕňanie cesty alebo pomocné prace na družstve. Nejakú dôchodkyňu si neskúšal osloviť alebo faru nemáte v dedine, ze by si zašiel za farárom a spýtal sa ci o niekom nevie ?

malabiba
30. dec 2016

@1siluro pozri, vsetky tu, co ti pisu ti pomoct chcu...aj negativna kritika moze pohnut cloveka vpred...kazdy navrh, co ti tu ktora napisala si zamietol, ze sa neda...vies kolko zien s 2,3 detmi zostane samych, na materskej a musia ro zvladnut?...takze este raz, neustale hladat pracu blizsie, ak je skolka do 12-tej, najdi si opatrovatelku len na cas, pokym prides z prace, trebars studentku/babku a plat na hodiny, v dedine, kde je nezamestnanost najdes...ja mam znamu, teraz sa rozviedla s 2 detmi, odisla do automobilky robit na pas, dostala od zavodu najomny 1- izbovy byt, skolku...zarobi malo, ale vyziju, ked ma volno pecie torty a zakusky na objednavku, ked je treba, deti jej strazi suseda, co je na materskej, ona jej na oplatku napecie, ked treba a postrazi deti/ robia na smeny...alebo si hladaj babu, trebars aj osamely s dietatom a pomozete si navzajom 😄

obsadenemeno
30. dec 2016

@1siluro no tak ja neviem, byvas v dedine 2,5 roka a nikoho nepoznas? Asi nebudes velmi prijemny clovek potom..... ja som sa stahovala v septembri, kupili sme domcek v meste, kde sme nikoho nepoznali. A vztahy so susedmi mame uz teraz take, ze sused zhora pomaha manzelovi s opravami domu ( podotykam zadarmo, alebo len za veceru 😀 ) a suseda zdola preberie postu, poleje kvety ked sme na dovolenke a podobne.

Ale vies co? Vlastne sa ani necudujem, ze mas zivot, aky mas. Vsetci sme zodpovedni za svoj zivot. Co das, to dostanes naspat. A aby si za 2,5 roka nedokazal nadviazat ziaden priatelsky kontakt s nikym v dedine.....to je velmi smutne.

A este jedna vec......aku pomoc si cakal z modreho konika? Ze sa najde nejaka zufalka co sa hned pristahuje, postara sa o tvojho syna 24/7 a navyse bude zarabat tolko, ze nebude vediet co od rozkose s peniazmi, tak ti ich bude len tak davat? To je uvazovanie hodne nejakeho pubertiaka, nie muza po 50tke, co uz kde co zazil. Inu rodinu ako rodicov nemas? Surodencov, bratrancov........????? Co by pomohli?
No, ja navrhujem vysukat rukavy, najst robotu, ked nie je na okoli, tak sa prestahovat. A prestat fnukat, ze sa neda. Lebo ked sameho seba presvedcis, ze sa neda, tak sa dat nebude.

katarinamarkova
5. jan 2017

@1siluro áno pán múdry - jediná práca na svete je práca taxikára vo rakúsku 🙂 jediný spôsob ako zabezpečiť starostlivosť o dieťa je platiť drahú opatrovateľku 🙂
sorry ale ja fakt nemôžem za to že máš obmedzené myslenie v rámci toho aké možnosti existujú na tomto svete a bez toho aby si sa snažil niečo reálne zmeniť lamentuješ a prd robíš pre to aby veci boli inak.
môžeš robiť miliardu vecí ( taxikár halooooo nie je jediné povolanie na svete ) tak isto ako máš milion možností ako zabezpečiť starostlivosť o jedno jediné dieťa!
to že sa nevieš trošku rozhýbať a zamyslieť ako by to krásne jednoducho mohlo fungovať keby si chcel už fakt nie je môj problém.
som pracujúcou matkou 3 detí - tak mi nehovor že pri 1 dieťati sa nedá pracovať!!!!!!!!!! žiť!!!!! zarobiť!!!!!!

mircalla
5. jan 2017

@1siluro aku pomoc mas na mysli? zbierku? zjavne asi ano
ved na vsetko mas odpoved ako sa nic neda - nuz sed doma a nic nerob. ja ked som potrebovala peniaze som chodila ucit jazyk a upratovat - napriklad.....kludne by si mohol robit aspon rozne prace formou brigady na par hodin - takych inzeratov je milion staci hladat

mircalla
6. jan 2017

A inak skolka do 12,30? To je pekna kravina. V tom case deti totiz spia, ziadna skolka by takto nefungovala, ze v case spanku ci ukladania sa na spanok skolka konci....nevymyslaj si

ewisam
6. jan 2017

@katarinamarkova Prepac nejdem si zastavat dotycneho pana, ale z tvojho posledneho prispevku akosi radu ziadnu necitam... Mas pravdu, ze by robit cosi mal ale robit miliardu veci? Napriklad? Lebo v serioznych zamestnaniach ich zaujima aj ak nie v prvom rade prax, ak ju nemas mozes si ist piskat, nic v zlom

ewisam
6. jan 2017

@mircalla ja nechcem rypat, ale kde to je tych milion ponuk na kratkodobe brigady? Mozem poprosit daky link?

mircalla
6. jan 2017

@ewisam skus susedsku obzivu na facebook. pripadne si zadaj do google brigada a najde ti tam dost stranok. ja som si nasla takto asi 8 brigad za 5 mesiacov

mircalla
6. jan 2017

@ewisam
seriozne zamestananie tento pan asi hladat nemoze, kedze skolka je kupodivu len do 12,30 stale sme sa vsak nedozvedeli ktora, bola by to totiz velka rarita

ewisam
6. jan 2017

@mircalla vies, ja ho zas trosku chapem ak je z dakej hornej- dolnej, nema tam rodinu ani kamaratov, nedivim sa ze hned nesupne deco nejakej tetuske z horneho konca ze na postaraj sa mi...

obsadenemeno
6. jan 2017

@ewisam uz pisal, ze dve tretiny dediny su cigani a ze mal od nich ponuky na strazenie maleho, ale ze by mu vybielili dom. A susedia si zapytali 300-400 eur za strazenie. No, mne osobne to pride trosku vela, ale co uz ja viem, ze..... pan @1siluro proste tvrdi, ze sa neda. Tak sa asi neda, no. Neda sa prestahovat za pracou a skolkou, radsej bude rozpredavat majetok a cakat na....????? zazrak, pocitam.

ewisam
6. jan 2017

@obsadenemeno ano v jeho pripade je najlepsie sa prestahovat... ale vieme tak ty ako aj ja ze strechu nad hlavou mat musi a ze to tiez nieje len tak, idem do Trnavy a na prvy sup najdem a zadara ma ubytuju...na vsetko treba cas a peniaze, smolu ma chalanisko, ze sa spamatal trosku neskoro asi