icon

Matkám nepridajú ani cent

lulu6697
6. dec 2016

Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.

Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.

Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.

m.i.r.i
6. dec 2016

@sissy27 vystizne..ja uz len ked tu citam ako mamicky kalkuluju, ze najlepsi je 3 rocny vekovy rozdiel, lebo z rodicovskej na rodicovsku..najlepsie planovat to tak, ze na chlp na 3 roky od narodenia prveho, aby ani mesiac davok nevysiel nazmar a stat platil rodicak..a potom sa ohradia, ze treba ist strajkovat za zvysenie rodicovskeho..ziadna nenapise,ze podme strajkovat, aby stat vytvaral pracovne miesta pre matky..3 roky byt dotovane statom je luxus aky nema obdobu...a veru, aspon niektore su prinutene pracovat ked to s tym rodicakom nevychadza, tak aby dostavali viac, tak to by len bolo deti po dalsich 3 rokoch a este viac nepracujucich mamiciek aspon 10 a viac rokov a potom vyplakavanie, ze ma nik nechce po 10 rocnej materskej zamestnat...a vzdy treba vinit stat, zamestnavatela, riaditelky skolok a kazdeho naokolo..ved to je take typicke...
Ja by som ovela viac pridala dochodcom ako mamickam.. -- materske ok, na to ma kazdy pracujuci platitel poistneho narok podla vysky svojho prijmu, strop by som zrusila...-- ale potom koniec...200 eur je az az...ovela viac by sa zisli dochodcom, co 40 rokov tvrdo pracovali a na sklonku zivota preratavaju centy za rozky a nemaju na lieky...

katriona1
6. dec 2016

@mysga taky si myslím, že by tu chtělo vytvořit více míst v mateřských školkách a podpořit zaměstnání matek,
na západě to funguje trochu jinak, je možné se tam zaměstnat na všelijaké úvazky, já třeba pracuji ve zdravotnictví a v UK nebyl problém, aby někdo chodil jenom na noční nebo denní nebo krátké odpolední nebo do druhé práce konkrétní dva dny v týdnu a normálně to fungovalo, ale u nás je to takové skostnatělé, bud celý úvazek a všechny směny nebo nic, někdy se špatně hledá práce která by se dala skloubit s otevírací dobou školky/školy a otom, když není babička, která hlídá zadarmo tak u nás není moc zvykem si hlídání platit jako na západě, já třeba dělala au-perku jedné svobodné matce s dvěmi dětmi, protože chodila na směny a díky tomu mohla normálně pracovat 🙂
a jinak plno lidí nadává na tu "almužnu" co nám stát dává, ale některé matky nemají problém vybrat si dva roky rodičák třeba v Rakousku a vrátit se na SK a pak by jim ještě i těch blbých 200€ bylo dobrých brát do třech let, aby nemusely jít makat 🙂 nebo si vybrat mateřskou na západě, ale porodné chtít ze Slovenska ( ještě, že už to nejde ) jenom samá špekulace
já jsem ráda, že můžu být doma aspon za těch 200€ a jsem ráda, že mám manžela, který se o nás postará, a kdyby tomu tak nebylo tak už je malá dávno v jeslích a já v práci 🙂

katriona1
6. dec 2016

@m.i.r.i víš i já budu mít mezi dětmi 3 letý rozdíl a mám na to svoje důvody mezi které rozhodně nepatří potřeba vybrat rodičát do posledního centu 🙂 před první mateřskou jsem pracovala 10 roků, na mateřství jsem se připravovala i finančně, chci mít dvě děti, více už ne a hned za sebou, takže po svojí druhé rodičovské nastoupím zase do práce a budu makat pěkně až do důchodu 🙂
rodičovský příspěvek by mě určitě neuživil, na to mám manžela a nějaké úspory 🙂

minulin
6. dec 2016

@blankaj ma trafi 😀 😀

evittam
6. dec 2016

@sissy27 Perfektne napísané.....niet čo dodať.👏

maciatkolulu
6. dec 2016

@sissy27 teda dhlo som nic tak "trefne" na konovi necitala, presne je to tak valat si sunky a predlzovat rodicaky, hladat diagnozy, napriek tomu nacpat decko do skolky a este knucat, ze je to malo.... a na druhej strane rodiny s vazne chorymi drzia hubu a krok a maju to iste co sikovnice co zhanaju diagnozy a behaju a otravuju a nahanaju umelo diagnozy... nechapem, co sa cuduju, ze maju malo, ked su rovnake vycucavacky systemu ako poniektori lunikovski spoluobcania

moni244
6. dec 2016

No vitaj, dlho si nevydrzala a zalozila si novy nick, este stale ta bavi nadavat na vsetkych? Takym ako ty by ani zvysenie, Vianocny bonus ani nic nepomohlo, len by si stale viac a viac natahovala ruku a nadavala, ako doteraz

maciatkolulu
6. dec 2016

@lulu6697 celkoco nerozumiem ako moze nejaka matka vyjst mesacne zo 100eur, dalej si myslim, ze nech je to akokolvek dieta mohlo byt v statnych jasliach a matka by dostavala prispevok na jasle a mohla pracovat... tazko sa vyjadrovat, ale ked clovek chce tak to ide a nie stale natrcat ruku.

beatkab25
6. dec 2016

@m.i.r.i suhlasim s tebou, ale aj u dochodcov sa najdu ludia, ktorí vyciciavajú systém, tiez hladaju kadejake diagnozy, spekuluju s invalidnymi dochodkami,potom starobnymi atd. tazke tiez treba diverzifikovat

evittam
6. dec 2016

@maciatkolulu No ja som jej už aj predtým písala, že ako môže zo 100Eur zaplatiť bývanie, energie, stravu a všetko. Neviem isto - ale myslím, že písala , že býva s rodičmi - čiže nie je pravda, že "vyžije" zo 100Eur.....

lalinko2010
6. dec 2016

@maciatkolulu ťažko sa vyjadriť lebo by si musela prečítať aj inú tému na MK ktorú mala založenú a písala aj v tému nabehol vám rodičovský materská?
ale FBI sa najde a hodí link.

majka2
6. dec 2016

Hrozne sa mi pacia nazory niektorych mamiciek. Treba ist do roboty a nie predlzene materske. Pracovna doba od nevidim do nevidim manzel tak.robi tiez kto rano deti vychysta kto vecer o 16 pojde do skolky pre dceru kto sa bude ucit zo synom ked v obchodnych domoch sa robi aj do 21? Kto sa postara? Ked deti ochoreju ked su prazdniny ktorych je dost vela kto bude pri nich? Napr ja stare mamky nema co by mi komprdovali okolo rite ked som mala syna mensieho ked bol v skolke.bola som stastna ze mam aspon brigadu na 4,5 hod.obycajna upratovacka. Takze tie chytre co daju decko starej mamke alebo maju pracovnu dobu od 7 do 16 a muza co sedi v kancliku co sa.prestriedaju nech si uvedokia.ze.kazda zena nema to stastie aby im.stare mamky vychovavali deti.

maciatkolulu
6. dec 2016

@lalinko2010 no mne je to jedno co a ako, ale jednoznacne, ked je niekto v takejto situacii ma konat a nie natrcat hnat!!!!! Tiez som ostala s dvomi detmi sama a bez zamestnania a to obe chodili na sukromnu skolu a musela som sa vediet postavit na svoje nohy, fnukala som, ale neobvinovala stat za svoju situaciu, to, ze som sa v nej ocitla bola moja chyba a nebezala som na urady, ze halooooo,, dajte nieco, lebo v parlamante maju vysoke platy a preco vlastne nedostanem vianocnu odmenu pretoze som matka - ved to je smiesne, detinske a trapne...

katriona1
6. dec 2016

@maciatkolulu ona zapoměla napsat,že žije u rodičů, takže z těch 100€ určitě neplatí nájem a ostatní věci, má je jenom pro sebe a malého, jinak by opravdu nevyžila a už 5 let tu na MK vyplakává jaké má problémy, ale řešení zatím nenašla 🙂
a ještě dodám, že Vánoce/Mikuláš jsou každý rok ve stejný čas, stejně tak narozeniny dítěte, není to žádné překvapení na poslední chvíli a dá se na to dopředu připravit, já třeba ani malé už nic moc nekupuji, protože během celého roka sem tam něco koupím, když je to za dobrou cenu a pak to při vhodné příležitosti dostane, takto malé děti stejně nemají představu kolik co stojí a někdy jim největší radost udělá malá hloupost za pár centů, takže nějaké velké dary ani nejsou potřebné

lalinko2010
6. dec 2016

@maciatkolulu - toto je tá kočka - @lilly0812 ale už nemá nick, lebo má nový.

maciatkolulu
6. dec 2016

@majka2 len pre informaciu, mne stare matky neskakali a ani neskacu okolo prdele a musela som sa starat, kedze som matka a nie stat sa ma starat, stat moze podat pomocnu ruku, to ako netreba pracovat do neviem kolko rokov pretoze je dieta male a nema sa mi kto onho postarat, odviezt do skoky a pod???? Nerozumiem, treba konat a hlada riesenie a nie fnukat

sissy27
6. dec 2016

@maciatkolulu @m.i.r.i ak by som nejakým matkám pridala, a nie len jednorazovo a nie len pár €, tak tým, ktoré sa starajú o naozaj ťažko choré deti... lebo presne, tie sa nesťažujú - nemajú totiž kedy... radšej nech štát prispeje viac na zdravotné pomôcky, opatrovateľské príspevky, rehabilitácie a podobné veci... ja som rada, že ja aj dcéra sme zdravé, to je to najdôležitejšie na svete, ale mnohí to šťastie nemajú, tak nech im je uľahčené koľko sa dá...

evittam
6. dec 2016

@majka2 Si predstav, že ani mne žiadne "staré mamky" moje deti nevychovali a ani nevychovávajú. A ani tetušky a ani nikto iný - a stíhala som - lebo som musela. Áno síce v "kanclíku" ale muž preč alebo od nevidím do nevidím - žiadne prestriedanie - a tu sme. A také super napísať - "tie čo sedia v kancli" - tak si do toho kanclu sadni aj ty.....A určite lepšie mať aspoň na pár hodín prácu ako sedieť doma, pchať hlavu do piesku, všade vypisovať ako sa nič nedá a ako sa štát nepostará. A keď niekto poradí - tak je len kus "debila" čo nepozná jej strašnú situáciu. Tak nech sedí naďalej na riti a bedáka....

majka2
6. dec 2016

@maciatkolulu ja nefnukam citaj poriadne a aku pracu mas od kolkej do kolkej a kde si nechavala deti ti by ma hrozne zaujmalo

maciatkolulu
6. dec 2016

@sissy27 moje slova....

majka2
6. dec 2016

@evittam ja aom.pracovala.citaj poriadne ok a keby si.mala pracovnu dobylu od 6 rana alebo do 20 hod by ma zaujmalo kde hy si dala decka

lalinko2010
6. dec 2016

ja toto nepochopím, písať o tom že aká je pracovná doba kde, žena má dieťa preto že ho chce, vie akú má prácu, akého má partnera. v iných štátoch ani nechýrovali o rodičovskom príspevku a byť doma do 3 rokov dieťaťa, prípadne do 6 rokov dieťaťa. a vypisovať že aká je pracovná doba tam a tam, starí rodičia sa nepostarajú, keď je dieťa choré a podobne.
viem v akej som situácii, viem čo mám a buď to dieťa mám alebo ho nemám.

maciatkolulu
6. dec 2016

@majka2 ja som to tiez nemyslela na teba, ale vseobecne, takze citaj😉 ja som uz druhy krat vydata a tazke casy mam za sebou.... chces presne do detailov vediet co som robila a ko som to riesila, je to dost na dlho.... pretoze vzdy sa naslo riesenie, aj ked mi 2x vypli elektrinu aj vtedy som si poradila atd....a rozhodne som nepistala, ze za to moze stat, lebo mi dava malo a ja vlastne musim sediet doma, lebo nestiham a chlap je za horami dolami, co siel stastie hladat, vastne aj za to mohol asi stat😉 ze zmizol...

maciatkolulu
6. dec 2016

@lalinko2010 a ked uz ho mam, tak sa snazim a hladam riesenia a nie, ze sedim doma a spekulujem, ze preco tento zkur...stat mi nepomoze

sissy27
6. dec 2016

@majka2 moji rodičia sú ešte aj dnes stále aktívne pracujúci, exov otec už nežil, jeho mama sa nezaujímala rovnako ako on sám... ale jednoducho som si nemohla dovoliť sedieť doma na peci a fňukať ako čo nejde a ako sa štát nestará, lebo už by sme tu neboli... takže som pekne krásne ťahala nočné a platila baby sitterku, spávala pár hodín denne... ani jasle vtedy neexistovali a rovnako neexistovalo, aby štát preplácal jasle / škôlku ani sa nedalo poberať rodičák a súčasne pracovať - musela som si vybrať. A teraz sa teším na ten komentár, ako by si nikdy nenechala malé dieťa cudzej osobe, že je to nemysliteľné a som nezodpovedná 😎

lalinko2010
6. dec 2016

@maciatkolulu no šak presne, hľadám riešenie a nie vyplakávam na MK a keď dáš radu tak sa to nedá lebo......je niekomu ťažko radiť keď to nechce.
keby napísala všetko ako je, presný opis, a nielen to čo sa jej páči a čo chce napísať.

mysga
6. dec 2016

Ked ide o to, že neni ako skĺbiť prácu a škôlku. Prečo nikdy (alebo minimálne) nepočujem nadávať a žiadať ženy predĺženie otváracej doby materskej škôlky, alebo žiadať aby boli škôlky súčasťou firiem, alebo aby sa podporovali nejaké medzizmeny... Ale stále len výška rodičaku a pridavky? Mne tiež nikto nepomôže, mama je o 17 rokov staršia odo mna, čiže pracujúca žena, partnerova mama tak isto, chlap mi robí každý deň inak, jednoducho to budem musieť vymyslieť. 🙂

lalinko2010
6. dec 2016

@sissy27 keby nebola iná možnosť, tak dieťa nechám cudzej osobe, zaplatím jej za to že sa postará aby som mohla ísť zarábať a nie sedela doma a čakala čo mi štát dá.
čiže si to riešila správne.
ja by som dala jasle od 6 mesiacov, ako to bolo kedysi a mama do roboty, dieťa do škôlky a podobne a nie s každým soplíkom behať po lekároch.

zvýšenie by som dala jedine matkách ktoré sa starajú o postihnuté deti, tie to majú náročnejšie, tým kto pomôže? tie vyplakávať nemôžu, že majú málo.

maciatkolulu
6. dec 2016

@mysga tak vidis, toto som si ani neuvedomila, velka pravda, presne, nech sa riesia skolky, lenze to nie prachz, prasuleeeee a uz by sa nedalo pekne hackat doma a skucat, ze sa nedaaaa

marfikchov
6. dec 2016

@majka2 to kde sa pracuje od 6 ráno do 8 večera??? 14tky??? a dalšia vec, kto ťa núti takú prácu zobrať??? tiež som bola cca mesiac dozadu na pohovore, kde mi núkali 2,40 € na hodinu v hrubom, od pol šiestej rána... jasne že som to nezobrala, ale hádam tu nebudem kydať na ženy preto, že si našli kancelárske miesto, pracujú od 7 do 15tej a teda stíhajú aj škôlku aj všetko ostatné... či ešte aj štát môže za to, že ty si si urobila učňovku a teda nevieš nájsť prácu podľa svojich predstáv!!!! chodím hľadám, zoberiem, istú dobu vydržím, kým sa nenájde iné... ale konám, nie hncám na nete