Matkám nepridajú ani cent
Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.
Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.
Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.
@obsadenemeno ja neviem ako on, ale ja poviem za seba, ze byvam v cudzom meste uz 7 rokov, poznam tak x mamin z ihriska, ktore maju svoje deti, takze ak nieco potrebujem velmi sa na opateru tych mojich nespolieham. Ked potrebujem postrazit oslovim sukromnu skolku 🙂
@1siluro Ahoj, na prispevky sa nemozes spoliehat... Jedine ak si vedeny na urade prace, prispevok na dochadzanie za pracou, pripadne aj na prispevok ak sa prestahujes za pracou/ ak to este plati/
Zvaz svoje moznosti, rozposli zivotopisy, v tom celom mas jedinu vyhodu a sice, mozes vlastne nastupit v hociktorom meste. Vacsina skolok sukromnych ma aj taku sluzbu - prilezitostne strazenie, takze v case pohovoru a zhanania byvania by mohol byt syn tam, plati sa len pocet hodin, kt. tam stravi. /informuj sa v najblizsom meste pri vas/
@ewisam no ale keby si bola na jeho mieste, kde sukromna skolka nie je a statna zatvara o 12:30 (furt sa mi tomu nechce verit) a bola by si v takejto situacii, nehladala by si INE riesenia, ako rozpredavat majetok? Ja by som teda mala ku komu ist, hoci len docasne, kym sa postavim na vlastne nohy, ci uz k sestre alebo znamym. Kazdy by mal mat niekoho, kto by mu v tazkej situacii pomohol, hoci len na par tyzdnov. A hladat pracu a ubytko tam, kde ta skolka je az do tej piatej.
ale ved vlastne to je uz jedno. Pan uz neprispieva, takze snad si z tejto debaty nieco vzal a zacne rozmyslat, ze ako sa to da a nie preco sa to neda.
@ewisam ved nie robiť miliardu vecí naraz 🙂 stačí si vybrať 🙂 jednu, dve, tri, ktoré mu budú vyhovovať 🙂
sezonne práce - to asi fakt len vtip, či vážne? aká prax??? ak myslíš toho traktoristu tak áno, traktor by musel ovládať......v stavbárčine, maliarčine, okenárstve, záhradkárstve, pestovateľstve, reštike, bare, upratovanie, predavač, bufetár - asi prvé sezonne práce z tých tisíc čo ma napadli, kde človek abosolútne žiadnu prax nepotrebuje - hoc aký študentík nemá problém ich robiť - bez praxe!!!
keď už sa bavíme o praxi - aby cca 50r. človek - odhadujem na základe veku jeho rodičov, neviem či niekde uvádzal vek - nemal prax???? v ničom??? čo takto to taxikárčenie? veď aj to je snáď prax nie? celý život od školy do teraz robil len taxikára??? asi nie....
vieš čo je najzaujímvajšie?? že chodil robiť len na víkendy 🙂 a potom - :(((( nezarobím nič :((((
jasné.
@ewisam
oprava v serioznych - nie sezonnych - zle som prečítala narýchlo.
tak k serioznym.......
50r. taxikár má snáď dosť praxe ako vodič......či málo?
neviem čo iné okrem víkendového taxikára v rakúsku pán robil tak takto.....
- kurier
- taxikár
- dorobím vodičák ak nemám potrebný - nákladná preprava
- vodič autobusu
- zásobovač
- hoc aj ten traktorista 🙂
a fakt na práce ako:
- predavač
- upratovač
- stavbár
- maliar
- pomocná sila - hocikde
- pekár
- automobilka
- iné závody
žiadnu prax nepotrebuje.........
@ewisam brigády ponuka:
neviem ako u vás, ale stačí sa prejsť po meste a v každom desiatom podniku - hľadáme pomocnú silu do kuchyne, hľadáme čašníka.....
hoc aj na tomto koníkovi - ak by bol pán trošinu seriozny a zodpovedný tisícky mamičiek potrebujú vyzdvihnúť dieťatko zo škôlky či postrážiť
každý jeden hyper-super- market hľadá brigádnikov v podstate non- stop 🙂
boli časy trhov - do stánku predávať môže ísť fakt hocikto 🙂
@katarinamarkova pozri, ja chapem ako to myslis, ale aj na pomocnu silu do kuchyne sa dnes robia konkurzy. A k tej praxi, minule som nasla ponuku pomocnej uctovnicky, reku super oprasim to co viem atd. Chceli 10 rocnu prax. CHapes? Lebo ja mat taku prax, tak nerobim pomocnu uctovnicku, ale som niekde inde. Hadat sa tu s tebou nejdem. Este ma zaujima, naozaj by si zverila svoje dieta, niekomu kto by ti tu napisal, ze ho vyzdvihne? Vazne? Mna by zaujimali referencie a tak je to so vsetkymi profesiami, pocnuc maliarmi atd.
@ewisam no jo, ale chlap, co ma cez 50, by uz snad mal mat nejake referencie, nie? Hoci len osobnostne, ak uz nie profesionalne.
Este pisal, ze mal moznost pracovat ako kombajnista ci traktorista na miestnom druzstve, ale ze by nemal kde dat syna pocas zatvy. Takze zase sme tam, kde predtym. Proste sa neda, lebo sa neda. Nenavrhol jedinu moznost, ako by sa dalo. Tak ked som tam v dedine 2,5roka a vidim, ze tam nie je moznost ani prace, ani skolka, nic, tak nedrepim na zadku a nariekam, ze nemam, neda sa, neni..... ja osobne by som sa tam v prvom rade ani neprestahovala. Si asi pozistujem, ako funguje skolka a ci mam moznost sa zamestnat v tej dedine. Ak nie, hladam robotu v prvom rade inde a ak sa nieco naskytne, pozistujem si skolky/opatrovatelky v okoli a potom sa stahujem.
@katarinamarkova a este k tomu predavacovi, nuz asi ako kde, mozno supermarkety dnes beru co pride.. Ja som po skole na urade prace dosla do stadia, ze berem hocico, nasla ponuku pre absolventov, super v obchode so zvieratami, si vravim, ze pohoda kdesi zacat musim... A vies co mi na pohovore povedali, ze som az moc vzdelana a zachvilu im zdupkam a nevzali ma, hoci som mala seriozny zaujem. Takze tazko povedat od coho to vsetko zavisi...
@obsadenemeno ale jasne ze asi ma, ale urcite nie v opatere deti, alebo v malovani, stavbarcine, umyvani okien a upratovani... alebo mozno ma a krivdim mu, nepoznam neviem
@ewisam naco by mu boli referencie v opatrovani deti? Syna ma v svojej starostlivosti aj bez referencii..... A nejake referencie by mal uz vo svojom veku mat. Ak nie profesionalne, tak osobnostne.
To akoze cely zivot nepracoval, okrem toho vikendoveho taxikarcenia? Sa mi nechce verit. Ved este musel zazit dobu, ked pracovat sa muselo.
@ewisam 🙂 prepáčim 🙂
ale prepáč, fakt myslíš, že každý začal pracovať tak, že mal za sebou 10 rokov praxe? 🙂 asi nie, každý raz začal pracovať bez praxe - prax nadobudol až popri tej danej práci 🙂
každý jeden čo má tú zbožnú prax 10ročnú raz začal pracovať od nuly bez praxe - prečo? ako? jednoducho - chcel, bol šikovný, vedel, skúšal, učil sa, makal na sebe, snažil sa, skúšal, skúšal......
bez chcieť fakt nikdy nebude - MAŤ
svoje dieťa by som zverila len tomu, komu verím.
pán má 50r. cca za tých 50r. snáď fakt mohol do svojho života včleniť aspoň 1 jedinú osobu ktorá je zodpovedná.......nie??
🙂
Ak fakt niekto za 50r. nemá ani jedného známeho, kamaráta, rodinu, okolie, susedov, kamošov, a vidí ako jedinú možnosť ako sa super- úžasne postarať o svoje dieťa - rozpredať postupne celý svoj majetok 🙂 :( čo mne príde fakt že divné, tak trošku dosť detské zmýšlanie .......tak sa zobudím a zvážim či budem o tých 15r. kedy začnem pracovať - lebo žiadna škôlka, škola atd....niekde na ulici mať rozpredané všetko........alebo skúsim hoc aj tetu z koníka na pár hodín - ak si ju osobne preklepnem.
@katarinamarkova Mas pravdu v tom, ze nieco by robit mal, co nech si zvazi sam. Pozri, kazdy nemusi mat za sebou 10 rocnu prax, ale zatial som sa zial stretla s tym, ze prax sa proste vyzaduje. A tym sa vlastne dostavas do uzavreteho kruhu ak ju nemas. Zazila som uz Xkrat. Na pohovore sa totiz nik nepyta a neskusa tvoju sikovnost 🙂 uz ich mam par za sebou a teda vacsinou medzi dvermi, ale to je naozaj uz ina tema. Takze sa nemoze pausalizovat, milion ponuk, teda je to len luzer lebo nerobi... Nikdy nevies co toho cloveka postretlo a teda zhodili ste ho tu riadne ako soplaveho chalana
@ewisam ja si myslim, ze sa zhodil sam. Ved si precitaj este raz jeho prispevky. A ako som uz pisala, 50rocny chlap by snad uz nejaku prax v niecom mat mal, to nemozes popriet.
A ohl prace, kopa ludi chodi pracovat do Ciech, za pas do automobilky, tam prax netreba, zaucia a je to spolu s ubytovanim. A stavim sa, ze tam by sa skolka nasla. To je len jeden priklad, co ma napadol. Ale to je stale o tom, ci dotycny pan chce, alebo je v stadiu, ze sa len lutuje a caka, ze to zanho niekto vyriesi.
@obsadenemeno A možno fakt čaká, či ho niekto nakopne Napr ako relácia svokra 🙂
@diablikovci no ved nech caka, mozno sa aj docka...... ale aby nebol prekvapeny.....
@obsadenemeno no vidis super napad, mozno prave toto potreboval, nakopnut. Mozno ho len prave nenapadlo taketo riesenie v tej chvili ked pisal. Ale v prinicpe s tebou suhlasim
@chiara189 tiez "sedim v kancliku" a su dni kedy by som radsej robila verejno prospesne prace. Ziadna zodpovednost, pozametam, domov idem s cistou hlavou......vela ludi si predstavuje ze sedis v teplucku, popijas kavicku, surfujes po nete a este ti za to aj platia 😂
@marcelatje Tiez sa mi paci naivna predstava mnohych ludi o praci v kancliku. U mna je to nonstop riesenie problemov a poziadaviek ludi z celeho sveta a vsetko samozrejme v anglictine, s nutnym velmi silnym technicym background z oblasti IT a logickym myslenim vsetko pod brutalnym stresom
Pocas materskej j som kludne mala aj manualne brigady, nemala som s tym problem
@marcelatje
no asi tak..ale to ze ti velakrat telefon zvoni aj cez vikendy to nikto nevidi..
a to co som si tam odmakala kym som sa do kanclika dostala to tiez nie.. ale teraz uzsom relativne spokojna 🙂
@marcelatje
@mircalla Presne ako pisete. Ja tiez kolkokrat poviem,ze radsej za pas na 8hodin-s cistou hlavou do prace aj z prace....a nie,ze sa niekedy este aj v npci zobudim a zacnem rozmyslat ci toto a tamto mam spravne zauctovane-napriklad. To nikto nevidi -vidia len,ze si sedis v teplucku s kavickou-skoda reci...😉
A tiez neustala komunikacia so sefom v AJ-ked si zmysli zavola aj o 22.00 lebo to musi riesit a do rana to nepocka...Kto nezazije nevie....
Ja uz takychto ludi co si myslia ake je to jednoduche neriesim...
@evittam presne, vzdy si taham dake sracky domov a kolkokrat si z domu este otvorim mail a mam tam dalsie maily, ktore poslali vecerm ktore idem radsej v noci riesit, inak by som ani nestihala, lebo na dalsi den ich pride zase kvantum. vcera bol statny sviatok, aj tak som potiala z domu 5-6 hodin, inak by som sla mohla ist v pondelok rovno obesit. hocikedy vikendy, dokonca urgenty robim aj cez dovolenk, pokial nie som zrovna v zahranici. predstava mnohych je, ze natukas 4 vety do pc, zvdihnes 2 telefony a cumis z okna
@ewisam ako soplavého chalana?
prepáč, ale ak sa 50r. chlap nedokáže postarať o 1dieťa - tak áno podľa mňa sa správa ako soplavý chalan.
tvoju teoriu z praxou jednoducho neuznvám. Lebo podľa nej každý jeden človek čo skončí školu - čo je fakt že každý jeden bude, je, bol vo veku kedy doštudoval - je bez praxe - t.j. nemá šancu pracovať??? fakt??? prečo potom takmer každý pracuje??? počas školy? po jej skončení? pred materskou? počas nej? po nej? do dôchodku? na dôchodku?
každý jeden aj ten s tou 10r. praxou raz začal pracovať bez nej!!! Ako asi sa zamestnal po prvý raz?
áno prax je jednou z výhod. Nie ale vôbec najzásadnejšou a jedinou požiadavkou!!!
@katarinamarkova Ja tu ziadne teorie nepresadzujem. Pisem len to co som zazila a ak sa bavime o "normalnych" pracovnych poziciach, treba tam mat prax, ci sa ti to paci alebo nie. Ako to ostatni robia, neviem rada si necham poradit, konkretne veci, nie len to, ze kto pracovat chce robotu si najde...Ja som pocas skoly studovala, do noci sedavala nad knihami a je mi to na dve veci, zial. A teorie, ze mamicky by si radi privyrobili su tiez vseobecne. Zhanam napriklad doucovanie z anglictiny, mamicku na md, zatial nieje zaujem ☹
Takze neviem z ktorej casti SK si, ked sa u vas vsetko da lavou zadnou a vsetky firmy beru s usmevom absolventov. Staci kuknut profesiu a na kazdu jednu poziciu vyzaduju prax, tych ponuk kde ju netreba je ako safranu asi tak
@katarinamarkova A dotycnemu mozno naozaj stacilo zmenit uhol pohladu tak ako to urobila
@obsadenemeno teda konkretnym navrhom/zial uz asi neskoro, lebo stratil zaujem citat tuto diskusiu/ nie ho hned odpisat ako neschopneho luzra aj ked ma po 50tke.
@ewisam ja len hovorím že:
100 ľudí skončí tento rok školu - 100 z nich má prax nulovú. 100 z nich nikdy nebude robiť???
toto fakt nemyslíš vážne, že prax je niečo bez čoho sa práca nedá nájsť....... to by fakt nikto na svete nerobil.
hmmm.. s mamičkami na materksej ochotnými pracovať, to viem ako je 🙂 odskúšané......zháňaš niekoho kto ti pôjde na pár hodín predávať, resp. na hodinku postráži dieťa - mamičky so 4r. dieťaťom na predlženej rodičovskej...alebo 5r. dieťaťom v škôlke - nemajú čas, nestíhajú - ale ten rodičák je fakt že zúfalý ako vyžijem.
vždy sa toho veselo ujali mamičky 2 a viac detí, resp. mamičky čo popri tej rodičovskej už aj tak nejaký job mali.....akosi záhadne stíhali, chceli, nelamentovali.
to že si študovala o sto šesť a je ti to na dve veci ma mrzí......
- tu mám zas ja teoriu - že škola tu na SK, titul sú akurát tak na stenu vo vačšine prípadov dobré.
profesia - to je jediné miesto kde hľadáš prácu?
nie nie som z miesta kde ide všetko ľavou zadnou. Som tak ako ty z miesta - kde si človek všetko musí vydrieť, ide to snahou, cieľom, šikovnosťou.
@katarinamarkova ale ja nikde nepisem ze ti ludia nikdy robit nebudu, mozno niekto ma stastie, iny sa zamestna v rodinnej firme, iny ma kamosa, dalsi robi v kauflande tam sa vypracuje, ja neviem...
To mi vazne chces tvrdit a zas to supnem na seba, ze mi niekto da pracu dajme tomu v uctovnickej firme len pre moje modre oci a preto, ze som chodila do skoly? To fakt? No nie, v prvom rade ich bude zaujimat, ci a kde som to robila, ake mam s pracou skusenosti. To je cele. Ak sa mylim, tak ma oprav konkretnymi postrehmi.

@ewisam len ci sa vobec spamatal....lebo pise len, ako sa neda, nejde to, ne a ne...... chlap v rokoch uz by snad mal mat nejake to zazemie a aj rodinu/priatelov, na ktorych sa da v case nudzy obratit.